Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Wouxun - принудителен (лек) ремонт на захранването

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Wouxun - принудителен (лек) ремонт на захранването

Първоначално публикуван от Pacific Преглед на мнение
    Колко време го държиш на зарядното?
    Последния път го оставих да се зарежда цяло денонощие и сутрита внесто зелен диод, видях "червения мигащ"... Понеже няма някой във Варна с такава станция и няма как да разбера дали е от зарядното. Горещо се надявам да можеш да ми помогнеш.
    73
    LZ 2 ZMI

Коментар

Не си ли мерил батерията след такова зареждане. Това може да те насочи къде е проблемът. Трябва да е 7.4V
      LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

Аз ще стъпя на фразата "зареждане не се осъществява" и ще изплющя малко догадки, които в момента нямам време да проверя с мултицета, но ако опре ножа до кокала ще го направя

1. Зареждачката е доста спартанска. Има един специализиран чип, който управлява малко неща около него и толкова. Тоест трябва да се определи дали е чипа или не. Ако е чипа - по-добре направо нова зареждачка от китай, ще е по-бързо и безболезнено. Обаче, щом диода започва да мига в червено, това води до мисълта че чипът е като цяло здрав (което не значи че не му е отнесен някой от крайните транзистори).

2. LZ2ZMI, да започнем от най-прозаичното, сигурен ли си че всички пластини на зареждачката контактуват с батерията? Първо пъхаш станцията и после включваш в контакта или обратното?

3. Тук вече не издържах да пиша общи приказки, та си примъкнах мултицета.
        Отвори захранването, свържи го с онова което се пъха в контакта и премери с мултицета напреженията между четирите контактни пластини.
        За справка ще ти дам напреженията при мен между пластините:
        BAT- / VT = 4,6V
        BAT- / BAT+ = 8,4V
        test-a е вход, така че там особено няма какво да премерим.

Всъшност, можеш и да не отваряш захранването. Ако гледаш захранването "отпред" така че да четеш "charge", то пластините от ляво на дясно са ти съответно VT, BAT-, TEST, BAT+

4. (това в момента е малко излишно, но като съм почнал...) Ако гледаш транзистора от към гърба, между средния и левия извод имаш 3,5V, между средния и десния пак толкова.

5. Между кондензаторите има едно трикрако на което пише 78L05. Ако го гледаш от към надписите между левия и средния му крак трябва да имаш 5V (при положение, че мига диода би трябвало да ги имаш).

6. Има две, такива, двукраки, до които пише 1N4007. Това са диоди. Премери напрежението върху тях. Очакваме около 0,5V +/- малко.

Докладвай резултатите и ще го мислим
        Извинявам се че пиша като за лаик, без да съм се уверил в нивото ти, но мисля, че така ще е по-бързо
        Ако не си хващал мултицет до сега или не се чустваш уверен, се спри до точка 3 в разновидността и без отваряне на захранването. При точка 4 би било фатално ако по невнимание дадеш с мултицета на късо два от изводите на транзистора.

Допълнителен въпрос: зареждачката работила ли е или си е така от самото начало?

Огледай внимателно спойките и на големите и на малките елементи. При мен smd-тата са с малко съмнително качество, а останалите естествено са правени на ръка, като даже не са почистени като хората. Та не е изключено някоя спойка да прави мизерии.
        Честно казано, след всичко изписано, бих заложил на заминал транзистор все пак, но да видим

73
        LZ1NJS

Коментар

Аналогична ситуация имах преди няколко дни с Puxing888. Слагам я на холдера, диода мига червено и не се зарежда. Свалих батерията, пак я сложих, сложих я на холдера и червената лампа стря да мига-свети постоянно. След няколко часа от червена стана зелена и батерията беше заредена..... Дано и при теб се окаже толкова просто.
          LZ1PER

Коментар

Здравей ,благодаря ти за отзивчивоста. Направих замерванията и резултатите са следните:

VT/BAT- = 4.6V
            BAT+/BAT- = 8.37V
            транзистор 3,40V
            78L05 = 4.97V
            1N4007 = 0,3V

73
            LZ2ZMI

Коментар

Здравей в края на крайщата излезе от транзистора. След като проверик какъв е корпуса и го замерих, между базата и колектора не даде нищо.... смених го и ПРОРАБОТИ. Сложих и един радиатор за да не ми се налага да се занимавам отново. Благодаря на LZ1NJS и LZ1PER взели отношение по проблема. При удобен случай държа бирата да е от мен !!!
              73
              LZ2ZMI

Коментар

Нещата са добре, когато свършват добре (снощи трябваше и пари да заложа на тоя транзистор)

Драсни евентуално с какъв транзистор си го сменил, та да остане в "историята".
                Иначе за радиатора - добре си направил. При някои положения доста се напича, а очевидно и "препича", буквално няколко кв.см. радиатор му решават проблемите.

73
                LZ1NJS

Коментар

Първоначално публикуван от kanasta_z Преглед на мнение
                  ...Сложих и един радиатор за да не ми се налага да се занимавам отново.
                  Това си е направо задължително, аз така и не разбрах защо тия гадини си спестяват ситен радиатор, дето при тях струва буквално стотинки. А малкия транзистор на захранването си даяни достатъчно, стига да си имал късмета да попаднеш на читав образец. Практически всичките евтини китайски адаптерчета са с такива транзистори вътре, а от всичките, дето са ми минали през ръцете, до сега само 1 е сдало.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

[QUOTE=avalanche;1402301]Нещата са добре, когато свършват добре (снощи трябваше и пари да заложа на тоя транзистор)

Ако беше заложил щеше да спечелиш ) защото си бях наумил, незнам защо, че при мен проблема не е в транзистора.Пфу сега бира трябва да черпя! Както беше казал зарядното е "спартанско". Какъвто и да сложиш пак ще върши работа. Понеже във Варна има 5 магазина за електроника и в нито един нямаше B 772 или B546, го замених с BD 238. Ремонта ми струваше умопомрачителната сума от... 1.20лв (с радиатора)!!!.
                    Четах в http://www.krc.ham.net.ua/UGF/viewto...id=20&pagina=2 за отключването по този начин. Какво е твоето (вашето) мнение по въпроса?

73
                    LZ2ZMI

Коментар

Порови се в нашия форум, някъде имаше тема за отключването с резултати.
                      Отключването през клавиатурата "минава" при по-старите модели. Тези, които са с P май не го могат. За сметка на това, Р-тата се отключват с кабел и софтуерче.
                      Аз не останах много вдъхновен от параметрите на "отключения" приемник, а на предаване даже и не си помислих да пробвам, въпреки, че сигурно криво-ляво щеше да работи.

73
                      LZ1NJS

Коментар

Отключването работи с всички модели на воксуна и през клавиатурата и през софтуер, който лесно се намира, но това, че можеш да напишеш каквито си искаш честоти, не означава, че на тях ще приемеш или предадеш нещо. В темата на руснаците пише приблизително какъв е диапазона на приемане и предаване след отключването. Моите радиа ги заключвам да предават само в радиолюбителския обхват, а приемането им го оставям от 120 до 500 МХц. Успех!
                        Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                        0888 315 794
                        LZ1UPI
                        A1 (Rh+)

Коментар

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
                          Отключването работи с всички модели на воксуна и през клавиатурата и през софтуер, който лесно се намира, но това, че можеш да напишеш каквито си искаш честоти, не означава, че на тях ще приемеш или предадеш нещо. В темата на руснаците пише приблизително какъв е диапазона на приемане и предаване след отключването. Моите радиа ги заключвам да предават само в радиолюбителския обхват, а приемането им го оставям от 120 до 500 МХц. Успех!
                          С Wouxun-а не съм си играл, но от 7-8 PUXING-а, с които си играх, всеки смогваше да предава и приема в различен разширен диапазон. Рекордьор беше един брой, който при щатни 400-470 се отвори на 370-510. На тия честоти и предаваше, и приемаше, тествах го с честотомер.
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Моя Вуксунг го отключих от 100Мхц само за да проверя дали става. Е става! Но на излъчване не съм го пробвал.
                            LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

То за излъчването е ясно, то така или иначе нямаме право, а и най-малкото не е редно ). От друга страна "колкото повече-толкова повече"(Мечо пух) ).
                              73
                              LZ2ZMI

Коментар

Първоначално публикуван от Pacific Преглед на мнение
                                Моя Вуксунг го отключих от 100Мхц само за да проверя дали става. Е става! Но на излъчване не съм го пробвал.
                                а пробва ли дали приема нещо на 100? моите опити до един се оказаха безуспешни. под 112 не можах да чуя нищо от това, което предавателя дънеше на 1 метър от рисивъра.
                                Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                                0888 315 794
                                LZ1UPI
                                A1 (Rh+)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X