Обява

Свий
Няма добавени обяви.

УКВ-антена, 88 - 108 MHz

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• УКВ-антена, 88 - 108 MHz

Здравейте

Касае се за външна антена за УКВ-тунер Technics.

Връзката е с екраниран кабел, 75 Ohm.

Какво да закрепя на другия му край

Идеята ми е да бъде нещо кратно на дължината на вълната, метров обхват.

Въпросът е ,,колко дълго", с каква форма и връзка към екранирания кабел...

p.s. истината е, че не ми се конструира ,,полудипол" с U-коляно за съгласуване.
    Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
    „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
    LZ1EMS

От: УКВ-антена, 88 - 108 MHz

Емо, най-лесния и добър и прост вариант е да си сметнеш 300 делено на 100 и да видиш колко дълъг дипол(в метри) да си направиш. Две метални пръчки - едната надолу, а другата нагоре. Ако не ти се конструира такава конструкция, спокойно можеш да се откажеш от долната пръчка. Не ти е нужно да съгласуваш нищо, защото няма да предаваш. Ако можеш, заземи си радиото и не се занимавай с друго.
    При положение, че искаш да конструираш нещо по-сложно, реши каква ще е целта му, Някоя специална станция ли искаш да хванеш и ако да, сметни 300/f (f=честотата на станцията, която искаш да слушаш) и ползвай линийка вместо КСВ метър. После виж от коя кула се излъчва, ползвай калкулатор за яги антена (пример) и насочи изработеното яги към кулата или към нещо, което отразява сигнала.
    Ако пък искаш нещо по-интересно, вземи си един ротатор за антената и пробвай от по-високо да търсиш станции, които са нейде по-далеч.
    Е, има и опцията да гониш разни станции през лунното им отражение, но там заигравката е доста по-сериозна .
    Ако имаш допълнителни въпроси, питай.

П.П. Какво и е на J-ката? Прави се лесно и резултатите са сравнително добри..
    Последно редактирано от upi; 25-10-15, 07:53.
    Ако не свършва добре, значи не е свършило!
    0888 315 794
    LZ1UPI
    A1 (Rh+)

Коментар

Просто съблечи 80см от екранировката на тоя коаксиал и вече ще имаш по-ефективна от нужното за София антена. С риск даже да претовариш входа на тунера.

Коментар

Колебая се м-у двете предложения. Вариант II изисква ли съгласуване
        LZ1EMS

Коментар

Ако събелената оплетка я обърнеш обратно върху изолацията на долната част на кабела, даже ще си почти идеално съгласуван

Само кабела е добре да е по-твърд, иначе трябва да го държиш изправен с нещо изолирано.

Коментар

Т.е. ако за жилото и ширмовката закрепя директно рамената на 80 cm стайна антена, едното го насоча плътно назад, а другото напред, ще се получи необходимото съгласуване на импедансa
            LZ1EMS

Коментар

Това което аз ти предложих е изобщо да не ползваш "антена", а да си я направиш от края на коаксиалния кабел като просто го съблечеш на 80см (=л/4) и махнеш оплетката. Вътрешната изолация можеш да я оставиш - хем ще е по-естетично, хем (теоретично) разширяваш банда, хем пречиш на окислението. Така ще имаш КСВ от порядъка на 2-3, което за приемна антена за твоите цели е страхотно. Остава цялата тази конструкция да обърнеш вертикално и ще имаш около 1000-10000 пъти по-силен сигнал отколкото ти трябва, за всички УКВ радиостанции които изобщо се чуват в София.

Ако си хитър и обърнеш оплетката върху несъблечения кабел (като чорап) ще получиш съгласуван (или опит за съгласуван) полувълнов дипол захранен в единия край, за този обхват. КСВ като нищо ще е под 1.5 за целия обхват. Не че ще има практическа разлика спрямо горния вариант, но ще спечелиш точки като радиолюбител.

И най-накрая, ако вземеш 2 парчета по 80см проводник и ги свържеш едното към оплетката, другото към жилото и ги опънеш по права линия или под ъгъл ще получиш друг вид антена, КСВ ще е 4-5 и пак се е утрепало за приемник.

Също можеш да вземеш 1.5м проводник, да го огънеш в кръг и двата края да свържеш към жило и оплетка. Пак ще имаш КСВ 4-5 и пак нямаш грижи с приемането.

Цифрите за КСВ може да звучат кощунствено големи ама за прием на концертни УКВ радиостанции са много по-добри от тези, с които обикновено се работи (10-100). Мощностите на предавателите и параметрите на модулацията са съобразени с тези условия и затова всъщност цялата занимавка има по-скоро нагледна стойност.

Идеален резултат ще получиш и просто като пъхнеш първото попаднало парче проводник 30-100см в гнездото на антенния вход.

Коментар

Имам на гаражния тунер правена антена по някъкъв руски сайт.
                Работи доволно ефективно.
                Представлява квадрат от 0.5мм алуминиева ламарина с размери 15/15 см.
                Утре ще премеря точните размери и ще ги пусна, иначе е нещо подобно:
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:antena.jpg
Прегледи:1
Размер:36.3 КБ
ID:5688181
                Ясен: ”в Наречен си лекувам нервите от форумното модериране...”

Коментар

Ясене, т.е. заголен 80 cm ,,коаксиал" е за предпочитане (КСВ - 2), сравнено към останалите изброени опции

Мн. трудно ми се вижда да запазя и обърна наличната оплетка назад.

,,Печеленето на точки като радиолюбител" пред мен самия ми е основен мотив за цялото упражнение, признавам...

p.s. последната схема ми се вижда определено не-съгласувана.
                  LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение
                    По-лесно е отколкото си мислиш.

Коментар

Ще опитам.
                      LZ1EMS

Коментар

Мнение на emanuilis
                        Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        По-лесно е отколкото си мислиш.
                        За целта, обаче кабелът трябва да е качествен с добре изработена екранировка / оплетка, която може да се събере назад като мрежичка и да се опъне обратно върху изолацията. С кофти кабел, чиято оплетка е от няколко мижави жички, е много вероятно да се скъсат далеч преди да успее човек да ги събере и опъне назад върху кабела.
                        Успех!
                        Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
                        First impression is not always true. Get inspired.
                        Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
                        Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

По това, което си спомням от едновремешните антени за Белград, може да съгласуваш полувълнов дипол и коаксиален кабел с U-коляно, но само за един канал, не и за толкова широка честотна лента. Имаше и купешки УКВ антени с огромни размери - 3 елемента : дипол, отражател и вибратор, като и най-късия елемент беше над метър дължина. Некой ако пази такава, щото аз нарезах моята за снадки на компресорните маркучи, може да ти свърши работа.
                          Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                          Из "Златния телец"

Коментар

Какво по точно искаш да правиш с тая антена
                            Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                            Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                            Анатолий Пейчинов o8875о9815
                            https://dvrbg.com/

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
                              Какво по точно искаш да правиш с тая антена
                              Да съм спокоен, че всичко е технически издържано.

+

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение
                              ,,Печеленето на точки като радиолюбител" пред мен самия ми е основен мотив за цялото упражнение, признавам...
                              LZ1EMS

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X