Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Свързване на домашно кино

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Свързване на домашно кино

- как да го свържа бе младеж ?!
    На кратко, преди месец-два си взех домашно кино от съфорумник - Sony STR-DB940. До сега го нямах особено време да го слушам и не му се впрягах много, много как е вързано. Днес реших да оправя плетеницата с кабелите. Всичко е свързано и работи, обаче имам следният въпрос:
    - Искам да го ползвам както 5.1, така и стерео (и 4-те колони) от компютъра. Знам как да си изкарам 5.1 от саунд картата на PC-to, DVD-то е вързано с оптика, обаче остава свързването на говорителите. Свързани по долната схема (без цветното) е стандартно окабеляване за 5.1. Обаче като слушам стерео свирят само предните 2 колони, без буфера и останалите. Ако свържа А+B (на B слагам задните) свири във всички режими, но се губи смисъла на 5.1-то.
    Та след кратки размисли установих, че когато не се подава 5.1 сигнал към усилвателя, той "пуска" само предните 2 колони, на изхода на дублираните предни говорители B има сигнал. Ако пусна DTS сигнал, демек 5.1 всичко сработва.
    Конкретният въпрос е мога ли да "бриджна" говорители В (дублираните предни) със задните. Така ще си работи във всички режими поне по моята логика, дали ще го понесе усилвателя ?
    * уточнявам, че на самия усилвател има селектор с 4 положение - OFF - A - B - A+B, като А са предни основни говорители, В предни "дублирани".

Схемата която искам да осъществя е:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Сони.jpg
Прегледи:1
Размер:113.7 КБ
ID:6059704

- възможно ли е (така де ще опека ли нещо) >?

Благодаря

От: Свързване на домашно кино

Режимите се сменят с четирите бутона A.F.D 2ch и +- MODE. Говорителите които си свързал на В са за втора зона т.е. не те касаят.

Коментар

Ако съм ги свързал по горната схема (без цветното) каквото и да сменям от бутоните които си посочил все свирят предните 2 ако сигнала не е 5.1...
      Редно е да е така, но бих искал на стерео да свирят 4 -те колони
      Та затова ме интересува дали мога да ги бриджна?!

Коментар

Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнение
        Та затова ме интересува дали мога да ги бриджна?!
        Ако питаш дали можеш да дадеш на късо изходи на усилвателя - не, не можеш. Ще издумкаш нещо.

Единствения вариант е да подаваш едни и също за предни и задни на входа. Което е "5.1ch input" на схемата. Там можеш да ги свързваш успоредно както ти е кеф. Ама няма да ти работи събуфера, освен ако не сложиш и кросовер за него на входа. Който пък трябва да е активен, за което пък трябва и захранване....

С 2 думи - зарежи. Стереото значи 2 колони. Затова и така ги правят.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          Ако питаш дали можеш да дадеш на късо изходи на усилвателя - не, не можеш. Ще издумкаш нещо.

Единствения вариант е да подаваш едни и също за предни и задни на входа. Което е "5.1ch input" на схемата. Там можеш да ги свързваш успоредно както ти е кеф. Ама няма да ти работи събуфера, освен ако не сложиш и кросовер за него на входа. Който пък трябва да е активен, за което пък трябва и захранване....

Реално до сега го слушах като предни и задни бяха на A и B, центъра на място и буфера на място (той е активен). Така стереото си беше стерео + буфера, демек 2.1, а при 5.1 по същата схема, реално слушах 3.1 .
          Не искам да премятам кабелите всеки път, но явно друг начин няма ...

Коментар

От бутона MODE няма начин да нестава. Включи го на stereo movie. А колоните ги вържи на изход А.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

А не стерео не значи две колони , а звука е два канала - колони колкото щеш.

Коментар

Първоначално публикуван от antonk Преглед на мнение
                Не, стерео значи 2 колони, вЕрвай ми. Това ако искаш да слушаш музика, а не да вдигаш джангър.

После пък по някое време разбираш че 2/3 от музиката, дори и във WAV или FLAC формат е миксирана и изравнена некадърно. После и други работи.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

А също и че за да ти се получи 5.1 трябва много внимателно да си си сметнал обема на стаята и да си си подредил 3-те броя мебел (усилвател, компютър и колони). Ако искаш студио качество - в студия...

Коментар

Не бриджвай нищо. Откъде подаваш стерео сигнал? Ако е от компютъра там сус сигурност има начини за емулация на 5.1 . Ако е от двд-то ще трябва да напишеш модел.
                    When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
                      Не бриджвай нищо. Откъде подаваш стерео сигнал? Ако е от компютъра там сус сигурност има начини за емулация на 5.1 . Ако е от двд-то ще трябва да напишеш модел.
                      DVD - то е Самсунг dvd-345 (по спомен), но там съм уконтил всички настройки и работи идеално, както вече казах с оптичен кабел е.
                      До сега подавах стереото от изхода на саунд картата или един 3.5 mm. стереожак. Вчера го настроих да изкарва 5.1 и съответно добавих още 2 кабела на 3.5 жак. Като отворя уизърта на самата карта показва 5- те колони + буфера, като ги "цъкам" всички канали работят коректно. Слагам усилвателя на вход 5.1 и като пусна музика FLAC свирят само 2 те предни, ако пусна нещо в DTS засвирва целия оркестър.
                      - изтеглих някакъв ozone plugin и с него дори и mp3 ките свирят на 5 -те колони, но се губи удобството да си настройвам всеки говорител от самия усилвател, както и всички други негови функции.
                      Като е на вход 5.1 май тези mode и другите бутони не "пускат" сигнал, но ще проверя, че снощи ми се доспа.

Сега пътувам, надвечер живот и здраве ще го разцъкам...

Коментар

Личи си кой работи с много копчета...и малко разбиране, още повече-слушане.

Коментар

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
                          Личи си кой работи с много копчета...и малко разбиране, още повече-слушане.
                          Колега не с лошо. Забележката ми беше към sparkybg ,че за стерео достатъчно условие е да има две колони и само това ,а това не е вярно. Колегата с въпроса очевидно иска да прави джангър и едва ли го интересува качествен стерео звук ,а това се решава с натискане на копчета по ресийвара и естествено прочитане на ръководството за експлоатация.
                          Последно редактирано от antonk; 16-06-14, 11:19. Причина: грешка

Коментар

Колега не с лошо. Забележката ми беше към sparkybg ,че за стерео достатъчно условие е да има две колони.
                            Не достатъчно. Задължително. Останалото е вдигане на джангър. Включително 2.1.

Коментар

Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнение

Като е на вход 5.1 май тези mode и другите бутони не "пускат" сигнал, но ще проверя, че снощи ми се доспа.
                              Ако си го свързал на аналоговите 5.1 входове няма да можеш да се възползваш от екстрите на ресийвъра то си го пише и в ръководството. Аз виждам две решения.
                              1. Дублираш си кабела от предните говорители на изхода на звуковата карта и ги пускаш към 5.1 INPUT на front speaker и някой от другите входове PHONE, CD или TAPE няма значение. Като пуснеш на компютъра DTS или AC3 звук пускаш от ресийвъра 5.1 INPUT, като слушаш стерео пускаш този вход в който си тикнал дублираните кабелите и се възползваш от екстрите на ресийвъра.
                              2. Не вярвам звукова карта с аналогови изходи 5.1 да няма DIGITAL OUT. Като гледам имаш доста кабели ,вземаш един 3.5 мм към чинчове глeдаш на звуковата карта кой е DIGITAL OUT слагаш там. От настройките на звуковата карта го настройваш. Вземаш единия чинч и слагаш в ресийвърa на DVD/LD COAXIAL IN. Пукаш някакъв звук от компютара и ако им звук добре ако няма сменяш с другия чинч.
                              Ами това е.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X