Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Захранване на десктоп компютър - повредено

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Захранване на десктоп компютър - повредено

Здравейте,
    имам един компютър на който захранването не тръгва.
    По точно тръгва за момент и изключва.
    Конекторът е изваден от дънната платка, както и всички други конектори - вентилаТори и др.
    захранването е LiteOn_model_PS-5281-7VR1-1
    Намерих и някАква схема.
    На виолетовия извод си има 5 воЛта за стенбай.

Въпрос: някой борил ли се е с такъв проБлем.
    търся няКакви съвеТи за диагностика, също нещо съвети,заклинания, вълшебни думи . . .
    четох че електролитните кондензатори изсъхвали и това била причината.
    Е да ама те са 5-6 броя , трЯбва да ги ваДя един по един.
    И са ги завряли под кабелите
    Не търся съвет да си купя друг ами да разбера какво му е на тоя и да си го ремонтирам.
    Офф, тая клавиатура ще ме побърка.
    Имам един друг захранващ блок , АТ с 20 извода и с него не тръгва. Пробвал съм само веДнъж. Понеже ми трябва да помпя гуми 12 волта за. Компресора.

Край! Днес извърших голЯмо геройство да пиша със софтуерна клавиатура на таблет.
    Поздрави.

Гуууууугле, пъц и ...заповядай: https://ab57.ru/schema/LiteOn_model_PS-5281-7VR1.pdf
    Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
    Вальо. О888 557Ч7Ч
    Silverado 1.3 i

Коментар

Провери диодите (грец). На моето това беше.
      Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

Коментар

Първоначално публикуван от slavi888 Преглед на мнение
        ...Въпрос: някой борил ли се е с такъв проБлем.
        търся няКакви съвеТи за диагностика, също нещо съвети,заклинания, вълшебни думи . . .
        четох че електролитните кондензатори изсъхвали и това била причината.
        Е да ама те са 5-6 броя , трЯбва да ги ваДя един по един.
        И са ги завряли под кабелите
        Не търся съвет да си купя друг ами да разбера какво му е на тоя и да си го ремонтирам...
        Платката на захранването, може да се извади от кутията. Държи се на 4 болтчета обикновено. С кламер, или подходящо мостче се затваря зеленото с някое от черните жила. Захранването прави опит да тръгне. След всяка смяна на нещо се прави опит за стартиране по този начин. Измерват се всички напрежения по куплунзите. Кондензаторите дори и да не са те причината, ако са много стари е по-добре да се сменят превантивно. За да не се отваря пак захранването след няколко месеца, или година. Същото се отнася и за дънната платка, ако има надути, или съмнителни на вид, по-добре ги смени.
        Последно редактирано от KingofROAD; 12-01-25, 23:58.
        -Чем занимаетесь по жизни?
        -Ну в последнее время - в основном офигеваю от происходящего.

Коментар

"Кондензаторите дори и да не са те причината, ако са много стари е по-добре да се сменят превантивно. За да не се отваря пак захранването след няколко месеца, или година."

И аз мисля така.
          Щом прави опити да тръгне - най вероятно полупроводниците са здрави има нарушен "работен режим "

В едно такова захранване мисля че има повече от 5-6 може би около 20-40 електролитни кондензатора... То докато обсъждаш в форума - за час два ще се сменят всичките...
          Макар че за мен е сериозен проблема какви ще сложиш - защото трябва да са 105 градуса и качествени - трудно се намират...
          Често пъти - купуваш го за качествен а е с занижени параметри...

Изобщо в електрониката - кондензатора (според мен) е много по рисков и проблемен елемент от всякакви транзистори диоди и прочие...Най вече когато е импулсна схема - защото тогава качеството на кондензатори е решаващо...

Коментар

Имаш 2 захранвания - дежурно и основно.
            Дежурното храни чипа за основното.
            Аз бих подозирал основното захранване и бих тръгнал да го проверя кое-как работи /не работи. Може ООВ да го гаси поради липса на регулиране на изхода....

Коментар

Само да подсетя, че ако нещо се угреши в захранването, може да има щети по компютъра. Сериозни щети...
              Затова четейки въпросите ти (без да се засягаш) моят съвет е или да го дадеш за ремонт или да го смениш с работещо.
              Импулсните захранвания не са майтапус работа...

А за захранване на компресор - бих те посъветвал да погледнеш към сървърни захранвания втора употреба. Струват никакви пари, мощни са и са добре направени. Отделно, че има богат избор от мощности - от 400W та до над киловат. Тоест 12V / 40A та до 12V / 100A.
              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
                Гуууууугле, пъц и ...заповядай: https://ab57.ru/schema/LiteOn_model_PS-5281-7VR1.pdf
                Благодаря,тая схема я намерих. Не пише нищо за диагностика.

Коментар

Първоначално публикуван от kbot Преглед на мнение
                  Провери диодите (грец). На моето това беше.
                  "По точно тръгва за момент и изключва."
                  Захранването тръгва за момент, вентилатора завърта и спира. Ако е грец няма да завърти.

Коментар

Първоначално публикуван от KingofROAD Преглед на мнение

Платката на захранването, може да се извади от кутията. Държи се на 4 болтчета обикновено. С кламер, или подходящо мостче се затваря зеленото с някое от черните жила. Захранването прави опит да тръгне. След всяка смяна на нещо се прави опит за стартиране по този начин. Измерват се всички напрежения по куплунзите. Кондензаторите дори и да не са те причината, ако са много стари е по-добре да се сменят превантивно. За да не се отваря пак захранването след няколко месеца, или година. Същото се отнася и за дънната платка, ако има надути, или съмнителни на вид, по-добре ги смени.
                    Кутията е отворена и платката е подложена на инспекция.
                    Няма подути кондензатори. И на дънната платка няма. Тя е изключена от конекторите и не играе във филма.
                    Напреженията са измерени - появяват е при включване и като сработи некаква защита - анихилират.
                    Кондензаторите ги гледам отгоре обаче отдолу са запоени и не се вижда черната гумена тапа дали е добре.

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                      Само да подсетя, че ако нещо се угреши в захранването, може да има щети по компютъра. Сериозни щети...
                      Затова четейки въпросите ти (без да се засягаш) моят съвет е или да го дадеш за ремонт или да го смениш с работещо.
                      Импулсните захранвания не са майтапус работа...

А за захранване на компресор - бих те посъветвал да погледнеш към сървърни захранвания втора употреба. Струват никакви пари, мощни са и са добре направени. Отделно, че има богат избор от мощности - от 400W та до над киловат. Тоест 12V / 40A та до 12V / 100A.
                      Като спря захранването първо огледах цените на Базар.бг и на ОЛХ. В крайна сметка реших да не вемам старо без да съм сигурен. Не ми трябва супер голяма мощност.
                      На мен ми е важен софтуера. Три малки диска в много особенна конфигурация.
                      Аз съм си патил от изгорял компютър и не се плаша.
                      Лаптоп DELL,1ТВ диск - заключен с парола към Биоса, още един такъв - резервен, пак заключен. USB осцилоскоп.
                      Причината беше в един разклонител с копче за изключване.
                      Закачен един външен диск на USB-то и на външно захранване. От външното минава фаза 220 В ,през външния диск и подава на лаптопа на корпус. Да ама той е заземен през адаптера и гръмна. Да не се оливам, трябва да пусна тема "Защо да не използваме разклонител с копче за изключване".

Коментар

Така,имам много хитър план.
                        Пак изваждам плААтката от металната кутия за да имам достъп до пистите. Намирам някакви кондензатори като тия на плАтката.На същото напрежение и капцитет 40-60 процента.Обръщам платката и ги запоявам един по един паралелно на съответния. След всеки запоен - проба.
                        И фазомера до мен. И каска и бронежилетка
                        Ще го боря, няма начин.
                        Ено тук два линка ако на някой му влязат в работа.

Направи сам
                        https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?t=73212
                        Сандъците
                        https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=22.0

Мислех че имам снимки обаче съм правил само на интегралните схеми. Снимането не успя да прОмени ситуацията.

Коментар

• KingofROAD
                          KingofROAD коментира
                          Редактиране на коментар
                          Колко старо е това захранване като години? И колко време е работило? Ако са минали поне 4-5 години, или повече, не си играй с излишни експерименти, ами направо сменяй профилактично всички електролитни кондензатори, няма да излезе кой-знае колко скъпо, и е твърде вероятно да решат проблема. Същото и за дънна платка, ако е на повече години. Защото вероятно са на края на ресурса си. Ако смениш само един или два проблемни кондензатора, то след няколко месеца, може да дойде каят и на остналите, и следващия ремонт и тн...

• kbot
                          kbot коментира
                          Редактиране на коментар
                          "и ги запоявам един по един паралелно на съответния" - съответния го махни първо

Хм... Някои компютърни захранвания (и не само) не работят коректно ако са им махнати тенекиите. Когато захранванията са сглобени, през тенекиите се осъществява връзка между групата "Y кондензатори". Ако е разкачена, някои захранвания капризничат.

А използването на разклонител с ключ не би трябвало да компрометира техниката. Поне не и както е описано - "да подаде фаза"...

Съвсем общо: линковете към йотубето, форуми като направи сам и сандъците вдъхват увереност, че "сичкото ток е фасулска работа". Хоп, сменят се две кондензаторчета и работата е готова. Само че писалите в темата не споделят колко неуспешни опита са направили докато се научат. Или ако са писали, то е в друга тема...

За пореден и последен път от мен: Занеси захранването в сервиз или го замени с работещо.
                        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

За съвсем последне път от мен - 350 ватово захранване, ново, тръгва от 20 кинта със все ДДС-то. Няма сервиз във вселената, който ще ти вземе по-малко, освен ако не е нещо очеизвадно и елементарно.

Башка, някои захранвания извън компютър не искат да тръгнат. Имам (или имах, не помня) едно дето даже не е ATX, а AT - на всичкото отгоре марково и тежащо, с всичките филтри и филтърчета вътре и т.н. Включваш го към дъно - пали, включваш го към консуматор - не пали.

Съвсем трети въпрос е че на кое да е ATX захранвате това че ще вържеш към него компресор за гуми може хич да не му се понрави, и да реши или да не тръгне, или да отдаде законсервирания в него още от завода пушек.
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от slavi888 Преглед на мнение
                            .................... трябва да пусна тема "Защо да не използваме разклонител с копче за изключване".
                            По-добре пусни тема "Защо не трябва да се занулява земното"
                            Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
                            Вальо. О888 557Ч7Ч
                            Silverado 1.3 i

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X