Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Търся схема за регулатор на мощност на самоделна пещ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Търся схема за регулатор на мощност на самоделна пещ

Здравейте,

Направих си пещичка с електрическо загряване - 3,5кW - еднофазно, кварцова тръба и изолация.

Бих желал да контролирам температурата посредством регулатор на мощността, а не чрез терморегулатор и търся схема за целта.
    В магазините намирам такива устройства, те са описани като регулатори за мощност, но са за индуктивни товари и според търговците бързо ще изгорят.

Доколкото успях да намеря информация, схемата би трябвало да е изпълнена чрез триак / симистор. Не съм специалист в областта и цитирам дословно.

Ако няма такава схема - ще стане ли с латер?

Прикачвам няколко снимки на творението ми. То ми е първото такова и съм сигурен, че е пълно с грешки. Зная, че симетрията му е пълен "фън - щуй", но суровините ми бяха такива.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20170804_150152.jpg
Прегледи:1
Размер:90.8 КБ
ID:6136690

Име:20170804_150203.jpg
Размер:67.0 КБ
ID:6136691

Име:20170804_150254.jpg
Размер:94.4 КБ
ID:6136692

Смятам да го ползвам за две работи: едната е да си правя специални сажди, дето да ги ползвам за хептен специален пълнител в каучука, а другата - да си закалявам стомани.

Благодаря предварително.

Хубав ден.
    Драго
    Черно, мирише и разваля характера!

От: Търся схема за регулатор на мощност на самоделна пещ

Обикновен димер за лампи е твоят човек. Само да носи тая мощност.

Ако нещо такова е направено за индуктивен товар, то е направено да ТОЛЕРИРА индуктивен товар. С активния няма да има никакви проблеми. Ако е подбрано по мощност де.

Коментар

Правилно ли съм информиран, че така температурният контрол би бил по-прецизен от позиционното регулиране с термоконтролер?

Коментар

Не непременно.

Впрочем има и термоконтролери които променят мощността на нагревателя вместо да го включват и изключват.

Коментар

http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=86759
          А тук и другаде продават готови и Ясен ти каза останалото. Трябва и по- голям радиатор
          https://vikiwat.com/regulator-phase-regulator-40-a.html
          А тези простотии се правят от името на всички ни.
          Даника
          Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Имам един "ЛАТР - 1М 220в 9а 1974г". Предполагам, че ще стане, но как да го проверя дали е здрав? Единият от двата входа се клати и ме е страх да го захраня.

Коментар

Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
              http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=86759
              А тук и другаде продават готови и Ясен ти каза останалото. Трябва и по- голям радиатор
              https://vikiwat.com/regulator-phase-regulator-40-a.html
              Благодаря.

Дали ще станат за управление за мощност на нагревател? Бях уверен (ударението да се чете на воторо "е"), че тези за електромотори бързо ще умрат при употреба за реотан. Дали да разбирам и теб и Ясен, че стават?

Коментар

Стават.

С ЛАТР също става, ако е наред, като бонус получаваш по-малко смущения в ел. мрежа. Но не им знам размерите наизуст, а и имат навика да създават проблеми при продължителна работа под товар - нещо което с регулаторчето от по-горе няма да ти е фактор.

Коментар

Благодаря.

Коментар

Защо реши че ще регулираш температура посредством мощността.

За тая работа си има терморегулатори със хистерезис ако трябва.

Не съм наясно колко ти е важно да е точно,но ако да,виж промишлените ЕСПА регулатори, трябва да се намират за без пари
                    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                    Анатолий Пейчинов o8875о9815
                    https://dvrbg.com/

Коментар

Да ковеш челик,,http://www.offroad-bulgaria.com/show...,,Смятам да го ползвам за две работи: едната е да си правя специални сажди, дето да ги ползвам за хептен специален пълнител в каучука, а другата - да си закалявам стомани."
                      цената няма да е като за аквариум, а и с регулиране на моментната мощност е истината. Това ЛАТР ите ги вкарай в музея, ма не и за работа, и то на 4квт.
                      Даника

Коментар

ЛАТР-а ти е под 2kW, а нагревателя казваш, че е 3.5kW. ЛАТР-а ще прегрее, замирише и изгори. Регулатор с триак ще пее, те са точно за активен товар, разбрал си наобратно.

Коментар

Имам няколко приятели с моделарски фурни за печене на лодки, но мисля, че са с доста по-малка мощност. Имам и приятел керамик, с много корава пещ, но не съм го чувал бая време, че нещо си бръмчеше по чужбина.
                          Какви температури ти трябват, та да знам с кой да се консултирам ?
                          ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

.......
                            Даника

Коментар

Каква точност гониш? И какъв е бюджета? Терморегулатор с PID ще ти кове температурата, а фазовия регулатор който ти предлагат ще ти замести SSR релето. Само дето няма да ти превключва през нулата ама надали ще е проблем. Терморегулатор с аналогов изход е доста по-скъп, както и съответния регулатор след него - не виждам смисъл защо трябва да управляваш температурата чрез промяна на мощността.
                              Живей така, че ако утре е последния ти ден, да не е необходимо да променяш нещо днес!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X