Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ipod 5th генерация - ремонт

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Ipod 5th генерация - ремонт

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ipod.jpg
Прегледи:1
Размер:26.2 КБ
ID:5990540

    Преди време ми дадоха един Ipod 5th генерация 30GB ако мога да си го оправя да си го ползвам. В първия момент се запитах за какво ми е счупен Ipod, но в крайна сметка го взех. Човекът, който ми го даде каза че бил изпускан и след това спрял да работи. Занесли го на сервиз но там им казали че ремонта ще струва към 200 лв. С две думи нов хард диск за 170 лв. и 30 лв. за работа. Естествено моя човек се отказал и така плеъра се оказа в мен.

    При пускане плеърът показваше този надпис www.apple.com/support/ipod и едно намръщено човече отгоре.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ipoderror.jpg
Прегледи:1
Размер:47.4 КБ
ID:5990541

    Като отидете на този линк общо взето ви се казва да занесете проблемното устройство в сервиз и да ви одрусат 200 лв. Затворих сайта на apple и се потопих в света на чичко Гугъл. Навсякъде пишеше че проблемът е в харда и имате 2 вариант да се оправите:

    1. Да си купите нов хард диск за около 90-100 долара

    2. Да си купите платка преходник от ZIF 1.8 (конектора на хард диска) към CF card (compact flash) от 5 до 20 долара + CF карта

    Цените на CF картите са малко високи но една 8GB карта е около 40 лв. а 32GB карта е около 70-140 лв. в зависимост от скоростите.

    Какво печелите от махането на хард диска и замяната му с CF карта. Много просто, Хард диска е лесно счупваем, хаби повече ток защото има механични части и ако пак изпуснете плеъра има ОГРОМНА вероятност да спре да работи отново да дадете 200 лв. за ремонт. CF картата е просто обикновена памет без нищо механично по нея. От тук печелите по малко или почти никаква консумация на ток + удароустойчивост.

    След като прочетох всичко това в интернет взех решението, че ще го оправя този Ipod. И така поръчах платката от тук. http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11814 на “огромната” сума от 6 долара и започна чакането . 1 месец по късно платка беше пред мен + тази карта

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:8gb.jpg
Прегледи:1
Размер:63.6 КБ
ID:5990542

    закупена от България за около 40 лв. Ако решите и имате повече пари винаги може да си поръчате 32GB карта. В крайна сметка пред мен имаше 1 бр. платка, 1 бр. карта и 1 бр. неработещ Ipod. В нета има много начини как да направите размяната, аз избрах един и ще използвам снимковия материал за да ви покажа как става:

    Необходими неща:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ipod.jpg
Прегледи:1
Размер:26.2 КБ
ID:5990540 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:cfzif_screwdriver.jpg
Прегледи:1
Размер:4.0 КБ
ID:5990543 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:cfzif_adapter.jpg
Прегледи:1
Размер:9.2 КБ
ID:5990544 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:8gb.jpg
Прегледи:1
Размер:63.6 КБ
ID:5990542

    Поставете CF картата в слота на платката

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:cfzif_1.jpg
Прегледи:1
Размер:16.1 КБ
ID:5990545
    С плоска отвертка много внимателно отворете Ipod-а. Предният и задният панел се държат на щипки и ако не сте внимателни се чупят както стана при мен
    Когато сте готови с отварянето не бързайте да разделяте двата панела вързани са с два лентови кабела и ако избързате ще ги скъсате. Когато сте отделили двата панела на разстояния 4-5 милиметра един от друг внимателно поставете на масата плеъра с дисплея надолу. Хванете само задния панел и го вдигнете внимателно на около 1 см. и погледнете отдолу. В долната част от към USB входа ще видите едно малко лентово кабелче което влиза в слот. С разпънат кламер внимателно подпъхнете под кафявото краче и го повдигнете нагоре така ще освободите лентовия кабел. Ако когато сте откачали лентовия кабел то ви се е падало горе в ляво внимателно отворете задния панел надясно като книга. Така няма да се налага да откачате другия кабел.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:cfzif_2.jpg
Прегледи:1
Размер:9.2 КБ
ID:5990546
    След като отворите задния панел ще видите харда закачен за предния панел посредством друг лентов кабел. Внимателно вдигнете харда и го го обърнете нагоре все едно отваряте тефтер.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:cfzif_3.jpg
Прегледи:1
Размер:28.2 КБ
ID:5990547 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:cfzif_4.jpg
Прегледи:1
Размер:29.2 КБ
ID:5990548

    След като сте направили предишната стъпка ще видите как е закачен лентовият кабел за хард диска. Внимателно с плоската отверка повдигнете кафявия или черен заключващ механизъм за да освободите лентовия кабел.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:cfzif_lock.jpg
Прегледи:1
Размер:38.1 КБ
ID:5990549

    Така вече сте откачили харда и може да си го запазите за спомен или да го забиете с пирон на стената при другите изгорели неща Ако сте си взели Zif to CF платката от по гореният сайт ще видите че не е точно като на снимките Братския китайски народ незнайно защо е обърнал платката на опаки. Има още един малък проблем в комплекта на платката има 2 лентови кабела които няма да ви трябват но ако се вгледате ще видите че са доста по дебели от лентовия кабел на Ipod-а от което следва че и заключващият механизъм на платката е за по дебели кабели. Това го забелязах на петия опит, а през цялото време се чудих защо кабела на плеъра се изплъзва. С малко “инженерна” мисъл, малко тиксо и макетно ножче изрязах 2 бр. 3-4 мм. дебели лентички със ширината на лентовия кабел. Залепих ги една върху друга и ги поставих на гъба на лентовия кабел точна зад металните крачете. По този начин заключващия механизъм сработи. Както по горе казах платката се слага наопаки. Вече сте сложили флаш картата в платката и сега трябва да направите наобратно стъпката с откачането на харда. Поставяте лентовия кабел затваряте заключващия механизъм и затваряте като тефтер платката към предния панел. Трябва да пасне идеално. След това внимателно затваряте и задния панел към предния като преди да затворите окончателно, пъхате захранващия кабел от мястото от където го извадихте и отново с кламера натискате кафявото краче за да притиснете кабела. Затваряте напълно плеъра и проверявате дали навсякъде е плътно затворен.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:cfzif_8.jpg
Прегледи:1
Размер:9.1 КБ
ID:5990550


    Сега е момента да разберете дали всичко е наред. След като сте го затворили натиснете select бутона на Ipod-а и трябва да ви светне това съобщение

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ts1441_2.jpg
Прегледи:1
Размер:36.5 КБ
ID:5990551

    Ако видите това значи сте на 90% готови. Закачате плеъра за компютъра и с помощта на Itunes го преинсталирате. От там нататък качвате музика и си слушкате. А батерията ви държи доста повече от преди .

    Дано съм помогнал на някой да изкара от кашона с не работещи устройства ipod-а си и да го съживи
    Lyubomir T. Marchev / LZ1DUV
    A POS
    0885600200
    За момента пасажер

  • #2
    Полезно инфо, мерси!
    XR4

    +359.885.88.99.29

    Коментар


    • #3
      От: Ipod 5th генерация - ремонт

      Малко допълнение... забравих да напиша че си поръчах и батерия от сайта от който си взех преходника за CF картата . И в комплекта с батерията има пластмасови тулчета за отваряне на Ай под-а
      Измислени са така, че да не нараняват корпуса
      Lyubomir T. Marchev / LZ1DUV
      A POS
      0885600200
      За момента пасажер

      Коментар

      Активност за темата

      Свий

      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

      Зареждам...
      X