Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Windows и Linux на един компютър!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Windows и Linux на един компютър!

В използването на виртуалните машини няма нищо страшно. Даже имат много по голямо предимство че лесно се прави "snapshot" на системата бързо и лесно т.е. даже и да се омаже нещо бързо се възстановява до това което си правил последно. И още повече щом го искаш за обучение това според мен е най-добрия вариант тъй като нито си заделяш дял от харда специално за Линукс, може да направиш пълна изолация на системата от останалия компютър тъй като всичко е виртуално. Използвай го да се учиш на него и след това чак ако ти хареса си направи отделен дял за Линукс от който да бутваш системата. Двете най-добри виртуални машини според мен са VirtualBOX и Vmware. Първата е безплатна, а втората платена. Даже VirtualBOX има някои предимства така че не е за подценяване и освен това настройката и е лесна и не изисква кой знае какви знания от по-напреднал компютърен потребител. Но ако ползваш виртуална машина най-добре е да имаш повечко РАМ защото за нея е хубаво да се заделят поне 512Мб от нея.
    Ето нагледен материал за VirtualBOX:
    http://www.virtualbox.org/wiki/Screenshots

Коментар

Първоначално публикуван от help40 Преглед на мнение
      аз не виждам къде е проблема да си работи с юзер "root"
      още повече ако използва Live-CD или USB дистрибуция
      А, това мнение явно не съм го видял навремето, но да си кажа...

Това че Линукса е на Live CD или Live дистрибуция за флашка, която не е пипана после, въобще не гарантира липса на проблеми със сигурноста. Дори напротив, по-зле е от незащитен Уиндоус и като възможност за проникване и като поразии, които могат да се направят... Live дистрибуцията обикновено е с остарели библиотеки и някакви дифолтни настройки, за които отдавна има експлойти. Хаква се много по-лесно от инсталирана дистрибуция, на която поне й се правят ъпдейти. Работейки с root юзера от нея, особено без възможност да се смени дифолт паролата, когато някой проникне в машината, нищо не му пречи да маунтне уиндоуското С:, както и другите дискове, след което да ги затрие напълно, без дори да остави възможност за възстановяване... Иначе, да... На самия Live CD Линукс нищо не могат да му направят

Така че, ако интернета ви не идва през собствен рутер с NAT, за начинаещи отново горещо препоръчвам виртуалните машини, като за мрежови настройски се избере NAT.
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Аз не съм специалист, но мой колега използва Линукс от CD устройство и си работи много добре и бързо, ако човек познава възможностите му. По тоя начин управа и някои замазани неща в Windows.

Коментар

Първоначално публикуван от tabak Преглед на мнение
          Аз не съм специалист, но мой колега използва Линукс от CD устройство и си работи много добре и бързо, ако човек познава възможностите му. По тоя начин управа и някои замазани неща в Windows.
          Да, де... По абсолютно същия начин, ако някой проникне в Линукса му, може да прави каквото си иска с Уиндоуса му А принципно, понеже не може да се ъпдейтва, Live CD-то обикновено не е трудно за хакване, ако някой реши да се позанимае и няма друга преграда пред него
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
            Да, де... По абсолютно същия начин, ако някой проникне в Линукса му, може да прави каквото си иска с Уиндоуса му А принципно, понеже не може да се ъпдейтва, Live CD-то обикновено не е трудно за хакване, ако някой реши да се позанимае и няма друга преграда пред него
            Особено в Студентски град, където има едни младежи, които само чакат да "светне" някъде нова Linux машина и да се пробват.

Присъединявам се към мнението за виртуалните машини - най-добре се пробвай така, понаучи как да си "закърпиш" системата и тогава се хвърляй в дълбокото.
            "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

Инсталирах си VirtualBox и после Linux - Ubunto 9.10
              Дотук добре, но като му дам Full screen и ми излиза в по-малко прозорче, а отстрани е черно. Въпроса ми е - проблема в линукса или във виртуалвокса е? И ако може да ми кажете как да го реша, разбирасе
              Ако не ви стана ясно ще пусна и снимки. Давах някакви тестове за резолюцията и настройките, но има само два режима 640х480 и 800х600. На мен ми трябва 1280х800

Блогодаря за идеята за VirtualBox до този момент ми се струв добра

Коментар

Пробвай http://downloads.vmware.com/d/detail...QqdGViZGR3Kg== - VMware Player. VirtualBox Винаги ми е правил проблеми - къде със звук, къде със видео ...
                А с LiveCD на Кнопикс съм карал две седмици без HDD.

Коментар

Първоначално публикуван от darinnn Преглед на мнение
                  Инсталирах си VirtualBox и после Linux - Ubunto 9.10
                  Дотук добре, но като му дам Full screen и ми излиза в по-малко прозорче, а отстрани е черно. Въпроса ми е - проблема в линукса или във виртуалвокса е? И ако може да ми кажете как да го реша, разбирасе
                  Ако не ви стана ясно ще пусна и снимки. Давах някакви тестове за резолюцията и настройките, но има само два режима 640х480 и 800х600. На мен ми трябва 1280х800

Блогодаря за идеята за VirtualBox до този момент ми се струв добра
                  Мисля че това може да ти свърши работа:http://www.mikesouthby.co.uk/2009/11...en-resolution/, то като се замисля с обикновен монитор ми е било трудно да подкарам пълната резолюция на Убунту камо ли на виртуална.

Коментар

Мерси колеги за съветите. Аз тъкмо инсталирах virtualbox additions, който доколкото четох и питах, би трябвало да оправят резолюцията и.... ми се скапа хада За сега малко е в застой работата с Линукс

Off: Преди да зареди win-a, ми пише внмание: сейфаите вашите файлове и сменете харда, за да продължитенатиснете F1 (преразказано по спомен). Сега се опитвам да спася каквото мога, че win7 не зарежда, а през XP-то, забива и е голяма мъка. Сега ще пробвам и през линукс да сваля неще. През ХP-то сканирах за bad sectors, но не откри, което ми е единсвената утеха. Сега ще пробвам и през линокс да сваля неще. Според вас има ли някаква минимална надевда да се мине без нов хард или няма шанс

Коментар

Това с харда е лошо, но ако Убунту-то ти работи, спасявай квото можеш. За резолюцията можеш да пробваш Система / Администриране / Драйвери за хардуер. Може би, ще ти предложи драйвер(и) за видеокартата. Ако не стане, пиши поне каква е, та да мислим нещо. Ама, доколкото разбирам, за сега тва ти е най- малкия проблем.
                      Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от darinnn Преглед на мнение
                        Мерси колеги за съветите. Аз тъкмо инсталирах virtualbox additions, който доколкото четох и питах, би трябвало да оправят резолюцията и.... ми се скапа хада За сега малко е в застой работата с Линукс

Off: Преди да зареди win-a, ми пише внмание: сейфаите вашите файлове и сменете харда, за да продължитенатиснете F1 (преразказано по спомен). Сега се опитвам да спася каквото мога, че win7 не зарежда, а през XP-то, забива и е голяма мъка. Сега ще пробвам и през линукс да сваля неще. През ХP-то сканирах за bad sectors, но не откри, което ми е единсвената утеха. Сега ще пробвам и през линокс да сваля неще. Според вас има ли някаква минимална надевда да се мине без нов хард или няма шанс
                        Изтегли си Hiren Boot CD, в по-новите версии на него има орязан Windows XP който може да се стартира като Live CD в РАМ паметта и така ти тръгва напълно работеща ОС и оттам нататък можеш да спасиш важните си файлове от прецакания хардиск на друг.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X