Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос към КАД - КАМаджиите.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Въпрос към КАД - КАМаджиите.

Бе, натам си и отиваше работата ... Към тежките артилерии. Ама бях длъжен да опитам с нещо просто.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
      Бе, натам си и отиваше работата ... Към тежките артилерии. Ама бях длъжен да опитам с нещо просто.
      Абе има начини и без тежката артилилерия, ама ще е по-скоро сложно, а не просто. Може аутокадския файл да се канвертира до друго, включително и до прост PDF, да се радактира с нещо нормално и да се конвертира обратно. Обаче става дълга и широка . Иначе безплатни конвертори колкото искаш в гугъла.
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

??? Буквите също трябва да са изпълними файлове. За писане по чертежа онова си има.

Коментар

Колега... "AUTO CAD"-а е за чертане - знам че е досада да се чертаят букви, но по-просто ще е просто да ги начертаеш и експортираш в аутокадска библиотека и после да си ги взимаш готови от там... Казано възможно по-просто - правиш чертеж, чертаеш буква (2D) и я запазваш в библиотеката. Чертаеш следващата и я запазваш и нея. Процеса е бавен, но се изпълнява еднократно и след това само си ги взимаш от там. По-пипкава работа е да се пише така, но ако не ти трябват романи ще сработи и няма да ти се налага да експортираш или импортираш нищо. При експорт / импорт във файлове често има проблеми - разлики в изходния файл или липсващи фючъри (features) в единния или другия софтуер. Ако си наистина префекционист можеш да си направиш и редове - аз така предпочитам да работя с CAD/CAM софтуера - на практика доста работа в началото, но после е лесно... дори Даниел (синът ми - 4 години) пише така... Пускаш snaping опцията (мразя snaping) и буквите почват да се "лепят" в кутиите на реда. Кутиите ги прави по 1/2 от размера на стандарната буква (например н, х, п, к и т.н., но НЕ ю, р, д или й например!). Ако искаш можеш да ги extrud-неш във всяка повърхност. Главния недостатък е че ще имаш малко шрифтове по този начин. Иначе има програми, които стават и за това - да си редактираш шрифтове... само дето ме мързи да пиша и за тях...
          Последно редактирано от господин никой; 16-05-08, 15:29. Причина: стилова редакция...

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
            Колега... "AUTO CAD"-а е за чертане - знам че е досада да се чертаят букви, но по-просто ще е просто да ги начертаеш и експортираш в аутокадска библиотека и после да си ги взимаш готови от там... Казано възможно по-просто - правиш чертеж, чертаеш буква (2D) и я запазваш в библиотеката. Чертаеш следващата и я запазваш и нея. Процеса е бавен, но се изпълнява еднократно и след това само си ги взимаш от там. По-пипкава работа е да се пише така, но ако не ти трябват романи ще сработи и няма да ти се налага да експортираш или импортираш нищо. При експорт / импорт във файлове често има проблеми - разлики в изходния файл или липсващи фючъри (features) в единния или другия софтуер. Ако си наистина префекционист можеш да си направиш и редове - аз така предпочитам да работя с CAD/CAM софтуера - на практика доста работа в началото, но после е лесно... дори Даниел (синът ми - 4 години) пише така... Пускаш snaping опцията (мразя snaping) и буквите почват да се "лепят" в кутиите на реда. Кутиите ги прави по 1/2 от размера на стандарната буква (например н, х, п, к и т.н., но НЕ ю, р, д или й например!). Ако искаш можеш да ги extrud-неш във всяка повърхност. Главния недостатък е че ще имаш малко шрифтове по този начин. Иначе има програми, които стават и за това - да си редактираш шрифтове... само дето ме мързи да пиша и за тях...
            Има и по-прост начин да си начертаеш букви в аутокад.
            В Корела си пишеш всички букви които ти трябват, след това изпълняваш върху тях convert to curves и те вече не са букви а обикновени начертани елементи, след това ги конвертираш в какъвто формат си сикаш вкл. и dxf. Цялата операция е по-малко от минута и имаш всички букви от дадения шрифт (или поне тези които ти трябват).
            Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
            LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
            Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение
              Има и по-прост начин да си начертаеш букви в аутокад.
              В Корела си пишеш всички букви които ти трябват, след това изпълняваш върху тях convert to curves и те вече не са букви а обикновени начертани елементи, след това ги конвертираш в какъвто формат си сикаш вкл. и dxf. Цялата операция е по-малко от минута и имаш всички букви от дадения шрифт (или поне тези които ти трябват).
              Точно това искам да избегна... за това го описах по-горния начин. Ако съответната конверсия работи естествено бих предпочел нея, но много зависи от това, коя версия на CorelDraw имаш и кой AUTOCAD ползваш! Лично аз за обработка на шрифтове предпочитам (ей сега вече ще падне смях!) Windows 98 SE/CorelDraw 9 Essentials поради едни точно определени причин свързани с т.нар. FontWars... да не се впускам в исторически бележки, че ще е роман...
              Последно редактирано от господин никой; 17-05-08, 11:05. Причина: typo...

Коментар

Благодаря, колега!
                Не, не мога да се обявя за професионалист в тая работа, и явно още дълго няма да мога(( Не виждаш ли кво питам ...)
                Значи, случват се несъвместимости между Корелите и КАДовете. Изобщо не се виждат, или кривят размерите?
                А какво има в тоя Уиндоус 98, което е полезно?

Коментар

Ако са близки като година на издаване на версията, най-вероятно ще сработят. Например Corel 9/10 (10 е много-много зле, като използваемост и ме съмнява, че някой дори го използва сериозно - това е лично мнение, не ангажирам никой с него!) ще могат със сигурност да експортират в CAD/CAM формат за AUTOCAD 14/15/2000. Каква е разликата между Windows 98/2000/XP/VISTA от дизайнерска гледна точка? Ами поддържаните кодови таблици и шрифтове - след 98/2000 professional, отпада поддръжката за т.нар ANSI шрифтове, а дори и сега (7-8-9 години по-късно) те са по-голямата част от дизайнерските шрифтове.

П.С. Corel-а трябва да е по-нов със сигурност за да работи тази схема. Иначе по проблема - понякога не експортира нищо, друг път липсват елементи, в трети случай буквата е едно цяло съставено точки и ти се отваря много дълго време (антиалиасинга на буквите направен по този начин съсипва дори Core Duo процесори!), има и други по-дребни проблеми, но като цяло - ако работи добре, ако не - моя метод!

Коментар

Не съм сигурен дали разбрах точно за какъв вид текст става дума, но ако е нещо подобно защо не пробваш направо на СолидУоркс. Може да отваря АутоКадски файлове и мисля, че може и да запазва в такъв формат, но не съм сигурен понеже съм със студентска версия.
                    Прикачени файлове
                    Танки грязи не боятся!

Коментар

Първоначално публикуван от KamAZadjiq Преглед на мнение
                      Не съм сигурен дали разбрах точно за какъв вид текст става дума, но ако е нещо подобно защо не пробваш направо на СолидУоркс. Може да отваря АутоКадски файлове и мисля, че може и да запазва в такъв формат, но не съм сигурен понеже съм със студентска версия.
                      Ако става въпрос да се работи директно на Solid Works... много тежичка ми изглежда, а и е май с доста по-различен интерфейс... Ако става въпрос да се обработи само шрифта с нея... същото като по-горе за Corel-а може и за нея да е вярно, а Corel-а е доста по-лек. Освен това Corel-а има версии, които все още поддържат ANSI... Solid Works-а е доста по-нов и май поддръжка за ANSI не е имал.
                      Последно редактирано от господин никой; 17-05-08, 15:27. Причина: добавка...

Коментар

В сравнение с АутоКада Солида е от съвсем друг порядък. Наистина си е по-тежка в сравнение с Аутокад но и възможностите й са на съвсем друго ниво. И все пак това си е една истинска CAD система Ако трябва за проба СолидУоркс мога да помогна
                        Танки грязи не боятся!

Коментар

Мда. Работата стана дебела.
                          По конкретния въпрос - в понеделник вечерта Скрапера и Насов ще сритат или само компютъра, или и мене, и Корел Дроу ще имам. После цял месец няма да се случва нищо, понеже ако се върна жив ще трябва да пиша само на пишещи машини. А после ще трябва да изясня въпроса.
                          Мога да проектирам много неща. Но вече никой не иска хартиените ми картинки, нито тлъстите папки. Така че или ще стана професионалист, или ще изчезна, без варианти. Но явно не веднага
                          Виждам обаче, че тука има много хора наясно с въпроса. Така че чисто меркантилно и византийски коварно съм заинтересован администраторите да направят нов форум за проектирането. Не съм чувал да има професионални, а това все едно е част от общата идеология на сайта. От своя страна обещавам да публикувам там достъпните за домашно изпълнение дреболии, които направя сам.

Коментар

Подкрепям идеята напълно! Мога да се включа с доста интересни и полезни благинки.
                            Танки грязи не боятся!

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                              Мда. Работата стана дебела.
                              По конкретния въпрос - в понеделник вечерта Скрапера и Насов ще сритат или само компютъра, или и мене, и Корел Дроу ще имам. После цял месец няма да се случва нищо, понеже ако се върна жив ще трябва да пиша само на пишещи машини. А после ще трябва да изясня въпроса.
                              Мога да проектирам много неща. Но вече никой не иска хартиените ми картинки, нито тлъстите папки. Така че или ще стана професионалист, или ще изчезна, без варианти. Но явно не веднага
                              Виждам обаче, че тука има много хора наясно с въпроса. Така че чисто меркантилно и византийски коварно съм заинтересован администраторите да направят нов форум за проектирането. Не съм чувал да има професионални, а това все едно е част от общата идеология на сайта. От своя страна обещавам да публикувам там достъпните за домашно изпълнение дреболии, които направя сам.
                              Не вярвам да имаш проблеми - ти лично, нито с CAD-а, нито с SolidWorks-а. Те са направени да ти служат, а не да се гоните из стаята! Щом чертаеш на ръка, 80-85% от работа е свършена! Ако чак толкова ти се опънат... ще помагаме с каквото можем...

Коментар

Добре ще е да има подобен раздел. Аз ще си преправям покрива на вилата и ми се ще да го изпроектирам малко или много, че да няма проблеми. И не сам, сложих си аутокад да пробвам, нооо не е за мене таз работа.

П.П. Аз си останах в София, може и днес да мина. Ако ли не пиши 1 ЛС за утре, как процедираме...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X