Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Направа на антени, избор, теория и практика

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Направа на антени, избор, теория и практика

Не мога. Джорджо ми даде радио с 900 функции. Още не мога да го озаптя. Като последен кияк подслувам 434,400, и се чеша където не ме сърби. Ама скоро.
    Има и едно на долния диапазон на Братята, то па изобщо се ръчка само през компютъра. Тъмна Индия и лед в душата.
    Засега си завивам носа с опашката, чакам да поумнея. Чета кой каквото каже.

Коментар

Първоначално публикуван от Lazar Преглед на мнение
      Офтопик
      Аз предлагам да вземете да си пускате станциите по-често в действие , отколкото да пишете тука...
      Те станциите работят, ама основно глупости се чуват. Та трудно влизаме в крачка - чак дотам не може да ги измисляме
      Show must go on!
      LZ1VES

Коментар

Гледам,някак частен разговор си водите,ама за такова нещо ли става въпрос?
        http://www.bfra.org/component/option...id,58/lang,bg/

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
          Те станциите работят, ама основно глупости се чуват. Та трудно влизаме в крачка - чак дотам не може да ги измисляме
          А какво очаквате? ЧМ телеграф? Протокол...5/9 на репитера? Лекции по радиотехника ли? Има такива от време на време по Р1...
          Ха добре дошли! Не при радиолюбителите, а изобщо в България. Ако правите някаква разлика де, щото реалността е друга...

Коментар

Трябва да изглеждат точно така. Има и френски. Пълен буклук, даже за електроснабдяването. За радио и дума не става.
            А ако все пак са уж за това, да бъдат любезни да кажат за високочестотните им свойства.
            Прочее, темата за тия изолатори е съвсем обществена. Човекът се гърби в общ интерес, сам със себе си май не говори през репитер.

Коментар

Стефане, би ли написал какво точно търсиш и искаш да направиш, че никой не може да разбере и само пишем глупости в иначе сериозна тема?
              Show must go on!
              LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от subritual Преглед на мнение
                Гледам,някак частен разговор си водите,ама за такова нещо ли става въпрос?
                http://www.bfra.org/component/option...id,58/lang,bg/
                Тези изолатори са подходящи за антени за КВ. Аз имам с подобни, една "Мирта" за 3.5 MHz и една "Дълга жица". Навремето си ги носех винаги в джипа.
                За информация на новите радиохамс, пиша "носех", защото не стават за работа в движение, "Миртата" е дълга около 80 метра, а "Жицата", около 40 м. Но пък в гората, или на полето, все се намира височко дръвче, дето да се закачат...
                Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                  Но пък в гората, или на полето, все се намира височко дръвче, дето да се закачат...
                  Мда,стига да се покатериш да си я закачиш.Един колега се е сдобил с мачта за джипа,точно за тая цел,ама нека той си каже
                  А що се отнася до изолаторите знам за какво са,само дето не знам точно какви се търсят,кондензатори ли ще се правят?

Коментар

Мда,стига да се покатериш да си я закачиш.Един колега се е сдобил с мачта за джипа,точно за тая цел,ама нека той си каже ...
                    Имам две, 10-метрови, сгъваеми, точно заради КВ антените ги бях приготвил, но се оказа, че не си струва носенето, защото винаги се намира място за закачане на единия край поне... Като изключим по-ниските честоти, 4-метровия танков щир върши прекрасна работа, комбиниран с автоматичен антенен тунер. Всъщност ползвам съм го в движение 3.5 MHz, но на по-голямо разстояние от 100 км, ме чуваха само колегите, които имаха сериозни антени (в случая самият Мирчо Табаков, с антена "Мирта", разбира се , от който бях на над 300 км).

Коментар

Вземи някоя книжка за антените ако имаш. Разгледах които имам, няма особени сведения за противовесите.

Коментар

...,кондензатори ли ще се правят?
                        Не, с такива изолатори се развързват галванично елементите на антена, направена от кабели и въжета.

Коментар

Стефане, разгледай тук
                          http://www.shema.ru/cgi-bin/rshema.pl?name=1
                          LZ1NBN

Коментар

Леле, много бе! Благодаря, ще гледам.
                            И разтяжките, на парчета не по дълги от някакви си дробни части дължина на вълната. Четни - нечетни, според включването на антената. Така че да не започнат да играят вибратори. Ще стане дявол на магаре.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                              ...на парчета не по дълги от някакви си дробни части дължина на вълната. Четни - нечетни, според включването на антената...
                              ...и едни редове... ъъъъ... на Фурие...

Коментар

Да, сташничко си е. Добре,че съвременните радиостанции имат защити. И много верни сметки на антената да се направят, като се монтира на място трябват допълнителни настройки. А за яйцата
                                си нарязвам плексигласови плочки. Ако някой намери порцеланови - да пише къде и по колко.
                                73 Анна

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X