Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Препоръчайте ми хубав рутер!?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Препоръчайте ми хубав рутер!?

http://homestore.cisco.com/en-us/Rou...VVviewprod.htm

С такъв рутер съм от повече от половин година, нямам забележки. Струва около 100 лв във всеки магазин, с 2 години гаранция. Може вече и да са паднали.

Коментар

Относно усилването на сигнала - по-горе има дадено доста добро обяснение. Най-евтино и ефективно решение е да се сложат отделни рутери на различни места, като задължително се свържат с UTP кабел.
      Но относно избора на рутер - всеки препоръчва това, което си е купил. Причината е ясна. И всеки чете по форумите кой какво препоръчва. Само че, много от хората, които препоръчват, всъщност са направили също толкова неинформиран избор.
      Рутера си е един предавател - приема и предава сигнал. Когато има да се прехвърлят 300Mbit/s - тук марката на рутера не важи. Важи хардуера.
      Затова - при избор на рутер, линка http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Supported_Devices - даден по-горе - трябва да е първото нещо, което гледаме. Там е събрана почти цялата необходима информация, за да направим информиран избор на рутер.
      И така - какво да гледаме.
      1. RAM
      2. Platform/CPU speed.
      3. Flash
      4. Производител.

Едно устройство с повече рам, ще може да буферира повече, и да постига по-голяма производителност. Правило номер 1 в хардуера.
      Устройство с по-бърз процесор ще може да обработва повече инфрмация за единица време, и да постига по-голяма производителност.
      Flash - там е съхранена операционната система на устройството. Въпреки, че това не е толкова важен показател - все пак по-голям Flash означава, че производителя може да вкара повече неща в OS-а, и така рутера да има малко повече възможности.
      Производител - това колкото не е важно - толкова е и важно ... Факт е, че има производители, които с много RAM или по-бърз процесор могат да направят доста калпаво устройство. Важно е комбинацията от всички фактори да е оптимална. Има разлика и в инсталирания софтуер на рутера - по принцип софтуер на Linksys в общия случай е по-вероятно да е по-качествен от този на TP-Link, DLink, Belkin... Но ако се слага DD-WRT - това няма такова значение.

И така - ето един примерен избор - Linksys E1000 vs TP-Link WR940N.
      Сравняваме - 32 MB RAM, 4MB Flash, - Broadcom@300Mhz срещу Atheros@400Mhz. И Broadcom, и Atheros са известни производители. Така че 400Mhz в случая е сериозно предимство за TP-Link(и не само това, ще обясня след малко). Като цена - Linksys-а е малко по-скъп. Просто името струва повече.

Освен изброените дотук хардуерни данни, има и още нещо. Нарича се MiMo. Ако някой се е чудил, защо някои рутери имат 1 антена, други има 2, трети - 3 - това е обяснението. Всяка антена излъчва отделно, най-просто казано - антените си делят честотата на излъчване, и всяка отговаря за определени честоти, като после сигнала се "сглобява" в устройството. Колкото повече антени - толкова повече трансфер би могъл да обработи рутера(естествено зависи и от софтуера, но приемаме, че сравняваме ябълки с ябълки).

От изброените по-горе рутери - E1000 е 2х2, WR940N е 3х3.
      Обаче - това зависи и от устройството, което ползва рутера. Дали то също е MIMO, щото иначе просто няма как да използва предимствата на рутера. Тук вече зависи от модела на WiFi картата в лаптопа. Ето един пример за интелските карти :

http://forum.notebookreview.com/networking-wireless/277507-new-intel-pro-wireless-5100-5300-agn-series-2.html

WiFi Link 5300 e 3x3, WiFi Link 5100 e 1x2, WiFi Link 4965 e 2x3.
      В моя случай - използвам Intel 5300 (3x3) с 3x3 рутер, и мога да кажа, че резултата си струва.

А за още по-добри резултати - препоръчвам да си изтеглите inSSIDer програмката, с която да видите кой от съседите ви на кои честоти излъчва, и да си настроите рутера да излъчва в най-"свободните" честоти.
      Вярата в конспирации е опростяване, което ни помага да обясняваме всичко.

Коментар

От рутер до рутер с фабрични настройки има разлика
        Преди да взимаш нещо ново провери следното:
        1. Колко хора има на твоят канал. Аз съм стигал до 30 АР-та на едина честота като няколко са с добро ниво. Ако това е така, намери нещо което сканира (навремето имаше един wistumbler, а сега такъв софт има и за андроид), виж кои канали са най-чисти и се премести там. 1,3,9 и 14 по принцип са тези, които най-малко се презастъпват с останалите. Причинатата това да се случва е че масово хората пазаруват и пускат без конфигурация.
        2. Виж какви IP-ра раздава твоят рутер. Ако се успива често (т.е. не работи и по кабела), смени вътрешната мрежа от 192.168.1.0/24 на нещо от типа на 192.168.Х.0/24 или 10.Х.Х.Х/24 ( /24 означава маска 255.255.255.0)
        3. Ако това не помогне тогава мисли за друг. Разгледай и машинките на Senao
        4. Скоростите на WiFi са агрегирани. Това означава че ако на кутията пише 54mbps, това е теоретичната скорост, включително служебната информация в ДВЕТЕ посоки. Грубо казано, 20-22mbps download.
        5. Repotek не са ми любими (хич) но ако въпросът е до настройка и с новия рутер няма да има читави резултати.

Успех
        LZ(единица) Лима Жоро Жоро
        2002 ●||||||● Grand Cherokee Limited 4.7L и Ксантия 2000 HDi 110 коня без едно магаре.

Коментар

И кое му е N-ското на 150 мбпс. На 20Мхз си е все едно обикновено G, като ще си дава парите за рутер поне да си вземе нещо, което си заслужава и има някви реални преимущества. Отделно че 150-ката е с една антена та и реално обхвата и е същия като на G.

Навит съм да направим опитна постановка и да докажа горното, от мен рутерите и лаптопа, един TP-link 150 еднин 300 и ако някой докара едно 54 да видим реалните разлики. А че 150 се води N, да така е по стандарт на хартия.

П.с. Каналите са 1,6,11 както и 13 за европата,
          После смерти плохие десептиконы попадают в Автоваз

Коментар

За каналите си прав, грешката е моя
            LZ(единица) Лима Жоро Жоро
            2002 ●||||||● Grand Cherokee Limited 4.7L и Ксантия 2000 HDi 110 коня без едно магаре.

Коментар

Понеже ми стана интересно, си направих експеримент: Копиране на 700МБ файл от компютъра към лаптопа. Компютъра е на 1ГБ кабел, лаптопа безжично. За да съм сигурен, че връзката на компютъра няма да ограничи скоростта, първо тествах през кабел, освен това копирах по 2 пъти:
              Скорост на свързване - максимално достигната скорост на трансфер
              1Gbit-1Gbit LAN - 375Mbit
              300Mbit 11n - 113Mbit (40MHz)
              130Mbit 11n - 69Mbit (20MHz)
              54Mbit 11g - 20Mbit (20MHz)
              Рутера е TP-Link TL-WR1043N, на канал 6. Мисля, че разликата 130Мбит - 54Мбит не е за пренебрегване.

Коментар

Първоначално публикуван от nigell Преглед на мнение
                Понеже ми стана интересно, си направих експеримент: Копиране на 700МБ файл от компютъра към лаптопа. Компютъра е на 1ГБ кабел, лаптопа безжично. За да съм сигурен, че връзката на компютъра няма да ограничи скоростта, първо тествах през кабел, освен това копирах по 2 пъти:
                Скорост на свързване - максимално достигната скорост на трансфер
                1Gbit-1Gbit LAN - 375Mbit
                300Mbit 11n - 113Mbit (40MHz)
                130Mbit 11n - 69Mbit (20MHz)
                54Mbit 11g - 20Mbit (20MHz)
                Рутера е TP-Link TL-WR1043N, на канал 6. Мисля, че разликата 130Мбит - 54Мбит не е за пренебрегване.
                Това с включено криптиране ли е?

Коментар

Еми нормално си е, примерно 54мбпс си е 54 но в двете посоки, реално е към 20-25мбпс. Общо взето делиш на две.

Коментар

Първоначално публикуван от noel Преглед на мнение
                    Това с включено криптиране ли е?
                    Да, WPA2-PSK/AES

Коментар

Нека който използва TP-LINK tl-wr740n да каже и при него ли започва да сече след 10-на часа ,ползвам на домашно pc и безжично на лаптоп ,след рестарт се оправя ,понякога работи с дни без ядове

Коментар

Не съм пробвал, но казват, че на 5GHz честотната лента е по-малко натоварена от 2.4. Някои модели(по-скъпите) поддържат 2.4 и 5 GHz. Така че, ако наоколо има много WiFi мрежи, това може да е вариант за по-малко смущения.
                        Вярата в конспирации е опростяване, което ни помага да обясняваме всичко.

Коментар

Първоначално публикуван от nigell Преглед на мнение
                          Да, WPA2-PSK/AES
                          В % колко бави криптирането?
                          Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от Tihomir(imageo) Преглед на мнение
                            Не съм пробвал, но казват, че на 5GHz честотната лента е по-малко натоварена от 2.4. Някои модели(по-скъпите) поддържат 2.4 и 5 GHz. Така че, ако наоколо има много WiFi мрежи, това може да е вариант за по-малко смущения.
                            Пробвал съм, като цяло на 5 се работи по-спокойно, но:
                            1. Цената обикновено е по-висока.
                            2. Евтинджосите, които поддържат 5ghz, обикновено не работят достатъчно добре, особено след няколко месеца по-натоварена употреба.
                            3. и по-важно - устройствата с 5ghz карти са все още доста малко.

Поне това са моите наблюдения. За в София не знам как е ефира, може и да е по-зле, не знам.
                            О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

А рутер ADSL може ли да се преправи и да става на обикновен нет като моя ?
                              OffRoad-a - за някои е страст, за други хоби, за трети професия, а за мен - начин на живот !!!

Коментар

Може ама не точно, може да се направи като аксес пойнт. Влизаш му в конфигурацията и спираш DHCP сървара. От там нататък зависи как ти дава нет доставчика, ако си на статично IP го кофигурираш на безжичната карта (като алтернативно), ако е по DHCP не пипаш нищо, при PPOE пак без конфигурация, но не съм го пробвал дали работи.

Ето това са паролите на устройствата на БТК. Адреса е 192.168.1.1 стандартно, след като спрете DHCP-то на рутера, ще ви се наложи да задедете статично ИП от тази мрежа на мрежовата си карта. Желателно е да се настройва с кабел, не по wireless.

ZTE ZXDSL 832
                                username: root
                                password:GSrootaccess

ZTE ZXDSL 831
                                username:root
                                password:GSrootaccess

ZTE
                                password:831access

Huawei SmartAX MT882
                                password:MT882rootaccess

ZTE ZXDSL-531b
                                username: root
                                password:rootWLaccess

Pirelli – DRG – A124G
                                password:warmWLspot

Comtrend CT-5367
                                password:warmWLspot

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X