Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Търся спешно техник за възстановяване на хард диск.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Търся спешно техник за възстановяване на хард диск.

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
    Аз що си мисля, че при 3ТБ дискове на Seagate имаше подобен проблем. Обяснението в случая е, че при включване на осветлението на националния стадион, по някакъв начин се получава високочестотен импулс, който преминава през UPS-a и предизвиква въпросния проблем с хард дисковете. Темата стана като за маса май вече, а?
    Това може да стане само с ефтинджос ЮПС. Иначе няма как!

Коментар

Ми сигурно е такъв. Я кажи някой дето няма как, да се избавим от тази болка.
      Александър

Коментар

Последно съм ползвал Фискарс, аме не от поделението им за брадвите.
        Сега може да има и по-добри и на по-добра цена, че този за който говоря беше някъде към 50 000$ за 20 КВА. Отделно имаше и дизел генератор с топъл старт, дето да го храни, но системите дето се захранваха бяха доста критични - спираха банковите транзакции на РБ.

Коментар

APC.

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
          ...този за който говоря беше някъде към 50 000$ за 20 КВА. Отделно имаше и дизел генератор с топъл старт, дето да го храни, но системите дето се захранваха бяха доста критични - спираха банковите транзакции на РБ.
          Винаги съм твърдял, че най-ефикасния начин да се утрепе муха е с гаубица. Никога не пропуска.
          Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Да сложа и аз своите 5 стотинки...
            Козата си сака пръч и универсално решение няма - трябва творчески подход
            Моя опит с дискове води до няколко варианта и напълно различни решения:
            1. Диска на единия ми компютър изведнъж се ошашави, загубвайки цялата информация. При преглед на MBR се оказа, че целия сектор е преместен с 1 байт (добре, че не беше с 1 бит, че тогава щеше да има сметки )... Преписах го число по число (не помня дали бе само 1 сектор) и всичко се върза (последния байт го сложих нули).
            2. Служебен диск с много ценна информация сдаде багажа - просто оказваше инициализация. Мъчих го с какво ли не - безуспешно (по него време бекъпи нямаше). Отворих го (в банята, след като преди това я запарих добре) и що да видя - пластмасовия ограничител на главите (който активира крайния изключвател за паркиране) се откъснал от главите, и те излезли извън диска. Наместване 'на око', залепване с каноконлит, и след пускането - БЪРЗО копиране на цялата налична информация. Загуби се под 5% от информацията.
            3. Служебен диск - гръмнала електроника. За щастие имаше еднотипен диск и експеримента със смяната на електрониката бе успешен - данните се копираха безпроблемно.
            4. Разни софтуерни обърквания на директории и т.н. - там софтуера се оправяше... Но съм имал случай и там с отместване на сектори, и най-лесно и бързо ставаше прякото преписване в диск редактор

Разбира се вече разчитам основно на бекъпи - решенията вече са лесни, не толкова скъпи, и работещи 'прозрачно'...
            Например данните от тъпия офисен сървър (текстови документи и таблици) се копират автоматично в телефона ми (разбира се шифровани).
            За домашния компютър (и най-вече заради семейните снимки - един външен бекъп диск върши добра работа.
            За UPS - вкъщи имам един онлайн UPS и би ме учудило ако успее да го 'пробие' импулс - все пак двете му части са съвсем разделени - изправителната част зарежда батерията, а изхода 'точи' от батерията генерирайки синусоидата. Практически няма галванична връзка между вход и изход, а и батерията служи за доста добър буфер...
            Неудобството му е, че шуми заради постоянно действащия вентилатор, а и КПД му е по-ниско...
            Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
            Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

На мен ми се е случвало не един път да изгубя данни от повреден хард диск, та от години ако имам нещо ценно на компа, винаги периодично качвам копия на няколко различни носителя, дискове, флашки, външен хард диск и така съм спокоен

Коментар

Първоначално публикуван от kok4o1 Преглед на мнение
                http://itemav.com/

0888318248
                Митко
                Това е истината. Ако е важна информацията не прави опити сам. Ако наистина са главите ремонта е възможен, но доста скъп.
                Нива е горски автомобил (когато изобщо се брои за автомобил).

- Ясен

Коментар

Оказа се, че е имало втори хард диск, но не в Raid, а просто като backup, като всеки ден записва данните, т.е. прави огледален образ. Така, че засега тревогата е фалшива, но пък научих ценни неща.

А може ли да препоръчате стабилна система за външен хард диск - нещо на WD предпочитам, но видях доста различни варианти от 180 до 700 лв. и не знам кое е най-приемливо като цена-сигурност. Мисля, че повече от 1-2 TB няма да са нужни и не искам да тежи 100 кила.
                  Примерно WD 2 TB USB+USB 3.0 MyBook (Automatic Visual Backup / 256-bit encryption) CW0020HBK

или
                  WD 2TB LAN 1000Mbps NAS MyCloud TL0020HWT + USB 3.0

?
                  Последно редактирано от axlastro; 22-07-14, 22:29.
                  Александър

Коментар

Оказа се, че е имало втори хард диск, но не в Raid, а просто като backup, като всеки ден записва данните, т.е. прави огледален образ.
                    Сега отиди с втория диск при "IT-то" и наистина му го изтрещи в главата, после му го дай да търси ударилите се глави... ама първо си свалете данните.

А може ли да препоръчате стабилна система за външен хард диск - нещо на WD предпочитам, но видях доста различни варианти от 180 до 700 лв. и не знам кое е най-приемливо като цена-сигурност. Мисля, че повече от 1-2 TB няма да са нужни и не искам да тежи 100 кила.
                    Примерно WD 2 TB USB+USB 3.0 MyBook (Automatic Visual Backup / 256-bit encryption) CW0020HBK

или

?
                    Всичко ще ти свърши работа, зависи какви екстри искаш. Аз за backup бих си взел един малък 2.5" WD 2TB за ~220лв. Иначе за автоматичен backup сегашният вариант с втори диск, дори да не е в RAID си върши работа, както е видно.

Коментар

Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
                      .... Иначе за автоматичен backup сегашният вариант с втори диск, дори да не е в RAID си върши работа, както е видно.
                      Липсва основен параметър за безопасен бекъп - физическото разделение...
                      Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                        Липсва основен параметър за безопасен бекъп - физическото разделение...
                        Да, с външния диск се спазва това, но аз в случая по бих се притеснявал като се скапе следващия път диска, колко ще бъде периода от когато за последно са се сетили да направят бекъпа.

Коментар

Оказа се, че е имало втори хард диск, но не в Raid, а просто като backup, като всеки ден записва данните, т.е. прави огледален образ. Така, че засега тревогата е фалшива, но пък научих ценни неща.

или

?

Ако търсите надеждност на данните, птовате в първата фирма за втора употреба компютри и за сумата да кажем от 1000 лева купувате стар банков сървър тип Сторидж, задължително да е с поне тройно сменяемо захранване и контролер който да поддържа райд масив 5-та категория от минимум 4 стандартни диска САТА.

Дисковете купувате от най масовите в момента на пазара, 8 броя за да имате резерва с критичен случай на 4 повредени диска в един момент което само в бедствено положение може да ви се случи.

Та ние това го направихме и споделям личен опит, банкови сървъри втора ръка има много. Сега ги сменят по често а и машините са правени за професионална употреба.

Недостатъка е, че подобни машини не са правени да работят в нормален офис шума издаван е доста над психологическите 100на децибела!

Ако информацията ви е скъпа, то по добре ползвайте професионалните решения макар и втора ръка имат ресурс за много повече години и тежка употреба от обикновените.

Коментар

Колеги ИТ, живеем в ерата на облачните услуги, НЯМА хардуерно решение което да е по-надежно и по-евтино от комбинация от няколко облачни услуги.

Достатъчно е един Дроп Бокс и един МС Скай Драйв и нещата заспиват, разбира се всеки уважаващ себе си Сис Админ ще вземе СЪЩО 2-3 ССДта и ще прави архиви И там И после на бавни хардове или оптични дискове.

За начало 100-200 долара се прежалват, 30 мин четене, подкарват се Дроп Бокс и МС Скай Драйв да архивират едни и същи данни и готово, за няколко часа всичко е готово и риска е сведен до някакви супер приемливи норми дори и за параноици като мен
                            Бъдете живи и здрави!

Коментар

Завиждам на хора които могат да си позволят да качат бакъпите си в облак. Това означава че си имат потребители които умеят да пестят място. Или че имат шефове които разбират че два терабайта няма как да се смъкнат от облак за десет минути. Чувал съм че има и такива фирми.
                              Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Vasil Botev Преглед на мнение
                                Ако търсите надеждност на данните, птовате в първата фирма за втора употреба компютри и за сумата да кажем от 1000 лева купувате стар банков сървър тип Сторидж, задължително да е с поне тройно сменяемо захранване и контролер който да поддържа райд масив 5-та категория от минимум 4 стандартни диска САТА.
                                Това харчи ток като малка алуминиева фабрика и е по всякакви сметки (и на практика) по-ниско надеждно от двойка нови дискове. Ако не вярваш - формулите ги има из интернета, при това само ако смяташ надеждността на дисковете. А на тия кретении им горят бекплейните и дистрибуторите на захранването (които не са резервирани и не са сменяеми в движение, ами се чакат с поръчка от майната си, еле па на втората употреба). Освен това са бавни като здравна реформа заради тъпия Райд5 (т.н. Райд за бедни и наивни). А за да го ползваш трябва да изкараш ПУЦ при производителя.

Като се строши, много ти здраве в опитите да смъкнеш данните по друг начин, на друго устройство или чрез свързване с компютър от напълно живи дискове. Какво ли приказвам, шансът да си смъкнеш данните като сложиш дисковете на досущ еднакво, изправно устройство е под 30% за неподготвен човек.

Банките си имат свои причини да си късат нервите с тях, нормалните хора - не.

п.п.
                                Присъединявам се към колегите, призоваващи към уволняване на въпросния Ай-Ти, съчетано с телесни наказания.

п.п.2
                                дисковете от има-няма 1995-97 година БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ се паркират автоматично при отпадане на захранването. Повечето марки и модели - и от по-рано. За сметка на това дискове са се повреждали, повреждат се и ще се повреждат и в бъдеще.

п.п.3
                                RAID и бекъп са различни средства за постигане на различни цели.
                                Последно редактирано от Ясен; 23-07-14, 00:34.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X