Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дължина на кабели между UPS и компютър. Някакви съображения?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Дължина на кабели между UPS и компютър. Някакви съображения?

Казуса: купих си UPS EATON/MGE Ellipse MAX 1500: http://powerquality.eaton.com/Produc...?cx=52&cmx=231

...обаче проблема е че вентилатора му е пуснат постоянно. Сега или трябва да го сменям, или да го "инсталирам" в съседната стая (нещо като килер, където е и пералнята и съхнат дрехи).

Принципно не е голяма играчка да пусна кабел от там до компютъра, само не знам как UPS-а ще реагира на това. Не се сещам за причини за проблем, но все пак да питам, някой правил ли е такава постановка и имал ли е някакви проблеми? Кабела ще е около 3-4 метра, и общата пикова мощност на всички, закачено към него е около 500 вата, и около 200 в по-голямата част от времето.

ПП: Забравих да уточня - проблема е че UPS-а е шумен, и то постоянно шумен - има ли мрежово напрежение, вентилатора е включен, захранва ли нещо от батериите - вентилатора е включен. Единственя режим, в който е вентилатора не работи е когато UPS-а е угасен и изключен от мрежата.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Re: Дължина на кабели между UPS и компютър. Някакви съображения?

Няма проблем Спарки - 5 / 10 метра не съм забелязал да има какъвто и да е проблем. В стария ни дейта център имаше кабели по 15 метра.

Коментар

От: Дължина на кабели между UPS и компютър. Някакви съображения?

Пускай спокойно - 10-метров разклонител с 5 гнезда си работи безгрижно.

Коментар

Няма какво да те изненада, поне за силовите кабели.

Виж, ако UPS си го свързал с USB или сериен порт, може да имаш някои условности.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          Казуса: купих си UPS EATON/MGE Ellipse MAX 1500: http://powerquality.eaton.com/Produc...?cx=52&cmx=231

...обаче проблема е че вентилатора му е пуснат постоянно. Сега или трябва да го сменям, или да го "инсталирам" в съседната стая (нещо като килер, където е и пералнята и съхнат дрехи).
          Не са ли му малко на този тези 1500VA, че да е необходимо перката да върти постоянно. Имам UPS 1500VA перката му се включва само когато е на батерии и то не веднага... Иначе не лош вариант в твоя случай е смяната на перката... С кабелите проблеми няма да имаш, но кабели пълзящи между съседни стаи си е кофти. Още повече че са силови и дебели...

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Виж, ако UPS си го свързал с USB или сериен порт, може да имаш някои условности.
            Вързал съм го. Ама при мен няма драма с това - ще го отвържа ако трябва. Или ще си направя галванично развързан USB-RS232, който после набутва данните по мегабитова CAN шина, и в другия и край ги прави пак на RS232. Това поне гарантирано го мога. Компютъра и без друго работи само когато аз съм там.
            Последно редактирано от sparkybg; 07-06-13, 11:15.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнение
              Не са ли му малко на този тези 1500VA, че да е необходимо перката да върти постоянно. Имам UPS 1500VA перката му се включва само когато е на батерии и то не веднага... Иначе не лош вариант в твоя случай е смяната на перката... С кабелите проблеми няма да имаш, но кабели пълзящи между съседни стаи си е кофти. Още повече че са силови и дебели...
              И никакъв товар да няма, вентилатора си работи. И не само тоя UPS е така.

Стаите са съседни, и си има даже кабелен канал между двете (там ми върви мрежовия кабел и кабелната телевизия). Но не е проблем да се пробие още една дупка - стената е тухлена. Говорим за около 3-4 метра кабел. Не за 20.

Купих го мощен, за да може да държи системата 15-20 минути (при нормално натоварване според софтуера на UPS-а ще я държи около 35). Спиранията на тока при мен са обикновено 5-10 минутни и исках да не се съобразявам с такива краткотрайни спирания. CEZ са подляри - последната семица спираха по график, през вечер, в около 3:00. А аз обикновено тогава бачкам, и ако съм по средата на писане на нещо и не съм записал си е неприятно.

Коментар

Вързал съм го. Ама при мен няма драма с това - ще го отвържа ако трябва. Или ще си направя галванично развързан USB-RS232, който после набутва данните по мегабитова CAN шина, и в другия и край ги прави пак на RS232. Това поне гарантирано го мога. Компютъра и без друго работи само когато аз съм там.
                Я па ти.

За да разклатиш RS-232, трябва да разклатиш масата с поне 5 волта. На бас, че не можеш да ги направиш с утечките на компютъра към маса.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Я па ти.

За да разклатиш RS-232, трябва да разклатиш масата с поне 5 волта. На бас, че не можеш да ги направиш с утечките на компютъра към маса.
                  Мисълта ми е че не е нерешим проблем, дори и да се случи. UPS-а в работата ми въобще не е вързан към компютъра. То аз взех EATON/MGE точно заради това - сигурно е на 5-6 години, а просто си стои и си работи. И не шуми, ама е от малките. Не очаквах на това вентилатора му да е пуснат постоянно, иначе е перфектно - 4 активни контакта + 4 пасивни (само със защита), тесен и висок. Сбра се на мястото на разклонителя ми. Ама тоя постоянно пуснат вентилатор ми бърка в здравенцето.

Някой да има опит с APC Back-UPS Pro 1500? Може и да успея да го сменя с такова, ама пак не знам дали и неговия вентилатор не работи постоянно. Въпроса е при 200-250 вата натоварване да си кротува. От там нагоре не е важно - тогава и компютъра ми става шумен.

Коментар

тоя постоянно пуснат вентилатор ми бърка в здравенцето.
                    И на него му бърка. Познай дали му трябват 5-6 години да се напълни с прахоляк.

Коментар

Вероятно. Ама в общия случай и от това няма да се случи кой-знае какво. Сега даже при пиково натоварване няма забележимо затопляне на изходащия поток. Аз нямам грижа и с волтажа на мрежата - 225 - 230 волта си е, та няма и какво да регулира та да се поти. Но явно инвертора си му работи постоянно (AVR, Line-interctive), и някой е преценил че е по-добре така. Ама поне да го напишат, пък те си траят.

Коментар

Вече потвърдено и от сервиза - върти постоянно. Ще се сменя а APC, който пък, пак потвърдено, не въри постоянно, а само като няма ток или зарежда батерията.

Коментар

Вече потвърдено и от сервиза - върти постоянно. Ще се сменя а APC, който пък, пак потвърдено, не въри постоянно, а само като няма ток или зарежда батерията.
                          Правилно.

Коментар

Развръзката - сменен с APC Back-UPS Pro 1500. Откакто е пуснат не му се чува гласчето въобще. Акумулаторите бяха заводски заредени на 85% и си ги дозареди за около час, отново без да се чува вентилатор.

Единственото "по-лошо" е че конекторите отзад са IEC (като това на компютърно захранване, ама обратни), а не шуко, и съответно трябва да си купите такива кабели, ако са ви нужни повече от двата, които си идват с UPS-а. Но пък са повече - по 5 броя само със защита и със захранване от UPS-а. Другото е че всички изводи са отзад, а на EATON-а бяха половината отгоре и много лесно се ползваше за разклонител със защита. Естествено проблема е решен с един разклонител, но просто отбелязвам. Въпросната серия поддържа и допълнителни акумулатори, тъй че е добър вариант ако на някой му трябва например цял час автономна работа. Това дава че при 220 вата мощност (доста неенергоспестяваш компютър + 2 монитора, единия също никак не пестящ) ще държи половин час.

Накратко - доволен съм. Неприятното е само цената, ама все пак е APC, тоест плаща се и данък марка.

Коментар

Намерих в нета : 45 dB шум и 89% енергийна ефективност има модела. ( 35 дБ е норма за болнична стая за сравнение)

Лошо е,че пълните спецификации не се разпространяват както и за батериите. ( което е втората точка по оценка на изделието)
                              В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
                              В. Иванов

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X