Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Самоделка-върху банкомат

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Самоделка-върху банкомат

Просто е крайно време да изчезнат картите с магнитна лента. Заедно с тях ще изчезнат и банкоматите, които гълтат цялата карта.

Коментар

Според мен даже да не е с магнитна лента уж нали сега станаха модерни тези карти с чип и уж са неразбиваеми ама аз не вярвям на това тъй като и за тях има четци но сигурно по трудно се разбива информацията записана на тях в сравнение с тази на магнитната лента, но като цяло за всяко нещо си има алтернативно решение. Ясене и ти си прав че единственото решение е изчезването на такива банкомати с карти, според мен едно по-модерно решение е банкомат с активиране с пръстов отпечатък може би не знам дали реално е възможно изкопирането на такъв като например в някой холивудски филм.

Коментар

Първоначално публикуван от icpart Преглед на мнение
        Според мен даже да не е с магнитна лента уж нали сега станаха модерни тези карти с чип и уж са неразбиваеми ама аз не вярвям на това тъй като и за тях има четци но сигурно по трудно се разбива информацията записана на тях в сравнение с тази на магнитната лента, но като цяло за всяко нещо си има алтернативно решение.
        Сигурноста не е върху разбиването на информацията(въпреки че и това е по-трудно), а върху това, че не могат да прочетат чипа, без той да е пъхнат хубаво в съответния четец. Т.е., не могат да копират чипа, освен ако не подменят целия банкомат...
        За сравнение, магнитната лента се прочита когато мине с равномерна скорост покрай четяща глава, без да е нужно да е влязла хубаво в гнездото.

Честно казано замислял съм се и над варианта да си повредя умишлено магнитната лента на дебитната карта, от която основно тегля пари(пазаруване винаги може и с кредитната, която не пъхам в банкомати) и да я ползвам само на банкомати, които разчитат и чипове... но все се налага по някое спешно теглене в малък град или краен квартал . Може би трябва още една дебитна карта, в която да се държи малка сума за тиква случаи...
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от icpart Преглед на мнение
          Според мен даже да не е с магнитна лента уж нали сега станаха модерни тези карти с чип и уж са неразбиваеми ама аз не вярвям на това тъй като и за тях има четци но сигурно по трудно се разбива информацията записана на тях в сравнение с тази на магнитната лента, но като цяло за всяко нещо си има алтернативно решение. Ясене и ти си прав че единственото решение е изчезването на такива банкомати с карти, според мен едно по-модерно решение е банкомат с активиране с пръстов отпечатък може би не знам дали реално е възможно изкопирането на такъв като например в някой холивудски филм.
          За кои точно карти с чип има четци, с които да се вади частния им ключ и защо авторът им още няма нобелова премия за Математика? А пръстов отпечатък се копира тривиално, в най-добър случай може да бъде заместител на пин-кода за слабограмотни потребители. Но не много добър заместител, защото с абсолютна сигурност може да бъде разчетен от карта, пипана от собственика.

Това, което аз имах предвид за картите, е да останат само чиповете и да изчезнат магнитните ленти.

Коментар

Аз не съм виждал някоя банка все още да издава с магнитна лента. Моите карти са с чип. Верно че са сравнително нови, но ако наистина все още се издават с лента ще е много жалко.
            http://forum.offroad-bulgaria.com/%5...g%20%5B/img%5DFreelander 1.8, 16 v

http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictures/banner2.jpg
            http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictu...rget=_blank%3E

Коментар

Първоначално публикуван от marin199 Преглед на мнение
              Аз не съм виждал някоя банка все още да издава с магнитна лента. Моите карти са с чип. Верно че са сравнително нови, но ако наистина все още се издават с лента ще е много жалко.
              Моите всичките са и с лента, и с чип. Повечето банкомати не разбират от чипове, а всички разбират от ленти. Което значи, че засега лентата сама по себе си е достатъчна за извършване на транзакция.

Което пък е тесла. Zaarin е прав - уместно е човек нарочно да си повреди лентата. Например с размагнитващо устройство. Разбира се, винаги може да се окаже, че такава карта не работи и в банкомат с чипочетец, защото гадината проверява И лентата.

Коментар

Аз малко (т.е. много) се въздържам от мнение по въпроса, тъй-като работя в банка и си имам идея за какво става въпрос.
                Единствено мога да кажа, че не бяха споменати картовите лимити. Да има си някакви по подразбиране, но всеки има право да си определи картовите лимити каквито си поиска дневен, седмичен и т.н. Ако ще и милион лева да имам по картата, като си задам лимит - да видим дали ще ми ги източат.
                За магнитната лента - ако я повредите, шанса картата ви да остане "глътната" от банкомата е 90% Какво да ви кажа - има си тарифи и продукти на банките. Всеки чете и избира как да разполага с парите си.
                Аз лично разполагам с парите си по разплащателна сметка. Използвам електронно банкиране и при необходимост си прехвърлям пари по съответните карти, които искам и колкото искам.

Напредъка в технологиите е хубаво нещо, но малко хора се възползват

Коментар

Първоначално публикуван от marlqnda Преглед на мнение
                  Единствено мога да кажа, че не бяха споменати картовите лимити. Да има си някакви по подразбиране, но всеки има право да си определи картовите лимити каквито си поиска дневен, седмичен и т.н. Ако ще и милион лева да имам по картата, като си задам лимит - да видим дали ще ми ги източат.
                  Аз се замислям дали да не ги вдигна, за намаляване и дума не може да става

За магнитната лента - ако я повредите, шанса картата ви да остане "глътната" от банкомата е 90% Какво да ви кажа - има си тарифи и продукти на банките. Всеки чете и избира как да разполага с парите си.
                  Това е ценна информация. Мерси. Но... наистина е време магнитната лента да изчезне...

Аз лично разполагам с парите си по разплащателна сметка. Използвам електронно банкиране и при необходимост си прехвърлям пари по съответните карти, които искам и колкото искам.
                  Мда... ама като си в дълбоката провинция или чужбина, без сигурен компютър с интернет

Първите ми нерви с карти с чип бяха, когато тук още никой не издаваше, а в Германия се оказа, че сумати банкомати и устройства(например за продажба на билети), въобще не работят с магнитна лента
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Моите всичките са и с лента, и с чип. Повечето банкомати не разбират от чипове, а всички разбират от ленти. Което значи, че засега лентата сама по себе си е достатъчна за извършване на транзакция.

Което пък е тесла. Zaarin е прав - уместно е човек нарочно да си повреди лентата. Например с размагнитващо устройство. Разбира се, винаги може да се окаже, че такава карта не работи и в банкомат с чипочетец, защото гадината проверява И лентата.
                    Сега си огледах картите. Верно, че има и чип и лента. Не се бях заглеждал. Мислех, че като има чип, няма лента, но... Да попитам тогава - Защо въобще слагат чип, като чрез тъпата лента информацията е достъпна на апашите? Не съм специалист и може пак да бъркам нещо, но явно и от двете места се чете информация от банкомата. Какъв е смисъла да сложиш чип с относително висока защита на инфото и в същото време да има и лента, която може да се чете?

Колкото до парите. Може да ви се стори странно , но аз почти не ползвам картите си. В повечето случаи оперирам с пари кеш за всекидневни нужди. Може да е старомодно, но пък май най-сигурно си остава. Като става въпрос за по-големи суми си действам с банкови преводи. Е верно ходиш до банка, но пък не е всеки ден. Интернет банкирането е доста удобно, но на тоя етап не съм се интересувал, защото би ми било от полза доста рядко поне на тоя етап от работата. Иначе да не правя реклами, но някои банки имат СМС известяване /моите май нямат / при транзакция от определена сметка, което съчетано с дневен лимит, както и писала Мариана винаги би те ориентирало бързо за нерегламентирани тегления и би ограничило евентуални щети.

Като съм почнал да питам и нещо друго. Ако установите, че от сметката ви е теглено или е платено нещо и уведомите БГ банка каква е процедурата? Присъствал съм на такова нещо в Англия, където след преглед на разпечатката жената установи, че не е купувала определените неща на определената дата, след което попълни някви формуляри и банката възстанови сумата, като случая се третира, че това е кражба не от парите на жената, а от пари на банката. Просто казано, банката от там насетне се занимава с намирането на нарушителя. Това ако става в БГ ще е... нямам думи.
                    Последно редактирано от marin199; 15-09-09, 16:56.

Коментар

Сега си огледах картите. Верно, че има и чип и лента. Не се бях заглеждал. Мислех, че като има чип, няма лента, но... Да попитам тогава - Защо въобще слагат чип, като чрез тъпата лента информацията е достъпна на апашите? Не съм специалист и може пак да бъркам нещо, но явно и от двете места се чете информация от банкомата. Какъв е смисъла да сложиш чип с относително висока защита на инфото и в същото време да има и лента, която може да се чете?
                      Просто е: по приоритет е чипа, т.е. ако имаш ПОС терминал който чете и магнитна лента и чип, той ти отхвърля инфото от лентата и ти иска да "ръгнеш" картата в четеца за чип. Има магнитна лента, защото в България сме дооооооооста изостанали и има много устройства, които не са сертифицирани за четене на чип карти Жалко е, но е ФАКТ!

Коментар

Просто е: по приоритет е чипа, т.е. ако имаш ПОС терминал който чете и магнитна лента и чип, той ти отхвърля инфото от лентата и ти иска да "ръгнеш" картата в четеца за чип. Има магнитна лента, защото в България сме дооооооооста изостанали и има много устройства, които не са сертифицирани за четене на чип карти Жалко е, но е ФАКТ!
                        Ясно. Значи някъде чипа ще те защити, но някъде не. Благодаря! Я кажи сега чувала ли си как се процедира при описания в края на последния ми пост случай в България.

Коментар

На мен ОББ ми преиздаде през юни карта с магнитна лента

Според мен даже да не е с магнитна лента уж нали сега станаха модерни тези карти с чип и уж са неразбиваеми ама аз не вярвям на това тъй като и за тях има четци но сигурно по трудно се разбива информацията записана на тях в сравнение с тази на магнитната лента
                          Такава с "чип" се разчита само при наличие на контакт на пластините към четеца, което става само вътре в банкомата(освен ако някой не вземе да си я пъха по разни неясни четци). Приемаме, че софтуера, както и криптирането може да се разбере от заинтересованите. При MCR четенето става еда ли не само с поглед. можеш така хубаво да скриеш четеца, че никой да не забележи и хайдеееееее...

За биометрията смятам, че само скенер на зеницата и лицева биометрична идентификация са достатъчно надеждни като допълнително ниво на сигурност. Това обаче би оскъпило доста целия процес, а и според мен биометрията си е навлизане в личното пространство(ако искате ме обвинявайте, че се вкарвам във филми )
                          LZ1DWW

Коментар

хм...... а защо картата ми, която е с чип, като я пъхна в банкомат, дето не работи с чипове, ми изписва "Вашата карта не може да бъде обработена" ???? по вашите думи излиза, че би трябвало да мога да изтегля с инфото от лентата

а, и още...... в един магазин, касиерката не вижда че е с чип и я прекарва през четеца........... нъцки - не можа да мине

Коментар

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
                              хм...... а защо картата ми, която е с чип, като я пъхна в банкомат, дето не работи с чипове, ми изписва "Вашата карта не може да бъде обработена" ???? по вашите думи излиза, че би трябвало да мога да изтегля с инфото от лентата

а, и още...... в един магазин, касиерката не вижда че е с чип и я прекарва през четеца........... нъцки - не можа да мине
                              Пластиката е такава (с лента)
                              Ако ти запишат номера на картата в магнитната лента и двете могат да се използват поотделно, този чип няма да помогне с нищо
                              LZ1DWW

Коментар

Ясно. Значи някъде чипа ще те защити, но някъде не. Благодаря!
                                По-лошо. Чипът никъде не те защитава. Разбойниците ще прочетат лентата, даже и да я ползваш на банкомат с чипочетец. После ще използват прочетеното от лентата на банкомат само за ленти. Чипът ще почне да те защитава, като ти издадат карта без лента, но пък това ще стане като изчезнат банкоматите, които са само за лента.

Преходен период... картите двойни, банкоматите - и те, а ползата още я няма.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X