Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ремагнетизиране на магнит

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Ремагнетизиране на магнит

Здравейте,
    Направих грешката да нагрея един магнит до достатъчно висока температура, че вече да не е съвсем магнит
    Мисля си да пробвам да му възстановя качествата с един соленоид.
    Някакви мнения, ще стане ли няма ли?
    Става въпрос за магнитче, тип "монета" 22х2мм, полюсите му ги знам.
    Много бих се зарадвал и на препоръки за фи на проводника, приблизителен брой навивки, напрежение, ампери и т.н. Тоест максимално силно поле и соленоид който да не изпържи избраното захранване.
    Последно редактирано от sharkydog; 26-04-13, 07:38.
    нема начин да нема начин
    Ford Maverick 2.4 бензин/газ 1998г, екстри - изгнили шаси и купе, разтракано окачване, 1бр мъртъв цилиндър на бензин
    LZ2SHD, нула осем 8 seven 0 4 едно сто 90 и едно

От: Ремагнетизиране на магнит

Тая операция звучи елементарно, но не е точно такава.
    Традиционно се работи в импулсен режим - зарежда се кондензаторна батерия с необходимата енергия и се разрежда през бобина.

https://www.youtube.com/watch?v=gh9n9v4bNhY

Почти задължително е магнитът да е добре фиксирам по време на намагнитването му. В противен случай процедурата може да се окаже и опасна...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

При мен става въпрос за едно малко магнитче (с размери ~ монета от 1лв) , аз си мисля за нещо лесно и бързо за изпълнение, примерно да го хвана от двете страни с нещо цилиндрично 20-25мм диаметър (така че магнита да остане горе-долу в средата), това нещо да го омотая добре със скоч, тиксо, хартия и отгоре намотавам жицата.
      Въпроса е колко силен ток трябва да му пусна и задължително ли е да е на импулси?
      Разполагам с зарядно за акумулатор и захранване за компютър. Елементарен импулсен генератор за слаб ток най-вероятно ще мога да си измисля, а ако импулсите са с дълги интервали, с реле, може би и за по-силен ток
      нема начин да нема начин
      Ford Maverick 2.4 бензин/газ 1998г, екстри - изгнили шаси и купе, разтракано окачване, 1бр мъртъв цилиндър на бензин

Коментар

Да кажем 3A/12V на импулси по 0.5s през 0.5s? Да предположим, че нищо няма да гръмне за половин секунда и мога да намотая по-дебела жица, а и трите ампера да си останат три ампера ...
        нема начин да нема начин

Коментар

Ако е бил от силните магнити (неодимови и тн) хич не се и напрягай, няма да стане.

Коментар

Явно е от тях, защото те са особенно чувствителни към високи температури.
            Защо не провериш в Ибей за какви пари може да си намериш такъв размер неодимов магнит.

Коментар

Аз вече поръчах от dx.com (10 парчета за $6.90), но докато чакам гълъбите да ги донесат, реших да си поиграя малко
              нема начин да нема начин

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X