Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет за акумулаторна батерия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Съвет за акумулаторна батерия

Здравейте
    Бихте ли ми дали съвет за този акумулатор. На клемите даваше 0 V, при отваряне на всяка една от клетките се установи липса на електролит, а в дълбочина се виждат солеви отлагания по ламелите.
    Въпросите ми са следните:
    1. Дали принципа на действие на конкретния акумулатор има аналогия с тези при които се ,,долива" дестилирана вода (т.е. дали електролита е H2SO4)
    2. Има ли шанс да бъде ,,съживен" или е за окончателно бракуване
    3. Колко би струвал като нов
    4. Бих желал да го използвам като аварийно захранване за портативна радиостанция (да речем около 10 W консумация на 12 V) - дали е подходящ за целта
    5. Бихте ли ми предложили принципна схема за зареждащо устройство
    Благодаря ви предварително
    Прикачени файлове
    Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
    „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
    LZ1EMS

До: Съвет за акумулаторна батерия

Най-обикновен акумулатор с киселина. Свършил е, щом е без електролит. Нищо не става от него.

По магазините има най-различни, не са скъпи. Например в www.comet.bg мисля че продаваха, при това най-различни размери.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Като място за покупка на VRLA акумулатори, бих препоръчал комшиите на Ясен. Продават YUASA. По-скъпични са от офертите в Конрад, Практикер и масово предлаганите по компютърните фирми, но са с доста по-прилично качество.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

А за заряда си пише и на него. Подобни акумулатори оставям понякога за захранване моите си апаратури при по-прецизни измервания. Вярно, консумацията е около 2W. През времето, което не се ползуват ги държа на подзаряд на 13.7-13.8V, право, филтрирано, с ограничение на зарядния ток, изкарват по 5-6 години, ако са читави. Схемата - каквото и да е с ограничение на 13.8V/700mA за показания акумулатор. Ако трябва, ще ти изпратя и нещо конкретно, само да се поразсъня малко

Ако ще се зарежда от дъжд на вятър - на 14.4, тока пак на ограничение. Не, че ако е здрав, ще дръпне кой знае колко ток и без ограничение де...
        О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение
          Здравейте
          Бихте ли ми дали съвет за този акумулатор. На клемите даваше 0 V, при отваряне на всяка една от клетките се установи липса на електролит, а в дълбочина се виждат солеви отлагания по ламелите.
          Въпросите ми са следните:
          1. Дали принципа на действие на конкретния акумулатор има аналогия с тези при които се ,,долива" дестилирана вода (т.е. дали електролита е H2SO4)
          2. Има ли шанс да бъде ,,съживен" или е за окончателно бракуване
          3. Колко би струвал като нов
          4. Бих желал да го използвам като аварийно захранване за портативна радиостанция (да речем около 10 W консумация на 12 V) - дали е подходящ за целта
          5. Бихте ли ми предложили принципна схема за зареждащо устройство
          Благодаря ви предварително
          1. и 2. Ако му капнеш 5-6 капки дестилирана вода, ще заработи. С около 1/5 от капацитета си. За кратко. Електролитът е сярна киселина и вода, с малко добавки. Акумулаторът е умрял, върни го за скрап (има-няма 1 лв).
          3. Около 20лв.
          4. Става.
          5. Захранване от стар лаптоп, 7815 на радиатор + 1 силициев диод 3A. Толкова.

Ела да ти подаря един или два по 4.5 Ач - малко по-малки от тоя. Можеш да ги свързваш в паралел или да си ги ползваш отделно. Артисаха от един UPS, който така и не тръгна, купувах ги нови, защото мислех, че само те са му проблем.

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
          Като място за покупка на VRLA акумулатори, бих препоръчал комшиите на Ясен. Продават YUASA. По-скъпични са от офертите в Конрад, Практикер и масово предлаганите по компютърните фирми, но са с доста по-прилично качество.
          Тия не ги знаех, въпреки, че са на моята улица.

Коментар

Благодаря ви за отговорите
            1. Интересува ме конкретна оферта за такъв размер (габарит) на акумулаторната батерия.
            2. Възможно ли е да се направи елементарна схема (да речем с траф, еднопътен изправител, филтриращ капацитет и 7815) която да позволява автоматично (перманентно) зареждане (дозареждане) на акумулатора при успоредното му, непостоянно използване (по принципа на UPS?) Какво още би било необходимо (евентуално последователна схема за ограничаване на тока?)
            3. Използването на акумулатора в такъв режим би ли довело до съкращаване на живота му
            Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
            „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
            LZ1EMS

Коментар

Да, може да се направи, но няма да е просто. Тези батерии се мръщят на постоянен подзаряд, трябва да се направи с паузи. Или просто да се включват веднъж на половин година.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X