Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Популяризация на радиолюбителството сред учениците

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Популяризация на радиолюбителството сред учениците

За да станат нещата има няколко важни неща.
    Първо - кому е нужно да запалим децата в училищата по нашето хоби. Отговора е прост. Не е нужно.
    Второ - защо да го правим тогава?
    Трето - защо те (децата) да го правят???
    И най-важното, какво на мен ми харесва в хобито? може би то ще хареса и на тях.

Относно това, какво дават модерните джиесеми и компютри - нищо от това, което ми дава радиолюбителството на мен лично. Погрешното мнение, че нещата са общи е същото, като да кажеш, че джъбмо джет и ролковите кънки са едно и също, само защото и с двете можеш да се придвижиш.

П.П. Дуви, според мен за децата ще е по-интересно примерът ти да е "Оскар Сиера Чарли" а отговора на загатката (какво значи това - OSC) е известен само на тези, дето вече са станали радиолюбители и са "във клуба" ...
    Ако не свършва добре, значи не е свършило!
    0888 315 794
    LZ1UPI
    A1 (Rh+)

Коментар

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
      За да станат нещата има няколко важни неща.
      Първо - кому е нужно да запалим децата в училищата по нашето хоби. Отговора е прост. Не е нужно.
      Второ - защо да го правим тогава?
      Трето - защо те (децата) да го правят???
      И най-важното, какво на мен ми харесва в хобито? може би то ще хареса и на тях.

Относно това, какво дават модерните джиесеми и компютри - нищо от това, което ми дава радиолюбителството на мен лично. Погрешното мнение, че нещата са общи е същото, като да кажеш, че джъбмо джет и ролковите кънки са едно и също, само защото и с двете можеш да се придвижиш.

П.П. Дуви, според мен за децата ще е по-интересно примерът ти да е "Оскар Сиера Чарли" а отговора на загатката (какво значи това - OSC) е известен само на тези, дето вече са станали радиолюбители и са "във клуба" ...
      Първо - съгласен съм, че задължителните организации и принудително "запалване" е безмислица. Далеч съм от мисълта да се създава чавдаро-пионерски-комсомолско движение, а и лично аз съм против. Идеята ми беше да създадем някаква абсолютно доброволна група/движение за децата в която всеки може да идва и да си отива, когато пожелае.
      Второ - няма такава нужда. Силата на интернет (в частност и на този форум) е в това, че знанието на знаещите влиза в полза на незнаещите, които искат да научат нещо. Дори и offroad-bulgaria.com, който се радва на толкова много членове не задължителен, но чрез доброто си име (...е и рекламата) е станал популярен.
      Трето - децата не трябва да го правят. Моите три деца са правили това, което им харесва (освен училището, което е задължително :-)). Просто тези на които им е интересно - би било добре да имат нещо полезно. Нито едно от тях не е радиолюбител или картинг пилот, защото преди време аз съм бил, а и не бих желал да ги тласкам в определена посока, само защото аз съм си решил така.

Това, което могат да вземат от радиолюбителството според мен е много- като се започне от ОБЩУВАНЕТО с ЧОВЕК, "оскар, сиера, чарли", защо не и увлечение по електроника?

Това със загадката за буквуване (не харесвам думата спелване/спелуване) на OSC намирам за чудесна идея!
      Подкрепям тезата за сравнение на джъмбо джет-а с ролкови кънки.

Коментар

Първоначално публикуван от duvi Преглед на мнение
        Примерно "Old School Comunications" за име
        Струва ми се добро.

Аз разсъждавах върху наименование, което по някакъв начин ги отъждествява с хобито и същевременно показва, че се подготвят за радиолюбители, а същевременно е лесен за запомняне домейн (на бъдещия сайт- ако се наложи).

Как звучи RadioRanger или RadioCadet ?

Предполагам, че ще се хареса на децата...

Коментар

Първоначално публикуван от Vankata00 Преглед на мнение
          Идеята е страхотна както тази за PMR-ките така и тази за сайта само трябва да се организираме и да вярваме че след време ще има положителен резултат!
          Благодаря за подкрепата за PMR-те.

Надявам се да се хареса на децата да започнат да усвояват етикета- повикване, изслушване, даване на оценка за качеството, ТОЛЕРАНТНОСТ към другите кореспонденти поради ограниченията за едновременни разговори на канал.

Коментар

Личното ми мнение е, че не трябва да има нищо свързано с радиото (ако говорим за име). Според мен децата може да се заинтересуват само ако им се представи като идея за нови запознанства. За тях социалните мрежи са интересните неща в днешно време. В този смисъл нещо като "чуй ме, говори с мен и т.н. биха били по интересни за тях. Едно дете като чуе думата радио, едва ли би асоциирало с нещо различно от "радиото" което мама и тате слушат. Радио връзката трябва да е средството, а не идеята ако ме разбирате

Идеята за връзки между училищата е супер и явно би им била интересна. Особено ако училищата са в различни краища на страната.

Особено в занималните, където децата се чудят какво да правят и с какво да си губят времето спокойно може да се въведе подобна дейност.
            Audi A6 Avant - 2.7TDI (4F)
            Kawasaki Vulcan S ABS SE '17

LZ1FLY

Коментар

Да не се засегне някой, но радиолюбителството си е хоби за пенсионери

Това, цяла нощ да висиш и да въртиш бандовете и антените не е за млади хора.
              Пък и цената на техниката не е като за ученици, а и много свободно време трябва.

Трябва да се мисли за зарибяване на по-улегнали хора, а ако вкъщи децата им стане интересно.. идеално.

Коментар

Първоначално публикуван от Венци- малкия Преглед на мнение

Пък и цената на техниката не е като за ученици, а и много свободно време трябва.

Трябва да се мисли за зарибяване на по-улегнали хора, а ако вкъщи децата им стане интересно.. идеално.
                Не вярвам някой да се засегне Има един малък проблем и той е че така наречените по-улегнали хора по-трудно се зарибяват. Веднага давам пример! На Нова година бяхме с приятели на една вила, там намерих един токоизправител 12V 5A и вързах мобилното радио с антената и т.н.
                Това нещо изглеждаше така:
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0177.jpg
Прегледи:1
Размер:155.0 КБ
ID:5461142Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0174.jpg
Прегледи:1
Размер:138.2 КБ
ID:5461143

Веднага беше възприето като "много готино" през деня си направихме разходка. Аз и още двама с джипа и UV-6-цата, една малка група с една UV-X4-ка, а тези който останаха седнаха на мобилната. Така им демонстрирах симплексна връзка с висока мощност (макар че нарушенията са много), а по-късно и през репитера. Резултата беше положителен много му се радваха и бяха изумени как ние сме на 30-40 км. от София (селото е Негушево) и говоря с цяла София без никакъв проблем. Но след това когато им казах какво трябва да направят за да имат право да говорят отговорите бяха отрицателни дори и обидни!
                При малките деца е по-възможно да им се привлече вниманието и да започнат да работят и учат активно и да станат радиолюбители!

Коментар

Първоначално публикуван от Vankata00 Преглед на мнение
                  При малките деца е по-възможно да им се привлече вниманието и да започнат да работят и учат активно и да станат радиолюбители!
                  ...ей това ни беше идеята- да направим нещо, което да излиза в интернет за тези, които са решили да се подготвят за радиолюбители

Коментар

Аз съм абсолютно съгласен и съм с двата крака напред! Аз предлагам да се организираме и да осъществиме идеята ти!

Коментар

Първоначално публикуван от Венци- малкия Преглед на мнение

Аз се обидИх, при тва - много! Да не говорим за това, че и не съм съгласен с теб. Няма хоби за малки и хоби за големи. Еле па, радиолюбителството. Младите, Венци, и сега ако им дадеш възможност ще стоят цяла нощ пред компютъра. Я Фейса, я Туитър, я Скайп. Що на тая опашка да не се наредят и DX?
                      А за цената си имат родители
                      LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

От: Популяризация на радиолюбителството сред учениците ИМЕ ЗА САЙТА НА ДВИЖЕНИЕТО

Първоначално публикуван от ivanharalanov Преглед на мнение
                        Струва ми се добро.

Аз разсъждавах върху наименование, което по някакъв начин ги отъждествява с хобито и същевременно показва, че се подготвят за радиолюбители, а същевременно е лесен за запомняне домейн (на бъдещия сайт- ако се наложи).

Как звучи RadioRanger или RadioCadet ?

Предполагам, че ще се хареса на децата...
                        Първоначално публикуван от duvi Преглед на мнение
                        Примерно "Old School Comunications" за име

Първоначално публикуван от peerless Преглед на мнение
                        Личното ми мнение е, че не трябва да има нищо свързано с радиото (ако говорим за име). Според мен децата може да се заинтересуват само ако им се представи като идея за нови запознанства. За тях социалните мрежи са интересните неща в днешно време. В този смисъл нещо като "чуй ме, говори с мен и т.н. биха били по интересни за тях. Едно дете като чуе думата радио, едва ли би асоциирало с нещо различно от "радиото" което мама и тате слушат. Радио връзката трябва да е средството, а не идеята ако ме разбирате

Идеята за връзки между училищата е супер и явно би им била интересна. Особено ако училищата са в различни краища на страната.

Особено в занималните, където децата се чудят какво да правят и с какво да си губят времето спокойно може да се въведе подобна дейност.

Вземайки в предвид и идеята на peerless , която намирам за добра, предлагам и още едно име с идеен заряд - RadioPriatel

Обобщение на предложенията до момента:
                        • OldSchoolComunications
                        • RadioRanger
                        • RadioCadet
                        • RadioPriatel

Как намирате предложенията?
                        Имате ли други идеи?

Коментар

От: Популяризация на радиолюбителството сред учениците ИМЕ ЗА САЙТА НА ДВИЖЕНИЕТО

Първоначално публикуван от ivanharalanov Преглед на мнение
                          Вземайки в предвид и идеята на peerless , която намирам за добра, предлагам и още едно име с идеен заряд - RadioPriatel

Обобщение на предложенията до момента:
                          • OldSchoolComunications
                          • RadioRanger
                          • RadioCadet
                          • RadioPriatel

Как намирате предложенията?
                          Имате ли други идеи?
                          Аз съм по-убеден че RadioRanger или RadioCadet ще им хареса повече от другите два особенно OldSchoolComunications! Само заради School мисля че ще се стреснат!

Коментар

Радиоприятел вече работи

Приемаме всякакви материали, които смятате, че ще са от полза.

Разбира се форума на http://www.offroad-bulgaria.com ще се радва на ласкаво отношение и обратни линкове.

За сега има нужда от:
                            1. Художник, който да проектира концепцията и да нарисува логото
                            2. Доброволци за сканиране на книжки със скенер или фотоапарат
                            3. Аниматори, за изработка на банери

Коментар

Много хубави неща си говорите, колеги
                              Но в "радио"-обществото има много хора, които не желаят "външни" хора да се интересуват от темата. Ярък пример за това са заключените форуми само за "посветени" (в които трябва да се "мотивираш", за да бъдеш допуснат ). Най-жалкото е, че и форумите на БФРЛ са такива - ако нямаш инициал, не можеш да се регистрираш и да зададеш въпрос. То там за това и последните постове са от преди години. Не знам в чий интерес е това!? Някои се изживяват като масони и илюминати може би?

Браво за радиоприятелския сайт! Надявам се скоро да се запълни с полезна информация, линкове и материали по темата.

Коментар

Първоначално публикуван от nothing Преглед на мнение
                                То там за това и последните постове са от преди години. Не знам в чий интерес е това!?
                                Аз пък не знам в чий интерес е да се мятат такива лъжи.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X