Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помощ за направа на токоизправител 12v

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Помощ за направа на токоизправител 12v

Здравейте колеги решил съм да си направя токоизправител.Искам да попитам какви консумативи ще ми трябват и можели да се направи да зарежда по бързо,защото ще го ползвам само за мотоциклет и за автомобила си имам друг.
    Поздрави и благодаря предварително!!!
    п.п Ако някой си е правил и има може ли да ми даде някоя друга снимка,за да видя за какво става на въпрос.
    [SIGPIC][/SIGPIC]Марин Илчев

От: Помощ за направа на токоизправител 12v

Като за начало ти трябва трансформатор 220/12 V 3 А ,изправителен блок (селен или диоди съобразени с мощноста на трафото) и накрая някой да го събере това всичкото за да стане токоизправител...щом не си се занимавал с такава дейност по добре иди и си купи един токоизправител за да ти е мирна главата.
    VEREYA MOTORSPORT TEAM

Коментар

Първоначално публикуван от Бакалов Преглед на мнение
      Като за начало ти трябва трансформатор 220/12 V 3 А ,изправителен блок (селен или диоди съобразени с мощноста на трафото) и накрая някой да го събере това всичкото за да стане токоизправител...щом не си се занимавал с такава дейност по добре иди и си купи един токоизправител за да ти е мирна главата.
      12V И като мине през "греца" кво ще зарежда с него, май повечко волтове ще му трябват.
      0877 44I 88I
      Самурай 1,3
      Дискавъри ТД5

Коментар

Първоначално публикуван от Валето Преглед на мнение
        12V И като мине през "греца" кво ще зарежда с него, май повечко волтове ще му трябват.
        12 V го казах ориентировъчно,иначе 16 - 17 V ще му свършат идеална работа...ако иска може да му дам и формулата за да си сметне трафото,да изчисли магнитопровода,да си направи кутиите от прешпан,да го навие (може да му изкара изводи и за повечко волтове) и...ама няма смисъл-що братята китайци да седят без работа...
        VEREYA MOTORSPORT TEAM

Коментар

12V kато мине през греца ще стане 12*1.414=16.97V изпавено, ако няма товар. Като махнеш 1.5 волта от греца, става 15.5. Ако има товар, напрежението пада, а точно това ни и трябва за зарядно на акумулатор. Купува се китайски траф от магазина на колоните на Пиротска, примерно 12V, 3A, и подходящ грец. Връзват се, и готово. Тия трафове и без това са с достатъчно "мека" характеристика, и практически се получава точно каквото искаме. При разреден акумулатор ще дават много ампери, а при зареден такъв (14.5-14.8V), почти нищо. С 24 волтов китайски траф + грец съм си зареждал 2*75Ah акумулатори на буса безгрижно в разстояние на 2 години. Връзвах ги последователно. Буса беше калпав и всяка сутрин се въртеше по над минута за да запали. Съответно често-често мукнек и зареждах акумулатори, макар да бяха чисто нови.
          Последно редактирано от sparkybg; 18-03-11, 23:52.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Марин Илчев Преглед на мнение
            да зарежда по бързо,защото ще го ползвам само за мотоциклет и за автомобила си имам друг.
            .
            За мотоциклет ти трябва да зарежда по бавно с 0.5 до 1А да не се повреди акумулатора . Поздрави!

Коментар

А какъв е акумулатора? Колко амперчаса? Ако е нещо около 10, значи взимаш траф около ампер. Другото си остава същото.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                А какъв е акумулатора? Колко амперчаса? Ако е нещо около 10, значи взимаш траф около ампер. Другото си остава същото.
                Здравейте акомулатора ми е 12 волта около 13-15 ампера.Правилно ли разбирам или ми трябва траф с 12 волта 1 ампер и можели да се измисли примерно да става и за зарядно за автомобил с акомулатор до 65 ампера с по голям траф или е невъзможно.Другия ми въпрос е възможно ли е предишния ми токоизправител да е изгорял по простата пречина,че паля мотора когато се зарежда акомулатора.И някой множе ли да ми каже какво означава това грец и можели да ми покажете снимкана грец-а и на на трафа,защото никога не съм виждал такова нещо.
                Мерси предварително!!!

Коментар

Грец е самия токоизправител. По принцип може да се направи много лесно - състои се само от 4 диода но след като задаваш въпроса "какво е" най добре си поръчай готова. Има грецове до 1000 волта / 50А на цена под 5 лева така че...
                  Защо просто не ползваш зарядното което имаш?

Коментар

Не го използвам по простата причина,че изгоря незнам нещо ако може да стане от него ще отида да го разглобя и снимам.

Коментар

Повредата на моя е отстранена но все пак искам да си направя още един.Можете ли да ми кажете дали ще може да се направи по бързо да зарежда акомулатора или не.
                      Поздрави !!!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        12V kато мине през греца ще стане 12*1.414=16.97V изпавено, ако няма товар. Като махнеш 1.5 волта от греца, става 15.5. Ако има товар, напрежението пада, а точно това ни и трябва за зарядно на акумулатор. Купува се китайски траф от магазина на колоните на Пиротска, примерно 12V, 3A, и подходящ грец. Връзват се, и готово. Тия трафове и без това са с достатъчно "мека" характеристика, и практически се получава точно каквото искаме. При разреден акумулатор ще дават много ампери, а при зареден такъв (14.5-14.8V), почти нищо. С 24 волтов китайски траф + грец съм си зареждал 2*75Ah акумулатори на буса безгрижно в разстояние на 2 години. Връзвах ги последователно. Буса беше калпав и всяка сутрин се въртеше по над минута за да запали. Съответно често-често мукнек и зареждах акумулатори, макар да бяха чисто нови.
                        Тука малко се съмнявам да стане така.
                        0877 44I 88I
                        Самурай 1,3
                        Дискавъри ТД5

Коментар

Тука малко се съмнявам да стане така.
                          Ми, пробвай.

А малко жокерче - сам сметни колко е върха на синусоидата при променливо напрежение 12V. Това същото ще го видиш на изхода, ако имаш идеален изправител и кондензатор там. В случая имаш пад върху 2 диода от греца, примерно по 0.75V всеки. Това без товар. Със товар - ще падне.

Коментар

Значи трябва ми траф 12 волта амперите да са около 3,а греца нали няма волтове ампери,а са просто 4 диода и се свързват последователно. Правилно ли разбрах.

Коментар

За моторджийския акумулатор ти трябва траф около ампер - два. Греца има и волтове, и ампери, на които издържа. Всичко от 5А и примерно 50V нагоре ти върши работа.

И не забравяй че трафа ТРЯБВА да е евтин, китайски. Ако е хубав, добре оразмерен, и по-скъп - няма да стане.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X