Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да си спретнем проста електроника със сложен микроконтролер.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как да си спретнем проста електроника със сложен микроконтролер.

Дайте някаква идея за седемсегментен дисплей, ама с вградени резистори. Монолитно блокче с 5V захранване и I2C интерфейс. Или 2 такива в един корпус.
    Другият вариант с малко поене е LCD дисплей, но са леко скъпи. Не, че е особен проблем, де.

Коментар

Не съм чувал за такова.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
        Дайте някаква идея за седемсегментен дисплей, ама с вградени резистори. Монолитно блокче с 5V захранване и I2C интерфейс. Или 2 такива в един корпус.
        Другият вариант с малко поене е LCD дисплей, но са леко скъпи. Не, че е особен проблем, де.
        Ето ти един "дрът" чип правещ почти това което искаш. Интерфейсът е SPI, който би трябвало да подкараш по-лесно от I2C (TWI по атмелски ). Требе да му запоиш индикатори. По въпроса за скъпо и евтино те оставам ти да прецениш...
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Тоя Max пак иска много запояване.
          Хем душата в рая...
          Така или иначе едно уважаващо себе си изобретение трябва да има някаква индикация. Засега остава едноредов LCD като основен вариант.
          Последно редактирано от Rabin; 09-01-12, 23:36.

Коментар

...Засега остава едноредов LCD като основен вариант.
            От към хардуер това е най-простото решение. Но и цената отива нагоре, заради дисплея.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Греда! Понеже не мога да хвана кьорав магазин (явно са за безработни) - играя си тука с каквото имам. Пуснах рандом генератор през stdlib.h и ми напълни флаша на близо 90%. Компилаторът е натегнат на най-висока оптимизация по размер. За който не му се пише на Асемблер, и не му се занимава с вадене на код от библиотеките - иска си Mega варианта. Не мога да му натоваря и 1% от производителността, но флашчето не стига до никъде.

Коментар

Греда! Понеже не мога да хвана кьорав магазин (явно са за безработни) - играя си тука с каквото имам. Пуснах рандом генератор през stdlib.h и ми напълни флаша на близо 90%. Компилаторът е натегнат на най-висока оптимизация по размер. За който не му се пише на Асемблер, и не му се занимава с вадене на код от библиотеките - иска си Mega варианта. Не мога да му натоваря и 1% от производителността, но флашчето не стига до никъде.
                Ъ?
                Колко качествени случайни числа ти трябват и за какво? Няма начин да няма някоя директива, която да го опростява.

Коментар

Ясене, това е с 2к памет. Всяка инструкция е 16 или 32 бита, а това са реално по-малко от хиляда инструкции за всичко. При това RISC инструкции. Не стига почти за нищо, освен най-простите неща. Нали затова е "Tiny". Аз дори като си писах поялника и за него не стигна, и се наложи да чакам 2 дена от фарнел същия чип с двойно количество памет.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Ъ?
                    Колко качествени случайни числа ти трябват и за какво? Няма начин да няма някоя директива, която да го опростява.
                    Пуснах мигалката през случайни времена. От яд на болестта на модерните ни времена, а именно всички да работят по едно и също време.
                    За модела дисплей, с който смятам и сега да работя съм компилирал под 100 байта на Асемблер. Подобно памет трябва да дръпне и тук на AVR. Но на C нещата тръгват от 2 К нагоре, защото като напишеш #include и ти добавя цялата библиотека. Само заради един for() ми дръпна няколкостотин байта, а на Асемблер са под 10.
                    За едно деление на 0xFF - компилаторът прави някакви безумия, вместо да измести с 8 бита надясно или да изкопира другия регистър. Ако му кажеш изрично - ще се сети. Но на мен целта ми е да си пиша на широко и да не го мисля.
                    Надявах се да са измислили компилаторите на С, но не би. Правилният за мен и повечето като мен начин е да си купиш чип с повечко флаш и да гледаш напред. Важното е, че работи!
                    На 3 килобайта бях събрал нещо като органайзер. Със все дисплеи, клавиатури и сметки. Но не си струва гърча на Асемблер.
                    Последно редактирано от Rabin; 14-01-12, 10:04.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      Ясене, това е с 2к памет. Всяка инструкция е 16 или 32 бита, а това са реално по-малко от хиляда инструкции за всичко. При това RISC инструкции. Не стига почти за нищо, освен най-простите неща. Нали затова е "Tiny". Аз дори като си писах поялника и за него не стигна, и се наложи да чакам 2 дена от фарнел същия чип с двойно количество памет.
                      Твоят поялник е с PID, как да стигне?

Пуснах мигалката през случайни времена. От яд на болестта на модерните ни времена, а именно всички да работят по едно и също време.
                      За това ти трябва съвсем прост генератор на случайни числа. Огледай се за библиотеки.

А кой компилатор ползваш?

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
                      Аз понеже не мога да програмирам такива прости работи, да питам.
                      Може ли някой да ми направи управление за дизелово ГНП.
                      Заданието е просто.
                      Мегаскуирт имат някакви вариации на тема дизел. Гледал ли си ги?

Доста играчка е да напишеш софтуер за управление на двигател. Набиват се едни таблици на зависимост едно от друго, интерполира се по тях, и се получават многоизмерни структури, през които смяташ.
                      Като хардуерия не е нещо особено.
                      Дизелите са МНОООГО по-прости.

Коментар

За модела дисплей, с който смятам и сега да работя съм компилирал под 100 байта на Асемблер. Подобно памет трябва да дръпне и тук на AVR. Но на C нещата тръгват от 2 К нагоре, защото като напишеш #include и ти добавя цялата библиотека. Само заради един for() ми дръпна няколкостотин байта, а на Асемблер са под 10.
                        За едно деление на 0xFF - компилаторът прави някакви безумия, вместо да измести с 8 бита надясно или да изкопира другия регистър. Ако му кажеш изрично - ще се сети. Но на мен целта ми е да си пиша на широко и да не го мисля.
                        Надявах се да са измислили компилаторите на С, но не би. Правилният за мен и повечето като мен начин е да си купиш чип с повечко флаш и да гледаш напред. Важното е, че работи!
                        На 3 килобайта бях събрал нещо като органайзер. Със все дисплеи, клавиатури и сметки. Но не си струва гърча на Асемблер.
                        Имам подозрения, че компилаторът ти е бъгав или нещо не си го настроил както трябва. В PIC10F200 съм събирал значително повече неща от for()...

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен
                          А кой компилатор ползваш?
                          В мнение #1 дадох и линк - WinAVR.
                          Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                          Имам подозрения, че компилаторът ти е бъгав или нещо не си го настроил както трябва. В PIC10F200 съм събирал значително повече неща от for()...
                          IDE-то на Arduino си е настроено. Ползва същия чип и същия компилатор. Генерира същото количество код.

При PIC -овете още едно нещо, което ме спира: платен компилатор за C. Отрекоха ме от време оно, мен и 90% от embed програмистите, които познавам. Дано са оправили тоя шит, защото сами си гонят клиентите.

Сега ще пиша гневно писмо до Atmel, защото официалния му представител тук няма и един корпус на Atmega, който да може да си запоиш в домашни условия. Все пак има един магазин, откъдето мога да си купя веднага само с 20% надценка, и всички са доволни!
                          Взех си двуредово LCD дисплейче за 8 лв. и термодатчик за 1 лв. Започвам да заформям концепция.
                          п.с. Вземам да стоплям защо мастодонтът AVRStudio5 са разкарали Tiny версиите от IDE-то си.
                          Последно редактирано от Rabin; 14-01-12, 16:02.

Коментар

Кое не можеш да запоиш в домашни условия? Ако иде реч за прототипни платки, за малките корпуси из интернет има доволно количество преходници към стандартна стъпка от 100 милса.

За другото - компулаторите за PICльовците в безплатната си версия са с изключени оптимизации. Не помня дали имаше ограничение по дължина на кода, но мисля че не. IDE-то е безплатно. Има и компилатори не външни производители.

Renesas-ките компилатори са ограничени по дължина, поне за RX62N. Има и безплатна алтернатива, но на външен производител.

За AVR-ите съм забравил какво беше. Бе не ме грабнаха нещо. Не мога да кажа точно защо.
                            Последно редактирано от sparkybg; 14-01-12, 20:32.

Коментар

Дават ми стоножка с незмамси колко десетки крака, и не мога да я запоя на преходника. Едвам се справям с нормалната стъпка, а за ситната нямам шанс.
                              Иначе по въпроса с платените компилатори - бях свидетел как развойната група дизайнери минаха на Fujitsu, вместо по-евтиния NEC. Става въпрос за подобни контролери. Хем колко навивах главния дизайнер да ползват NEC, защото имахме бол платки с такива и имах база да си експериментирам. Fujitsu дават безплатен компилатор, че и безплатни някоя и друга бройка чипове. И спечелиха сугурен пазар със стотици хиляди купени само от нас контролери. Дизайнерите свикнаха с него и работиха само с доставчика, дето не е надменен.
                              По времето, когато се занимавах с хардуерии - имаше безплатен gcc компилатор за Атмел, а за PIC искаха едни дебели пари и шефа не даде. Дори чудовищния AVRStudio е безплатен, а ползват Visual Studio и MS SQL за база. Последните на M$ са доста скъпи, как са се разбрали не знам.
                              Последно редактирано от Rabin; 14-01-12, 22:37.

Коментар

...При PIC -овете още едно нещо, което ме спира: платен компилатор за C. Отрекоха ме от време оно, мен и 90% от embed програмистите, които познавам. Дано са оправили тоя шит, защото сами си гонят клиентите...
                                Не съм хвалил или оплювал майкрочипските творения. Конкретния чип го дадох като примес за контролер с много ограничени ресурси - 16 байта рам и цели 256 байта флаш. Да, байта, не килобайта... Май имаше и 1 таймерче... Въпреки това става за не лоши мигалки с прилични възможности...

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X