Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да се разберем какви канали и DCS ползваме?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Да се разберем какви канали и DCS ползваме?

От известно време ме глоджи да я пусна тая тема, но все не намирам време.

Та казуса е следния: Доста колеги се оборудвахме със станции, които имат всякакви екстри, включително и DCS, обаче се случва следното:

Събираме се на сборния пункт, и се започва едно настройване и пробване, на кой канал и на кое DCS да работим. При всичкото това, различните производители на станции използват различен брой DCS кодове, някъде подредени по техен си списък, а някъде показващи се самите кодове. В следствие на това, настава едно объркване и тарапана, накрая на някой му писва и казва "Абе я да работим на отворен канал", и всичко приключва. Обаче пък после става интересно като се започнат смущения от тоя-оня, със съответното ругаене и от двете страни, и в крайна сметка се сменят канали, и така до следващия път.

Е, подяволите, защо си накупихме станции, поддържащи тия неща, а пък толкова често не ги използваме?

Да вземем да си изберем един основен и един резервен канал, и да уточним кои DCS-и ще ползваме, може и по няколко да си изберем. На мен, а и на доста колеги ще им е в пъти по-удобно всичко да е програмирано предварително, и с няколко превъртания на съответните канали, всичко да си дойде на мястото, и да ползваме всички функции на станциите, за които сме похарчили парите си.

Пускам и анкета, за да се види дали би имало достатъчно хора, мислещи като мен, а подробностите и предложенията ще обсъдим след това, при достатъчен интерес.
    68
    Да, по-удобно е.
    89.71%
    61
    Не, не е нужно.
    7.35%
    5
    Все тая. Познавам си станцията и се оправям добре при всякакви случаи.
    2.94%
    2
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

До: Да се разберем какви канали и DCS ползваме?

По-лесно и бързо се сменя канал, отколкото DSC или CTCSS...

Коментар

Преди време направихме такъв стандарт за МСС... Но той се разпространи и много колеги започнаха да го използват. Затова МСС си имаме нова подредба а предлагам като стандарт да приемете за общо използване старата таблица на МСС:

По-долу е таблицата с описанието на настройките така че да може да има съвместимост между всички. Ако някой участва само със станция която няма DCS си настройва CTCSS на някоя от двете възможности. Ако въобще не е сигурен какво трябва да настрои, да използва 8 канал без никакви кодировки.

Канал.......Честота No. (честота).......CTCSS/DCS

01............1.ch.(446.00625 MHz).........DCS-046 (No:261)
      02............2.ch.(446.01875 MHz).........DCS-052 (No:306)
      03............3.ch.(446 03125 MHz).........DCS-005 (No:032)
      04............4.ch.(446.04375 MHz).........DCS-103 (No:743)
      05............5.ch.(446.05625 MHz).........DCS-023 (No:132)
      06............6.ch.(446.06875 MHz).........CTCSS-xxx (118.8Hz)
      07............7.ch.(446.08125 MHz).........CTCSS-xxx (218.1Hz)
      08............8.ch.(446.09375 MHz).........Отворен
      VPetrov.photography

Коментар

Напротив. Едно и също е, ако си е програмирано предварително. Мойта станция има място за 200 канала например. VX-146 има място за 16.

Мисълта ми е че сменянето на канал не гарантира решение на проблема, защото са само осем. А DCS кодовете в най-лошия случай са 83, при това за всеки канал. Ако си изберем 2 канала, комбинациите стават 166. Доста по-малко вероятно е някой да се намеси, волно или неволно.

ПП с Венци сме писали едновременно.

Аз съм ЗА! Знаех за това, но като не съм член на МСС, не беше уместно да го предлагам.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Обаче ако 8-ми е зает, ще трябва да се ползва друг без кодировки т.е. или останалите изключват кодировките или този който ги няма остава без радиовръзка...

Коментар

Първоначално публикуван от Lazar Преглед на мнение
            Обаче ако 8-ми е зает, ще трябва да се ползва друг без кодировки т.е. или останалите изключват кодировките или този който ги няма остава без радиовръзка...
            Това го решава групата. Вече има достатъчно евтини модели, поддържащи DCS, а на практика почти всички поддържат CTCSS. Освен това почти всички станции, имащи DCS са с повече от 8 канала, така че е съвсем възможни да се оставят 8 отворени, а следващите 7 да се програмират по таблицата по-горе.

Коментар

То ако станцията няма и CTCSS... на това му викам бебефон...
              VPetrov.photography

Коментар

Ех...Де да можеха кодировките да премахват интерференцията...

Коментар

Да де, ама нали тия от групата са по-близо един до друг, а то е FM. По вероятно е да надделеят сигналите от станциите в групата. А DCS-a или CTCSS-а, просто ще предодвратят слушането на случайно попадналите на нашите честоти "външни" хора, в общия случай по-далече, и в общия случай с по-слаб сигнал, който ще бъде заглушен от групата.

Така си мисля де...

Коментар

Правилно мислиш, но ще дойде момент в който, dcs&ctcss вместо да помагат ще пречат. Отговора за домашно.
                    Това е по отношение на кодировките - според мен са безсмислени.
                    PMR-а също. Това е най-неподходящия стандарт за планининска комуникация - през един баир и вече не се чува, а през това време СБ-то трещи като радио "Хоризонт"...Знам, не го харесвате(СБ-то), щото антените са големи, но това не е толкова сериозен проблем.

П.П.
                    Обаче заглавието на темата и на анкетата са различни, поради което се обърках и гласувах "Не, не е нужно." като имах предвид използването на dcs и ctcss.
                    Иначе съм ЗА стандартизирането на комуникациите, естествено. Два-три аварийни канала, а останалите както дойде. Като на доброто старо СБ.
                    Последно редактирано от Lazar; 31-07-08, 22:34. Причина: допълнение

Коментар

CB-то е друга тема. Всъщност нямам против и него да стандартизираме. Някой ден може да се сдобия с една мобилка в джипката.

Ама, по една или друга причина, не е масово. Най-вероятно защото повечето хота предпочитат носими компактни станции. Такова читаво на CB не знам дали може да се направи. Още повече да е евтини.

А иначе за кодировките - наясно съм че в един момент декодирането става ненадеждно - при смущения или слаб сигнал, но това не са чак толкова чести случаи, в сравнение например с прихващането на разни ловци и други такива, по време на разходки. Обаче ще се случи следното - ще покаже че има сигнал, но няма да отвори канала. Все един ще се усети. Границата на действие на кодировките е твърде близо до границата на действие на станцията въобще. Да, в някои случаи ще пречи, но рядко. Щем не щем, ще трябва да се съобразяваме с даденостите.

Не знам. Може би за такъв вид комуникации, най-доброто би било VHF, някъде около 120-170MHz. И с 25KHz канали, и поне с 2-3W мощност. Ако бяха отпуснали, да речем 30 канала, проблеми нямаше да има. Станциите са компактни и евтини, и не се боят от всеки баир, а само от по-големите.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        ..за такъв вид комуникации, най-доброто би било VHF, някъде около 120-170MHz. И с 25KHz канали, и поне с 2-3W мощност. Ако бяха отпуснали, да речем 30 канала, проблеми нямаше да има. Станциите са компактни и евтини, и не се боят от всеки баир, а само от по-големите.
                        Ей това е идеалния вариант

П.П.
                        Нали видя на Ладогата с какво и къде "бичат"?

Коментар

... Това е по отношение на кодировките - според мен са безсмислени.
                          ... PMR-а също. Това е най-неподходящия стандарт за планининска комуникация - през един баир и вече не се чува, а през това време СБ-то трещи като радио "Хоризонт"...Знам, не го харесвате(СБ-то), щото антените са големи, но това не е толкова сериозен проблем ...
                          Вземи карай по високите баири близо до големи населени места и ще те питам като ти надуят главата строители, охранители, хотелски персонал.

А пък другото са радиолюбителски залитания по далечните връзки.
                          За последните 2 години не се сещам за нито един случай, при който в гората реално да ни е трябвало връзка на повече от няколкостотин метра до километър.

Големите антени може и да не са проблем на полето и по пътищата, ама в гората са си проблем отвсякъде.
                          Отделно, PMR-а, като слизам от джипа, мога да го взема със себе си, ако е нужно, а СВ-то - не.

А по същество - стандартизацията ще е много лесна, ако всички имат читави станции. Доста често обаче в групата има най-малко по 1 човек, който е със станция без възможност поне за CTCSS и оттам нататък е ясно. Заради 1-2 и останалите не се възползват от възможностите на станциите си, защото работят на 8 отворен канал. Бива, ако е по-далеч от цивилизацията.

Друга причина понякога да се работи на отворен канал въпреки че всички имат подходящи станции е в това, че има разминавания в номерирането на DCS кодовете при различни производители и в резултат връзката между станции от различни марки се затруднява.
                          Бях пуснал преди време тема за разминаванията между VX146 Hytt2110

Според мен най-лесният вариант ще е да се постигне стандартизация при използването на CTCSS кодовете, защото и по-елементарни станции имат такава възможност.
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
                            Вземи карай по високите баири близо до големи населени места и ще те питам като ти надуят главата строители, охранители, хотелски персонал...
                            А, ето най-яркия пример за това колко е глупав ПМР стандарта. И се ползва от немай къде, щото няма алтернатива. Тия 8 канала докато не се дигитализират, нищо няма да стане, колкото и кодировки да измислят. И не става въпрос за любителски залитания, а за това че няма връзка с изостаналите от колоната от другата страна на баира, които далеч не са на повече от няколко стотин метра. Нищо, че марката е Йезу или Айком. Половин ват, а ако са изтощени батериите и по-малко, разделен на 360 градуса, а пък вътре в колата и Фарадеев кафез. Е от това по-големи предпоставки за НЕосъществяване на връзка здраве му кажи.

Да си купиш ПМР станцийка е все едно да си купиш хубава тресчотка с НЕсменяем "камък". Жалко за мен, че съм видял истината, иначе сега щях да перкам с 146-цата и от време на време да звънкам по телефона да видя к'во става с изостаналите.

П.П.

Има и СБ ръчни радиостанции, които вършат същата работа, а и не са толкова скъпи...

Коментар

А, ето най-яркия пример за това колко е глупав ПМР стандарта. И се ползва от немай къде, щото няма алтернатива.
                              ...
                              Да си купиш ПМР станцийка е все едно да си купиш хубава тресчотка с НЕсменяем "камък". Жалко за мен, че съм видял истината, иначе сега щях да перкам с 146-цата и от време на време да звънкам по телефона да видя к'во става с изостаналите.

П.П. Има и СБ ръчни радиостанции, които вършат същата работа, а и не са толкова скъпи...
                              Глупав, умен - това е положението. Това отпускат държавите за любителски цели без лиценз - това се ползва и май няма много файда от теоретични конференции на тема разпространение на радиовълните в различните честотни диапазони.

PMR-ките с всичките си кусури имат някои много съществени плюсове. Евтини са, компактни са и са лесни за работа. Просто ги вадиш от кутията, слагаш им батериите и си готов. Нямаш нужда от специални познания за инсталация, подбор и съгласуване на антена.
                              За няколко разходки в годината си е предостатъчно.
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X