Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Климатизиране на сървърно помещение?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Климатизиране на сървърно помещение?

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Няма проблеми. Можеш да ги изброиш по точки, та да знаят другите, пък и аз.
    В климатичната техника се ползват няколко вида компресори..

- ротационни - ел.двигателя върти екцетнтрик, който пък натиска обема..
    - бутални - няма нужда от разяснения
    - скрол - две спирали, едната неподвижна, другата е вътре в нея, но се движи..
    - можещите правят двойно ротационни компресори, но не мисля че някой се интересува от такива детайли...

От там започва приказката за инверторните, но на тази Снежанка има кой да и знае тайните! Кой ми е ял от паничката? Кой ми е сядал на столчето? Хайде да си лягаме пък утре ще видим /казало джуджето, което забелязало нещо в леглото си!/

Или се бъзикаш или наистина си зле в тази област!

Фризерите и хладилниците са допотопни чеда на Дженерал Електрик, забравени от еволюцията по простата причина че се продават и в този си вид!
    Последно редактирано от Volk; 11-07-12, 22:32.

Коментар

Мисля, че говорите за различни видове охладители... без да съм сто процента сигурен. Като хлапе учех охладителна техника, но това беше в зората на бизнеса и просто отбелязвам, че двете неща нямат нищо общо...

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
        Мисля, че говорите за различни видове охладители... без да съм сто процента сигурен. Като хлапе учех охладителна техника, но това беше в зората на бизнеса и просто отбелязвам, че двете неща нямат нищо общо...
        Теоретично се раждат заедно от клетката на една маймуна, която трябвало да се транспортира, без да умре от жегата.. Един американец хваща златното птиче за краката и не го пуска..
        Името му е Кериър..

Към днешна дата вече се е гушнал /името му/ с Китайската Комунистическа Партия и прави всичко, което се продава!

Коментар

Волк, за компресорите Ок, остава да разясниш на нас - простите форумни читатели защо и кога става обледеняването. И може ли да се набримчат до 5 гр. или не.
          Сериозно - интересно е , не само за тесните специалисти!
          И едно въпросче . какви са компресорите и хладилниците на камионите? Че държат на минус 25 - 97 кубика...

Коментар

Не, няма... Но имам усещането, че повече го обърка от колкото да му обясниш

Обледяването ствава, когато хладилният агент намалее в определена зона - поради конденза и околната среда зоната се обледява... нищо ново под слънцето - същото се случва и с хладилника у вас например. Питай жена си, ако не вярваш

//EDIT: Терминът "хладилен агент" описва веществото, което провежда температурата... в по-новите системи обикновено е газ - често фреон
            Последно редактирано от господин никой; 11-07-12, 23:55. Причина: EDIT добавка

Коментар

Разбрах бе. От първия път. Не беше тая темата.. Сега стана ясно и на лаиците, защо трябва да се духа яко. Вентилаторите де.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk
                Сега ще ме баннат!
                А, не. Аванта не пускаме. Чакам си трите тотални гафа.

Обледяване на какъвто и да е изправен и пълен с фреон климатик можеш да постигнеш, като просто охладиш топлообменника му до под 0 градуса. Външното тяло тривиално го постига, като накараш чудото на термодинамиката да те топли зимно време. Толкова тривиално, че даже си знае как да се размразява самичко. Въпрос на игра с термостата е да охладиш помещението до температура под 0 - всъщност до такава температура, каквато пише на климатика, че търпи зимно време при отопление. Е, тогава ще обледи вътрешното тяло - цялото, а не само крайчецът, като от свършил фреон. Размразяването на вътрешното тяло е лесно, но го няма в софтуера и няма да се случи само, затова не трябва да се допуска.

Кажи сега кои компресори се ползват в хладилниците и ги няма в климатиците. Или обратното.
                Последно редактирано от Ясен; 12-07-12, 00:04.

Коментар

Няма да издаде търговската тайна!
                  http://www.fscc-online.com/%22Passin...ssing_gas.html
                  Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Re: От: Климатизиране на сървърно помещение?

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                    Температурата в сървърното ми не е в препоръчаните норми...
                    Аз нямам представа какви са 'препоръчаните норми'. Но от практиката: на всички rackmount сървъри с които разполагам хардовете са най-отпред, т.е. първо през тях минава студения въздух. Когато в помещението е студено обикновенните 7200rpm хардове показват около 25 градуса, сървърните ( WD RE4, fujitsu SAS 10k ) показват около 30 градуса. Следя си само температурата на хардовете, първата аларма е на 35 градуса, втората е на 40.

С новите процесори (i5/i7, xeon E3) нещата пък са съвсем неясни. Тях не можеш да ги прегрееш, те хардуерно си намаляват честотата в зависимост от температурата, но не спират. Направих си експеримент с една i7-ца: откачих и вентилатора, процесора се нагря до 95 градуса и 8-те му ядра застанаха на 800MHz и продължи да си работи, не иска да се угаси.

А миналата седмица се натъкнах на интересен феномен. Решихме да пробваме сървърите да минат на SSD. Купих първия които ми попадна: OCZ-VERTEX3 60Gb. Машината при мене в офиса, инсталирах я, тествах... ми работи, харда дава трансфер 60-80Mb/sec. Машината обратно в сървърното, под наблюдение колко и какви логове пише зa да ги намаля до минимум... и проблем: работи някак си мудно. Един ден умно почесване, накрая видях високи IOWAIT и нов тест за скорост: 40-50Mb/sec четене, 15-20Mb/sec писане. Машината обратно при мене.... скоростите са нормални. И почнах да загрявам че тия флаш памети колкото по-студено им е, толкова по-бавно пишат. Взех назаем един Intel 520, замразих го до 5 градуса в хладилника: ми лети, поддържа си без проблем 80Mb/sec на писане. Та засега минаването на ssd се отлага, в пъти по-евтино е да поддържам по две работещи резервни машини във всеки rack.
                    Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD
                    Suzuki Grand Vitara 1.6
                    LZ1ZPM

Коментар

От: Re: От: Климатизиране на сървърно помещение?

Първоначално публикуван от Zarhi Преглед на мнение
                      ...А миналата седмица се натъкнах на интересен феномен. Решихме да пробваме сървърите да минат на SSD. Купих първия които ми попадна: OCZ-VERTEX3 60Gb. Машината при мене в офиса, инсталирах я, тествах... ми работи, харда дава трансфер 60-80Mb/sec. Машината обратно в сървърното, под наблюдение колко и какви логове пише зa да ги намаля до минимум... и проблем: работи някак си мудно. Един ден умно почесване, накрая видях високи IOWAIT и нов тест за скорост: 40-50Mb/sec четене, 15-20Mb/sec писане. Машината обратно при мене.... скоростите са нормални. И почнах да загрявам че тия флаш памети колкото по-студено им е, толкова по-бавно пишат. Взех назаем един Intel 520, замразих го до 5 градуса в хладилника: ми лети, поддържа си без проблем 80Mb/sec на писане. Та засега минаването на ssd се отлага, в пъти по-евтино е да поддържам по две работещи резервни машини във всеки rack.
                      Много ми е трудно да го повярвам това с чиповете... Нали са на проводници - колкото по-хладно по-добре? Бих го повярвал по-лесно за харддискове, които са на механика - там всяко отклонение в температурата се отразява на метала, колкото и да е инертен все си има отклонение... Може ли нещо друго да предизвиква разликата? Потърси ли нещо друго, което да прави белята?
                      Последно редактирано от господин никой; 14-07-12, 18:38. Причина: typo...

Коментар

SSD страдат не от температурата, а от леворъки програмисти и тежко софтуерно наследство. Променливата скорост на запис и нестабилната им работа е пряк резултат от опита да се имитира хард диск с плочи, глави и сектори. Задачата е реално трудна, малко производители са я решили задоволително и нито един - напълно, а и не това е начинът. Начинът е да се появят дискове с изведен NAND интерфейс (вместо mass storage) и хубави файлови системи, които го използват.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X