До: C компилатор за PIC16F87/88?
Колега, мога а ти предложа следното за ниските честоти: Вместо да чакаш по 5 минути за да премериш 0.5Hz, пусни Timer2 gate да се управлява от фронтовете на измервания сигнал, а самия таймер го "пълниш" от тактовия генератор на PIC-a. Така, за времето на един (а ако е с 50/50 запълване - и на половин) импулс, получаваж абсолютно точната стойност. Изпробвано, работи. Ако искаш наистина точна мерилка, сложи на единия канал на АЦП-то някакъв термодатчик (LM35 например), защото вътрешния осцилатор малко бяга от температурата.
Правил съм такова нещо, сверено с лабораторен калибриран Fluke дава разлика под 0.005% и мери много, много по-бързо.
За съжаление сорсовете останаха на стария хард, а той си замина в небитието....
Асемблера на PIC16 е ултраелементарен, кода е 2-4 пъти по малък и по-бърз от тоя на компилаторите, а за приложения като това, където тайминга е от критично значение... зае.и Си-то.
П.П. Честотомера го правих на PIC16F688 - стана перфектен и още си аботи без забележка. Ако ще се забъркваш с 87/88, препоръчвам ти 88. Все пак за такова просто нещо си струва да се замислиш за 688. само с 14 крака е, но то и без това не ти трябват повече, ако ползуваш STN.
Първоначално публикуван от sparkybg
Преглед на мнение
Правил съм такова нещо, сверено с лабораторен калибриран Fluke дава разлика под 0.005% и мери много, много по-бързо.
За съжаление сорсовете останаха на стария хард, а той си замина в небитието....
Асемблера на PIC16 е ултраелементарен, кода е 2-4 пъти по малък и по-бърз от тоя на компилаторите, а за приложения като това, където тайминга е от критично значение... зае.и Си-то.
П.П. Честотомера го правих на PIC16F688 - стана перфектен и още си аботи без забележка. Ако ще се забъркваш с 87/88, препоръчвам ти 88. Все пак за такова просто нещо си струва да се замислиш за 688. само с 14 крака е, но то и без това не ти трябват повече, ако ползуваш STN.
.

Точно така и смятам да програмирам настоящия ми проект. Предвидим съм и джъмперче за откачане на филтърните кондензатори от захранването, за да мога да си взимам съвсем всичко от програматора.
Коментар