Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Optical Digital Audio Out to Aux 3.5mm

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Optical Digital Audio Out to Aux 3.5mm

    Здравейте, колеги!

    Наскоро взех телевизор LG 32LM6300PLA. Разбира се, когато човек купува техника, трябва да се вглежда и в най-малките детайли, но не очаквах, че чак така се е разлива технологията в днешно време. След като го взех, разбрах, че няма aux изход, ами има друг, нов, непознат за мен - Optical Digital Audio Out.

    Въпросът е: как мога да конвертирам звука към 3.5mm? Виждам, че има преходници към 2xRCA, а оттам трябва да го конвертирам към aux. Някой сблъсквал ли се е с подобно нещо и ако да, как е решил този проблем?

    Също така ми е интересно, поради каква причина се е преминало към такъв преход?

    Благодаря!

  • #2
    Лоша работа. Засега няма качествено действащо решение! Връщай го и го сменяй с такъв който има изход.
    Ще чуеш всякакви мнения - че оптиката била едно ниво по качествена че това е бъдещето и да си купиш усилвател или уредба с оптичен вход.
    Това са глупости разбира се на хора които не са запознати с проблемите.
    Не се конвертира лесно този сигнал. На практика наистина има преобразувател от оптичен сигнал да излезе на чинчове.Струва около 25-30 лв. Захранва се от адаптор 5 волта или от USB
    .В нея кутийка има процесор електроника и тя преобразува сигнала.
    Ще кажеш къде е проблема тогаз.
    Ами проблема е голям.И той е че сигнала в оптиката е константа.Сиреч не се регулира.Което е много много сериозен проблем.
    Както един наш клиент каза: абе аз телевизор ли си купувам или проблем си купувам?!

    Причината да направят само оптика е много проста:
    Вносителя нарочно го прави с цел да си гарантира че клиента няма да изгори телевизора.Защото често изгаря дънната платка поради потенциал на нулата точно от такива устройства.А оптиката е галванично развързана.Сиреч не я бърка нищо.
    Затова ги правят с оптики.

    Коментар


    • #3
      Търси ДАК/ЦАП с оптичен вход. Варианти има според бюджета.

      Коментар


      • #4
        Това чудо няма ли изход за слушалки?

        Коментар


        • #5
          Благодаря за разясненията! Силно се съмнявам, че ще тръгна да сменям телевизора. Просто не ми се занимава и не ми е чак от толкова голямо значение на този етап. Все пак преди няколко дни намерих в един магазин въпросния конвертор и мисля да го пробвам. Мислех си, че аз нещо бъркам не мога да намеря aux изхода, хаха, но явно не е така.

          Т.е. премахват aux-а и слагат оптика, за да предпазят техниката. Благодаря!

          Реално изхода за слушалки е въпросния aux, който търся и го няма, хаха.

          Даже гледах клипове разни, че се правят и софтуерни настройки в самия телевизор, но дотам да стигна. Иначе да, към 30-тина лева струва. Попитах в магазина, дали нямат директен конвертор към aux, но не са могли да намерят и явно от RCA ще трябва да минавам към aux.

          Отново благодаря!

          Коментар


          • #6
            @mishomishev: Оптичен изход е възможно най-доброто, което може да излезе от телевизор, стига да имаш съотверния ресивър. Няма граунд луупове, няма бръмчане, и имаш суров цифров стрийм, който да дъвче ресивъра, тоест телевизора няма отношение към качеството. Дори в доста по-скъпи телевизори са цепили стотинките по отношение на това какъв DAC да сложат и в общия случай резИлтатът е трагичен, когато го пуснеш на качествен ресивър с аналогов вход.
            Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

            Коментар


            • #7
              Абе знаех си аз че ще ме убеждавате че оптиката била супер качество.Нема нужда - непрекъснато работя с тези неща.
              Това не е вярно просто.Оптиката е незаменима - ако примерно трябва да изпратиш сигнал на далечно разстояние и да не пада качеството.Това и е предимството.
              В случая с телевизорите няма такова. И е само проблем. Върху който се работи усилено в момента - но все още няма решение.
              Що се отнася до преобразувателите на оптика към аналогов сигнал...
              Абе вие що не се запитате - защо в магазините дет продават телевизори не го предлагат а?! Значи ти ще продаваш телевизор за хиляди левове и няма да имаш този адаптор тъй ли?! Не ви ли звучи нелогично?!Знаете ли колко клиенти са сменили телевизори като разберат че няма да имат качествен звук?!
              Причината да нямат адаптори(по рано всички имаха) е много проста- трябва да ги включиш и клиента веднага се разочарова като разбере че не може да управлява звука с дистанционното.И може да не си купи телевизора.
              Затова сега продавачите карат на : това е супер телевизор със супер оптика иди еееееееей там и си купи едно адапторче и си цар.
              Ми да го купят те бе
              Проблема е доста сериозен защото новите телевизори станаха още по плоски и тънки.Заради лед технологията.Ама този тънък дизайн направо еба мамата на говорителите.Вие виждали ли сте новите говорители в телевизорите? Ами те са като от слушалки. Колко ще изкарат?реално под 150-200 херца няма никой.
              А в същото време има друг парадокс - инчовете растат - телевизорите се гледат все по отдалеч - съответно звука трябва да е по високо качество и сила а не обратното.
              Освен това има още един параметър който не се споменава в книгите и техническите спецификации - това е разбираемост
              Много от клиентите се оплакват че не се разбира напълно речта от телевизора.
              Производителите го знаят този проблем - и се опитват да го решат с еквалайзери и цифрови настройки на звука.Засега безуспешно.

              Естетвено може и да не съм прав и само да си говоря ей така.Все пак не съм някой велик разбирач

              Коментар


              • #8
                Еми не те знам с какво работиш, ама като имаш цифрова връзка по дефиниция каквото и засилиш на входа, това трябва да отиде и на изхода. А към оптиката в общия случай отива директно стрийма, който идва със сигнала към телевизора, от който, както щеш да го въртиш, не можеш да си изсмучеш от пръстите нещо повече от съдържанието му. Не коментирам аналогова телевизия - безпредметно е вече.

                Добре настроен хубав ресивър с цифров вход след телевизора е най-доброто, което може да се изкара като качество. Калпав и зле настроен като нищо може да е по-зле и от мижавите говорители на телевизора. Да, ще трябва да се примириш с 2 дистанционни (макар и не винаги), но това е положението. Дори и с аналогов изход/вход на практика пак ще трябва да се примириш - най-доброто кабчество е пак с volume на телевизора на максимум или почти, и контрол от ресивъра.
                Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                Коментар


                • #9
                  Спарки не си прав ама не ми се спори.
                  Ти говориш някви извънземни неща дето дак мак стрийм и се хващаш за някакво велико качество а клиента ти казва че не може да разбира речта бре.
                  Аз ти говоря че няма цели обхвати с честоти цели диапазони нито динамика абе нищо няма ти ми говориш за качество?!
                  Клиента иска нещо просто - да вземе дистанционното и да преключи канала.Като му гръмнат рекламите да вземе същото дистанционно и да намали. Това иска.
                  Не ще да прави хиляда системи и сума ти дистанционни.
                  Все пак се плаща за удобство - а не да се бориш с проблем нали?!

                  Коментар


                  • #10
                    Обхватите с честоти липсват не в оптиката и не заради нея а другаде и по други причини. В оптиката е налично всичко, което телевизора получава като сигнал и дори най-добрият такъв не може да си измисли повече. Може само допълнително да го позамаже.

                    И впрочем от много ресивъри можеш да си управляваш телевизора, както и обратното.
                    Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                    Коментар


                    • #11
                      Мишев, пак философстваш за неща от които нямаш никакво понятие, и пак говориш глупости. През "оптика" безпроблемно минава семпълрейт 192kHz, което значи полезен сигнал до почти SR/2.
                      Освен това има едно много голямо предимство пред другите интерфейси - предлага галванично разделяне. Няма гръмотевици, няма токови удари, няма граунд лупове и т.н.

                      @ автора на темата
                      И в ибей и в нашите продавалници има евтини адаптери оптичен вход към RCA (чинч). Купуваш такъв, купуваш кабел RCA към 3.5мм TRS (жак) и си готов.
                      Не чета коментари и не отговарям на такива.

                      И коментаторите...

                      Коментар


                      • mishomishev
                        mishomishev коментира
                        Редактиране на коментар
                        Абе ти не четеш ли?! Или просто си намираш на приказка?
                        Защо всички се изказвате без да прочетете за какво става дума?
                        Естетвено че през оптиката всичко минава.Никой не твърди обратното.Ама не само минава има пълния сигнал(но има други проблеми).
                        Понякога имам чуството че се боря с продавачи на телевизори.Ти му казваш едно той като мантра си знае неговото.
                        Телевизорите сега имат оптика и пълния сигнал но нямат говорители. Говорителите им са като от слушалките и като на лаптопите.Което е крайно недостатъчно.Ако ще и супер дупер велик сигнал с някакво неземно качество - все тая.Говорителя просто не може да го възпроизведе.С което приключва всичко.
                        Що се отнася до адапторите - естетвено че става - то аз съм посочил още в началото.Но това е калпаво решение което осакатява клиента.Монтирал съм стотици такива адаптори и отлично знам ядовете после.Затова съм ги спрял.Защо - посочил съм.
                        Затова за последен път казвам основното и спирам повече
                        Клиента не иска да си купува скъпи ресийвъри за супер качество.Той иска да си купи телевизор с бюджет 300-500-1000 лв и това е.Не иска да дава/купува допълнително скъпи системи.
                        Клиента иска в тъмното да напипа дистанционното да смени канала и просто да намали/увеличи звука на канала от същото дистанционно.За секунди.А не да търси второто - това е много досадно и на практика почти неприложимо за масовия клиент.
                        Еле пък ако е някоя баба или майка ми или изобщо възрастен човек - дето не стига че не чува ами и всичко трябва да е максимално опростено.
                        П.П
                        Съвсем наскоро наш клиент връща телевизор за тази причина.По точно го смени след сума ти караници разправии и..грозна картинка.
                        Причината беше травиална - няма звук.Телевизора беше от големите над 60 инча - само с оптика и HDMI. Монтиран в една голяма зала за купони.
                        В тази зала има монтирана от години много качествена озвучителна система(собственика е бивш музикант) и входа е в миксер.И всички източници на звук влизат в някой вход на миксера и оттам вече по каналния ред.
                        Естетвено че монтирахме прословутия адаптор.И то не този от магазините ами един друг по качествен (уж). Ами става - как да не става.Ама не е хубав звука управлението трудно а клиента капризен.И как от кон да слезе на магаре? А и чешит.
                        Това си е сериозен проблем който още повече ще се задълбочава.И му се търси решение.
                        Затова спирам по тази тема че не искам да хабя усилия и да ми обяснявам като ученик.

                    • #12
                      В темата моля, а не като коментар. Коментари на пазара.
                      Не чета коментари и не отговарям на такива.

                      И коментаторите...

                      Коментар


                      • #13
                        Коментара на Мишев е по-скоро стил "дървен философ" отколкото показва липса на понятие.
                        Великото решение "Връщай го" понеже няма аналогово аудио и то за слушалки, че да се регулира нивото от "фафлата" е неадекватно.
                        Най-малко защото стеснява до безобразие изборът на марка и модел и то зарди безумни съображения.
                        То няма какво повече да се каже по тази тема, авторът има правилните отговори на всички въпроси.
                        Враг усраине

                        Коментар


                        • #14
                          И аз си купих телевизор за терасата възможно най-евтиния 40 инча. Няма никакви изходи, има чинч вход, място за карта и 2 отвора 3,5мм без никакъв надпис. Говорителите му са най-дебелата част от ТВ-то и звучат по-зле и от телефона. Вече си мислех, че ще трябва да го разглобя и да взема сигнал директно от говорителите. За мое щастие зад втория отвор 3,5мм имаше монтирана букса за слушалки с изключвател на фабричните говорители и вече имам нормален, разбираем звук.

                          П.П. Та това ми е идеята да се вземе сигнал от говорителите през РЦ група и да се подаде към усилвателя.
                          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

                          "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

                          Коментар


                          • #15
                            Не през RC група, а през делител

                            Но не винаги ще работи добре. Това на говорителите е коригирано спрямо говорителите, а често и басовия е отделен от другите.

                            Ако искаш звук и телевизора няма аналогов изход, трябва ресивър с оптика. Ако искаш едно дистанционно трябва ресивър, съвместим с телевизора като управление и тук вече еквилибристиките са безкрайни, особено ако не купуваш телевизроа заедно с ресивъра.

                            Трети вариант е програмируемо дистанционно, чието копче за "волумето" се програмира да управлява волумето на ресивъра, а всички останали си ръководят телевизора. Последното е правено вкъщи.

                            Има и друг проблем - ресивъра трябва да изкарва аудиото без закъснение или телевизора или ресивъра да имат настройки за синхронизация. Много често аналоговия изход от телевизора е "разместен" спрямо изхода от говорителите му например - моя случай вкъщи е такъв. Това в самия телевизор е коригирано, но като вържеш аналогов усилвател, нещата се сговнясват.

                            Изобщо, проблеми не е като да няма, но не и с качеството на звука. И ако искаш да ползваш телевизора със саунд бар или външен ресивър/усилвател, трябват нужните проби при покупката.
                            Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X