Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Електронно гласуване - може ли да бъде манипулирано?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Електронно гласуване - може ли да бъде манипулирано?

И още нещо за "загрижилите" за сигурността електронна,
    в момента броя имащи право на глас, са повече от броя лични карти на пълнолетните.

Тия фантоми, имате ли идея ква мъка ще е да гласуват електронно?

А това че всяка седмица ще можете да имате евтини референдуми, избори и каквото е нужно да ви питат, или искате да не ви питат?
    байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
    Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
    Суперспам - спама на суперите

Коментар

И още нещо. По делата им ще ги познаете:

Регистрираните да агитират с "НЕ" са 11 инициативни комитети, партии и коалиции.

Това са: "Атака", Земеделски съюз "Александър Стамболийски" на Спас Панчев, Движение за радикална промяна "Българска пролет", Партия на българските жени, Движение "Напред България" на Тодор Славков, Движение за европейска интеграция, както и пет инициативни комитети - "НЕ давам гласа си за купен вот", представляван от Цоло Линков, и още четири комитета с представители, съответно Радослав Маринов, Павла Цветкова, Ивайло Петров, Емил Иванов.
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Ех противници на референдумите,
        ами границите на Санстефанска България са определени с референдум бре, почему се срамите да се .....

Сами си представете резултата, ако прадядовците ни се кумиха и умуваха тогаз...
        байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.

Коментар

Аз говоря за техническата част на въпроса, не за референдумите по принцип? Колко от коментиращите си вадят хляба с писане на такъв софт, че да решат вместо IT-тата опасно ли е за манипулация, или не?
          Е щото сега няма задни вратички и никакви фалшификации, мндамм
          Сега има доброволна йерархична организация. Застъпник - преброител - така до горе може да се направи контрол. С електронната система си опира до едната вяра в добрата воля на властимащите.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
            Странно защо по толкова важна тема някак си в страни останаха специалистите по темата. Все едно с референдум да се решава дали за определена метастаза - химиотерапия нужна ли е.
            В bgdev има дискусия, програмистите са почти единодушни, че няма как да се осигури гаранция за непробиваемост, демек да не може да се манипулира технически. Дори при най-добро желание.
            Някаква фирма близка до властта ще вземе поръчката, програмистите ще го накодят със всичките му задни вратички, докато им дуднат за закъсненията и за заплата на бежанец в Германия.
            Ако не ви се търси да дам и линка на темата де сме го дъвкали. Личното ми мнение е, че е безумно да питаме баба Пена, Хасан и Драган - дали да строим експериментални термоядрени реактори у всеки квартал, че да не плащаме за ТЕЦ.
            Ако това влезе - демокрацията, дори в най-изкривения и вид - остава в историята. Има и филмчета по въпроса за челния американски опит, ама в тоя форум са забранени.

То отвън ще е здрава, ама задната вратичка може да е по задание.

Останалото го е казал Чавдар, дори не е нужно да си спец, че да се сетиш какво ще се случи. Дори няма да им плащат, да ви разправям как работи кръводарителската мафия, че ми се наложи да пазарувам лично?
            http://www.dw.com/bg/%D0%B0%D0%BA%D0...-15265-html-cb
            Тука коментарите под статията също са показателни, напук на масовото облъчване.
            Ако сте забравили от няколко години има и криптовалута(електронни пари) те как се гарантират?
            И как може да плащаш някои дето пише вирус и никои не може да проследи това плащане?

Коментар

Аз говоря за техническата част на въпроса, не за референдумите по принцип? Колко от коментиращите си вадят хляба с писане на такъв софт, че да решат вместо IT-тата опасно ли е за манипулация, или не?
              Да,
              ама първо 1/10 са тия дето те разбират, а второ, 80% ги навиваш да са против (щото им внасяш несигурност в нещо непонятно за тях) .
              И при османците защо си мислиш че не е имало фалшификации?

Та дай да си определим ценностите.

По-важно е да се изгради система за бързо и евтино гласуване,
              отколкото в момента да дъвчим философски локуми на тема смотани програмисти.

Коментар

Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнение
                Ако сте забравили от няколко години има и криптовалута(електронни пари) те как се гарантират?
                И как може да плащаш някои дето пише вирус и никои не може да проследи това плащане?
                Мислиш, че ще пуснат всеки да си инсталира софта на преброяването ли, както е при Биткойн? Дори при този случай има възможност за форкване на веригата, както и през манипулация на trird-party софта под сорса на Биткойн. И форкване на Биткойн вече е имало, както и случка една групичка да поеме контрола на над 51% от изчислителната мощност. Въпрос на добро желание беше да не се изсилват, щото щяха да компрометират системата.

Коментар

По горе има един дебат. Казва се кода е отворен/публичен...

Коментар

Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнение
                    По горе има един дебат. Казва се кода е отворен/публичен...
                    Трънки! Дори така да е - мога да ти кажа 1000 начина как се скрива функционалност при отворен код. Освен ако не си фен да си напишеш нова операционна система, компилатор и хардуер дори. Че вече и кварталния бакалия може да си поръча custom процесор, правили са ми оферта да си направим такъв. Държавата има предостатъчен ресурс да го направи.

Коментар

Дръжки - ежедневно съществуват милиарди "гласувания" викат им финансови трансакции
                      ти да не би да нямаш интернет банкиране?

Въпросните черни сили дето ще се занимават с нашите електронни гласувания, ако имаха знанията и уменията, дали пък няма да се насочат към по-печеливша ниша
                      Щото ако пробиеш "гласуванията" в борсите в Лондон или NY то за един ден ще заработиш 10год. евентуална печалба в България. Тъй де, нали елементарно било
                      Последно редактирано от DBRS; 24-10-15, 12:51.

Коментар

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
                        Дръжки - ежедневно съществуват милиарди "гласувания" викат им финансови трансакции
                        ти да не би да нямаш интернет банкиране?
                        Пак ми говориш за вяра, а тук религията не е на почит. При банкирането има канал за обратна връзка, ако нещо не се получи както трябва. Затова са тия големи времена за сторниране на транзакция, и има персонален, заинтересован контрол.
                        Пък и интересите са на съвсем друго ниво, в моята нищожна сметка не седят милиардите, дето изкушават кандидат-властниците. Да, банкирането също може да се хакне. Случаи - бол.

Коментар

Уф,
                          ми електронното също може да има обратна връзка, би трябвало да знаеш.
                          Да не говорим, че 2/3 от хората в чужбина биха гласували и явно.. Аз например също.

Огромния проблем на обществото ни е, че малограмотните избират кой да ни води, електронното дава възможност това да се промени, и ти си против?

Коментар

Да, банкирането също може да се хакне. Случаи - бол.
                            То сичко може да се хакне. Примерно референдума в Крим
                            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
                              Уф,
                              ми електронното също може да има обратна връзка, би трябвало да знаеш.
                              Да не говорим, че 2/3 от хората в чужбина биха гласували и явно.. Аз например също.
                              Всичко е на произвола на силните на деня. Може много неща, ама що ли им нямам безрезервна вяра на тия в парламента... Тайната на вота не е гарантирана. Честността на преброяване е на честна дума. Гласуването ще се прави на компа на местния тартор, щото иначе трошат ръце. За кво ми е това чудо? Върви пред трансфузиологията да видиш как гладните вземат по 20 лева за кръводаряване, а тартора прибира 700 за трима. И това може да се види и пипне. Логиката показва да си договоря и напазарувам директно, но животът е различен.

Коментар

Криптовалутата за мен е решение за много неща в държавата включително гласуването.

Отворен код, пишем го ние. Може да мести токени между персонални акаунти на всеки гражданин и "плаща" при гласуване. Токените може да се ползват за облаги в администрацията и получаване на помощи

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X