Привет колеги, вчера си купих обикновен подов вентилатор на Теси, 40 вата, има 3 степени и механичен таймер до 1 час да се изключва, забелязах че на най-ниската 1- ва степен, си духа силно за мен и ми се ще ако е възможно чрез димер като тези за намаляване на крушката светлината, така да намалявам и оборотите на вентилатора до комфортното за мен усещане, ще стане ли и какво е решението, без да изгоря нещо по вентилатора?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Намаляване оборотите на домашен вентилатор за охлаждане
Свий
X
-
От: Намаляване оборотите на домашен вентилатор за охлаждане
Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнениеВиж как са му направени степените.
p.s. Това е модела вентилатор: http://timetron.bg/index.php?id_prod...duct&id_lang=2
Коментар
-
Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнениеОбикновено не е толкова просто.
Коментар
-
Аз поне така не мога да позная. Зависи какъв е електромоторът - ако е четков можеш да си го димираш с димера колкото си искаш ама вентилатор такъв не съм виждал никога. Ако е променливотоков с димера ще го утрепеш, а може и пожар да направиш.
Коментар
-
В тези вентилатори масово се ползват асинхронни двигателчета,като оборотите се променят чрез первключване на броя на чифтовете полюси в статорната намотка.
Оборотите могат да се променят или с пренавиване ,или с промяна на честотата на захранващото напрежение посредством специален честотен регулатор.
С димер се променят оборотите на колекторните четкови двигатели.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнениеТова с регулатора на честота е доста извън бюджета.
Коментар
-
Първоначално публикуван от plamenpe Преглед на мнениеТо щото пренавиването е евтино,даже и да се намери някой мазохист да го направи.
Коментар
-
Евтиния вариант е да го върнеш от там дето си го взел и да искаш да ти го сменят. Ако си го купил от магазин, направо искаи да тестват новия пред теб за да не се получават такива неприятни ситуации. Пък ако е купуван онлайн, връщаш и се молиш новия да е ок, или го тествай в еконта
Коментар
-
Не, че някой ще седне да навива трансформатор, но с едно просто сваляне на напрежението, например на 160 волта-няма ли да се намалят оборотите?
То и мощността ще падне, от там идват и оборотите, но това двигателче и без това не е натоварено...Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнениеНе, че някой ще седне да навива трансформатор, но с едно просто сваляне на напрежението, например на 160 волта-няма ли да се намалят оборотите?
Коментар
-
С една дума, да не се занимавам с глупости, въпроса беше ако ставаше с димер че имам такъв подръка и да се реши веднага въпроса, но като ви чета за какво иде реч, хич няма и да се занимавам повече, пускам си го както си е заложено фабрично на съответната степен и това е, благодаря ви за съветите все пак
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар