Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мнение за логически анализатор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Мнение за логически анализатор

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    1. Да, защото вътре има интеръпт вектори, код за инициализация на процесор, памет, стек и прочие, и още разни нещица. Дори да нямаш нищо в кода (разбирай - празна main() процедура), пак ще ти избълва това. ...
    2. Да, Java-та е удобна, но за редица неща е далеч не най-доброто решение. Въпрос на приоритети и конкретни задачи, които се решават. Когато се иска производителност - трябва да си избереш дали да вземеш 2-3 пъти по-бърз процесор (ако има такъв), или да пишеш на C. Съмнявам се да намериш приложение, правещо критични и обемисти изчисления, дето да се правят от Java.
    1. Тъй де... ако имаш време ще ги препишеш за новото ядро драйверите. Една дебела платформа не е един мизерен main(). Говорих за дебели неща. binary за отварачка за багажник на една известна марка коли има 2 елекроники от всяка страна. На едната флаша е 64 килобайта, на другата 30 тина. Смятай ако портваш графична платформа.
    2. На Жава вече пишат и 3D игри, щото предпочитат да продават за Win, Linux, Mac... Искаме или не - добрите стари времена на дървените компютри и железните програмисти остават в миналото. Кодерите дори и в БГ искат парици. В момента преписваме една ERP система от С на Java. Познай що...
    Последно редактирано от Rabin; 28-07-12, 20:39.

Коментар

Ясно е че логическия анализатор е незаменим например при откриването на проблеми с комуникацията между микроконтролер-периферия, даже така сега като се равих из разните сайтове за електроника попаднах точно така на един дето именно анализатора му е спестил многото мъки по откриването на дадения проблем отколкото ако се търси софтуерното решение. Но май в крайна сметка като се замислих че това би ми свършил доста повече ползва при разучаването и манипулирането на функциите на различни периферни чипове, отколкото да почнеш директно да мислиш за софтуерната комуникация между тях и да се пише тепърва съответния програмен код и да се губи време само в това с цел тестване на различните възможности на чипа например, то е ясно че пак ще се наложи да се пише конкретния програмен код за съответния чип в микроконтролера но според мен спестява доста от времето за развойна дейност . Освен това пирата има и доста интересни и полезни функции които могат да влязат в употреба. Относно Ардуиното видях май че IDE-то си поддържа и библиотеките от AVR Libc и асемблерски код също може да се ползва и avr gcc и под платформа имах предвид харудерна такава т.е. на всеки един C компилатор предназначен за даден контролер.
      Относно джавата, ами какво да каже като идея за мултиплатформеност и независимост от ОС е ОК като идея но наистина като изпълнение и начин на работа е много зле. Досега каквато и програма да съм ползвал на джава рано или късно имаш мъки и ядове с нея.

Коментар

Ядрото на Ардуино (компилатора) е чист WinAVR.
        A силата на жаварника е в сървърите. За decktop рядко се ползва, ама натам отиват нещата - всичко да си ходи под въртуална машина. И .НЕТ и Питони и чудо - RAM стана евтин и всичко почна да ръга на управляем код.

Коментар

Това означава ли че мога директно да си ползвам командите на компилатора и съответно Ардуино IDE-то да си ги интепретира без проблеми?

Коментар

Не знам как са реализирали разните му надграждания като String. Moже да е пипнат WinAVR. Просто видях, че стъпват на WinAVR. И аз като тебе се размечтах за същите неща като си взех Ардуино. Повече не съм ровил. Подозирам, че само сменят библиотеките. Старите си стоят и си ходят с Ардуиното.
            Последно редактирано от Rabin; 28-07-12, 21:05.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
              В момента преписваме една ERP система от С на Java. Познай що...
              И аз пренаписвам от VB6 на WEB базирано по същата причина. При мен не искат нищо на клиентските машини, и да си работят отвсакъде и от всичко.

Аз само казвам че всяко нещо е с предназначението си. Едно е когато търсиш преносимост, и друго когато търсиш изстискване на всяка наносекунда. 3D игра изцяло на Java ми е малко трудно да си представя. Има места, на които може и такива, на които категорично не може.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

...
                Последно редактирано от Rabin; 28-07-12, 21:19.

Коментар

Сега като се разрових из сайта дето е посочил Рабин на логическия анализатор, видях че го има и под варианта на китче за учебни цели. На него цената е кажи речи наполовина спрямо другия. По спецификации пише че е абсолютно същия като с по-скъпия модел само дето му липсва кутийката и USB кабела. Само се чудя дали не е орязан хардуерно и дали върви с абсолютно същия софтуер като другия модел. Съмнявам се само заради едната кутийка да е доста голяма разликата в цените на двете устройства.
                  В последствие видях че промоцията с това китче започва от 6 август и ако се купят например 2 или повече бройки има даже допълнителна отстъпка от 5%. Така че ако някой е навит може да се кооперираме заедно. Само да не се окаже че промоцията е валидна само за университети и училища и да има някаква уловка в цялата работа.
                  Сега като потърсих из още сайтове за логически анализатори попаднах на тази машинка тук. Даже се оказа че е базирана на проект за логически анализатор с отворен код. На спецификации звучи доста добре и освен това е базирано на FPGA а на не Атмелски микроконтролер.
                  Ето част от спецификациите:
                  • Capture 50MHz+ waveforms on 32 channels
                    • 200Msps captures up to 100MHz waveforms on 16 channels
                    • 100Msps captures up to 50MHz waveforms on 32 channels

• 16 buffered channels, 5volt tolerant
                    • M74LCX16245DTR2G transceiver tolerates voltages from -0.5V to +7V.

• 216K Block RAM supports following memory configurations
                    • 8 channels with 24K sample depth
                    • 16 channels with 12K sample depth
                    • 32 channels with 6K sample deptph

Като цена също е много добре. Единствената разлика което може и да е недостатък спрямо френския анализатор е съпътстващия софтуер с анализатора като възможности, като цяло също това не е за пренебрегване.
                  Последно редактирано от icpart; 03-08-12, 00:52.

Коментар

Първоначално публикуван от icpart Преглед на мнение
                    Сега като се разрових из сайта дето е посочил Рабин на логическия анализатор, видях че го има и под варианта на китче за учебни цели...
                    Идеята не е лоша, но не можах да разбера за кое от всичките разисквани в темата устройства става въпрос.
                    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                      Идеята не е лоша, но не можах да разбера за кое от всичките разисквани в темата устройства става въпрос.
                      Устройствата дето ги разискмахме в темата са повече от едно. В първия си пост аз посочих едно там китайско по-евтино устройство, но Спаркибг и Рабин ме разубедиха че не си струва парите. В последствие Рабин посочи за ето този анализатор като алтернатива и видях че сега ще го пускат под фомата на кит за 33 евро, докато сглобения вариант е 59 евро, та затова посочих че може би по си струва парите, остава само да му разцъкам как е програмното осигуряване което върви към. Има и още един вариант на който се спрях и е почти на същите пари но от други разработчици което те предлагат е това.
                      В предния си пост съм посочил именно неговите технически характеристики които са доста добри като за 50 долара цена и е базирано на FPGA и PIC микроконтролер, единствено може би съпъстващия софтуер е по-зле от другия анализатор който съм посочил.
                      Днес ако ми поостане време може да поразцъкам софтуера който върви и с двата типа анализатори да видя кой какви възможности има. Иначе то е ясно че тези анализатори не са кой знае какво като възможности и не могат да конкурират скъпоструващ анализатор или добър цифров осцилоскоп но за дебъгване на различни комуникационни интерфейси мисля че биха свършили доста добра работа основно при работа с различни микроконтролери.
                      Иначе много си харесах и една друга разработка която не е точно логически анализатор (макар да има и възможност да работи като такъв) но има доста уникални функции които биха свършили доста работа и спестяват време например при разучаване и тестване на някой нов чип.

Коментар

Вече е ясно откъде идва объркването.
                        Не намерих никакви линковете в постовете на Рабин, та за мен беше загадка кое устройство, предлагащо се във вид на кит имаш предвид...
                        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от icpart Преглед на мнение
                          ... ползвахме един Yokogawa цифов осцилоскоп. Супер яка машинка, какви ли не възможности имаше като измервания и математически функции. Абе японска му работа. Даже сега търсих наскоро както казваш за осцилоскоп някакъв цифров втора ръка и попаднах на същата Yokogawa за смешните 890лв...
                          Това къде е?

Коментар

Да не е DL1540C?

Ако да - ценното му са 4-те канала и допълнителните функции. 200MS/s не е твърде добър параметър в днешно време, дори за китайски осцилоскоп.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Е да за същия модел става дума. Колегата ицо май му е новия притежател вече Съгласен съм че единствения му недостатък е честота на дискретизация но да не забравяме и коя година модел е осцилоскопа и освен това това си е висок клас лаборатен уред което също не е за подценяване. Другите му качества му дават доста повече предимства отколкото семпъл рейта. Но всичко зависи от това колко сложен сигнал ще наблюдаваме с него.
                              В този ред на мисли може ли да попитам например един читав аналогов осцилоскоп на каква честота на дискретизация например съотвества при цифровия, т.е. формата на аналоговия сигнал дали съвпада най-близо до това което се вижда на ЕЛТ?

Коментар

Аналоговия няма честота на дискретизация.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X