Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Windows и Linux на един компютър!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Windows и Linux на един компютър!

В момента съм с Windows XP и искам да си инсталирам и Linux.Въпросът ми е дали мога да имам и двете операционни системи и ако може как става?

Моля ако някой е пробвал да инсталира да ми даде съвет.Едно че хадрд диска ми е на 3 дяла,знам че Windows-a ми е в C, другите са D и E.Трябва ли да имам друг дял за Linux?
    Моля за подробна информация под две ОС и как се стартира - Windows или Linux!
    Последно редактирано от Детелина 74; 10-04-09, 11:21.

До: Windows и Linux на един компютър!

По принцип се заделя дял за Linux, който не придобива буква с двоеточие - буквите с двоеточие са понятие от Windows.

Щом ти е мерак, почни с Linux който работи без инсталиране - примерно оттук: http://www.knoppix.net . Това просто се изпича на CD и после си работи от CD-то. Ако ти хареса, може да се премести на дял от диска.

Коментар

Става без никакъв проблем. Настройва се при инсталацията на Linux - инсталира се подходящ Boot Loader и готово.

Ако нямате много опит с Linux Ви препоръчвам Ubuntu като за старт - засега като че ли е най-user-friendly дистрибуцията, която може да се ползва.

Ето тук: http://www.ubuntu.com/ може да си изтеглите последната дистрибуция.

За Linux е задължително да си предвидите отделен дял на диска, който при инсталацията може да си разпределите. Лично аз предпочитам да го правя на ръка, но за начинаещи Ubuntu предлага "Automatic Partitioning", т.е. да направи процедурата автоматично.

Във вашия случай най-добре да си изчистите E:\ дялът и да го "предоставите" на Linux-a.

Успех!
      Последно редактирано от prascho; 10-04-09, 11:24.
      "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

Още по-лесен начин, като за начало е да се изтегли готова виртуална машина с инсталиран Линукс, например Убунто от тук: http://www.tuxdistro.com/torrents-details.php?id=1339

Под Уиндоус да се инсталира безплатния VMPlayer от http://www.vmware.com и виртуалната машина да се стартира през него, така ще има линукс в прозорец на Уиндоус
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Никой не спомена, че някои от версиите на Линукс могат да се инсталират на Флашка, и така компа си го носите с вас в джоба, само го бутате в първата попаднала ви машина, рестарт и си имате вашата с-ма с всички настройки, защити и квото там сте си инсталирали.
          ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Аз от няколко години съм с Windows XP и Debian Linux. Всичко си работи доста стабилно и не създава затруднения.
            В предните два поста са написани основните моменти. Аз бих добавил , че всъщност линукса се нуждае на практика от два дяла. Единият от тях е системния, а другия е swap. Swap -а обикновено не се вижда от потребителя и служи за нещо като допълнение на паметта. Важното при него е да го подбереш с подходящ размер, т.е. когато инсталатора те пита колко да ти е голям Swap дяла, е препоръчително да укажеш поне два пъти по-голям размер от RAM-а.
            Аз съм съгласен, че Ubuntu е една от най-дружелюбните дистрибуции, но за човек, който е свикна, с Windows е по-лесно да използва разновидността Kubuntu.

* При проблеми и въпроси мога да помагам от Skype.
            Успех!
            Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
              Никой не спомена, че някои от версиите на Линукс могат да се инсталират на Флашка, и така компа си го носите с вас в джоба, само го бутате в първата попаднала ви машина, рестарт и си имате вашата с-ма с всички настройки, защити и квото там сте си инсталирали.
              Добро пожелание за близкото бъдеще, но... крие рискове. Аз така няколко пъти "ударих на камък". За съжаление все още много голяма част от компютрите не позволяват boot от флашка , или пък някой хитър админ е заключил тази опция. Не може да се разчита на това.

Сега по темата: Това го пропуснах в предишния пост. Ако случайно няма написани на хартия настройките на мрежата и интернет, аз процедирам така: В командния прозорец на Windows-a пиша това :
              ipconfig /all > D:\net_settings.txt
              Това ми изхвърля мрежовите настройки в текстовия файл. Спестява досадното рестартиране на Windows-a за да погледнеш настройките.
              Ама това е щото ме мързи да пиша на хартия
              Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.

Коментар

Привет,

ами присъединявам се към едно мнение по горе за виртуалните машини.
                Ако досега не си се занимавал със инсталация и настройка на линукс. Най-добре е да си изтеглиш Microsoft virtual PC свободно е за теглене и използване. В него директно може да си отваряш .iso файлове или да си ползваш CD-то. Инталирваш си линукса и веднага след това си копираш файла който ползваш за хард диск (по този начин имаш архив ако го омажеш). После правиш каквото искаш по виртуалната машина без да те е страх че ще си прецакаш нещо важно. Ако искаш може да си инсталираш и winXP и след това върху него да пробваш да качиш линукс.
                Това е начина да се обучаваш, а после си преценяваш дали да рискуваш със своята машинка.
                Друг вариант е да си вземеш една машинка втора ръка и да експериментираш върху нея. Обикновенно нещо сносно струва към 80 лв.

Успех в начинанието .
                LZ1VWW

Коментар

Благодаря на всички за помоща,и дано успея да го направя и когато се получи ще напиша какво е станало подробно,а може би и някой друг ще има интерес да си сложи две операционни системи.А и съм чела и чула,че при Линукса не влизат червеи и троянски коне,както при Уиндоуса.

Коментар

Първоначално публикуван от Детелина 74 Преглед на мнение
                    Благодаря на всички за помоща,и дано успея да го направя и когато се получи ще напиша какво е станало подробно,а може би и някой друг ще има интерес да си сложи две операционни системи.А и съм чела и чула,че при Линукса не влизат червеи и троянски коне,както при Уиндоуса.
                    В интерес на истината има и червеи, и троянски коне. Въпросът е, че при Linux не вървят разни ActiveX, VB и подобни глупости, които ги улесняват много. Но си ги има и трябва да се внимава.

От друга страна една Linux машина е много по-интересно и желано предизвикателство от да кажем една Windows такава. Преди години в мрежите в Студентски град никой не се занимаваше с разни глупави MS машини, ама ако от някъде светнеше Linux и наставаше блъсканица кой да го хакне пръв И понеже обикновено го инсталираха начинаещи потребители, които не си правеха труда да затварят портове, да ограничават шелове, да си прекомилират ядрото с последните patch-ове изгърмяваха почти веднага от разни начинаещи хакери свалили последния Port Scanner и последния Exploit

Така че от гледна точка сигурност човек не бива да се надява, че само като си сложи Линукса и ще e защитен.
                    "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

Първоначално публикуван от prascho Преглед на мнение
                      Така че от гледна точка сигурност човек не бива да се надява, че само като си сложи Линукса и ще e защитен.
                      +1

Още повече, ако от мързел работи директно от root акаунта
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                        +1

Още повече, ако от мързел работи директно от root акаунта

Коментар

аз не виждам къде е проблема да си работи с юзер "root"
                          още повече ако използва Live-CD или USB дистрибуция

може да хвърлиш едно око на този сайт
                          http://www.slax.org/get_slax.php

този линукс е малък 190 МБ (няма да го теглиш дълго време, всеки има флашка с такава големина.... )

а пък като ти хареса този "малкия" .... можеш да си изтелиш и по големия му брат , който се нарича Slackware и да си го инсталираш на хард диска ....
                          (както казаха по-горе трябва ти отделен партишън/партишъни , но можеш да си освободиш такъв с помоща на Partition Magic /widnows програма/ стига да имаш свободно място на диска разбира се )

Коментар

Да се работи от Root акаунта е безотговорно. Това напрактика прави системата почти незащитена. Линукс с добре конфигурирана система за сигурност е сигурна система без нужда от антивирусен софтуер. Аз бих препоръчал Сусе Линукс. Предимствата са,че инсталатора е доста лесен за работа от начинаещи,но кърнъла е доста тежко пачнат още от разработчиците,което прави системата по-неподатлива на атаки.
                            Dacia Duster 1.5 dci 115Hp 4х4 - Екзотика на колела.

Коментар

И аз искам да питам нещо.
                              Имам 3 дяла на диска - C - win XP, D-win 7 и Е-много неща и не ми се пипа там.
                              Та идеята ми е да си инсталирам и Линукс. Нямам никаква представа за него, но имам желание да понауча някой неща. Въпроса ми е може ли да си заделя дал от D-то, където е win7, за Линукса. Избирам D-то, защото имам най-много място. Това със livecd-то ми е малко странно, но ако е много рискован другия вариянт, съм склонен и на този. За виртуалните машини, не го разбрах много, но не ми харесва като идея. Малко ме стреснахте и с тази сигурност , все пак съм и в Студентски град
                              Дайте съвет какво да правя

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X