Днес случайно попаднах на много интересна статия в един български форум. Става дума за намаляване на волтажа, който се подава на процесора на лаптопа и оттам драстичното намаляване на работната температура. Темата беше за T5500 на intel (core 2 на 1.66Ghz). Оказа се, че въпросният процесор работи заводски на 1,2 волта но дори и при 0.95 волта си работи пак на 1.66 гхерца. Оказа се, че температурата на ядрата при натоварване не превишава 71 градуса - с 10 градуса по-ниско от преди... Ако някой иска да си поиграе - пишете в гугъл:Как да намалим температурите на лаптопа и увеличим живота на батерията му
Честно казано не знам дали и в момента не ми е малко висока температурата - около 53 градуса на ядрата при нормално натоварване и около 1 гхз работна честота на двете ядра. Дали пък не е дошло време за почистване...
Честно казано не знам дали и в момента не ми е малко висока температурата - около 53 градуса на ядрата при нормално натоварване и около 1 гхз работна честота на двете ядра. Дали пък не е дошло време за почистване...
Иначе за намаляването на напрежението май наистина има значение, просто конкретният процесор T5500 си позволява да му се намали волтажа значително, без да се намаля работната честота. Всъщност аз намалих всичко на 0,95 V - толкова е минималното което позволява софтуера. Засега нямам проблеми.
Коментар