Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Странни промени в скоростта на връзката

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Странни промени в скоростта на връзката

Уважаеми колеги,
    Днес си инсталирах Wi-Fi и се сблъсках със странен феномен - когато компютърът е включен към ел. мрежата скоростта на пренос е 1 Mbps, а като е на батерия е 54 Mbps. Промяната в скоростите става автоматично при вкарване и изкарване на жака на захранващия кабел. Някой може ли да ми обясни защо е така и дали има начин скоростта да е постоянно по-високата. Компютърът е Дел Инспирион 1525, а рутерът - Тенда.

Предваритално благодаря за усилията ви.
    Последно редактирано от NovemberCharlie; 15-02-10, 19:07.
    Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

До: Странни промени в скоростта на връзката

Според мен, пробвай да закачиш с кабел друг PC към същия рутер и си направи LAN м/у тях. После прехвърли няколко филма по нея на батерия и мрежово захранване и засечи времето. Ако има разлика в порядък - чак тогава има проблем.

Коментар

Ха-ха. Май проблемът е другаде. Изглежда скоростта намалява, ако компютърът е твърде близо до рутера (под 1 метър). Понеже захранващия кабел е до рутера и аз се доближавам до него, за да го включа. При отдалечеване скоростта си се оправя. Странен парадокс!

Коментар

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
        Ха-ха. Май проблемът е другаде. Изглежда скоростта намалява, ако компютърът е твърде близо до рутера (под 1 метър). Понеже захранващия кабел е до рутера и аз се доближавам до него, за да го включа. При отдалечеване скоростта си се оправя. Странен парадокс!
        Нищо странно няма, насищаш приемника на рутера или на компютъра. Някои безжични платки и някои рутери имат настройка на излъчваната мощност - регулирай я така, че да постигнеш най-добрия резултат в зоната ти на движение.

Коментар

Хмм, това не го знаех. Мерси! Той рутера ще се премести на друго място, така, че няма нужда да го пипам.

Коментар

Бъркате виж си настройките на Windows-a Wi-Fi карите имат различни power modes. На бтерия обникновено автоматично се включва Power saving mode. В Win 7 може да се промени лесно от Power Plan настройките, за XP не ми се е налагало.

Пс. Наистина е възможно да има проблем ако е прекалено близо, но на мен досега не ми е правило проблем точно това. Wi-Fi то си търси пакетите, като сигнала идва от един роутер, колкото и да са интензивни вълните то пак си гледа само пакетите.

Коментар

При прекалено интензивни вълни обаче стават разни нещица. КАто има наблизо и разни ламарини и кабели, импулсни захранвания и тем подобни, има и отразен сигнал. Явно това го шашка.

Аз на лаптопа изключих всичко що е power save на WIFI-то. Сега си работи еднакво добре и на батерии, и на кабел. Преди това имаше една лееекинка разлика в скоростта, да речем от едни 200-500 килобайта в секунда даунлоад. Сега почти винаги пълни канала до край - 2 и малко мегабайта в секунда.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

А някой да знае как да си заключа мрежата, да да не ми я ползват комшиите? Успях да я заключа някак си, ама така я заключих, че и аз нямах достъп.

Коментар

А някой да знае как да си заключа мрежата, да да не ми я ползват комшиите? Успях да я заключа някак си, ама така я заключих, че и аз нямах достъп.
                  Търси в настройките на рутера филтрация по MAC. Добре е да разкараш и DHCP. Не е панацея, но ти гарантирам, че келеша на съседите няма да се оправи.
                  О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Мерси! Ама не знам как.

Коментар

Мерси! Ама не знам как.
                      Рутерите имат възможност за настройки през уеб браузър. Задаваш адреса на рутера в локалната ти мрежа (примерно http://192.168.1.1)=

Ако доставчикът ти на Интернет не е пипал рутера да му промени паролата, влизаш със зададените от производителя име и парола. Ако ги няма в документацията, можеш да ги намериш в нет-а като потърсиш по модела на рутера.

За да попречиш на комшиите да използват връзката ти, задължително трябва да защитиш wireless-a с парола - примерно Securuty mode - WPA
                      Securuty algorythm - TKIP

Освен това, не е лоша идея да направиш мрежата си скрита, като забраниш на рутера да излъчва името на мрежата. Опцията може да изглежда така: Wireless SSID Broadcast: Disable

Отделно можеш да предприемеш и други мерки, които колегата е споменал, като напр. ограничение на достъпа по MAC адрес на мрежовите карти на компютрите, на които искаш да позволиш достъп.

П.П. Ако рутерът ти има и switch, можеш напр. да направиш така, че да забраниш достъп до настройките му през wireless. Т.е. за да ги промениш ще трябва да се закачиш към него с кабел, което няма да позволи на някой по-оправен да ти промени настройките на рутера.
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                        Търси в настройките на рутера филтрация по MAC. Добре е да разкараш и DHCP. Не е панацея, но ти гарантирам, че келеша на съседите няма да се оправи.
                        Стига бе, филтрация по MAC...

Първо, сериозно си помисли дали ти трябва заключена мрежа. Ако все пак да, правилната настройка се нарича WAP2 или WAP2-PSK- слагаш парола, компютърът ще ти иска същата, за да се закачи.

Коментар

Мерси, ще почвам да го ръчкам.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            ..... WAP2-PSK- слагаш парола, компютърът ще ти иска същата, за да се закачи.
                            Е точно това направих. После ми изчезна достъпа до нета.

Коментар

Е точно това направих. После ми изчезна достъпа до нета.
                              даде ли после същата на компютъра?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X