Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за термо паста?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Въпрос за термо паста?

Първоначално публикуван от mbenz Преглед на мнение
    Ъъъ...таковата...може ли да обясните, като на невежа каква е тази термо-паста, къде се намира и за какво служи...?
    По отношение на охлаждането проблема съм го решил, като под крачетата на лаптопа подлагам стари запалки(или нещо друго), за да го повдигна-така вентилаторчето почти не се включваТака Dell-a започва шеста година без проблеми, пък да видим колко ще изкара
    мбенз за 10 лева си вземи един охладител вместо да слагаш тея запалки. Не помага, но леко спада температурата и е по-добре отколкото да навираш запалки под лаптопа и не е скъпо

Коментар

Първоначално публикуван от rdlegy Преглед на мнение
      мбенз за 10 лева си вземи един охладител вместо да слагаш тея запалки. Не помага, но леко спада температурата и е по-добре отколкото да навираш запалки под лаптопа и не е скъпо
      Въх-сега пък охладител и такЪви ли има...?
      много автомати-слаби резултати!

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
        Честно не разбирам къде е проблема... Сериозно не разбирам...
        Нямам представа какво е имал предвид нашият съфорумник към който е отправен въпроса.

Моите съображения, защо аз не смазвам вентилаторите или поне избягвам да го правя са следните:
        Ако вентилаторът е на втулки, в тях има смазка. Материалът от който са направени се води "самосмазващ се".
        Ако е с ролкови лагери, в тях също фабрично е сложена смазка.
        В случай на износени втулки или замърсени лагери, предпочитам да сменя вентилатора с нов. Смазването на втулките обикновено има временен ефект.
        Имайки предвид и това което споменах по-горе - за експлоатационният живот на тоя вид техника, в общият случай задълбаването в ремонт на вентилатори ми се струва излишно. Има и изключения естествено...
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от rdlegy Преглед на мнение
          Или съвсем безплатно вземи една отвертка, отвори лаптопа и изчисти мъховете от радиаторите. Ефекта е невероятен ....
          "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
          Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
            Или съвсем безплатно вземи една отвертка, отвори лаптопа и изчисти мъховете от радиаторите. Ефекта е невероятен ....
            Ама как бе момче? Аз като гледах к'во се пише по-горе, мисля повече да не рискувам да отварям - ще ги карам направо с ризите на химическото.

П.П. Пък за мъховете нали знайш: духаш от към решетката, после желателно и от към другата страна, после зтваряш очи и броиш до 1800 (докато някой разглоби и сглоби машината) и те изчезват
            Biagini Passo Powered By VW Syncro

Коментар

За пълно разглобяване и смяна на пастата на лаптоп и аз не бих се навил. По ми е сгодно да дам 10 лв на някой, който да псувам след това... Ама не се е стигало още до там. Лаптопа за сега съм го отварял веднъж за 4 г. експлоатация, извадих кечето и го затворих. От тогава няма и помен за греене.
              "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
              Неизвестен мъдрец

Коментар

С компресора излиза хубав облак , но моя съвет е да не е на 8бара , понеже на моя хвръкнаха и една две перки на вентилатора, после поръчка от ибей Англия втора употреба, че е малко екзотичен .
                Има едни спрейчета с газ под налягане и те вършат работа .
                0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                  Нямам представа какво е имал предвид нашият съфорумник към който е отправен въпроса.

Моите съображения, защо аз не смазвам вентилаторите или поне избягвам да го правя са следните:
                  Ако вентилаторът е на втулки, в тях има смазка. Материалът от който са направени се води "самосмазващ се".
                  Ако е с ролкови лагери, в тях също фабрично е сложена смазка.
                  В случай на износени втулки или замърсени лагери, предпочитам да сменя вентилатора с нов. Смазването на втулките обикновено има временен ефект.
                  Имайки предвид и това което споменах по-горе - за експлоатационният живот на тоя вид техника, в общият случай задълбаването в ремонт на вентилатори ми се струва излишно. Има и изключения естествено...
                  Съгласен, но всичко това е предвидено да работи безотказно до две-две и половина години... няма какво да се лъжем - лаптопи на толкова едва ли идват често за поддръжка. Повечето са на над три, четири, а съм имал и на по осем години. Дори и да са имали някакъв заложен ресурс - отдавна е минал.

Първоначално публикуван от bat_vanko Преглед на мнение
                  Ама как бе момче? Аз като гледах к'во се пише по-горе, мисля повече да не рискувам да отварям - ще ги карам направо с ризите на химическото.

П.П. Пък за мъховете нали знайш: духаш от към решетката, после желателно и от към другата страна, после зтваряш очи и броиш до 1800 (докато някой разглоби и сглоби машината) и те изчезват
                  При повечето лаптопи елементарна сръчност и малко подготовка и ще се оправиш сам. Освен ако не омажеш нещо генерално, най-голямата щета, която можеш да нанесеш е да одраскаш подложката ПОД клавишите на клавиатурата.... Не мисля, че е драма.
                  Последно редактирано от господин никой; 25-11-13, 09:47. Причина: добавка

Коментар

Първоначално публикуван от travelling Преглед на мнение
                    С компресора излиза хубав облак , но моя съвет е да не е на 8бара , понеже на моя хвръкнаха и една две перки на вентилатора, после поръчка от ибей Англия втора употреба, че е малко екзотичен .
                    Има едни спрейчета с газ под налягане и те вършат работа .
                    Мдам, това е един от "бонусите", които може да получите, издухвайки лаптопа си с компресор с голямо налягане ...
                    Носили са ми лаптоп, издухван също с компресор, от перката бяха останали 1-2 пера само, да не говорим, че лаптопа беше пълен вътре с части от декоративните мрежички, от капачетата ...
                    Ако между радиатора и вентилатора се е образувало стабилно кече и духнете това кече навътре посока вентилатора, замисляли ли сте се това кече къде отива - в перките на вентилатора - след това или трябва да се свали клавиатурата минимум, за да може АКО има достъп до вентилатора с една пинсетка да се извади вълната от перките, или ако няма директен достъп до вентилатора ще се наложи лаптопчето да се поразглоби повечко - това кече трябва да НЕ Е в лаптопа, още повече в перките, тъй като вентилатора или ще бъде блокиран и няма да завърти или като завърти това кече ще се върне обратно на радиатора ...

При различните лаптопи е различно, също зависи и средата, в която се ползва лаптопа, но средно 1 път годишно се налага да се чисти лаптопа - понякога по-често, понякога по-рядко ...
                    Ако пастата не е втвърдена, може и да не се сменя, не е толкова фатално, ако вентилатора не "ручи" може да не се смазва, т.е. не е задължително всеки път като отваряте компютъра да смазвате вентилатора - само ако му е поизсъхнала смазката - смазва се с тънко масълце (НР имаха едно много хубаво, редичко и на силиконова основа, но не знам откъде може да се намери тук).
                    Между другото живота на вентилатора се скъсява значително ако не се почисти навреме, имам предвид и самия вентилатор да се изчетка хубаво от прах ...

А този метод с компресора, който практикуват доста сервизи аз наричам "търгашки вариант" - вярно, по-евтино е, но и крайния резултат не е много ясен ...
                    Последно редактирано от HD; 25-11-13, 10:37.
                    Hristo Draganov
                    http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Съгласен, но всичко това е предвидено да работи безотказно до две-две и половина години... няма какво да ...
                      Май съм съгласен с Ицо. Ако вентилатора е стигнал до фаза да му трябва смазка, значи доста отдавна си е отишъл от тоя свят. По мои наблюдения, вентилаторите на лаптопите изкарват доста повече от 2-3 години. А лаптоп над 5 ... си е за смяна принципно
                      О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                        По мои наблюдения, вентилаторите на лаптопите изкарват доста повече от 2-3 години.
                        Ако не му е правена изобщо профилактика през това време, едва ли ще изкара толкова - но пак е относително, тъй като ако е само кече от текстилни влакна, а почти няма прах по перките, ще изкара доста, но ако има и доволно количество прахоляк, твърде вероятно е да не изкара 2 години, а ще се раздрънчи по-раничко ...
                        Някъде в къщи имам доста снимки на повечето лаптопи и настолни компютри, които съм чистил, разбира се съм снимал само "по-интересните" - ще се хванете за главата Даже в една от темите в раздела бях сложил и снимки ...
                        Hristo Draganov

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                          Май съм съгласен с Ицо. Ако вентилатора е стигнал до фаза да му трябва смазка, значи доста отдавна си е отишъл от тоя свят. По мои наблюдения, вентилаторите на лаптопите изкарват доста повече от 2-3 години. А лаптоп над 5 ... си е за смяна принципно
                          Трябваше ми малко време докато смеля за кой Ицо говориш - аз също се казвам Христо, а и колегата Драганов (HD) също е Христо, та много Христовци в тоя подфорум...

Виж съгласен и с теб, и с него, но често клиентите нито могат да си позволят смяна (по чисто времеви причини - не става дума за пари), нито има как да си намерят резервен. Имал съм достатъчно странни случай в лаптопи с бутикови охлаждания - например пасивно охлаждане на Zalman, което така се беше напластило с цимент (да цимент, правилно прочетохте), че и да искаш няма какво да го правиш. Или случая с вентилатора, който всъщност беше приспособен от видеокарта (заводски), но пък самият радиатор беше ужасно модифициран и нямаше как да го разглобя... Бе има, не е като да няма такива случаи...

Коментар

Доста адаши сме, няма лошо

Само да обърна внимание и на термоподложките (Thermopad) - те също са много важна част от охлаждането, често те се късат, деформират, с различна дебелина (и цвят ) са, така че има голямо значение къде каква ще се сложи, в един лаптоп може да имате 1, 2, 5 или 10 такива, и не всички да са с еднаква дебелина ...
                            Имах преди дълбоки резерви, но посвършиха и сега обмислям да си поръчам от диълекстрийм или ибей, защото се налага.
                            И друго важно нещо - доста често срещана грешка е, термоподложката да се замени с термопаста!
                            Запомнете ТЕРМОПАСТАТА НЕ ЗАМЕНЯ ТЕРМОПОДЛОЖКАТА ПО НИКАКЪВ НАЧИН
                            В някои случаи е възможно, но само ако термоподложката е много тънка, ако термоподложката е например 2 мм дебелина или повече, термопастата не може да замени подложката, т.е. ще прегрява и т.н.

С други думи казано, ако при отваряне на лаптопа термоподложката/ките се разкъса, то се постарайте да си намерите отнякъде такава, вместо да я заменяте с термопаста!
                            Hristo Draganov

Коментар

...Виж съгласен и с теб, и с него, но често клиентите нито могат да си позволят смяна (по чисто времеви причини - не става дума за пари), нито има как да си намерят резервен. Имал съм достатъчно странни случай в лаптопи с бутикови охлаждания - например пасивно охлаждане на Zalman, което така се беше напластило с цимент (да цимент, правилно прочетохте), че и да искаш няма какво да го правиш. Или случая с вентилатора, който всъщност беше приспособен от видеокарта (заводски), но пък самият радиатор беше ужасно модифициран и нямаше как да го разглобя... Бе има, не е като да няма такива случаи...
                              Така е. Затова по-горе писах, че има и изключения. Пределно ясно е, че не винаги има възможност дадена техника да спре работа за някакво време, само за да задоволи мераците на сервизиращият я за нов вентилатор, примерно.
                              Замяната с нов я споменах като нещо пожелателно, когато има такава възможност.

И коментаторите...

Коментар

Темата е леко старичка, но никога не е късно отново да стане актуална...
                                Оказва се, че и духането не е работа за всеки. Какво се случва когато с подобна дейност се занимават неспециалисти...
                                Прикачени файлове

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X