Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Способностите на Windows да открие всичката памет в компютъра

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Способностите на Windows да открие всичката памет в компютъра

Първоначално публикуван от darkrose
    В момента е с Windows 7 Ultimate 32 битова
    Първоначално публикуван от darkrose
    Искам да отбележа, че открива 3 GB, но разлика в работата определено се усеща.
    Нека ме поправят по-разбиращите, ако греша, но горния цитат в червено отговаря на долния цитат в червено.

До: Продавам мощен лаптоп Acer Aspire 9524 WSMi

Точно. С 64 бита ОС ще се "покажат" всички гъби.
    Иначе успех с продажбата, готина машинка на добра цена.
    Kawasaki 125KX 1991 -> KTM 520 EXC 2001 -> КТМ 525 SX + SM 2005 -> KTM 200 EXC 2007

Коментар

Това, че показва 3ГБ вместо 4ГБ не е от софтуеара. Честно казано не разбирам за какво си говорят тука, но изглежда е чипсета: http://communities.intel.com/thread/7604
      Иначе лаптопа е доста апетитен...

Коментар

Първоначално публикуван от latinov Преглед на мнение
        Това, че показва 3ГБ вместо 4ГБ не е от софтуеара. Честно казано не разбирам за какво си говорят тука, но изглежда е чипсета: http://communities.intel.com/thread/7604
        Иначе лаптопа е доста апетитен...
        Ами вземи прочети малко ще разбереш за какво си говорим тука
        Няма как да видиш 4 gb на 32бит OS.
        Възможно е и да има проблем с чипсета но се съмнявам. Навсякъде пише, че този чипсет си адресира 4gb.
        Kawasaki 125KX 1991 -> KTM 520 EXC 2001 -> КТМ 525 SX + SM 2005 -> KTM 200 EXC 2007

Коментар

Първоначално публикуван от 4ef4o Преглед на мнение
          Ами вземи прочети малко ще разбереш за какво си говорим тука
          Няма как да видиш 4 gb на 32бит OS.
          Възможно е и да има проблем с чипсета но се съмнявам. Навсякъде пише, че този чипсет си адресира 4gb.
          "не разбирам за какво си говорят тука" - имам предвид в линка който съм прикачил!

4GB е максимума който 32 битова архитектура (респ. ОС) може да адресира. 2^32 = 4294967296 (адреса) / 1024 = 4194304 (KB) / 1024 = 4096 (MB) / 1024 = 4GB, значи поне теоретично има как да видиш 4GB на 32 битова ОС.

С чипсета няма проблем, просто това е спицификата му на работа. В прикачения по-горе линк е обяснено защо точно стават тия неща.

По описанието на тази тема и коментарите по нея ми се струва, че продавача е доста навътре с компютрите. Ясно е казал, че лаптопа не може да разпознае всичките 4GB. Позволявам си да спамя темата (за което се извинявам на darkrose) за да няма обръкване и очакване, че слагането на 64 битова ОС ще разпонае всичките 4GB памет.

Съдейки по малките ъпгрейди и екстрите с които е купен, според мен лаптопа е бил гледан мераклийски от човек който доста разбира и това го прави, както казах по-горе, доста апетитен... Малко завиждам на новия собственик

Коментар

Преди време не ставаше(или поне никой не знаеше как). Сега по подразбиране 32 битов Windows не разпознава повече от 3 Г, но това не означава, че няма как да стане. Все пак е хубаво да се пипва от човек, който знае какво прави. Повече информация - тук

ПП - Извинявам се за спама. Ако модераторите решат, може да преместят дискусията в отделна тема, а продажбата да си остане продажба, не техническа дискусия
            LZ1DWW

Коментар

До: Способностите на Windows да открие всичката памет в компютъра

Да ви каже старият и зъл ИТ-шаман:

По-горната сметка за 32 бита и 4 гигабайта е принципно вярна. Това определя и че 32-битов Windows ще използва по-малко от 4 Г, защото част от адресното пространство му трябва за други цели. Колко точно - зависи от хардуера и обикновено е межди 3 и 3.75 гигабайта.

Съществува алтернативен начин за достъп до паметта, при който тези 4гб не са таван даже и за 32-битовите ОС, но във Windows се намесват лицензните ограничения и този фокус могат да го правят само сървърните варианти (Windows 2003 Enterprise Server примерно). При нормалните ОС, които нямат изкуствени ограничения (примерно Linux) такъв таван няма. Този начин на достъп до паметта се нарича PAE и освен другите си недостатъци е по-бавен. Което прави полезни и 64-битовите ОС.

Коментар

Разпознава си до 4, само че от тях вади едно адресно пространство за ползване от видеокарти и тем подобни, и реално адресира до към 3.5GB. Моя случай с 4GB и 32 битов Windows 7 беше аналогичен - на разположение 3.5GB от общо 4 инсталирани. С 64-ката тоя проблем го няма.

...и не е съвсем това че не може да адресира. 32 битов x86 може да адресира индиректно до 2 терабайта. Въпрос на операционна система. Windows-а явно не го може.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

На чипсета му няма нищо, просто системата заделя огромна част от виртуалните адреси над линията от 3GB за свои нужди. За това следва да "благодарим" на разработчиците от Intel още от времето на 80386DX когато са решили, че в обозримо бъдеще няма да видят системи с толкова много памет и са хвърлили там адресирането. Преминаването към 64 битова ОС просто измества тези заети адреси от пространството между третия и четвъртия гигабайт в пространството над (да кажем) 64-тият гигабайт. Пък след време да му мислят

EDIT: Оп, изпреварили са ме
                  What Orwell feared were those who would ban books. What Huxley feared was that there would be no reason to ban a book, for there would be no one who wanted to read one.

Коментар

"не разбирам за какво си говорят тука" - имам предвид в линка който съм прикачил!
                    Извинявай колега не съм разбрал кое "тук" си имал впредвид

Позволявам си да спамя темата (за което се извинявам на darkrose) за да няма обръкване и очакване, че слагането на 64 битова ОС ще разпонае всичките 4GB памет.
                    И на мен това ми беше мисълта

Коментар

Първоначално публикуван от 4ef4o Преглед на мнение
                      Извинявай колега не съм разбрал кое "тук" си имал впредвид
                      Но пък породи интересна дискусия, която искам да продължа.

Познанията ми са бегли на тази тема, за това да питам - няма ли хардуеарни ограничения (примерно системата не може да работи с повече от определен лимит RAM памет)? И ако има такива хардуеарни ограничения възможно ли е 64 битова ОС да работи с повече от този харуеарен лимит?

Коментарите по-нагоре казват, че е възможно при определни условия 32 битова ОС да адресира повече от 4GB RAM памет, но това предполага, че 1. тази памет физически съществува в системата и 2. системата няма проблем харуеарно да борави с нея, правилно ли съм разбрал?

Коментар

В момента е почти невъзможно на купешка (разбирай не-сървърна) платформа да сложиш повече от 32GB памет, че даже и тях не знам можеш ли да постигнеш. Хардуерното ограничение на 64-битова система се състои в броя слотове на които можеш да наблъскаш памет. След триканалния интерфейс на Intel с по шест слота при Socket LGA 1366 максимума в момента е 6 слота х 4GB стика (че май още няма такива с обем 8GB на пръчка памет) = 24GB. Стига да имаш пари за толкоз DDR3 памет...

Относно проблемите за работа с толкова памет нещата са доста мътни... Проблема не е в големия обем, проблема е в многото стикове памет. Контролера на паметта обикновено има сериозни драми с работата когато са "населени" всички слотове за памет - традиционно още от К8 на AMD използването и на четирите слота е нежелателно.
                        What Orwell feared were those who would ban books. What Huxley feared was that there would be no reason to ban a book, for there would be no one who wanted to read one.

Коментар

По този повод може ли някой да ме светне защо фабрично инсталиран на лаптоп Уиндоус 7 не разпознава целия хард диск. В смисъл дискът е 320гб, а уиндоусът показва 270?
                          Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Диска ти е 320 000 000 000 баита. Раздели го веднъж на 1024, за да получиш колко е килобайта. Получения релултат го раздели, още веднъж на 1024 за да разбереш колко мегабайта е. И на края го раздели получения резултат, още веднъж на 1024 за да разбереш колко гигабайта ти е диска.

Коментар

Еми колега за такава голяма разлика според мен са две причините:
                              1. разлика в закръгленията
                              (((320 000 000 000 : 1024):1024):1024 е приблизително равно на 298 гб. тук са около 20 гб разлика.
                              2. останалите 30 са непартиционирани;

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X