Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Езици за програмиране. Добър ли е Фортрана?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Езици за програмиране. Добър ли е Фортрана?

Лисп е доста далеч от червената книга . Доста е популярен в определени среди. Например за тежки математически изчисления изискващи рекурсивни операции и т.н. Например свързаните с прости числа...
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
      Лисп е доста далеч от червената книга . Доста е популярен в определени среди. Например за тежки математически изчисления изискващи рекурсивни операции и т.н. Например свързаните с прости числа...
      На мен ЛИСП-а ми е малко като извънземните- всички говорят за него ама не познавам човек който да го е 'виждал'
      Иначе знам, че все още се използва тук таме, дори съм чувал, че има и някакъва поддръжка, но не го ползвам така, че не мога да съм сигурен.
      При всички положения, не е от много популярните езици в днешни дни.
      Сега битката е между C# и Java

Коментар

Повечето хора, които познавам в ИТ сферата пък пишат на С и се изприщват като изобщо чуят за обектно ориентирано програмиране, да не говорим за джава и С шарп . Така че като не си виждал нещо не значи, че не съществува .
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

LISP съм виждал, че има в Аутокад, но не съм ползвал. Не мога да се сетя за нещо което да може да се направи на Ц, а да не може да се направи на Делфи/Паскал например. Въпроса е колко време и труд ще отнеме. И какво имаш готово като библиотеки.
          В нашата "фабрика" колегите ми програмисти например доскоро пишеха само на Visual Basic. Защото си имаха сума ти готов код. То и аз пиша на VB, ама само макроси в Excel.
          “When you see the tree you’re about to hit it’s called understeer. When you can only hear and feel it it’s oversteer.”
          Walter Rohrl
          GSM: нула, три осмици, две двойки, девет, пет, девет, две.

Коментар

Първоначално публикуван от loobian Преглед на мнение
            На мен ЛИСП-а ми е малко като извънземните- всички говорят за него ама не познавам човек който да го е 'виждал'
            Иначе знам, че все още се използва тук таме, дори съм чувал, че има и някакъва поддръжка, но не го ползвам така, че не мога да съм сигурен.
            При всички положения, не е от много популярните езици в днешни дни.
            Сега битката е между C# и Java
            Виждал съм и двете. Даже съм и писал на Пролог, а за ЛИСП само изпит съм държал.
            Идеологията на тези езици е доста различна от съвременната " мода" в писането. Но са невероятно елегантни и работата с тях е удоволствие . Но не съм чувал скоро за някакъв читав итерпретатор за Пролог.
            Колкото и коне да има под капака, важното е магарето зад волана
            NULLA TENACI INVIA EST VIA

Коментар

Първоначално публикуван от javoresku Преглед на мнение
              Не мога да се сетя за нещо което да може да се направи на Ц, а да не може да се направи на Делфи/Паскал например.
              Хора, х86 не е най-разпространената архитектура процесори, а дори не на всеки такъв има Уиндоус. Всъщност РС-тата са един ужасно малък дял от всички устройства, които се използват по света. Я програмирай една автоматична пералня, борд компютър на кола или мобилен телефон на Делфи/Паскал? Съмнявам се да намериш компилатор... А май доста повече народ има перални, автомобили и мобилни телефони, отколкото персонални компютри

Коментар

Кво намесихме сега пък машините? Там изобщо не ти трябва обектен модел, защото не решават сложни задачи с висока степен на абстракция, ами имат съвсем конкретни цели и доста ограничени ресурси. Всичко това се пише основно на C/Assembler. Но може и на С++. Все пак обектното програмиране не е някакв специален език, ами начин на структуриране. Обектно може да се пише спокойно и на С. Обаче както не се пише по този начин за перални, така и структурно не се пишат големите системи. Не че не може, ами не е рентабилно.

Коментар

Кое не е голяма система? Фърмуеъра на един бекбоун рутер, различните юникс кърнели, медицинската техника и т.н.? Повечето от тях не са особено малки да ти кажа...

Коментар

Чуя ли за firmware, то е ясно. Обаче и това са специализирани системи, барабар с всякакви медицински, управляващи и прочее техники. Операционните системи от телефони до сървъри също традиционно се пишат структурно и изобщо всичко, което има един куп взаимодействия с хардуеъра. В тази връзка, всичките ти примери са именно такива - имбедид системи, силно обвързани с машинната част.

Обектното ориентиране се състои в начина на абстрахирането на задачата и на проектирането на програмата. Именно там им е приложението - решаването на абстрактни задачи, нямащи нищо общо с апаратурата. Естествено, че може да се пишат структурно програмите за графична обработка и 3D моделиране и проктиране. Ама май ще е леко трудоемко е нерентабилно.

Мисля, че спорът за проедимствата на обектно-ориентирания модел в повечето задачи отдавна е банален и не смятам да го водя. Лично аз не бих хванал да пиша контролер на алармена система на C++ или на Java, но и не знам някой в реална обстановка да се хване на напеше Photoshop на С. Ама то, в крайна сметка може и на Асемблер, ако си достатъчно ненормален.

Коментар

Линукс? BSD? И повечето софтуеър под тях също ли са ембейдед? Истината е, че обектите ти облекчават живота, само когато се занимаваш с графични интерфейси.

Коментар

Стига с тези деривати на UNIX-а и с тези сървъри. Това са специализирани машини. Иначе нищо не пречи софтуеъра за тях да е на С++, ама то пък един непромишлен софтуеър за тях като се е навъдил...

Това, че ти облекчават нещата "само" при графичните интерфейси за мен никак не е малко. Общо взето, такова е взаимодействието с 99% потребителите на софтуеър. За разработчиците не говоря.

А, това, че пазарът на "персонални компютри" (пак графичният ти интерфейс) бил нижощен дял вече сме го чували. Няколко пъти. От компании, загубили позициите си.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                          Хора, х86 не е най-разпространената архитектура процесори, а дори не на всеки такъв има Уиндоус. Всъщност РС-тата са един ужасно малък дял от всички устройства, които се използват по света. Я програмирай една автоматична пералня, борд компютър на кола или мобилен телефон на Делфи/Паскал? Съмнявам се да намериш компилатор... А май доста повече народ има перални, автомобили и мобилни телефони, отколкото персонални компютри
                          Спокойно, до 10-ина години сигурно пералните ще са с повече RAM от настоящото ти PC, ще се договарят онлайн със сушилнята и т.н.

Има тенденция в развитието на езиците за програмиране и според мен тя е в ускоряване на процеса от заданието до готовия продукт. Покрай това естествено се гледа поддръжката на продукта и развиването му и не на последно място повторното използване на кода.

Ето и една интересна (за мен, а надявам се и за вас) статия: http://www.paulgraham.com/hundred.html

Сега ако някой още го кефи да си пише на асемблер, пролог, лисп, фортран алгол и т.н. това си е явно за собствено удовлетворение.

Коментар

Ми, аз това казвам - напоследък сроковете за все "за вчера", а сложността на проблемите е такава, че ако няммаш няколко огромни библиотеки и тръгнеш от начало си умрял прав.

Обаче колегата ми звучи като шеф в Кзирокс лабс, когато са ги опоскали Джобс, Возниак и батко ви Гейтс. Да е жив и здрав Били, че смачка високомерните тежкари и изкара на пазара разработките им, които иначе щяха да събират прах някъде.

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                              Ми, аз това казвам - напоследък сроковете за все "за вчера", а сложността на проблемите е такава, че ако няммаш няколко огромни библиотеки и тръгнеш от начало си умрял прав.
                              Именно... А обектен код се подържа по-трудно, особено ако имаш текучество на кадри

Коментар

Пък структурен как се поддържа... То, оттук тръгна и приказката с ФОРТРАНа. Щото съм се опитвал да продължа една такова нещо писано от незнайно колко народ преди мен. Повече не повторих.

Иначе поддръжката не е свойствена за езика, ами за начина на програмиране. Нека да е правилно проектирано, с добри интерфейси и смислени коментари, пък да видим дали се поддържало трудно. Обаче, ако под поддръжка имаш предвид и хващане на чужди грешки, вече е друг въпрос. Самият език С++ е по-стриктен и безопасен от С. Пък допуснатите програмни грешки и на двата езика могат да бъдат много зли.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X