Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Новото PC. С или без OS?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Новото PC. С или без OS?

Хайде сега да пиша и по темата

Под въпроса за (купуване на) ново PC с OS разбирам пълноценна такава, а не DOS, под който може само да се види, че машината върви. Та за масовото разбиране за OS май е дали е с Windows, който струва някакви пари. И от тук следват различните изисквания при покупка, които при частни лица и при фирми са с различни подбуди:
    • Частно лице - комп без ос, като ще бъде инсталиран някакъв уиндоус, та на човека не му пука за лицензи, защото го ползва ей така за цъкане.
    • Частно лице - комп без ос, защото ще си инсталира някаква linux/unix дистрибуция. Тук е определено от собствените изисквания.
    • Частно лице - комп с ос - ще се ползва на публични места или при излизания в чужбина, където все пак може да попаднат на проверка.
    • Частно лице - комп с ос - ми просто не разбират и не знаят какво искат и просто дават едни пари отгоре или взимат по-кофти хардуер на същата цена, защото има включена ОС в цената. Реално те ползват всичко както първата категория, но просто не разбират или първо купуват, после питат.
    • Фирма - комп с ОС - всичко трябва да е легално.
    • Фирма - комп без ОС - бачка се и не им пука, че ще ги проверят.
    • Фирма - комп без ОС - притежават друг вид лицензи (volume, msdn, т.н.), които им позволяват да инсталират N на брой пъти даден уйндос. Тук има различни вариации на лицензите като бройки и т.н.
    • Фирма - комп без ос - ще се ползва linux/unix. Обусловено от работата на фирмата.

При покупка на машина с или без ОС, но с идеята за ползване на друга ОС, то трябва да се потърси достатъчно информация предварително, за да няма изненади с драйвери и разни несъвместимости. Естествено, масово не се прави така

Коментар

Хъм... язък . Май няма сега да си сменям компа. Ще чакам прИмоцията на уиндоус 9
      ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
        Да, към момента вече не
        инак до оня ден си беше точно толкова, при някои условия, де
        Аз още в началото казах, че става въпрос за ъпгрейд, а не за купуване на уиндоус, което има съществена разлика... Която се изразява в това, че за да ъпгрейднеш, трябва преди това този лиценз да си го купил...

Коментар

То и аз на няколо пъти ти казах да не правиш подобни предположения ама на... продължаваш. Не! Не става дума за ъпгрейд. Не. Нямал съм никаква платена и лицензна ОС преди да инсталирам Windows 7 Home Premium с лиценз и стикер за 78 лв. Ето един цитат от тази тема, който е близо до истината:

Първоначално публикуван от shavo Преглед на мнение
          Има, фирмите продаващи компютри втора употреба, предлагат и лицензирани операционни системи към тях и цената е горе-долу толкова. Но за да се вземе на тази цена трябва да се купи с компютър - настолен или преносим. Не можеш да си вземеш само софтуера от тях за тези пари, нова машина от друго място и да я сложиш, точно както е при новите ОЕМ софтуери. Не знам обаче дали в случая става въпрос за това ......
          Единственото уточнение, че че не само фирмите за втора употреба могат да го правят, а също и фирмите които асемблират и брандират нови компютри. Има такива на българския пазар.
          Колкото до проблема на Chinela аз лично не бих търсил драйверите за хардуера му в сайта на Asus.
          Последно редактирано от elbgt; 05-02-13, 06:44.
          My Jeep is not a SUV. Your SUV is not a Jeep.

Коментар

Голям спор направихте, чудо!
            Glow, до колкото разбирам работиш в сферата, ако ти донеса комп без уйн и поискам да ми сложите във вашата фирма, колко ще ми излезе?
            В Ямбол и околията взимат по 20 кинта за тази операция..

Коментар

Първоначално публикуван от elbgt Преглед на мнение
              Единственото уточнение, че че не само фирмите за втора употреба могат да го правят, а също и фирмите които асемблират и брандират нови компютри. Има такива на българския пазар.
              Всъщност, предполагам може, ако дадена фирма внася втора употреба компютри и софтуер към тях, а в същото време предлага и нови асемблирани, към нов такъв да се продаде "втора употреба" Windows, основното е да са на една фактура като две отделни позиции. Въпроса е дали се признава за лицензно чист вариант при проверка.

Първоначално публикуван от Десислав Добрев Преглед на мнение
              Голям спор направихте, чудо!
              Glow, до колкото разбирам работиш в сферата, ако ти донеса комп без уйн и поискам да ми сложите във вашата фирма, колко ще ми излезе?
              В Ямбол и околията взимат по 20 кинта за тази операция..
              Тук става дума за ЛЕГАЛЕН/ЛИЦЕНЗИРАН софтуер. Говори ли ти нещо ? Или пак трупаме мнения ?
              Последно редактирано от Preslav Peychev; 05-02-13, 20:14. Причина: Сливане на два поредни поста!
              2018 KIA Sportage 1.6T AWD GT Line
              2007 AUDI A6 3.0TDI S-Line Quattro
              2007 HOMDA FMX 650

Коментар

Първоначално публикуван от shavo
                Тук става дума за ЛЕГАЛЕН/ЛИЦЕНЗИРАН софтуер. Говори ли ти нещо ? Или пак трупаме мнения ?
                Тук изобщо не става въпрос за легален/лицензиран софтуер. (виж първи пост)
                Говори ми нещо, имам такъв.
                Отговорите, които трапер търси , ги е намерил доста по-напред в темата, всичко останало е спор.
                Не се заяждам, отговарям ти на въпросите.
                Поздрави!

Коментар

Точно първи пост гледам и там точно това пише.
                  2018 KIA Sportage 1.6T AWD GT Line
                  2007 AUDI A6 3.0TDI S-Line Quattro
                  2007 HOMDA FMX 650

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X