Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Странни резистори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Странни резистори

Купувам си днес резистори, оказа се, че 470/0.5W свършили. В магазина ми дават някакви, гледам - четвъртватов корпус. Момата три пъти проверява в компютъра, донесе ми и други стойности, донесе ми и опаковката. На опаковката си пише - 0.5W. Обянсява ми, че някаква нова технология били. То добре нова, ама резистора си е резистор - печка и това е. И термодинамиката май никой не я е отменял напоследък?

Взех си само 10, прибрах се, закачих един такъв и един нормален четвъртватов на 15V, стабилизирано, ковнах им по един термометър - ами никаква разлика (57*С след 1 минута). Изглежда като 0.25 и си грее като за 0.25, независимо от всичките нови технологии. За всеки случай закачих и един 0.5W - температурата естествено далеч по-ниска (33*С след 1 минута). Голяма изненада, няма що.

Та да знаете, ако някой започне да ви зарибява с подобни резистори - тц, не е вярно. И сертификат да ви изкара - все тая. Козата си сака пръч

П.П. Говоря за обикновени резистори, в конкретния случай 470 ома, грешката на термометъра е около 1 градус.
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

До: Странни резистори

Както си казал, параметърът е мощност. Колко вата може да разсее конкретния резистор, без да дефектира или да си промени параметрите. Температурата на корпуса му си е твой проблем.
    Та, едва ли са менте.
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Мина ми и това през ума, не съм ги изпичал да видя кога ще сдаде багажа, но за мен в случая е важно да не пече. А тия дребосъци си топлят юнашки. Резистора може и да издържи на половин ват (не, че ще го тормозя на 100%), но какъв е смисъла, като ми опече всичко наоколо?

П.П. След още десет минути размисъл: Ицо, прав си. Неправилно съм съм поставил условието.

Следствие от размисъла: Имайте едно наум при поръчката. Да не стане грешка, като при мен.
      Последно редактирано от tef4o; 22-10-09, 23:35.

Коментар

И аз съм купувал. "Супер новата" технология е просто метален филм най-често. Сини или зелени. С половииин идейка са по големи от тетвърт ватов. Ако сложиш такъв на мястото на обикновен половин ватов, в общия случай нищо няма да стане, понеже изводите ще трябва да оставиш по-дълги. Ще опече наоколо толкова, колкото и обикновения. Те отделят еднакво, независимо от корпуса. В случая корпуса е по-малък и по-горещ при товар, но заради по-дългите изводи това няма голямо значение.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ми, мери им и съпротивлението, при тая температура. Може и да не се опекат, ама едва ли ще държат другото. Значи - и не са за тая мощност.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
            Ми, мери им и съпротивлението, при тая температура. Може и да не се опекат, ама едва ли ще държат другото. Значи - и не са за тая мощност.
            За тая са. Мерил съм. Температурно са по-добре от масовите, в смисъл, мърдат по-малко, и си остават в единия процент точност. Друг е въпроса че и аз предпочитам металослойни, но с по-големия корпус. Не ми е по вкуса да имам нещо напечено при работа, когато е толкова лесно да се сложи с по-голям корпус и съответно да работи на по-ниска температура.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Много са си даже хубави дребосъците.

Технологията се е развила и производителите са го използвали - малко са съкратили разходите и малко са оставили аванс. Новите май реално са по-стабилни.

Резисторът няма да опече всичко наоколо, ако си оставил толкова място, колкото за големия. Изненада иначе - температурно трябва да се оразмерява цялата конструкция.

Иначе - не съм се замислял за резисторите, но отдавна повечето мощни транзистори са способни безгрижно да се саморазпоят, без да се повредят - говорим за оловосъдържащ припой, засега.

Коментар

Звучи някак познато Като едни надежди от преди 30 години, и несъстоялите се оптически компютри.

Коментар

Оптичните компютри няма и да се състоят. Те са странично скачане, като леките коли-хибриди.

Виж, топлолюбивите електронни елементи работят. На моя лаптоп захранването отказва да изгори, даже когато котаракът спи отгоре му.

Коментар

Не виждам особена полза от такава технология на резисторите. Освен ако не е преходна към нещо, но не се сещам към какво.
                    Лесно ще вдигнеш общия температурен режим на платката. Обаче няма как да отмениш термичната деградация на полупроводниците, и за дълговременна работа ще влезеш в други филми.
                    Макар че де да знам, в началото на месеца руснаците изстреляха нехерметичен спътник на 300 километрова орбита. Значи - отсеците с електрониката не са термостатирани. През два часа, за две минути, температурата скача от -170 до +170 по Целзий, после обратно. Не помня какъв е, но обикновенно от такива се иска да живеят 1 - 3 години. Много е.

Коментар

ползата е, че нещата стават малки и термоустойчиви, без да струват като за военните. Вярно, SMD инвертор за електрожен няма да видим утре, но чакаме.

Топлинното деградиране никой не го е отменил, но те нещата страдат повече от топлинно разширение. Е, там имаше какво да се поработи. И поработиха.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        Вярно, SMD инвертор за електрожен няма да видим утре, но чакаме.
                        Малко по малко работя по въпроса. Само големите транзистори няма да са SMD.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                          Малко по малко работя по въпроса. Само големите транзистори няма да са SMD.
                          скоро и те, това имах предвид.

Коментар

скоро и те, това имах предвид.
                            Ааа, то има. Ама са по-скъпи и неудобни за работа извън завода. А и за големи тоци си трябват яки изводи. Просто не е измислен достатъчно удобен, евтин и лесен за работа вариант още.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                              ...Лесно ще вдигнеш общия температурен режим на платката. Обаче няма как да отмениш термичната деградация на полупроводниците, и за дълговременна работа ще влезеш в други филми...
                              Точно по този повод се бях размрънкал.
                              След известно мислене, стигнах до извода, че когато терморежима е важен, трябва да се поръчва по-внимателно. В смисъл, "новите" едноватови ще имат термичен режим като привичните 0.5W.

Иначе аке вземе, че наистина се разпои от прегряване, какво ми оука, че не се е подпалил

...Резисторът няма да опече всичко наоколо, ако си оставил толкова място, колкото за големия. Изненада иначе - температурно трябва да се оразмерява цялата конструкция.

Иначе - не съм се замислял за резисторите, но отдавна повечето мощни транзистори са способни безгрижно да се саморазпоят, без да се повредят - говорим за оловосъдържащ припой, засега.
                              Предполагам, че донякъде е въпрос и на навик, но тия, които пробвах, специално ги оставих с макимална дължина на краката - хич не им помага. Греят си 1:1 с 0.25.
                              Принципно, стигне ли се до там, че да трябва да се разсейва повечко топлина от пасивен елемент, първо се замислям дали не съм сбъркал някъде. Но понякога се налага. Не говоря за конкретния случай, там разсейваната мощност е около 175mW и половиния ват го слагам повече за собствено успокоение. И обикновен 0.25 ще издържи, ама не ме кефи
                              Естествено, мога да променя малко схемата и въобще да не се налага да има "печки", но пък цената на джиджавката скача двойно, а напоследък и това е фактор

Транзисторите са друга бира, може и да издържат на висока температура, но къде им отиват параметрите, като се постоплят? Плюс опасноста от локано прегряване в импулсен режим. Все още предпочитам да слагам радиатор, където се налага, вместо да гадая какво ще се случи, ако климатика вземе, че откаже. Вентилатор - само ако наистина няма никакъв друг вариант.

Както и да е, отплеснах се. Идеята ми беше, че нямам нищо против новите технологии, но при определени условия, указаните параметри могат да бъдат повеждащи.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X