Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Направа на антени, избор, теория и практика

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Направа на антени, избор, теория и практика

Килохерците са много килохерцови, и именно в тях е удобно да се градуират скалите. Позволява бърза и точна настройка на станциите.
    На всяко такова число, съответства дължина на вълната, например в метри. В тях пък се смятат геометричните размери на антените, в които трябва да се вписват не знам си колко дължини на вълната, които съответстват на същите тия килохерци.
    Хубаво, ама заради разни загуби и други природни коварства, реалните антени трябва да са примерно по-къси от теоретично пресметнатите с 5%. Или по-дълги с 2%. Това вече не е малка точност, прилична е, и значи с не по-лоша трябва да се смятат и метрите.
    Тука аз се и спичам. Пищов по реално правене на антени не съм виждал. В интернета не ми се и търси, твърде много глупости. Едновремешна книжка нямам.

До: Радиолюбител съм вече, първи въпроси?

Стефане, хубавата антена си е голям занаят, не само наука. Защото освен теоретичните честотни параметри, има и съгласуване, механична конструкция - работи в агресивна - вода, вятър, студ, жега и т.н.
    Та тия неща си влияят едно на друго.

При портативните антени оптимизацията почва от здравината и конструкцията, другото е на втори план...

Иначе има хубави програмки за смятане на някои антени, като тази например Yagimax, за изчисление на всякакви Яги антени.
    Прикачени файлове
    Show must go on!
    LZ1VES

Коментар

До: Радиолюбител съм вече, първи въпроси?

Хубаво, ама колкото по-точно сметнеш дължините на чарковете, толкова по-малко ядове ще береш със съгласуването. Което винаги вкарва загуби и намалява усилването и кпд-то.

Коментар

До: Направа на антени, избор, теория и практика

Точността на елементите подобрява настройката на антената, няма общо със съгласуването. Механичната конструкция и защитите развалят настройката. Даже пластмасовото топче на върха на антената я разстройва.
        Съгласуването се прави за да се оптимизира отдаването на мощността към антената - да не се връща обратно по кабелите. Съответно приетия сигнал да не се губи по кабелите.
        Show must go on!
        LZ1VES

Коментар

Да. До преди месец щях да кажа небрежно че това е смешен проблем, понеже радиочестотната керамика е измислена отдавна. Но от тогава не мога да намеря никъде елементарни порцеланови развързващи изолатори за репитера на Добермана, и вече не ми е смешно.
          Под дърво и камък - няма. То, и от пробити керемиди ще има вид. Ама няма да работи.
          Ако антената и жиците и са сметнати точно, тогава изобщо няма съгласуващи устройства. За това и ме вълнува скоростта на светлината. Да не е едно към гьотура, пък после ще го оправим с бобините. И с кондензаторите. И със. И става - бе, работи там нещо, ама ...

Коментар

Стефане, Джорджо е твоя човек по въпроса с антените. Или не е прочел темата или ти се е обадил вече.
            "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Стефане, не се впрягай много за дължината на вълната. Съществува така нарения коефициент на скъсяване .Пробвано, тествано безброй пъти - работи.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
                Стефане, Джорджо е твоя човек по въпроса с антените. Или не е прочел темата или ти се е обадил вече.
                Чета темата, ама... оооххх, не знаете с какво се захващате...
                Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Да търся ли изолатори ?
                  0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Първоначално публикуван от travelling Преглед на мнение
                    Да търся ли изолатори ?
                    На първо време един чувал. Особено, ако решим да правим клубно радио и се хвърлим в късите вълни...

Коментар

Търси разбира се, аз имам само два счупени. Нося ги за мостра, а тъпите сейлъри хем не знаят какво е, хем се гордеят че нямат. Офисна измет.
                      Да бе не знаем ... Знаем. Ей я главата, ей го бетона, чини ми се че някой вече рисува с тебешир тлъста мишена ...)) Преди време вече я улучвах)

Коментар

Стефане, живот и здраве, в сряда вечер съм в София, в "Червената къща", ще си поприказваме и за бетона...
                        Дори, ако пристигна по-раничко, ще ти се обадя и ще мина да те взема.
                        Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                          Ако антената и жиците и са сметнати точно, тогава изобщо няма съгласуващи устройства. За това и ме вълнува скоростта на светлината. Да не е едно към гьотура, пък после ще го оправим с бобините. И с кондензаторите. И със. И става - бе, работи там нещо, ама ...
                          Стефане, не заблуждавай противника Освен резонансна честота, антената има и импеданс, който зависи от типа на антената и конструкцията и. Затова е съгласуването. Ама понеже не дойде на днешната лекция....
                          Show must go on!
                          LZ1VES

Коментар

На днешната лекция отработвах движение в задръстване с дъжд и две спукани десни гуми. Длъжен съм да доложа, че Я-409 отработва нормално.
                            Именно, за това и ставаше дума. А то всички пръчки та пръчки, магнити та магнити ... А светът е голям и жиците много ...

Коментар

Офтопик
                              Аз предлагам да вземете да си пускате станциите по-често в действие , отколкото да пишете тука...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X