Първоначално публикуван от Владо М
Преглед на мнение
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Въкресяване на стара градинска помпа?
Свий
X
-
-
За такива като нямаше ли пенсионерски клубове да си задавате "умни" въпроси. То вярно сте голяма напаст.
-
Еееех, Владко, Владко...
Хем искаш да ти се дава акъл, а като те насочат да си го намериш сам-започваш да се перчиш и да обиждаш.
Криво човече си...
Затова и няма да ти кажа защо не може да се засмуква от дълбочина по-голяма от еди колко си метра.
Отговора е в учебниците по Физика, не знам за кой клас. Ама то си трябва и малко мислене, и познаване на физичните закони за да разбереш как работи помпата. И всяко друго устройство де.
-
-
Вземи прочети малко физичните закони,ще ти станат ясни много неща,и да и не само за види-те важи това което са ти казали.........Yamaha Yz450F
Suzuki Vitara V6 ''леко'' повдигната
Всичко с ''рошави''гуми!
Коментар
-
Не ти трябва четене, пусни помпата плаваща върху водата и си свиркай. Менторите знаят какА тези простотии се правят от името на всички ни.
Даника
Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h
Коментар
-
Ама той иска помпата да е на сухо и да смуче от 20 метра. Без да задълбаваме в материята ето https://www.uacg.bg/filebank/att_10932.pdf
-
-
Накратко не са ме излъгали за метрите. И вероятно съдейки по възрастта на помпата, геранът винаги се ползвал с 1/3 от капацитета си - вероятно възстановява бързо.Първоначално публикуван от viperr Преглед на мнение
Какво ще кажете за флуид контролера има смисъл от него?
Коментар
-
Нивото на водата в герана не показва капацитета му .Ако сложиш старата помпа нивото не трябва да пада по 7 метра примерно ,демек смукателя трябва да е някъде там . Баща ми полива с капково със трифазна Вида с набивка .Неудобното е ,че трябва да я ,,хващаш" кога може да ,,изпусне" и да се прецака и да натягаш набивката от време на време . Потопяемата трябва да и осигуриш някакъв гарантиран минимален поток на водата . Флуид контролера предполагам го предлагат да пази помпата при липса на движение на водата ,липса на вода и контрол на налягането .Като няма движение на вода не се охлажда двигателя на потопяемата помпа .
-
Относно набивките на Видата някои колеги казаха, че има вариант за ъпгрейд със семеринги. А ако мина вариант с потопяема, да контролера пази да не се нагнетява налягане в помпата, което може да се генерира от стоп-кран или от капковото.
-
-
Никой не каза как им понася на старите Види монтирането на система за капково напояване? И какво се случва, ако засмучат въздух?
Коментар
-
Написах го ,баща ми полива с трифазна Вида с капковото ,и аз съм поливал като го няма ,но не мога да дам някакви сметки ,даже и не знам колко вода му трябва ,но сигурно си пише на капковото колко вода му трябва и с какво нялягане ..Досега е пренавивана един път преди сигурно десетина години ,заварявана е след замръзване ,не знам скоро да са сменяни лагери ,изпуска рядко ,на мен за 15 дни изпусна няколко пъти ,но проблема беше в смукателя .Като засмучи въздух запалва набивката ,щото не се охлажда ,за семеринга не знам .
-
Много колоритен участник сте ,а темите - велики пързалки..............................................Първоначално публикуван от Владо М Преглед на мнениеНикой не каза как им понася на старите Види монтирането на система за капково напояване? И какво се случва, ако засмучат въздух?
Какъв е проблема с Вида да си напълните съд от който след това да захраните капковото????? А какво се случва ( и с дизелов двигател) щом засмучи въздух( в горивото).......за да "заработи" отново се "коригира" пропуска и се обезвъздушава. И много сте се закъхарили, за нещо което не е ползвало толкова години......,
А колегите са Ви предложили съвременни решения,но пустййййййййй регионален нрав!
- 1 like
Коментар
-
За начало, аз бих взел временно помпа от приятел и бих засякал как се държи кладенеца. След какво количество вода нивото му пада под 7м от кота 0, после за колко време се възстановява.... може да се окаже неизползваем или да се нуждаете от допълнителен съд. Който запознати препоръчват заради по-топлата вода (ако ѝ се даде време), в сравнение с подземната. За него трябва поплавък да спира/пуска помпата при напълване/изпразване и иска повдигане, но не е нужно да се регулира налягането на изхода му, понеже е много ниско.
За капково без съд е нужно да се сложи регулатор (редуктор) на налягане, примерно на 1 бар. След него може да се направи нисконапорната разводка за капковото, като не се забравя филтър преди капкообразувателите.
За помпата: аз категорично бих зарязал Видата, тъй като почти сигурно е блокирала и не се върти, а дори да не е, ще иска смяна на лагери, турбина, лоена набивка... Помпа от Лидъл за ~100лв е по-ефективна и икономична и има в комплекта си дори смукателен маркуч и смукател. Ако искате нещо по-претенциозно, има за 200-300лв добри марки.
А пресостатът или флуид-контрол приемете, че е автоматизиране на захранването на помпата - включва, когато има консумация и изключва при липсата ѝ. Не пречи при каквато и да е система, но за капково не е критично нужна.Човек се учи докато е прост!
Коментар
-
Много е писано за видата незнам защо не четеш колега
накратко по твойте въпроси:
- ако не е износена оста
- ако не е износен/счупен салника
- ако не е износена торбината
- ако не е ръждясала безобразно до степен да не можеш да развиеш нито един болт
Както забелязваш има много ако , а когато има ако .... цапа и мирише
Видата за мен е приемлива помпа когато е в кондиция , при добри /разбирай нови / връзки маркучи , смукатели и т.н. не наливам вода от слагането и през април до махането и ноември
За капково потопяеми помпи без допълнително оборудване не стават , центробежните турбинни или както им е там точното название /каквато е и въпросната вида / са много по удобни. Регулирането на налягането в системата става много просто с един кран на изхода на помпата и манометър преди филтара /има и готови “решения” по 100. + 200 и нагоре лева
/.
Според мен прегледай състоянието на тази и ако става си я ползвай , иначе си вземи нова от същия тип и я слагай смело , не ти трябват резервоари , пресостати и незнам си кви щуротии ти нали все пак си габровец
Последно редактирано от Jivko; 22-04-20, 15:27.088455338две
"Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
Джамбазов 2010г..
Коментар
-
Българската "Вида" върши работа и винаги е вършила.Проблема, че е от съвсем друга епоха- за хора с технически познания и хора на които не им прави впечатление честото техническо обслужване.Покойният ми тъст ме е учил как да сменям лоената набивка, как да избера размера й, колко да притегнеш, така, че набивката да не пропуска и т.н.Имаше спец. инструмент за изваждането на набивката.Добре, че една зима съм забравил да изпусна водата от изпускателката и ледът пукнал чугуна.....Веднага сложих моето "Вило", което е със самообезвъздушаване и се "родих".И така до миналата година, когато реших да направя втори сондаж.Исках да се справя бързо с направата на "делва" в баластрата под тръбата от която черпя вода.С ръчната помпа на която й се вига "Гарван" става много бавно и си е като в казармата-марш на скок.Та се наложи да ремонтирам старата "Вида", за да не повредя новото "Вило" с пясъка от новия сондаж.Е помпа на 51 години пак свърши работата.Е ...ама си иска нейното -всички резби с боя, че не е като "Вилото" да повърти две-три минути докато подкачи.Имали ли пробив, помпиш с ръчната, докато подкачиш.Хамалогията си е хамалогия.
Коментар
-
А аз от десетина години даже и не сменям лоената набивка, както са ме учили... "Инструмента" го пазя, и друг съм си направил, ама сега само добавям нова намотка на две години
В Все за педесегодишна Вида говорим де. И на "гарвана" отдавна съм му свикнал, десетилетия вече, това не е хамалогия по мойте разбирания.
Коментар
-
Еей значи, у другиден ако не намеря ориджинал гарнитури ше ме накараш да разглобя помпата и да ти ги наснимам подробно...
-
Е чак пък вдругиден.Аз съм се хванал да я ремонтирам от пет години, до тук е изтъркана от ръждата и грундирана, ако я завърша в следващите пет добре дошло
До колкото помня цялото разглобяване се състоеше в 3 болта, но ми е неудобно да те карам да разглобяваш готовата помпа за 2-3 снимки.
-
Киро, сичкото ремонтен комплект е хванало пътя из село... Сега даже нямам и за снимка... Намерих само 5-6 гуми за бакърена пръскачка - явно вече на никой не му трябват, хаха.
Значи мойта е с два болта отдолу и с два отгоре, не са проблем, но вчера ми дадоха зор да оправяме доматито, знаеш как е. По първи май като си отида ще я разглобя и снимам. дотогава ще питам и тук из града на едно-две места да не излезе нещо. клапанът ще го направиш, само за буталото не знам дали може да се приспособи нещо... Сигурно ще може, жалко че ги няма тия старци дето можеха да кажат нещо по въпроса.
-
-
И аз в последните години от жизнения път на нашата Вида само добавях лоена набивка, пък тя на всичко отгоре даже не се сърдешеПървоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнениеА аз от десетина години даже и не сменям лоената набивка, както са ме учили... "Инструмента" го пазя, и друг съм си направил, ама сега само добавям нова намотка на две години
В Все за педесегодишна Вида говорим де. И на "гарвана" отдавна съм му свикнал, десетилетия вече, това не е хамалогия по мойте разбирания.

. Всъщност, може още да полива тютюна нейде из кърджалийско, защото я подарихме на една строителна бригада от оня край
.
Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
Из "Златния телец"
Коментар
-
Вида ръжда не хваща
А тези простотии се правят от името на всички ни.
Даника
Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар