Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с PC - Захранване, Харддиск или дънна платка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с PC - Захранване, Харддиск или дънна платка

Здравейте, писах и в хардуерния форум, но знам че и тук има знаещи хора.

Конфигурацията е :
    MB Gigabyte P67-DS3-B3
    CPU I52300
    Video : PALIT GF GTS450 1gb DDR5
    RAM : 8 GB ADATA
    HDD 1.5TB Seagate ST1500DL003-9VT16L
    POWER : FORTRON 600W

Проблема е следния.
    Машината ми прави следните номера

Докато работя (най-често програми с по-сериозно използване на хард диска) - машината замръзва, т.е. не се движи мишката, не реагира на нищо, а само свети лампичката на харддиска. След рестарт се оправя, но от време на време се случваше да не засича хард диска (по-точно го засича от BIOS-a, но не иска да BOOT-не от него).
    Наскоро ме изненада с BSOD , като след рестарта засичаше хард диска като устройство, но не искаше да зареди от него - даваше "Loading Operating System" . След като изгасих компютъра за известно време се оправи, но не знам докога ще е така. Софтуера с който тествах (SEATOOLS) не показва проблеми. Пусках и HDD Tune и тествах хард диска цяла нощ и с двете програми. И двете програми казват, че няма проблем със SMART-a, но SMART Vision постоянно ми казва, че една от стойностите, а именно RAW READ ERROR RATE не е в норма :

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:6024414S.jpg
Прегледи:1
Размер:115.8 КБ
ID:6007972
    Предходните две обаче (HDD Tune и Seatools, която е официалния инструмент от производителя) не считат този показател за проблемен.

Дотук с Хард диска. Другото, което се случва от време на време е, че изгасва екрана и след 10-15 секунди светва отново, като долу в трей-а ми изписва съобщение, че видео драйвера е забил. Скоро не се е случвало, откакто ъпдейтнах драйверите на видеото, но не се знае дали няма да се повтори.

Интересно е, че CPUID показва много странна стойност на напрежението в захранващия блок - -4 v, там където трябва да е 12v
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:6024359R.jpg
Прегледи:1
Размер:66.1 КБ
ID:6007973

Тъй като от сервиза ми казаха, че машината трябва да стои поне една седмица за да се установи проблема, а аз не мога да я оставя по разбираеми причини (бачкане), може ли да се определи откъде идва проблема и как, по възможност без да се отваря кутията и да се мери директно по захранването (аз и не знам къде и как да меря). Някакви идеи, или всичко е хвърляне на боб?
    Александър

От: Проблем с PC - Захранване, Харддиск или дънна платка

Със подобни симптоми, на лаптопа хвърли кърпа хард диска, примерно, при разглеждане на директории, се получаваше едно забавяне/забиване и както си играех, заби, нацяло, изгасих го и повече не тръгна... Даваше само син екран... Ако имаш някакви важни неща в харда, си ги копирай моментално, че така изгорях със информацията на него, а ваденето е майка си и баща си.... По-скъпо е от харда... А щом ти трябва и за работа....
    За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
    Honda Dominator 650
    088ЧЧ93979-->Борис
    0878956Ч38-->Борис

Коментар

Нормална диагностика се прави не на проблемната ОС, а бутвайки от ЦД - примерно един Хайренс или SystemRescueCd и гледаш.

Така изключваш/потвърждаваш проблем в хардуера.

п.п. те и температурите няма как да са верни - дори и в сървърно не можеш да ги постигнеш тези 30 на харда
      Колкото повече книги четат децата ви, толкова по-малко ще слушат чалга!

Коментар

Много главоболия ще си спестиш, ако директно смениш захранването. Няма смисъл от мерене, може да са пикове, пулсации, които няма да хванеш с уреда, че даже и с осцилоскоп. Смени го, по възможност с по-мощно и много неща ще станат ясни.

Коментар

Като за начало - нека отхвърлим очевидното - смени и двата кабела които са свързани с харддиска - и захранващия, и интерфейсният. Ако диска ти е предполагам SATA базиран - можеш да опиташ да смениш и на кой SATA порт е. Дъната са нещо, което се чупи адски трудно... все още. Може да е пълно с боклучави дъна, но все още се чупят трудно. Захранването е елемент с часове живот - също, както и харддиска. Ако нещо може да се амортизира то това са тези два елемента.

Все пак - първо да отметнем очевидното - кабелите и след това пиши как е хавата!

Коментар

Лог файл от сините екрани ? Повредена рам памет може да прави същото. Бърз гоогле за грешката от синия екран може да покаже много неща. http://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html - Програма за разглеждане на логовете. Надути кондензатори по дънната платка да има? В захранването да има надути кондензатори и или други не добре изглеждащи елементи.Вирус може да е. Както беше казано по нагоре, да се елиминира повредена операционна система с Boot CD. Ти на програми няма да вярваш, твърд диск самсунг заби само и единствено 1 път - завинаги и загина геройски. Така че не бързай да даваш пари на вятъра първо разгледай и тогава.

Коментар

Сега - на първо време да Ви кажа, че машината ми е в гаранция и мизерниците са ми хакнали някакви лепенки. Кабелите ги видях днес като го отваряха пред мен и им казах за тях, но ми заявиха, че нямало какво да им има. Това което мога да направя за момента е да сложа едно такова CD за диагностика и да видя какво ще стане. Също така се чудя е дали да форматирам целия хард диск, но не бързо, а Low Level или както там му се казва - това дали би могло да покаже някакви скрити проблеми по хард диска? В този ред на мисли с елиминирането на проблеми - другата седмица мисля да сменя захранването, някакви идеи за добро бюджетно решение. Навремето кашоните им слагах китайски захранвания и всяка година ги сменях, сега реших нещо по-така и пак изкара една година. Ужас. Със сигурност няма да сложа пак фортрон - и защо ми е повече от 600W на тази конфигурация, или колкото повече - толкова повече.

Засега мисля за тези, едното е около 130 лв, другото 170
              PSU SEASONIC SS-620GB BRONZE

COOLERMASTER GX 750W APFC

Последно редактирано от axlastro; 22-03-13, 22:15.
              Александър

Коментар

Първоначално публикуван от PinMaster Преглед на мнение
                Нормална диагностика се прави не на проблемната ОС, а бутвайки от ЦД - примерно един Хайренс или SystemRescueCd и гледаш.

Така изключваш/потвърждаваш проблем в хардуера.

п.п. те и температурите няма как да са верни - дори и в сървърно не можеш да ги постигнеш тези 30 на харда
                А няма ли нещо за тестване за Линукс, че имам един външен хард с някакво убунту на него за всеки случай.
                Александър

Коментар

Ами второто, което съм дал като пример си е Линукс дистро. http://www.sysresccd.org/SystemRescueCd_Homepage
                  За Убунту не съм сигурен, че са включили някой от полезните програми.
                  Идеята е да потвърдиш/отхвърлиш цифрите от горните снимки. Причина за нестабилен Виндовс може да е не само хардуер, затова не бързай да триеш и преинсталираш, а провери параметрите на хардуера - ако има проблеми - ще ги покаже под всички ОС
                  Колкото повече книги четат децата ви, толкова по-малко ще слушат чалга!

Коментар

Така. Снощи пуснах един Memtest86 и работи цяла нощ. Нямаше проблеми с паметта.
                    Днес записах Хайренс и в момента съм пуснал една от програмите за сканиране на харддиск - виктория 4.46
                    Тъй като инструментите за тестване са много, може ли да ме насочите след теста на харддиска какво друго мога да пробвам.
                    Александър

Коментар

Дай наистина една снимка - реална - с телефон или фотоапарат на синия екран. Можеш и от логовете да гледаш, но ако наистина бие син екран толкова често можеш спокойно да го снимаш. Проблема ти едва ли е от харддиска. При дисковете, когато става дума за проблем с контролера има много краен момент - или работи, или не работи. Явно проблема е другаде. Стойността на процесора може да е от некадърен опит за OC или ако се ресетва BIOS-а. Не си го настройвал сам нали? Ресет на BIOS-а е нещо доста често срещано, като проблем. Случва се при по-ла*няните дъна (като твоето, сори) при нестабилно напрежение. За съжаление реално PSU-то не е предвидено да се справя и с това, освен ако не е висок клас. При хората от сервиза биеше ли сини екрани или не?
                      Последно редактирано от господин никой; 23-03-13, 12:49. Причина: typo

Коментар

Колега, син екран не ми дава често. Давало ми е 3-4 пъти само. По-често се случва да замръзне машината - т.е. както си работя замръзва всичко, седи си екрана на виндоуса с мишката но не реагира и свети лампичката на хард диска, но не се чува звук. След малко ще кача логовете които имам от сините екрани, но последния го предизвиках нарочно като клокнах паметта за да видя дали ще даде същата грешка.

Искам да подчертая следното нещо - след подобно замръзване, естествено не винаги, но доста често, машината не стартира операционната система от хард диска, но БИОС-а го засича. След известно време се стартира сякаш нищо не се е случило. Това ме навежда към мисълта за проблем или с Хард диск или със захранване и може би някаква защитна функция на хард диска или системата за да не стартира веднага след такова забиване.

Също така, за последния BSOD, който най-много ме притесни и след който машината не искаше да зареди 20-30 минути няма дъмп - явно е забил харда и не е имало как да запише информацията. В момента върви сърфис скан през хаиренс и скоро ще приключи, но смарт чека си казва ОК, обаче гледам, че Виктория-та показва 5-6 сектора не като лоши, а като оранжеви, т.е. по-бавно достъпни или нещо такова. Ще кача и лог от този тест.

Относно дъното - сигурно е лайняно за 200 лв едва ли може да е друго, но се чудя ако сложа един UPS, той дали няма да може да компенсира подобни проблеми? Аз също имам съмнения за проблеми с напрежението у нас, но примерно лаптопите не им пречи и си бачкат безгрижно. Почвам да съжалявам, че не си купих лаптоп вместо тази щайга.

Ето го и лог-а от проверката на диска, която все още тече :
                        12:02:04 : Starting Victoria 4.46b Freeware (12.08.200, 1xCPU, 2808.52 MHz, Windows XP found.
                        12:02:04 : API access enabled, device #1
                        12:02:04 : Get passport... OK
                        12:02:04 : 48bit access enabled
                        12:02:04 : Model: ST1500DL003-9VT16L; Capacity: 2930277168 LBAs; SN: 5YD5P2TL; FW: CC32
                        12:02:12 : Get S.M.A.R.T. command... OK
                        12:02:12 : SMART status = GOOD
                        12:02:35 : Get S.M.A.R.T. command... OK
                        12:02:35 : SMART status = GOOD
                        12:02:36 : Get S.M.A.R.T. command... OK
                        12:02:36 : SMART status = GOOD
                        12:02:37 : Get S.M.A.R.T. command... OK
                        12:02:37 : SMART status = GOOD
                        12:02:38 : Get S.M.A.R.T. command... OK
                        12:02:38 : SMART status = GOOD
                        12:03:02 : Get passport... OK
                        12:03:02 : Model: ST1500DL003-9VT16L; Capacity: 2930277168 LBAs; SN: 5YD5P2TL; FW: CC32
                        12:03:03 : Get passport... OK
                        12:03:03 : Model: ST1500DL003-9VT16L; Capacity: 2930277168 LBAs; SN: 5YD5P2TL; FW: CC32
                        12:03:04 : Get passport... OK
                        12:03:04 : Model: Initio ST3250624A; Capacity: 488397168 LBAs
                        12:03:06 : Get S.M.A.R.T. command... Error reading S.M.A.R.T!
                        12:03:11 : Get passport... OK
                        12:03:11 : Model: ST1500DL003-9VT16L; Capacity: 2930277168 LBAs; SN: 5YD5P2TL; FW: CC32
                        12:03:28 : Get passport... OK
                        12:03:28 : Recallibration... OK
                        12:03:28 : Starting Reading, LBA=0..2930277167, sequential access, timeout 10000ms
                        12:25:21 : Warning! Block start at 325028096 = 3297 ms
                        12:27:33 : Warning! Block start at 356952320 = 203 ms
                        12:27:50 : Warning! Block start at 360188160 = 3313 ms
                        12:29:54 : Warning! Block start at 389255424 = 312 ms
                        12:44:43 : Warning! Block start at 594298880 = 3437 ms
                        14:25:27 : Warning! Block start at 1852608512 = 3281 ms
                        Последно редактирано от axlastro; 23-03-13, 14:16.
                        Александър

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                          Колега, син екран не ми дава често. Давало ми е 3-4 пъти само. По-често се случва да замръзне машината - т.е. както си работя замръзва всичко, седи си екрана на виндоуса с мишката но не реагира и свети лампичката на хард диска, но не се чува звук. След малко ще кача логовете които имам от сините екрани, но последния го предизвиках нарочно като клокнах паметта за да видя дали ще даде същата грешка.
                          Пресен пример отпреди 2 месеца - същите симптоми. Оказа се едната памет е предала богу- дух. Повече не мога да помогна - най -обикновен юзър съм .
                          Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Ако има обовяване на БИОС защо не го направиш.Нищо че нарушава принципа ако работи да не пипаш.

Коментар

Е да де, ама в крайна сметка Мемтеста дава всичко да е ОК.
                              @господин никой
                              Какво дали съм настройвал - биос-а ли? Ами не знам какво има да му настройвам, но след като почна да прави проблеми му дадох да зареди дефолтните настройки, дано не съм сбъркал...
                              Александър

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X