Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да си спретнем проста електроника със сложен микроконтролер.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как да си спретнем проста електроника със сложен микроконтролер.

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
    ...Задвижих нещата...
    Проблемът не е падът на напрежение върху светодиода, а токът който искаш да протече през базовия преход на транзистора. Недостатъци на решението: товариш ненужно портовете на контролера (изходните нива се променят в някакви граници), ненужно голям ток през прехода база-емитер (ако изобщо може да протече подобен). Виж какъв максимален ток дават в документацията през въпросния преход. Според мен, ще се наложи да коригираш схемата и да свържеш светодиодите към колектора, както би трябвало да са.

По платката: по възможност не прекарвай писти под стабилизаторите (предполагам вече и сам си разбрал защо), предвиди кондензатори паралелно на контактите на бутоните, не виждам филтриращи кондензатори в близост до стабилизатора. То като се загледам, май никъде не виждам подобни, изключая един електролитен, който няма да е достатъчен... Би било по-удобно за теб да си изведеш конектор за ISP.
    Имайки предвид, че ти е първа платка, другите дреболии ще ги спестя...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Дойде ми акъла за диодите, ама след време. Процесорът обаче храни до 20 милиампера, май. Абе с Тинито същия порт и същия транзистор си бацат без грижи. Само че ги храни паралелно - транзистора през 1К, а светулката през 2 килоома.
      За всичко си прав, обаче системата на форума изглежда има изкуствен интелект. Гледам ми свързало темата с една друга за мързела . И правилно. Пуснах платката на автоматичен route (хардуеристите го наричат ерес), и за капак се сетих за програмирането, ама не ми се разместваше повече. 3 извода са в края на краищата през бутлодър. Има предвиден куплунг за ISP, обаче нещо тоя процесор не ще да се пише хардуерно като Тинито през паралелния. После ще го чоплим. Кондензатори има за захранването като по учебник, дори има място за индуктивност. 3 бр. са. Има си кусури, де, знам, ама си го правя за играчка и няма шеф да ми бучи на главата. Бутоните ще ги чистя софтуерно - въпрос на чест! Наумил съм си да си правя слънчев колектор от серпентина за хладилник или навита и боядисана гъвкава тръба, мотор за сателит... Процесорът ще се занимава с въртенето и терморегулацията. Има доста ресурс.
      Последно редактирано от Rabin; 03-06-12, 17:53.

Коментар

Дойде ми акъла за диодите, ама след време. Процесорът обаче храни до 20 милиампера, май. Абе с Тинито същия порт и същия транзистор си бацат без грижи. Само че ги храни паралелно - транзистора през 1К, а светулката през 2 килоома.
        Моите ги пускам през 2.7-10к, и BC846B още повече 856C нямат никакви грижи да управляват 16 амперово реле. На диодите 2-5 милиампера са им достатъчни, ако са с висока яркост. Диодите на оня преходник USB-CAN, който правих последно са на толкова, и си светят съвсем нормално. Друг е въпроса че щом така и така управляваш транзистор, можеш да вържеш диода към 5-те волта и колектора му - тогава и процесора "не го вижда".

...отделно дето все по-често ползвам MOSFET-и за подобни цели.

Пуснах платката на автоматичен route (хардуеристите го наричат ерес), и за капак се сетих за програмирането, ама не ми се разместваше повече.
        Преди известно време и аз имах такива мераци, ама след хиляди проби се отказах. Сега ползвам autoroute единствено за някакъв първоначален ориентир дали съм си разположил елементите както трябва, но като се понатрупа тренинг - все по-малко се налага. Относно софтуерното "чистене" - просто няма сми. Дори софтуерно ще ги изчистиш по-добре, ако им боцнеш по един 100n кондензатор и/или ги пуснеш през тригер на Шмит, ако процесора има такава екстра.

Впрочем, FPGA-то е манна небесна по отношение на платкостъкмяването - почти всички изводи могат да се направят точно както са ти удобни и по платката почти да няма проходни отвори. Например на това, дето правя в монета - между FPGA-то и чипа памет всичко е в един слой. Рутинга си е вътрешен за FPGA-то и си се оптимизира от софтуера на конкретния производител.

За другото - точно програмирането на атмеските чипове окончателно ме отказа от тая фирма. Програматора забива, трябва да избереш хиляди неща по опциите му, и отделно дето има определени настройки, при които можеш вовеки да си заключиш напълно работещ чип, което е пълна глупост. В крайна сметка се оказа че имам налични 2 ATTiny4313, които нито можех да изтрия, нито да програмирам, нито да изчета, само защото не съм пуснал програматора на 1 килобит скорост. След като му напиша бушоните вече се прогармира на висока скорост, ама някой трябва да се сети. Дефолт скоростта не е 1 килобит, както несъмнено се сещаш. Някои чипове искат кварц за да се програмират, други незнам какво си и прочие полюции. Омразните на някои Microchip са на светлинни години в това отношение.

Мисълта ми е - гледай и чети по няколко пъти изискванията на конкретния чип за програмирането, защото най-вероятно там е заровено кучето.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

За другото - точно програмирането на атмеските чипове окончателно ме отказа от тая фирма.

Взех си оригинално Ардуино, бодваш го на USB, издърпваш си примерен кодец и гледаш как работи. 40-тина лева, като 9 от тях са за чипа.
          Изобщо се въртя около Атмел заради Ардуино. Колко време изгубих да напиша драйвер за дисплея? 2 минути. На сайта има схема на свързване.
          После пуснах търсене за термодатчик. И това не съм писал. Не, че не мога да пиша, но не искам да преоткривам топлата вода. Има примери за почти всичко. Като остана без други занимания ще се позанимая с програмиране без bootloader, а засега са ми 2-3 жици. Дори IDE-то е вградено в програматора. Чукваш PLAY и гледаш как работи. Само дето няма дебъгер. Има де, ама е друг мастодонт с 5 гигабайта инсталация.
          А като стана въпрос за autoroute - разцепих се от кеф как си оптимизира пистите. Съгласен, че е мърлящина от моя страна, обаче отдавна не бях се занимавал с хоби. В София просто няма къде за другото (примерно да си лифтна Витарника).
          Последно редактирано от Rabin; 03-06-12, 19:48.

Коментар

...Бутоните ще ги чистя софтуерно - въпрос на чест!...
            Щом имаш свободен ресурс, лошо няма. Аз съм привърженик на комбинираните методи - и хард и софт.
            Въпреки това, кондензаторът паралелно на контактите има и друга функция освен да обира шумовете генерирани от контактите - предпазва в някаква степен от статични и високочестотни полета. Е, има и недостатъци тоя метод - порта на контролера трябва да е с тригер на Шмид, иначе кондензаторът може да се окаже в ролята на троянски кон... Трябва да се внимава с подбора на кондензаторите - да не се слагат такива с изразен пиезо ефект (някъде го водят микрофонен ефект). Типично е за керамични кондензатори с големи стойности в малък корпус.

За останалото, важното е да ти носи удовлетворение. С малко практика и постоянство ще се поизчистят нещата...

И коментаторите...

Коментар

Спарки, ще те помоля да кажеш това ли е pinout на BC546B. Втори тип транзистори слагам, и с 6 милиампера на базата не мога да претикам 100-тина в колектора. Емитера е на маса, в колектора е товара. С първия път успях да изпроектирам схема, платка и тръгна, един пуст транзистор втора седмица не мога да отпуша!

Коментар

Това трябва да е. Ето ти datasheet:
                BC546-548.pdf

ПП: Впрочем пречупи се да бачкаш и SMD. На мен например ми е много по-лесно, бързо и приятно да поя SMD, отколкото "thru-hole". А като свикнеш, 1206 компонентите ще започнат да ти се струват направо огромни. Аз бачкам предимно 0805. Проблемни са ми предимно разни безкракови корпуси на интегрални схеми или още по-зле BGA. Или по-точно, като изключим BGA, някак ми е трудно да се пречупя.
                Последно редактирано от sparkybg; 23-06-12, 18:44.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  ПП: Впрочем пречупи се да бачкаш и SMD. ...
                  Като последния мохикан дори се замислям да се запася с тия процесори, че тоя корпус ги спират от производство. Нямам нерви за SMD.

Коментар

...Нямам нерви за SMD.
                    Само така си мислиш. И аз мислех така, ама сега нямам нерви за монтаж през дупки. Трябва ти просто приличен поялник. И не ти говоря специално за интегралките - там е както ти харесва, и няма твърде голяма разлика. Обаче като имаш да монтираш по една шепа резистори и кондензатори, монтажа през дупки е направо трън в задника. Последния път - малко над 300 елемента. Едно че ако не беше SMD щеше да е огромно, едно че щях да го монтирам поне 2 пъти по-бавно.

Коментар

Извинявам се, че ползвам темата не по предназначение, ама нямам избор. Тука ще погледнат всички които трябва.

Налетях на едно PLC на AEG модула е ALU011. Майсторите са успяли да го докарат до диагноза "труп" След спирането на тока не е тръгнало и са вадили платката от рак-а. Батериите са на самия рак. Според описанието на контролера, нов старт става хардуерно само ако е записана такава възможност в програмата. Сега не намирам софта за подкарване на тая идиотия. Казва се Dolog_ak.

Ако някой може да помогне, ще съм благодарен.

пп после Спарки ще изтрие....
                      Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
                      Вальо. О888 557Ч7Ч
                      Silverado 1.3 i

Коментар

Спарки, ще те помоля да кажеш това ли е pinout на BC546B. Втори тип транзистори слагам, и с 6 милиампера на базата не мога да претикам 100-тина в колектора. Емитера е на маса, в колектора е товара. С първия път успях да изпроектирам схема, платка и тръгна, един пуст транзистор втора седмица не мога да отпуша!
                        Две забележки:
                        1. коефициентът на усилване не е константен. При по-голям колекторен ток намалява.
                        2. по спомен, максималният колекторен ток на BC54x е 100mA. Най-малкото е неразумно да използваш компонент в граничен режим. Използвай BC327 / 400 или друг подобен.

Не става ясно, какво значи "не мога до го отпуша"? Какво е напрежението C-E?

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
                          Извинявам се, че ползвам темата не по предназначение, ама нямам избор. Тука ще погледнат всички които трябва.
                          ......................................................... .......................................
                          Я виж тука бре, к'во пишат хората:
                          http://www.plctalk.net/qanda/archive...p/t-15252.html
                          Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

@Rabin - Кое харчи 100mA, та ти трябва толкова ток? За тия харчове вече е по-добре или дарлингтон, или MOSFET.

@drukman - На шнайдер сайтовете са долу в момента. Иначе излизат разни резултати, ама само толкоз.

Коментар

Стига бе Румба. Ако беше толко просто нямаше да ви занимавам.
                              Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
                              Вальо. О888 557Ч7Ч
                              Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от ittso
                                по спомен, максималният колекторен ток на BC54x е 100mA.
                                Въй, как не съм погледнал. Верно бе! Спести ми ново ровене на нов проблем, но засега и толкова ток не съм прекарал. Искам да цъкам мощно реле (40А). Вечер нещо нямам вътък да се занимавам с хоби. Пресетих се, че може с резистор да претикам колкото си искам ток през базата, ама това чак за събота. Голямата разправия досега беше да не си опукам процесора.
                                Последно редактирано от Rabin; 26-06-12, 22:23.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X