Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Новото PC. С или без OS?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Новото PC. С или без OS?

Искам да купя лаптор 17,3", с добър процесор, 8 МВ; 1 ТВ диск. Има евтини оферти, около 1000 лв., но са с OS DOS.
    Въпросът ми е: имам лицензиран пакет Windows XP и офис пакета. Да ги инсталирам ли или да търся комп с инсталиран Windows-7 ?
    Има ли вероятност по-новите програми да са несъвместими със старата OS, която отдавна не се обновява?
    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

От: Загуба на Уиндоус?

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
    Искам да купя лаптор 17,3", с добър процесор, 8 МВ; 1 ТВ диск. Има евтини оферти, около 1000 лв., но са с OS DOS.
    Въпросът ми е: имам лицензиран пакет Windows XP и офис пакета. Да ги инсталирам ли или да търся комп с инсталиран Windows-7 ?
    Има ли вероятност по-новите програми да са несъвместими със старата OS, която отдавна не се обновява?
    XP на нов компютър доста трудно ще подкараш. Отделно даже и да го подкараш, е безмислено тепърва да инсталираш стара OS...
    За Уиндоус ти си решаваш, но имаи в предвид, че с уиндоуса компютъра ти ще е с около 200 лв по скъп... Значи ако струва 1000 реално ще си купиш хардуер за 800 и Уин за 200...

Коментар

Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнение
      ...За Уиндоус ти си решаваш, но имаи в предвид, че с уиндоуса компютъра ти ще е с около 200 лв по скъп...
      Така е, но отдавна не съм работил с DOS ! Има ли друг вариант?
      ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
        Така е, но отдавна не съм работил с DOS ! Има ли друг вариант?
        Ами едва ли след като лаптопа е с ДОС, някои очаква да работиш на ДОС... Линукс, и особенно ДОС се слага за да се намали цената на машината. От там нататък, ти си решаваш какво ще се слага, и дали ще е лицензинан ли не...

Коментар

От: Новото PC. С или без OS?

Зимаш модела на лаптопа и отиваш в официалният сайт на производителя - търсиш поддръжка -> драйвери и виждаш за кои версии имаш драйвери.
          Написал си някакви 8Мб - ако имаш предвид 8ГБ РАМ - ХР ще разпознае до 3,7 - тъй че - избора ти е предизвестен...
          Колкото повече книги четат децата ви, толкова по-малко ще слушат чалга!

Коментар

Първоначално публикуван от PinMaster Преглед на мнение
            Зимаш модела на лаптопа и отиваш в официалният сайт на производителя - търсиш поддръжка -> драйвери и виждаш за кои версии имаш драйвери.
            Написал си някакви 8Мб - ако имаш предвид 8ГБ РАМ - ХР ще разпознае до 3,7 - тъй че - избора ти е предизвестен...
            Както писах по-горе, едва ли модел от 2011 година насам ще има официална поддръжка на XP. Относно това дали уин-а да ти е лицензиран или не, ти си реши според нуждите за които ще го ползваш, НО ако искаш уиндоус, вземи го с лаптопа, защото после ще ти излезе Х 2 като цена...

Коментар

Това е и моето мнение - възможно е да няма драйвери за ХП за модела лаптоп който си харесал. Също е възможно да не можеш да си подкараш добре хардуера, все пак ХП е доста стар уиндоус.

Коментар

Е как ХР? Вкарвай му 7мицата и забравяй за ОС.

Коментар

ХР ще разпознае до 3,7 - тъй че - избора ти е предизвестен...
                  Не че няма 64-битова версия на XP, която си разпознава паметта над 3Гб, но все пак тази ОС е вече изкопаемо. ДОС е неизползваем освен за специални приложения. Линукс не е зле, но силата му не е в десктоп приложенията и употребата му и по-скоро го има от комерсиални съображения. Оптималния вариант е Win7. Лиценза за Windows 7 Home Premium когато е закупен с нов компютър е 78 лв с ДДС, а когато го купуваш отделно за да го инсталираш където си поискаш е около 200 лв. За съжаление обаче цената на нов компютър с или без Windows 7 не е точно 78 лв, защото покрай нея ти набиват и едни други иначе непродаваеми боклуци като Avast например, което повишава разликата до към 150-200 лв. Все пак възможно е нещата да са се променили малко. Последните ми данни са отпреди няколко месеца.
                  Последно редактирано от elbgt; 04-02-13, 14:33.
                  My Jeep is not a SUV. Your SUV is not a Jeep.

Коментар

Първоначално публикуван от elbgt Преглед на мнение
                    Не че няма 64-битова версия на XP, която си разпознава паметта на над 3Гб, но все пак тази ОС е вече изкопаемо. ДОС е неизползваем освен за специални приложения. Линукс не е зле, но силата му не е в десктоп приложенията и употребата му и по-скоро го има от комерсиални съображения. Оптималния вариант е Win7. Лиценза за Windows 7 Home Premium когато е закупен с нов компютър е 78 лв с ДДС, а когато го купуваш отделно за да го инсталираш където си поискаш е няколко пъти по-висока. За съжаление обаче цената на нов компютър с или без Windows 7 не е точно 78 лв, защото покрай нея ти набиват други иначе непродаваеми боклуци като Avast например. Все пак възможно е нещата да са се променили малко. Последните ми данни са отпреди няколко месеца.
                    Нещо си се объркал или си гледай "промоцията" ъпгрейд

Windows 7 Home Premium English 32 bit 1pk DSP DVD OEM - 222 лв с ДДС
                    Windows 7 Pro English 32bit 1pk DSP DVD OEM - 299 лв с ДДС
                    Windows 8 English 64 bit 1pk DVD OEM - 220 лв с ДДС

Това са актуалните цени към момента за уиндоус СЪС КОМПЮТЪР.
                    Без компютър Уин 7 Про струва 499 лв с ДДС, другите и те + 200 лв на тези цени...

Коментар

Тоя лиценз, който имаш не е ли за една машина? Реално нямаш право да го ползваш на втора. Така, че пак си нелегален.

Няма смисъл нова и мощна машина да се мъчи с ХР, а и много малко вероятно е да намериш драйвери.

Windows 7 е един от сполучливите Уиндоуси. Така че карай с него. А дали да си го купиш - ако ползваш машината за бизнес и изкарваш с нея пари - по-добре си го плати. Има завистливи конкуренти, които могат да подадат сигнал и да ти навлекат неприятности.

Ако е за лични нужди "Карай си с Free DOS-а"
                      Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнение
                        Нещо си се объркал или си гледай "промоцията" ъпгрейд

Windows 7 Home Premium English 32 bit 1pk DSP DVD OEM - 222 лв с ДДС
                        Windows 7 Pro English 32bit 1pk DSP DVD OEM - 299 лв с ДДС
                        Windows 8 English 64 bit 1pk DVD OEM - 220 лв с ДДС

Това са актуалните цени към момента за уиндоус СЪС КОМПЮТЪР.
                        Без компютър Уин 7 Про струва 499 лв с ДДС, другите и те + 200 лв на тези цени...
                        Ама въобще не съм се объркал. Тия цени дето ги гледаш по сайтовете нямат нищо общо с ритейлърските за които аз пиша по-горе. В тия сайтове от които ми вадиш ендюзерските цени за опция + 4 ГБ РАМ искат 100 лв, нищо че отделно модула е 38 лв. Та същото е и с Windows опцията. Та така... в края на краищата въпрос на личен избор и потребителска грамотност е да избереш дали да си купиш Windows 7 Home Premium за 78 лв или за 200 лв. В моят дом ползваме 5 лаптопа. Три са с лиценз за по 78 лв, а два са с Линукс. Всичките до един перфектни откъм лицензионни условия и на тези с Windows стикерите са залепени където им е мястото.
                        Последно редактирано от elbgt; 04-02-13, 15:01.

Коментар

Ама въобще не съм се объркал. Тия цени дето ги гледаш по сайтовете нямат нищо общо с ретайлърските за които аз пиша по-горе. В тия сайтове от които ми вадиш ендюзерските цени за опция + 4 ГБ РАМ искат 100 лв, нищо че отделно модула е 38 лв. Та същото е и с Windows опцията.
                          Retail-лърската цена за която говориш е точно, тази "Без компютър Уин 7 Про струва 499 лв с ДДС" Retail-a е версия която се купува отделно, върви с кутия със диск и стикер...
                          Сигурно имаш в предвид ОЕМ-ските... Които вървят с компютрите, а аз съм постнал точно тях...

Доколкото помня 79 беше една промоция при старта на новия Уиндоус 8 миналата година. В рамките на промоцията(2-3 месеца) можеше за тази цена да си ЪПГРЕЙДНЕШ уиндоус 7 към уиндоус 8...
                          Последно редактирано от Preslav Peychev; 04-02-13, 15:31.

Коментар

Не е никаква промоция. И сега може да се купи лиценз за 78 лв. И пак да уточня: Никъде не съм споменавал Pro версия в примерите си. Писал съм само и единствено за Home Premium!

едит/

да, оем-ските цени имах предвид. техническа грешка.
                            Последно редактирано от elbgt; 04-02-13, 15:19.

Коментар

Не е никаква промоция. И сега може да се купи лиценз за 78 лв. И пак да уточня: Никъде не съм споменавал Pro версия в примерите си. Писал съм само и единствено за Home Premium!

едит/

да, оем-ските цени имах предвид. техническа грешка.
                              И от къде може да се купи уиндоус за 79 лв?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X