Обява

Свий
Няма добавени обяви.

C компилатор за PIC16F87/88?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: C компилатор за PIC16F87/88?

С 10 милса се справят без проблем. Поне до тук нямам грижи. Единствено проходите между слоевете трябва да са малце по-големи Виж сайта им. Там си пише минимални изисквания. Поне според мен се справят с тях.

Колкото до домашни условия - еми играл съм си с всичко. Дори в момента имам фотолак, дето се маже, а не се пръска, барабар с проявителя за него - отново мажещ се. Ама все ми се случва да правя двуслойни, та не го докарвам до там. В разни английски сайтове и продават намазани платки, при това никак не скъпо. Май само това още не съм пробвал - готовите намазани платки.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Решението е взето!

Честотомера с PIC12F509, PIC12F635 или PIC12F683, в зависимост от това на кое от трите ще му стигне акъла. Външен 20Mhz кварц. Програмиране върху самата платка през ICSP.

Дисплея с PIC16F87, с вътрешния му генератор. Пак програмиране по ICSP, върху платката.

Платките са готови и днес ще ги пратя за правене. Междувременно ще ми се дотътри и програматора.

Порблема с компилаторите е решен. От асемблера придобих някаква представа до толкова, че да мога да си доизкусуря изхода от C-то, ако стане нужда.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Асемблера трябв да се ползва само да се види какви неща твори компилатора или при необходимост да се пише на асемблер в C сорса.
        Случва се като видя какво е компилирано и не ми хареса, да променя сорса на C и след компилация вече да ми харесва. Хич не е добра идея да се правят промени в асемблерния листинг и после да се асемблира. Ако правилно съм разбрал че искаш това да правиш - забрави...

Коментар

Не. Просто, след като видя листинга ще мога да преценя дали ми изнася, или да напиша конкретния пасаж или подпрограма на асемблер, още в C сорса.

Иначе, и за другото съм наясно - има си особености, които трябва да знам. Писал съм асемблер, макар и не за това, и съм наясно че тия неща трябва да ги знам, за да си позволя да пипам асемблерския изход от C-то. Не мисля обаче че засега такава интервенция ще ми се наложи. Изтърбушвал съм C++ компилатор да работи с мои библиотеки вместо с оригиналните си. Правил съм и собствен DOS екстендер, с който конкретното C++ работеше, ако знаеш за какво иде реч. Накратко, ако тръгна да се занимавам, ще се оправя някак, някога.
          Последно редактирано от sparkybg; 01-07-09, 14:38.

Коментар

Ясно, няма какво да те учиме значи

Коментар

Това е сорса за честотомера. Процесора е PIC12F629, вързан на външен 20Mhz кварц. Сигнала е взет от изхода на операционник през съпротивление 10 килоома, ограничен до 5 волта с ценер, и е вързан на краче GP1:

#include <pic.h>
              #define _XTAL_FREQ 20000000 //chestota na kvarca
              #define MIN_FREQ 5 //minimalna chestota, koiato shte se izmerva
              #define MAX_PERIOD ((_XTAL_FREQ/4)/MIN_FREQ) //maksimalen period, otgovariasht na minimalnata chestota
              #define MAX_OVF (MAX_PERIOD/65536) //maksimalen broj prepalvania na broiacha na timer 1, za minimalnata chestota
              __CONFIG(UNPROTECT&BOREN&MCLRDIS&PWRTEN&WDTDIS&HS);
              static union {
              unsigned long Cnt;
              struct {
              unsigned char LL;
              unsigned char LH;
              unsigned char HL;
              unsigned char HH;
              } B;
              } T1Cnt;

static unsigned char OvfCnt,GP1State;
              static unsigned long Period,Frequency;
              void interrupt Tmr1Ovf(void){
              ++OvfCnt;
              PIR1=0;
              GIE=1;
              }
              void SendToDisplay(void){
              }
              void main(void){
              OPTION=0b10001000; //inicializacia
              TRISIO=0b00000010;
              VRCON=0;
              PIE1=0b00000001;
              WPU=0;
              IOCB=0;
              CMCON=0b00000111;
              PIR1=0;
              INTCON=0b11000000;
              T1Cnt.Cnt=0; //nulirane na tekushtoto
              for(;; ){
              SendToDisplay; //izobraziavane na tekushto
              TMR1L=0; //nulirane na taimera
              TMR1H=0;
              OvfCnt=0;
              T1CON=1; //puskane na tajmera
              GP1State=GPIO1;
              for(;OvfCnt<=MAX_OVF; ){ //chakane za promiana na signala
              if(GP1State!=GPIO1){
              TMR1L=0; //startirane na izmervaneto
              TMR1H=0;
              OvfCnt=0;
              for(;OvfCnt<=MAX_OVF; ){ //chakane za promiana na signala - pyrvi poluperiod
              if(GP1State=GPIO1){
              for(;OvfCnt<=MAX_OVF; ){ //chakane za promiana na signala - wtori poluperiod
              if(GP1State!=GPIO1){
              T1CON=0; //izkliuchvane na taimera
              T1Cnt.B.LL=TMR1L; //zapis na tekushtia period
              T1Cnt.B.LH=TMR1H;
              T1Cnt.B.HL=OvfCnt;
              T1Cnt.B.HH=0;
              break;
              }
              }
              break;
              }
              }
              break;
              }
              }
              }
              }

Някой, нещо? Види ми се всичко е наред. Компилира се без грешка. Все пак, като първа програма на C за тоя процесор, и имайки предвид ръждясването ми, защото отдавна не съм писал, може и нещо да не съм предвидил.

Коментар

Добре де, нещо не вдявам. От какъв зор ще слагаш два контролера след като работата може да я свърши един?

Какъв ти е компилатора?
                Защото това static доста компилатори го слагат в флаш-а а не в рам-а на контролера.

И това : SendToDisplay; мисля че трябва да изглежда по следния начин SendToDisplay();.

Работя с тия:
                http://selectrapcb.com/
                Внимавайте с тия. Миналата година за пръв и последен път поръчвах там. От 20 платки 2 еднакви нямаше всяка с уникални габаритни размери... Едни отвори ги бяха пробили на ръка, защото дрил машината им нямала такъв размер свредла...
                Последно редактирано от Tisho; 05-07-09, 12:07.

Коментар

Ценера не е ли малко бавнодействащ за ограничител? И на какво напрежение е? Аз лично предпочитам бърз обратен диод към захранващата шина или резисторен делител, но може и да ми е остаряла информацията за ценерите.

Сорса не съм го гледал, щото още от началото се отказах от C за 8битовите и не съм достатъчно в час, че да давам мнение
                  О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от Tisho Преглед на мнение
                    Добре де, нещо не вдявам. От какъв зор ще слагаш два контролера след като работата може да я свърши един?
                    Модули, дето ще мога да ползвам и за друго. Просто ми е по-усобно в случая, а и двата контролера са евтини.

Какъв ти е компилатора?
                    Защото това static доста компилатори го слагат в флаш-а а не в рам-а на контролера.
                    Hi-Tech C e компилатора. Ръждясал съм и съм ги забравил. В началото имах някои проблеми с компилацията.

И това : SendToDisplay; мисля че трябва да изглежда по следния начин SendToDisplay();.
                    Нe e ли все тая? Поне компилатора не дава никаква грешка. И това съм забравил, всъщност. Със скобите поне е по-четливо, така че със сигурност е по-правилно, дори и да работи така. Взимам си бележка.

Внимавайте с тия. Миналата година за пръв и последен път поръчвах там. От 20 платки 2 еднакви нямаше всяка с уникални габаритни размери... Едни отвори ги бяха пробили на ръка, защото дрил машината им нямала такъв размер свредла...
                    Аз досега нямам основания за оплаквания. Поръчвал съм общо взето 6-7 отделни платки, по 3-4 броя всяка. Първите със затапяне, останалите никел-злато. Никакви оплаквания по отношение на качеството нямам до тук.

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                      Ценера не е ли малко бавнодействащ за ограничител? И на какво напрежение е? Аз лично предпочитам бърз обратен диод към захранващата шина или резисторен делител, но може и да ми е остаряла информацията за ценерите.

Сорса не съм го гледал, щото още от началото се отказах от C за 8битовите и не съм достатъчно в час, че да давам мнение
                      Че то по-бързо май няма. TVS-ите са си мощни ценери, а сработват за пикосекунди. Единствения лимитиращ фактор на ценера е капацитета му и индуктивността на изводите му. Обаче, ценера е вързан към маса, барабар с капацитета си. Честотите са максимум 300 херца - тук проблеми по отношение на бързодействие принципно няма. Делител също става, разбира се. И може да се направи, като вместо ценера са сложи резистор с подходящо съпротивление. Само че ценера е по-добра защита, понеже при претоварване дава накъсо, а ресизтора отваря.

Предвид че е вързан през 10 колоома, ценер на 4.7 волта върши перфектна работа.
                      Последно редактирано от sparkybg; 07-07-09, 09:34.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        Че то по-бързо май няма. TVS-ите са си мощни ценери, а сработват за пикосекунди. Единствения лимитиращ фактор на ценера е капацитета му и индуктивността на изводите му. Обаче, ценера е вързан към маса, барабар с капацитета си. Честотите са максимум 300 херца - тук проблеми по отношение на бързодействие принципно няма. Делител също става, разбира се. И може да се направи, като вместо ценера са сложи резистор с подходящо съпротивление. Само че ценера е по-добра защита, понеже при претоварване дава накъсо, а ресизтора отваря.

Предвид че е вързан през 10 колоома, ценер на 4.7 волта върши перфектна работа.
                        Пиковете имат диод на I/O-тата - един от маса към към извода и един от извода към захранване.
                        Така че споко. Ценера ти стига.
                        Последно редактирано от sparkybg; 07-07-09, 09:34.

Коментар

Пиковете имат диод на I/O-тата - един от маса към към извода и един от извода към захранване.
                          Така че споко. Ценера ти стига.
                          Имат я, оня ден брах ядове с тях. Такъв красив latch ми направи, че ми отидоха 2 часа, докато се усетя
                          Е, то това си беше изцяло моя грешка де, не обвинявам никого.

Спарки, явно аз съм поизостанал с инфото, ще се четат пдф-и .
                          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Колкото до платикте, ето ги:

И тоя път нямам оплаквания от качеството, поне по мойте критерии.
                            Прикачени файлове

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X