Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за оптически кабел.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Въпрос за оптически кабел.

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
    Ако светловода е юстиран правилно - разбира се.
    Когато става дума за предаване на данни с висока скорост, работата е по-сложна. Когато става дума за високи мощности - също сложна, но с друго.
    Ако просто да светне на другия край - лесна работа. Ако такъв предмет ти трябва за нещо като ТНТМ - ще ти дам. С досадни инструкции по безопастност, обаче. А то в интернета е плъзнала няква мания по самоделни лазери, и там на дебела струя текат такива опасни глупости, че ... На всички езици.
    При стандартите, които се използват за предаване на данни работата наистина е доста по-сложна. 125 микрона е само външния цилиндър, ядрото е 50 или 62.5 микрона при многомодовите и 9 микрона при едномодовите. Има "зверски" изисквания към съединяването, понеже малка неточност води до огромно затихване. Също така много трябва да се внимава и при работа с оптични влакна - случвало ми се е отчупено парче да мине през палеца ми без почти да го усетя. За мой късмет излезе от другата страна. Затова е желателно винаги да се носи широка лепяща лента (например хартиено тиксо), която да събира парчетиите.
    Иначе за пренасяне на светлина - играехме си с фабрично навитите "кангали" те са по 2 км: терминираш единия край с някакъв евтин и бърз конектор - например AMP Core Link, долепяш плътно китайско лазерче за 1.2 лв и с другия край правиш точка където си пожелаеш :-)
    "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

Аз имам едни много хубави телескопи за тая работа. За висока мощност. Разбира се - многомодови влакна, там няма информация. Рязане, коагулиране. Точни са, за да не гърмят входовете и изходите. При малки грешки те просто избухват, и трошат скъпи лещи, или изпаряват стъкло и мед в търбуха на доверчивия пациент. Или там в мозъка, в сърцето, или където са му го заврели. Което не е правилно, поне от професионална гледна точка. Гледам да не се случва.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
        Аз имам едни много хубави телескопи за тая работа. За висока мощност. Разбира се - многомодови влакна, там няма информация. Рязане, коагулиране. Точни са, за да не гърмят входовете и изходите. При малки грешки те просто избухват, и трошат скъпи лещи, или изпаряват стъкло и мед в търбуха на доверчивия пациент. Или там в мозъка, в сърцето, или където са му го заврели. Което не е правилно, поне от професионална гледна точка. Гледам да не се случва.
        Никога не съм работил с оптична апаратура за големи мощности и не бях се замислял какво става при грешки в терминирането. На ръка ли се правят тези неща за медицинските лазери? Звучи страшничко
        "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

Да. Дисталния край го правят сестрите, ет темпора. Технологията е напълно отработена, може да се случи няколко пъти по време на операцията. Нищо че аз не съм там, те си знаят. Като стане няколко пъти с един светловод, все пак трябва да мине през мене.
          Ако стане нещо с входящия за лазера край, като правило за пациента не е опасно. Поврежда се толкова, че до страдалеца не стига нищо. Ако стига по-малко, отколкото си мисли докторът, или ако е неопитен та го пусне, е много опасно. Рядък случай в техниката и медицината, в който ниската доза прави ужасни бели, несравнимо по-страшни от свръхдозата. Но това отдавна не се случва.
          На ръка ... Зависи от ръката Инструментите с които се прави, са достатъчно правилни и точни. На ръка се движат и сглобяват, останалото си е сметнато предварително.

Коментар

Здравей,
            "24FOY ET 0502 0001" не ми говори нищо, виж дали няма някви други буквички по кабела.
            Т.натр "поктекли" - идва от "pigtail" служат за терминиране на оптичната линия и се заваряват ("сплайсват") в специална касета, по един за всяка нишка(влакно) което искаш да използваш от кабела. За целта ти е необходим т.нар. сплайсер и обучен да работи с него техник. Пигтейла се фиксира с помоща на адаптер за ODF (optical distribution frame) или може да се подмята около сплайс-касетата. Това зависи от това колко сигурно искаш да е, от желанието и професионализма на техниците и на последно място от бюджета

Кабелите за предване на данни които са в масова употреба се делят на Single Mode и Multi Mode. В повечето случаи MM работи на 850nm a Single Mode на 1350 и/или 1550.
            Предишните мнения ги прочетох малко по диагонал, но ако си в някаква гръмотвержеска обстановка изобщо не използвай т.нар. армиран/брониран кабел. Заради металната ширмовка просто си пускаш още един гръмоотвод към апаратурата. Ако обясниш какво точно искаш да направиш и пуснеш снимка на кабела или разни означения по него мисля че ще мога да ти помогна повече.
            LZ(единица) Лима Жоро Жоро
            2002 ●||||||● Grand Cherokee Limited 4.7L и Ксантия 2000 HDi 110 коня без едно магаре.

Коментар

Да, благодаря, тия дни ще изяснявам въпросите. По факта - подходих повърхностно. Не знам защо, бях решил че всички за външен монтаж, могат всичко. За щепселите и платките поне, знаех че не знам.
              Но механизмът вече се задвижи. Вече ми е по-спокойно, като знам че въпросът ще бъде решен. Така или иначе.

Коментар

Стефане направихте ли кабела? Предстои ми монтаж на комуникационно обурудване горе, пиши ми или звънни на 089993107 Коко, може да съчетаем нещо ако още не сте го прокопали.

Коментар

Сега видях тая тема,мога да заваря тествам ......и много други неща свързани с оптика...ако е за спорта и безплатно !Имам и сплайсер и OTDR ,измерватели на мощност,светулки...абе кажете какво трябва да стане ....
                  Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                  Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                  Анатолий Пейчинов o8875о9815
                  https://dvrbg.com/

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X