Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мобиком окончателно спира...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Мобиком окончателно спира...

Основния недостатък на мобифон мрежите е, че сигнала няма никакво криптиране. Едно време спокойно слушах разговори с двубандовата ми радиолюбителска мобилна станция, която беше отключена да приема извън радиолюбителските обхвати. Естествено не съм прекалявал. Просто чух без проблем няколко разговора. Това и убива единствените предимства на мобифона. Според мен трябва да има повече радиолюбители. Това е най-сигурната комуникация при евентуални бедствени ситуации.

Коментар

Изгорях с едни 40 лв Да му се невиди- не бяха лоши. На времето като ГСМ беше за баровци, аз си движех с мобифона. Първо имах Нокиа 250, след това Бенефон Драгон. Остават ми за спомени. Но последните няколко пъти когато ползвах РТК ме отхвърляше (не ставаше връзка)- още преди 2003 бяха му отпуснали края.
      http://www.agentura.ru/specnaz/gru/spezi_1.jpg
      Lancia Kappa TDS (такъв...италиянски петак) / Land-Rover 88 Series 3 FFR, 2.25Petrol

Коментар

Мобифоните нямат нужда от криптиране на линията. Те имаха скрамблери във всеки телефон, и най-евтиния. Когато е включен, нямаш ядове да хванеш сигнала. Обаче освен бълбукане няма да чуеш нищо друго. Можеш да го декодираш щом имаш нужното оборудване. Предполагам че може да се купи за смислени пари. Чувал съм за втора употреба, 2 - 5 милиона лири. Ще ти струва обаче повече време, отколкото информацията е актуална. За две седмици със сигурност ще научиш какво са се уговорили ония за утре. Но преди две седмици.
        А стандарта ГСМ никога не е имал нищо такова. Изискването е тъкмо обратното. Компромата също струва пари, що мислиш такава фирма се продава нацяло за милиарди? С хиляда абоната.

Коментар

Стефане, не съм толкова навътре в нещата. По-късно във времето може да са имали такива устройства телефоните, но преди около 8 години се чуваха прекрасно гласове на честотна модулация на около 450MHz със Yaesu VX-1R.

Коментар

скрамблер, хехе, огледална спектърообръщачка. 3 реда в Матлаб и слушаш разбираем български език. Хардуерно - 50 лв части, програматор и втори курс по-прилежно МЕИ. А и кога ли някой го е ползвал. Това, че мобифоните се слушаха, и даже се настъпваха с обикновено любителско FM радио (леко отключено), е обективен факт.

GSM съдържа в себе си изискване за криптиране и без него трудно би работил. Тъжното е, че е само от апарата до централата, а в централата всичко е чисто. Трябва да си инсталираш в телефона някакъв voip за да приказваш тайно. Което пък е тривиално с по-новите телефони.

Конкретно към Стефан: споделям виждането ти, че почти всичко ново е чалга и пародия на по-старото и по-мисленото, но в случая се заблуждаваш. NMT беше стъпало. Имаше си своите моменти и жалко, че го махат тук, но технологични предимства пред GSM почти няма.

GSM като такъв е измислен от инженери, познаващи NMT. Умни хора. После е попаднал в ръцете на педе^H^H^H^Hтърговците, но то важи за всичко.

Коментар

Освободения от Мобифон банд на 450 MHz ще се използва за изграждане на цифрова мобилна мрежа по стандарт CDMA2000.

Относно ТЕТРА - да, наистина тя е най-устойчива. Теоритично дори е възможно една ТЕТРА мрежа да поеме целия трафик в един град от 20 000 жители, защото ТЕТРА терминали ще имат 20тината пожарникари, 40те полицаи, 10 медицински служители, кмета и попа. ТЕТРА поначало е създадена за аварийни служби като полиция, бърза помощ, гражданска защита и т.н. а не като публична мобилна мрежа.
              Да се говори за ТЕТРА в страна, която има 2 работещи ТЕТРА мрежи (ако няколко базови станции могат да се наречат мрежа) тази на военните и на гранична полиция, а единствениата компания с лиценз за 3 години не е направила нищо и лиценза не й се отнема е просто безмислено.
              Важно е комуникацията да е надеждна, още по-важно и кой държи терминала...
              По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

Тетрата има повече от НМТ, отколкото от ГСМ
                А за още 50 лева какво става със щатния трамблер?) Ония прахосмукачки не случайно струват по толкова. Когато се сбъсках с въпроса за пръв път, очилата ми смятай се вдлъбнаха сами. Пък уж минават за изпъкнали.
                И жиесемките пак затова струват по толкова. Че и мигновенно пеленгират телефона, все едно дали е включен. Няма да го засекат само ако трябва по него да спасяват някого, виж тука имало право на тайната и било секретно. А за свинствата винаги е прозрачен.
                Чалга. Биг брадър, ако трябва на езика на оригинала. Връзка - йок. А, и машина за пари, разбира се.

Коментар

Добре, че пуснаха мобилните телефони, та да се изчисти ефира от псевдо-радиолюбители.

Коментар

Първоначално публикуван от Estranged Преглед на мнение
                    Основния недостатък на мобифон мрежите е, че сигнала няма никакво криптиране. Едно време спокойно слушах разговори с двубандовата ми радиолюбителска мобилна станция, която беше отключена да приема извън радиолюбителските обхвати. Естествено не съм прекалявал. Просто чух без проблем няколко разговора. Това и убива единствените предимства на мобифона. Според мен трябва да има повече радиолюбители. Това е най-сигурната комуникация при евентуални бедствени ситуации.
                    Хи, хи, и това не е всичко! С подходящ офсет м/у честотите на приемане и предаване можело не само да се слуша, а и да се говори с абонатите на Мобиком.
                    Аз, за разлика от теб, не само не съм прекалявал, а дори и не съм го пробвал тоя номер. Ама Гогльо си призна, доброволно...
                    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                      ...пеленгират телефона, все едно дали е включен...
                      ъъъ. Друга физика съм учил, значи.

Докато е включен, не само че го знаят къде е жисиема, но и не могат без това познание. Иначе край на сметките за времеви слотове.

А като е изключен, как?

Коментар

изключен в смисъл, че не говориш по него и ти е просто в джоба, а не, че си махнал батерията, сим-картата и си минал върху него с валяк.
                        мисля, че това има предвид Стефан.
                        - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                        - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнение
                          изключен в смисъл, че не говориш по него и ти е просто в джоба, а не, че си махнал батерията, сим-картата и си минал върху него с валяк.
                          мисля, че това има предвид Стефан.
                          тъй може. Не че се съмнявам в Стефан, ама ще го вземе някой за чиста монета и айде поредната конспирация...

Коментар

Не съм аз виновен че копчето Изкл. ги оставя както се оказва всъщност на стендбай. Докато не му измъкнеш акумулатора, могат да те слушат и през микрофона му. Точността на мястото не е особена, но пък за това си има други методи.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                              Не съм аз виновен че копчето Изкл. ги оставя както се оказва всъщност на стендбай. Докато не му измъкнеш акумулатора, могат да те слушат и през микрофона му. Точността на мястото не е особена, но пък за това си има други методи.
                              Ъ? Това що за апарат е, дето така се изключва? Вземи един амперметър и любимия си ME45, за да видиш, че поне в него не е така. 2-3 милиампера като е включен, без нищо да прави и изчезващи микроампери, когато е изключен. Ако някой ми каже, че с 50 микроампера може да подкара приемник и протоколна логика с нужната производителност, в цивилно устройство, веднага ще го питам какво устройството прави с останалия ток, докато е "включено".

И какво излишно да резнем, за да изкарва една батерия по половин година.

Да те слушат... значи трябва да накарат телето да излъчва.
                              1. много нагло
                              2. ще се види по много начини (радиоапарати, телевизори наоколо)
                              3. бързо ще свърши тока
                              ...
                              n+1: GSM протоколът е публикуван, мамка му!

Коментар

Имам чувсвото че то винаги работи в импулсно-пакетни режими. Не съм се интересувал, ако съдя по смущенията на радиото - спи - спи, па изхърка.
                                Като говори в щатен режим - видимо също. Иначе няма да се върже и по батериите.
                                Да бе, публикуван. Какво компютърно не е публикувано? Пък интернета гъмжи от сайтове за недекларираните функции на кво ли не. От Уиндоусите до кухненските печки и прахосмукачките. За телефоните сигурно са хиляди. Не ща да ги чувам, тия дни ще трябва да ида на място. МЕ-то ще чака да поумнея за да го оправя. Сега трябва да се боря с некво нокиесто. И на него не му виждам копчетата. Направи ме на маймуна.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X