Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Undervolt - как да намалим температурата на процесора.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Undervolt - как да намалим температурата на процесора.

Днес случайно попаднах на много интересна статия в един български форум. Става дума за намаляване на волтажа, който се подава на процесора на лаптопа и оттам драстичното намаляване на работната температура. Темата беше за T5500 на intel (core 2 на 1.66Ghz). Оказа се, че въпросният процесор работи заводски на 1,2 волта но дори и при 0.95 волта си работи пак на 1.66 гхерца. Оказа се, че температурата на ядрата при натоварване не превишава 71 градуса - с 10 градуса по-ниско от преди... Ако някой иска да си поиграе - пишете в гугъл:Как да намалим температурите на лаптопа и увеличим живота на батерията му

Честно казано не знам дали и в момента не ми е малко висока температурата - около 53 градуса на ядрата при нормално натоварване и около 1 гхз работна честота на двете ядра. Дали пък не е дошло време за почистване...
    Александър

От: Undervolt - как да намалим температурата на процесора.

Погледни по параметри на процесора каква максимална работна температура му дават за него по заводски данни. Ако е далеч от граничните стойностти при пълно натоварване няма за какво да се притесняваш. Иначе това с намалянето на напреженията не е лоша идея но за всеки процесор може да е субективно, някои при толкова ниско напрежение може и да работят доста стабилно а други не, но обикновено се практикува при намаляне на волтажа да се намали и работната честота. Има даже програми за целта на които можеш да зададеш при еди си какво натоварване какво да бъде напрежението и работната честота на процесора и тогава се получава най-оптимален вариант на ползване. Иначе да ти кажа една малка тайна за лаптопите. При тях най-честия причинител на прегряване не е процесора макар той най-много да грее а е чипсета или вградената видеокарта и много често изгорелите дъна на лаптопите са именно от прегрели видеокарти, които по принцип са с много лошо охлаждане и често прегряват.

Коментар

Ами той този си е с вградена, от тия старите дето няма какво да им прегрее Иначе за намаляването на напрежението май наистина има значение, просто конкретният процесор T5500 си позволява да му се намали волтажа значително, без да се намаля работната честота. Всъщност аз намалих всичко на 0,95 V - толкова е минималното което позволява софтуера. Засега нямам проблеми.
      Пробвах и някаква програма, която контролира скоростта на вентилатора, но я махнах, няма смисъл от нея.
      Александър

Коментар

Както всички други полупроводникови изделия, така и процесорите имат значителен производствен толеранс - различни прагови напрежения и различна стръмност на транзисторите, различни топлинни и електрически съпротивления на конструкцията и т.н. Ето защо, някои екземпляри от тях стабилно ще работят при 0.8 волта, а на други ще им трябват всичките 1.2, за да не правят грешки. Освен това, намаляването на работната честота при ниско натоварване позволява допълнително да се намалява напрежението и някои процесори го правят автоматично (имат си таблица - херци-волтове, която при това може да се ръчка с подходящи софтуери). Отделяната топлина (а значи и консумираният ток) зависи от честотата линейно, а от напрежението - квадратично, което значи, че даже и 5-10% намалено напрежение води до забележима икономия. Отделно, че по-малкото топлина води и до по-рядко включване на вентилатори - което е още икономия.

Нищо лошо няма, да се използват тези неща, но с едно наум - вероятността за грешки в работата на компютъра се увеличава, затова трябва да се тества, преди да се разчита на такъв компютър. Помага също така, ако се използва не най-ниското напрежение, при което се постига стабилна работа, а следващите 1-2 стъпки. Така можем да се подсигурим срещу неочаквани температурни условия, стареене на елементите или неочаквана последователност от машинни инструкции, която не се случва често, а все пак се изпълнява грешно при гранични стойности.

Работата е същата като повишаването на работната честота над предписаната, а също и като чип-тунинга при двигателите.

Коментар

Даже преди време бях попаднал на един сайт пълен с маниаци на Undervolt модинга и безшумните технологии в компютъра, както има маниаци на овърклока така има и такива които предпочитат изцяло безшумна машина. Ако на някой му е интересно може да разгледа тук сайта.

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
            Днес случайно попаднах на много интересна статия в един български форум. Става дума за намаляване на волтажа, който се подава на процесора на лаптопа и оттам драстичното намаляване на работната температура. Темата беше за T5500 на intel (core 2 на 1.66Ghz). Оказа се, че въпросният процесор работи заводски на 1,2 волта но дори и при 0.95 волта си работи пак на 1.66 гхерца. Оказа се, че температурата на ядрата при натоварване не превишава 71 градуса - с 10 градуса по-ниско от преди... Ако някой иска да си поиграе - пишете в гугъл:Как да намалим температурите на лаптопа и увеличим живота на батерията му

Честно казано не знам дали и в момента не ми е малко висока температурата - около 53 градуса на ядрата при нормално натоварване и около 1 гхз работна честота на двете ядра. Дали пък не е дошло време за почистване...
            Статията е абсолютно вярна и наистина това води до по-ниска работна температура -> по-дълъг живот на батерията -> повече време работа на батерия и т.н.

Ползвайки SpeedFan съм настройл T5600 на лаптопа да намалява линейно от 1.83Ghz@1.2V дo 1Ghz@0.95V в зависисмост от % натовареността и лаптопа работи абсолютно безппроблемно вече 6 год.
            WG 2.7 CRD

Коментар

Първоначално публикуван от imarh Преглед на мнение
              Статията е абсолютно вярна и наистина това води до по-ниска работна температура -> по-дълъг живот на батерията -> повече време работа на батерия и т.н.

Ползвайки SpeedFan съм настройл T5600 на лаптопа да намалява линейно от 1.83Ghz@1.2V дo 1Ghz@0.95V в зависисмост от % натовареността и лаптопа работи абсолютно безппроблемно вече 6 год.
              Сбъркал съм линка към програмата. Верният е Notebook Hardware Control
              WG 2.7 CRD

Коментар

Между другото последната версия на Speedfan вече позволява да се прави линейна или каквато си искаме крива на регулиране оборотите на вентилаторите спрямо всяка една температура която може да бъде измерена от сензора в компютъра и се разпознае от програмата. Това е най-добрата програма за контрол на вентилаторите на компютъра и я използвам от години и съм супер доволен от нея. Единственото малко по-особеното при нея е настройката която за някои хора би се сторила сложна.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X