Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Някой има ли повече информация за интернета от Старлинк ?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Някой има ли повече информация за интернета от Старлинк ?

    Има ли тука някой , който да има повечко инфо за сателитния нет на Мъск ?
    Опитвам се да намеря форма за контакти на страницата им , но не успявам. Интересува ме , дали може да се ползва в движение , или е само за едно място. Логиката ми казва, че би трябвало да може , нали е сателитен, ама във формата за поръчка иска да се попълни адрес, което ме навежда на мисълта , че ще е статичен. И това не е адрес за доставка , а адрес за ползване , или поне аз така го разбирам.
    Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
    За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

    A1+

  • #2
    Освен за доставка, искат адрес и защото системата не е напълно изпълнена и няма проектното покритие.

    За разлика от досегашните сателитни системи за достъп до интернет, тази има много по-добри шансове за употреба в движение. Трябва индивидуално да си решиш проблема с монтажа на оборудването, което в този си вид не е много годно за монтаж на превозно средство, особено, ако е по-малко от автобус.

    Коментар


    • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
      ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
      Редактиране на коментар
      Не става въпрос да се ползва в движение , а наразлични места . един месец тук, втори месец там.

  • #3
    Може би свободното мобилно ползване ще е факт след пускането на сателитите на ниска орбита, не съм запознат но тази мрежа все още не е изградена май.
    Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

    Коментар


    • #4
      [QUOTE=disko04;n6834732]Може би свободното мобилно ползване ще е факт.../QUOTE]

      Свободно мобилно (или не-мобилно) ползване никой не е казал че някога ще е факт. Системата си е чисто комерсиална и на частна компания. Само в един момент ще стане достатъчно евтина. В момента е абсурдно скъпа за райони, в които има поне 3G.

      Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

      Коментар


      • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
        ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
        Редактиране на коментар
        Да това са цените 200 лева на месец.
        Последно редактирано от ИВАН НЕДОКЛАНОВ; 19-03-22, 07:35.

      • sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        Последно 200лв на месец или левче на месец?

      • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
        ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
        Редактиране на коментар
        Спарки , услугата е 200 лева на месец, но ако се раздели между няколко човека не е много .
        Идеята като цяло е , дали е по-добрия вариант , вместо да се опъват оптики няколко, десетки километра до селото, да се вземе такава система и да се окабели само вътре селото.

    • #5
      Имам известни съмнеия, че 200 плащащи* ще могат да споделят този интернет. И за 5 имам съмнения.

      Коментар


      • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
        ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
        Редактиране на коментар
        Защо ?

      • извън пътя
        извън пътя коментира
        Редактиране на коментар
        Латентността е много висока

      • bokomo
        bokomo коментира
        Редактиране на коментар
        Амии, интуиция. Не съм го пробвал, но това е услуга за 1 домакинство, а живота показва, че шерването на двупосочна услуга не е толкова тривално. Старлинк са обявили премиум услуга, която ще е подходяща за "10-20" потребителя с очаквана цена $500 месечно и оборудване за $2500.

        Всяко читаво ISP разбира много бързо кога услугата му се шерва.

    • #6
      Колеги ползват вече. Официално се поддържа цялата територия на България, "Users can expect to see download speeds up to 250Mb/s and latency as low as 20ms in most locations"
      Може да
      има места, в които да няма добро покритие, но технологията работи в цялата страна. Извън страната няма да работи, терминала знае къде е.


      Starlink today currently provides a DHCP issued Carrier Grade NAT (CGNAT) non-routable IPv4 address in the 100.64.0.0/10 range.
      Note - as Starlink continues to expand and upgrade our global internet service infrastructure and rollout new capabilities, some users may see different IP address behavior (ex. publicly routable addresses, IPv6, non-CGNAT)


      Show must go on!
      LZ1VES

      Коментар


      • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
        ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
        Редактиране на коментар
        Може ли като за прости хора ?

      • извън пътя
        извън пътя коментира
        Редактиране на коментар
        ако са го свалили на 20ms е добре, беше 200 в началото

    • #7
      Че не е покрита цялата държаван, не е. Примерно:

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Capture.JPG
Прегледи:1141
Размер:25.2 КБ
ID:6835185

      Ограничението за местене на оборудването е част от бета тестването на системата. В момента трябва да го няма. И ограничението не е (било) по държава, а по твърда локация. Местиш от София в Перник и умира.



      Коментар


      • #8
        Моята антена пристигна преди 2-3 седмици и още не съм я донагласил.

        Една от неприятностите е необходимостта антената да вижда кръг от небето с диаметър поне 100 градуса (т.е. конус с ъгъл на върха 100 градуса в който да няма препятствия). Проверено - 90 градуса (т.е. антената поставена до сграда) в момента не стигат, спътниците не се застъпват като видимост и имам прекъсване през 10-ина минути. След час-два ще ходя да си купя 5м тръба за мачта и по-късно ще пиша за резултата. Когато пуснат повече спътници, изискването трябва да спадне (теоретично, ще видим). Практически опит - дърво с опадали листа не го брои за препятствие, но иглолистните са сянка. Злите езици твърдят че разлистено широколистно дърво също е плътна сянка. Софтуерът чертае забавна 3д схема на препятствията около антената.

        Относно адреса: към момента, услугата е гарантирана само на адреса. Съществува такова нещо като "клетки на обслужване", не ги знам колко са големи, подозирам че за България са едноцифрен брой. Предполагам, че преместване в рамките на клетката не само няма да е фатално, но няма и да го усетят. Събиране на много устройства в една клетка на покритие ще бъде изпитание за технологията и едва ли ще бъде поддържано в близко бъдеще. Изрично НЕ обещават читава работа в градовете (т.е. много потребители на едно място).

        Относно мобилната употреба: засега само експериментално, само в някои зони на покритие (т.е. в САЩ). Технологията теоретично го може, практически има още мнооого трески за дялане.

        Относно употребата в движение: хората са експериментирали, резултатите са скромни. Теоретично и това трябва да го може ама по-натам.

        Употребата в движение се ограничава и от факта, че антената е малко тежичка и лесно ще си разбие опората. Предполагам, че на някой етап ще има и антени за превозни средства, които да се монтират неподвижно върху покрива и да изглеждат като люк на кемпер. Засега няма такива. Виж и за 100-те градуса горе.

        Използваните честоти и фазираната решетка не дават надежди за миниатюризация - каквото и да се измисли откъм електронната страна, антената ще трябва да има 50-100см размер за да осигурява нужната насоченост на излъчването и приемането.

        Нещо което ме изненада - около 40 вата консумация на ток при нормални условия, което си е сериозно особено ако не си на промишлен ток. Харчи до 200 вата когато се включи топенето на сняг. Студено време + достъп на улични котки = няма интернет защото котките се събират на топло върху антената. Топенето на сняг се включва при комбинация от слаб сигнал и ниска температура, може освен това да се включи ръчно или да се забрани.

        Относно капацитета за много хора - то си зависи от хората. Скоростите които постигнах тук са 60-80 мегабита към мен и 30-50 от мен при 60-80мс пинг. 30 човека едновременно да гледат кино - няма да стане, но за 30 човека офис - по-скоро да.

        Рутерът който върви в комплекта на кръглите антени (каквато имам аз) е твърдо за кофата - поне като възможности за настройки. Гледам че има openwrt за него ама още е малко алангле. Антената е напълно употребима без рутера (през LAN порт) или с друг рутер.
        Последно редактирано от Ясен; 19-03-22, 10:44.

        Коментар


        • disko04
          disko04 коментира
          Редактиране на коментар
          Добре, значи вече си имаме реален тестер.

      • #9
        Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        ...
        Относно употребата в движение: хората са експериментирали, резултатите са скромни. Теоретично и това трябва да го може ама по-натам.

        ...
        Хубаво, ама...
        По самолетите от година-две взеха да се появяват едни гърбици отгоре в задната част на тялото с диаметър около метър - казват за уай-фай интернет, при това сателитен - за пасажерите.
        От скромния ми опит по време на полет си има съвсем нормален нет, а пътниците хич не са малко (естествено далеч не всички ползват, при това едновременно, но все пак).
        Та мрежата не е ли същата, или авиокомпаниите "са на друг оператор"?!?

        Не репликирам конкретно Ясен. Питането ми е за обща култура...
        SUZUKI V-STROM 1000
        Jeep Cherokee 2.5CRD
        TOYOTA PREVIA 2.4 'youngtimer
        о889 525 о74 - Владо

        Коментар


        • Ясен
          Ясен коментира
          Редактиране на коментар
          Така както в момента си управляват мрежата (и както са връзките към земните станции) това на самолетите категорично не е Старлинк.

          То е и твърде ново за да го сертифицират в авиацията.

          Има няколко други оператори на сателитен интернет. На другите нещата са по-скъпи, искат повече ток и капацитетът им е по-малък (както за брой потребители, така и за скорост на отделния потребител). Само че са по-отдавна в бизнеса и съответно са проникнали в регулативния кошмар на авиацията.

      • #10
        Гледам една карта на старлинк сателитите и има ситуцаии, в които най-близкият сателит е някъде около Загреб или Истанбул - има ли моменти с прекъсване или силно влошаване на услугата? Режат ли протоколи - п2п, примерно? Видеоконференция върви ли гладко без да дразни? Видеоконференция, докато върви телевизия или торент клиент? Или ставам нахален :-)

        40 вата за мен не е нещо съвсем неочаквано. Все пак трябва да метне на 500 км. и да е евтино за производство.

        Бях чел, че оборудването клюкари на кораба-майка местоположението си по GPS и така засичат местене.

        Коментар


        • извън пътя
          извън пътя коментира
          Редактиране на коментар
          "Режат ли протоколи" - само ако се наложи

      • #11
        Не трябва да е 500км.
        Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

        Коментар


        • Ясен
          Ясен коментира
          Редактиране на коментар
          Около 500км е при идеални условия, иначе е по-скоро средно 1500 и то косо през атмосферата, която прави свои си неща със сигнала.

      • #12
        Амбицирах се от темата и "нагласянето" се случи днес.

        6м тръба за мачта, антената я нанизах отгоре. При версия 2 на антената кабелът може да влезе вътре в тръбата и изобщо може да се откача от антената ама версия 1 с която съм аз не позволява нито едното, нито другото. Кабелът е постоянно свързан към антената и минава отвън на мачтата.

        За който ще се бори: вътрешният диаметър на тръбата трябва да е 36мм, подходяща намерих 42.4мм външен диаметър и 3.2мм стени. Това по някаква неведома за мен причина се води 1 и 1/4 цол. Май можеше и по-тънкостенна и съответно да тежи по-малко ама аз заложих на сигурното.

        Резултатите:
        Откакто съм я включил (около 4 часа досега) няма нито едно прекъсване, скоростта се колебае между 110 и 290 мегабита надолу и между 15 и 25 нагоре. Пинга си е между 60 и 80мс.

        Видео, глас, форум, SSH и всякакви други неща за които ползвам интернет работят нормално. Превключих това да е основният интернет който ползваме, защото 4G който имаме тук е по-бавен.

        ---

        Относно това може ли такъв интернет да се споделя от няколко домакинства - засега изглежда, че може. Стига да няма някой радикализиран фен на торентите и параметрите да не се влошават от това което наблюдаваме сега.

        Възможно е например в някакво бъдеще да въведат ограничение по трафик.

        Рано е да се каже как ще се развива в дългосрочен план. Вероятно ще е в положителна посока.

        ---

        Малко тъпо беше да ползвам сателитен интернет на място което формално се води квартал на София и от прозореца се вижда кубето на Ал. Невски ама това е печалният резултат от изкупуването на малките интернет-доставчици от големите акули с последващото масово отсвирване на клиентите. Алтернативите които имах тук бяха DOCSIS (интернет по кабелната телевизия, да уточня - годината е 2022 от раждането на Христос) на А1 и ADSL (и това през 2022г от Новата ера) на Виваком, и двете - по-бавни от 4G на Теленор. Оптика няма от никого. Даже лан няма от никого.

        Коментар


        • s_s1
          s_s1 коментира
          Редактиране на коментар
          А каква е цената, която плащате на Старлинк?

        • Ясен
          Ясен коментира
          Редактиране на коментар
          Има го някъде из темата - 200 лв / месец.

      • #13
        Първоначално публикуван от bokomo Преглед на мнение
        Гледам една карта на старлинк сателитите и има ситуцаии, в които най-близкият сателит е някъде около Загреб или Истанбул - има ли моменти с прекъсване или силно влошаване на услугата? Режат ли протоколи - п2п, примерно? Видеоконференция върви ли гладко без да дразни? Видеоконференция, докато върви телевизия или торент клиент? Или ставам нахален :-)

        40 вата за мен не е нещо съвсем неочаквано. Все пак трябва да метне на 500 км. и да е евтино за производство.

        Бях чел, че оборудването клюкари на кораба-майка местоположението си по GPS и така засичат местене.
        Излъчваната мощност е 2 вата, колкото на телефон, само че лъчът е 1-2 градуса широк а диаграмата на насоченост - много остра. Почти всичката мощност отива в тия 1-2 градуса.

        Ако антената има достатъчно небе над себе си прекъсвания няма никакви.

        Превключването към следващия спътник (както и следенето на позицията на този към който си свързан в момента) не изисква въртене на антената а само преизчисляване на времезакъсненията на клетките на антената. Това става във фонов режим така че за всеки следващ пакет с данни има готови параметри които определят в коя посока ще се излъчи. Или от коя посока да се чуе.


        40-те вата изглежда да са фоновата консумация на всичкото това. Одеве тествах - консумацията не зависи забележимо от трафика.


        Относно GPS - всъщност съзвездието на Старлинк по съвместителство е пълен аналог на GPS с приблизително същата точност. Предвид силната насоченост на приемниците и предавателите прецизното позициониране на всички участници в купона е задължително за да работят нещата.


        Дали режат п2п - не нарочно, но засега не дават реални адреси така че входящи връзки засега ц. Ползват Carrier-grade NAT и дават адреси от мрежа 100.64.00/10.

        Не съм ги хванал да режат изобщо нещо. Във всеки случай ползвам 10-ина видове VPN.


        Видеоконференции тук никой не ползва.

        Торенти не се ползват или поне не съм забелязал.

        За сметка на това гласови конференции + 1-2 човека гледащи ютуб + някакъв голям ъплоуд или даунлоуд + нещо интерактивно (SSH, RDP) не си пречат. Тук сме един администратор на системи за документооборот, един на VoIP мрежи, един на CRM система на световно издателство и две деца които имат таблети. Периодично някой от тримата обучава някого отдалечено със споделен екран или нещо подобно. Гледа се и HBO. Нищо с нищо не си пречи и никой не се съобразява с останалите, за да прави нещо в нета.

        Впрочем всичко това си работеше нормално и на 4G ама ъплоуд/даунлоуд бяха доста по-скромни а пък ни се налага.

        ---

        п.п. да не вземете да си помислите, че с 4G рутерите които ги раздават от мобилните оператори можете да правите всичко това. Не можете, ако ви трябва мога да ви разкажа.
        Последно редактирано от Ясен; 19-03-22, 22:34.

        Коментар


        • Ясен
          Ясен коментира
          Редактиране на коментар
          По повод VPN - Изрично НЕ РАБОТИ PPTP и сродните протоколи ползващи GRE. То и не би било лесно да го направят така както им е устроена мрежата, а и не се ползва напоследък много. Но аз първо пробвах, т.е. настъпах мотиката и после прочетох.

      • #14
        Ако на някого му е любопитно - особености на използването на Старлинк в зона на военен конфликт. Уговорка: аз съм авторът на най-горния отговор.

        Коментар


        • Никола
          Никола коментира
          Редактиране на коментар
          С Ника си ме изкефи : )))

      • #15
        Някой може да метне линк към темата на търговците на А1, Виваком и каквото последно стана Глобул, както и на другите големи интернет провайдери, за да си мислят по въпроса "къде сбъркахме"...
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

        И коментаторите...

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X