Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Захранване на десктоп компютър - повредено

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
    Хм... Някои компютърни захранвания (и не само) не работят коректно ако са им махнати тенекиите. Когато захранванията са сглобени, през тенекиите се осъществява връзка между групата "Y кондензатори". Ако е разкачена, някои захранвания капризничат.

А използването на разклонител с ключ не би трябвало да компрометира техниката. Поне не и както е описано - "да подаде фаза"...

Съвсем общо: линковете към йотубето, форуми като направи сам и сандъците вдъхват увереност, че "сичкото ток е фасулска работа". Хоп, сменят се две кондензаторчета и работата е готова. Само че писалите в темата не споделят колко неуспешни опита са направили докато се научат. Или ако са писали, то е в друга тема...

За пореден и последен път от мен: Занеси захранването в сервиз или го замени с работещо.
    Ам,благодаря колега. Да уча 5 години електроника и да отида в някакъв сервиз, да подсмърчам "може ли да ми го поправите" и накрая да си платя.
    Някак си не върви.
    Предпочитам сам да се занимавам.

Коментар

Сигурно пропускам нещо, но не прочетох никъде дотук за зелената жичка, която се дава на маса за да тръгне всяко АТХ захранване, когато не е свързано към дъното?

Коментар

• KingofROAD
        KingofROAD коментира
        Редактиране на коментар
        Аз му подсказах няколко поста по-нагоре в коментарите. Ама дали го е прочел и разбрал не стана ясно. Досега 10 пъти да му беше сменил коиндензаторите един по един, и поне да се беше изяснило горе-долу къде е/бил проблема...

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      За съвсем последне път от мен - 350 ватово захранване, ново, тръгва от 20 кинта със все ДДС-то. Няма сервиз във вселената, който ще ти вземе по-малко, освен ако не е нещо очеизвадно и елементарно.

Башка, някои захранвания извън компютър не искат да тръгнат. Имам (или имах, не помня) едно дето даже не е ATX, а AT - на всичкото отгоре марково и тежащо, с всичките филтри и филтърчета вътре и т.н. Включваш го към дъно - пали, включваш го към консуматор - не пали.

Съвсем трети въпрос е че на кое да е ATX захранвате това че ще вържеш към него компресор за гуми може хич да не му се понрави, и да реши или да не тръгне, или да отдаде законсервирания в него още от завода пушек.
      Това за гумите е АТ и си го използвам с едно компресорче 12 волта.
      Понеже се занимавах със симулация на импулсно и се натъкнах на един проблем.
      Ако няма добро филтриране поради изсъхнал кондензатор при включване / изключване се появава пик на изхода.
      Предпологам че тоя пик предизвиква включване на защитата по високо напрежение на изхода. И за това изключва. Искам да проверя дали е така или не.

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение

По-добре пусни тема "Защо не трябва да се занулява земното"
        Да,прав си,има нужда.

Коментар

Първоначално публикуван от slavi888 Преглед на мнение
          Понеже се занимавах със симулация...
          Няма софтуер във вселената, който да може да изсимулира реалистично компютърно импулсно захранване със всичките му салтанати. Казва ти го човек, дето се човърка с такива неща от 25 години и точно импулсните захранвания са му сред приоритетните интереси.

Тия кондензатори се сменят за 15 минути, ти пишеш тема няколко дни, и не си купуваш захранване за 20лв. Нещо в цялата работа ХИЧ не се връзва. Нито финансово, нито никак.

Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Това е схемата. Евентуално. Сравнявал съм по интегралните схеми.т
            Нещо се замотах с прилагането. Ще взема да сложа на мястото на кондензаторите по един куплунг, ще реша допълнително
            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:atx200.gif
Прегледи:107
Размер:146.2 КБ
ID:6985614

Коментар

Това е схемата. Евентуално.
              Не, не е това схемата, не и ако си дал правилния модел по-горе. Дадоха ти линк към сервизно ръководство точно за модела, който уж е твоето.

Сравнявал съм по интегралните схеми.т
              99% от дъртите АТ захранвания са с еднакви чипове. Доста голям процент от ранните ATX, също. Това е архаична схема, с архаични чипове, прилично неблагодарна за сервизиране.

...Ще взема да сложа на мястото на кондензаторите по един куплунг...
              Пак - иди в магазина и си купи подходящо захранване за целите, за които ти трябва. Това, с което си се заел, не ти е по силите - очевидно нямаш даже и бегла представа какво се случва в едно импулсно захранване, щом ти идват такива идеи.

Като прочетеш поне една от тия трите книжки в центъра, добиваш бегла представа, ако преди това си имал представа от физика и иелектроника. Като ги прочетеш всичките си мислиш че знаеш всичко, ама в живия живот пустия пушек продължава да се случва прекалено често:
              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:pscb.jpg
Прегледи:121
Размер:243.0 КБ
ID:6985622

А въпреки че съм ги проч1ел по няколко пъти, да тръгна да се занимавам с компютърно захранване, освен да сменя кондензатори, някой позапечен транзистор/диод други очеизвадности, и то ако е скъпо, изобщо не бих си помислял.

Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Аве хора !
                Човека иска да опита - не става дума за пари ... И на мен ми се е случвало да се "заям" от инат... Що да не опита??? И на мен ми е интересно какво ще се окаже накрая..
                Лошото е че с куплунг няма да стане --- или сменяш кондери или не...
                По скоро - трябва с някакви симптоми да се търси - примерно откъде да се почне - дали от филтриращите на изхода? И ако да - от кой точно изход? и те са мисля че по два по три на "изход"

И преди да почне - с най обикновенно измерване в първичната верига примерно на онези 470uF трябва да има по половината от захранването (мисля)...
                Тоест с прости и лесни мерения търсим насоки...някакви..

Коментар

Забравих да кажа - може и лоша спойка да е...Пак същите симтоми има
                  Напоследък често ми се случва - особено ако е използван онзи гаден тинол... Дето не се разтопява лесно...
                  Въпреки че според колегата ми - не е от тинола... Имаше миналата седмица такъв случай - запоен филтриращ 2200 микро - спойката изглежда наред и съвсем случайно като буташ ровиш опппааа кондензатора лесно се наклони - абе едното му краче влиза и излиза от мястото...
                  Та преди да запоят елементите - крачетата им трябва да са чисти - понякога се случва да имат някакъв окис по тях - и запояването минава..и работи - но след години почват проблемите...
                  Аааааа и още нещо - я пробвай със сешуар или горещ въздух да нагрееш цялата платка - може пък да тръгне --- въобще изреждаме лесните начини преди да почне да се копае по платката...

Коментар

Ам,благодаря колега. Да уча 5 години електроника и да отида в някакъв сервиз, да подсмърчам "може ли да ми го поправите" и накрая да си платя.
                    Някак си не върви.
                    Предпочитам сам да се занимавам.
                    Не се познаваме, а и не си споменал че имаш познания по електроника, затова нямаше как да предположа.

Според мен каквото е имало да се каже по темата вече е казано. Щом те влече - забавлявай се...
                    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Явно е въпрос на чест да оправиш това захранване.
                      За да стигнеш сравнително бързо до успех, следвай базови правила.
                      - Раздели захранването на функционални блокове. Запознай се кой как работи/трябва да работи;
                      - От лабораторно захранване, започни да пускаш блок по блок. Разбери кой тръгва и кой не тръгва.
                      - Намери причината за нетръгване.

ШИМ чиповете са документирани подробно как работят и как се ползват.

Не изключвай възможността и някой изправителен диод да има спаднало пробивно напрежение или лошо trr.

Коментар

• mishomishev
                        mishomishev коментира
                        Редактиране на коментар
                        "спаднало пробивно напрежение или лошо trr"

На шотки диод?? Как ще разбереш "спаднало" ??

• stefsab
                        stefsab коментира
                        Редактиране на коментар
                        Анализираш поведението на различни вериги с осцилоскоп.
                        Vrrm/Vrm се мери лесно, защото е в диапазона 30V-100V за Шотки диоди. Често в дейташита има и описание на тестовата постановка.
                        Ако имаш подозрителен елемент го проверяваш или го сменяш.

Първоначално публикуван от stefsab Преглед на мнение
                      ШИМ чиповете са документирани подробно как работят и как се ползват.
                      Точно първоначалното тръгване на въпросния архаичен TL494, при положение че няма нарочно допълнително захранване, е малко "черна магия" и една от причините сервизирането да е гадно. Изобщо доста импулсни захранвания от него време разчитат на разни "магии" в някакъв етап от тръгването или работата им. Много "stand-by" дребни захранванийца (или част от по-големи, например в част от ранните АТX захранвания) са самоосцилиращи и често силно зависими от конкретни елементи вътре, които като смениш нещата не винаги се получават.

Коментар

• stefsab
                        stefsab коментира
                        Редактиране на коментар
                        В схемата от пост #21 TL494 се храни по крак 12 от доп. захранване самоосцилищ тип, за да тръгне. После (ако тръгне) основното захранване храни TL494.
                        C24 е добре да се провери.

Първото импулсно захранване ми беше "тъмна Индия". Но след няколко прочетени книги, проектирани захранвания, "белите петна" в познанията ми и вярата в "черната магия" силно намаляха.

Миналата седмица, 10W "въшка" не работи. Изправителен Шотки диод пробива на 50-ина V пик в обратна посока, при каталожни данни за пробивно напрежение 100V. Сложих нов. Пиковете по време на работа плуват 50-60V....
                        Импулсните захранвания са пълни с неочаквани изненади!

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X