Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет за радиовълни

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Съвет за радиовълни

    Внимавай, като излизаш на слънце. Там енергията е многократно по-голяма и радиацията е йонизираща това значи, че може да мутираш.

    Коментар


    • #47
      От: Съвет за радиовълни

      Любопитен съм какво са показали двете независими експертни измервания. И най-вече мерните единици на резултата. Щото едни такива "експерти" измериха нормален радиационен фон - няколко милисивърта...
      По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

      Коментар


      • #48
        От: Съвет за радиовълни

        Първоначално публикуван от vivee Преглед на мнение
        И първото измерване и второто направих через два различни източника.Платих на фирма и след това поканих човек от научноизследователски институт.
        От кой институт по-конкретно?
        Публикувайте отговор

        Коментар


        • #49
          От: Съвет за радиовълни

          Темата е интересна и многократно коментирана на много места. Освен всички изброени неща до тук има и диаграма на насоченост на антените. В случая с антената на мобилния оператор диаграмата има възможност да се насочва както по хоризонтал така и по вертикал. Никой не си прави сметката да насочи main-а на антената в съседна сграда на 30м. и да получи загуби на сигнала в пъти за следващото растояние. Освен това базовите станции не излъчват с постоянна мощност (както беше преди доста години), а имат адаптивност в зависимост от натоварването. Мрежите на всички оператори са достатъчно гъсти и антените са с по-тесни диаграми на излъчване, което дорпинася за намаляване на мощностите. Както казва Ясен, дебелите кабели са вълноводи и са дебели заради намаляване на загубите на сигнала по дължината на трасето до антената.
          ЕМП (електро-магнитни полета) има постоянно около нас, особено в градска среда - мобилни оператори, наземно радиоразпръскване - СВ,КВ,УКВ, наземно телевизионно разпръскване - МВ, ДМВ, спътниково ТВ-радиоразпръскване - СКВ и т.н. За живите организми в случая човека има значение, както честотния диапазон така и мощността на ЕМП.
          Има някои полета които въздействат в/у репродуктивността на човека, в един от коментарите беше написано, че семействата на хора работещи в такива полета имат момичета. Да в по-голямата част от живота над 2г. се наблюдават такива ситуации. От откриването и контрола на ЕМВълни има много проведени експерименти на въздействието им върху живите организми и най-вече човека.
          Относно Радиацията най общо казано е сбор от различни видове частици и ЕМ излъчвания, които имат йонизиращо действие. От имащите такова десйтвие с най-голямо значиение са:
          късовълново електромагнитно излъчване - рентгеново и гама излъчване, различни потоци от заредени частици - бета частици, алфа частици, протони, други йони, неутрони и др.
          Някои източници на радиация - радиоактивни елементи, космическата радиация, изкуствени радиоактивни източници, звездите. Радиацията оказва влиание на клетките на организмите, като се променя генетичната информация, която се съдържа в молекулите на нуклеиновите киселини - ДНК и РНК.

          Коментар


          • #50
            От: Съвет за радиовълни

            Първоначално публикуван от SenSi Преглед на мнение
            От имащите такова десйтвие с най-голямо значиение са:
            късовълново електромагнитно излъчване - рентгеново и гама излъчване, различни потоци от заредени частици - бета частици, алфа частици, протони, други йони, неутрони
            С всичко друго съм съгласен по принцип, ама рентгеновото и гама излъчване е с дължина на вълната от порядък
            на нанометри ,което е всичко друго но не и късовълново.Цитираното го има дословно и в Уикипедията , може би
            под късовълново електромагнитно излъчване се има друго предвид или сме се загубили в превода.
            През последния уикенд съзнателно се подложих за 24часа на Късовълново електромагнитно излъчване
            по време на Russian DX contest. Засега мутации не се забелязват
            На старта на КВ състезание се чувствам като комар на нудистки плаж - знам какво да правя,ама не знам от къде да започна.

            Коментар


            • #51
              От: Съвет за радиовълни

              Първоначално публикуван от LZ3YY Преглед на мнение
              .. ама рентгеновото и гама излъчване е с дължина на вълната от порядък на нанометри ,което е всичко друго но не и късовълново.... късовълново електромагнитно излъчване се има друго предвид или сме се загубили в превода...
              Да, ренгеновото излъчване е в обхвата λ - 10 до 0,01 nm. Късите вълни са в метровия λ - 100-10 m. Това не значи, че не оказват влиание, което имах предвид в предишния пост. Най-общото разпределение на спектъра се учи в училище по физика - радиочестоти, микровълни, инфрачервено излъчване, видима светлина, ултравиолетова светлина, рентгеново лъчение, гама лъчение, космическо лъчение. За теб направих тази онагледяваща картинка.
              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:lu4i.jpg
Прегледи:1
Размер:86.5 КБ
ID:5262792

              "През последния уикенд съзнателно се подложих за 24часа на..." Интересно как се подложи? Отгоре на антената ли?
              Всяко нещо което създава йонизиращо излъчване и въздействие, влияе на живите клетки радиационно. А късите вълни имат такова въздействие. Дали няма наличие на разбъркване на мисълта след Russian DX contest?
              "Мутации не се забелязват", защото има значение мощността и времето на облъчване.
              Както е известно живите организми имат и способността да неутрализират влиянието на вредните лъчения за определено време и до определена сила на облъчване.

              П.п. източниците на информация са и за да се ползват. Гледам обаче, че при теб е избирателно това ползване. А освен електронни има и книжни.

              Коментар


              • #52
                От: Съвет за радиовълни

                Късите вълни, както и всички радиовълни НЕ СА йонизиращо лъчение...
                По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

                Коментар


                • #53
                  От: Съвет за радиовълни

                  То, тая тема...
                  май се е изчерпала, в момента на създаването си...

                  Коментар


                  • #54
                    От: Съвет за радиовълни

                    VHS, всяко нещо което създава йонизиращо излъчване и въздействие, влияе на живите клетки радиационно. Конкретно имах предвид, че имат и въздействие, а не че йонизират. Нещо не го написах съвсем коректно. То радиовълните са далече от рентгенови и гама лъчи - йонизация настъпва, когато има необходимо количество енергия да се наруши атомната връзка и електрон може да напусне атома или обратното (бяха положителна и отрицателна).
                    Всичко над късите вълни включително, наистина въздействат на живите организми предизвиквайки промени в клетките, като мутират. В каква степен и как е друга тема.
                    При работа на радио-предавателна станция на инструктажа обясняваха за въздействието и на къси вълни върху организма и по-конкретно - мозъчната и сърдечна дейности, мускулна система, бъбреци, бял дроб, намалява се усвояването на кислорода, предизвиква се разпадане на белтъчната структура и най-вече влианието им върху биоелектрическите процеси. Защо точно тези - чувствителни са на дължината на вълната. Става някакво изменение на биопроцесите в клетките на посочените органи и вследствие на това да се получи вторичен ефект, който има по-изразено въздействие. На колегите книгите на вдъхновение им бяха руски. Самите руснаци имат много отдавна, много изследвания за въздействието на ЕМП и ЕМВ върху живи хора.
                    Успокояващо казваха, че зависело от интензитета на полето, разположението на човека спрямо излъчването, времето за което е под действието на полето, честотния обхват, моментното състояние на организма и др.
                    Една случка: Парче метално въже закрепено към една от антените (заземена), която не работеше, падайки на земята стопи почвата отдолу. Приличаше на вулканична маса, като шлака при заваряване. Стана и сериозен пожар.
                    Както е известно има ЕМП, които са полезни други вредни в зависимост от различни неща. А темата започна "съвет за радиовълни", по-точно за мобилна станция.

                    Коментар


                    • #55
                      От: Съвет за радиовълни

                      Първоначално публикуван от SenSi Преглед на мнение
                      Една случка: Парче метално въже закрепено към една от антените (заземена), която не работеше, падайки на земята стопи почвата отдолу. Приличаше на вулканична маса, като шлака при заваряване. Стана и сериозен пожар.
                      Този факт няма нищо общо с излъчване, радиация, приемане и т.н. радиочестотен спектър. Въжето е било в случая проводник на статично атмосферно електричество - мълния. Там, където е опряло земята, е протекъл ток, достатъчно голям за да загрее и разтопи почвата. Но това значи, че антената не е били заземена добре.
                      Между другото има твърде много антени и гръмоотводи, които не са заземени - визуално да, електрически не. Никой не си дава труда да измерва съпротивлението спрямо почвата и целостта на шината...
                      Show must go on!
                      LZ1VES

                      Коментар


                      • #56
                        От: Съвет за радиовълни

                        Първоначално публикуван от vivee Преглед на мнение
                        Ясен, прочетох доста и разбирам че корупцията е огромна в България.И не само тя ,за съжаление.Явно процесът е закономерен за бивши комунистически страни.Остава само да се моля да вземаш нещата в свои ръце .Ще ти организирам пълна подкрепа от тук и не само.Между другото моят баща се интересуват от инвестиране в България.Положението не е сигурно дали?А ,почти забравих,боите и мрежата намалява радиацията в къщата ми.
                        Корупцията е проблем в целия свят, и е добре развита в люлката на съвременната цивилизация - района на средиземно море. Надявам се, не мислиш, че в околните държави е по-различно от България

                        Сравнено с равнинните и особено с островните държави, в България е многократно по сигурно и приятно да се живее. Но средиземноморския синдром се явява неудобство при оценката на личното настроение. Чувстваме се по-зле, отколкото в действителност, спрямо другите народи.
                        Show must go on!
                        LZ1VES

                        Коментар


                        • #57
                          От: Съвет за радиовълни

                          Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
                          Този факт няма нищо общо с излъчване, радиация, приемане и т.н. радиочестотен спектър. Въжето е било в случая проводник на статично атмосферно електричество - мълния. Там, където е опряло земята, е протекъл ток, достатъчно голям за да загрее и разтопи почвата. Но това значи, че антената не е били заземена добре.
                          Между другото има твърде много антени и гръмоотводи, които не са заземени - визуално да, електрически не. Никой не си дава труда да измерва съпротивлението спрямо почвата и целостта на шината...
                          Да не съм изпуснал присъствието ти там в този момент? И къде казвам, че има общо с радиация? Просто разказах малък опит.
                          Този факт има общо с индуциране на е.д.н. от съседните антени, въпреки дефазирането им една спрямо друга, като 1 от мерките за намаляване на съседното влияние. Когато си в поле с над 200kW мощности много неща се променят. И всичко почти става антена. При положение, че имаш динамика в атмосферата мълнията е просто разряд на ел-во. Времето беше доста топло и тихо. 2 часа следобед "съдебната палата". А в случая има постоянно ЕМП. Както и да е. За случката става дума. Доста добре познавам системата на заземяване на антената. Има си ред процедури, а и може би си чувал как всеки месец се прави профилактика на съораженията на някой предавател. Тогава всички работещи на такъв обект си имат разпределени задачи и се проверяват, замерват и почистват всички елементи и системи (не само електрически). Има и специални лаборатории, които правят годишно проверка на всичките съоражения с протоколи. Няма начин да не е била заземена. Има 3 независими системи за заземяване за всяка антенна система.
                          Мога да ти разкажа и други случки, например с изгаряния от ВЧ ЕМП.

                          П.п. достатъчно са тези, които си правят труда да замерват и съпротивлението спрямо почвата и целостта на шината, че даже и с разкачване на клонове от веригата. Важното е да се знае какво се замерва и какви стойности. Винаги ще се намери кой да мери.

                          Коментар


                          • #58
                            От: Съвет за радиовълни

                            Бил съм в "поле от над 200kW мощности", и? Къде ли? В казармата, по-точно на 4 метра под антенната система на работеща радиолокационна станция "Венера" (честота 165 MHz, мощност 220 kW). Най-слабата станция в поделението, "Слон"-а например е 4 пъти по-мощен. Още съм жив, даже имам и коса. Не че не е вредно. Не се умира веднага.

                            Не разбирам защо периодично се съживява тази тема, както и периодично се появяват нови. Влиянието на радиовълните в целият им диапазон и мощност е изследвано отдавна и има определени норми. Ако не се лъжа още от 60те години. За всеки, който го интересува има книги, далеч по-достоверни от Уикипедия и "един познат ми каза". Също се учи и в трети курс в МЕИ, Комуникационна техника, предмет (по мое време, преди 13г.) "Радиовълни и радиолинии".
                            Относно говорещите по инерция (или сега по-модерно - по default) за корупция, ще кажа, че контрола върху излъчванията от радиосъоръжения в България е изключително стриктен (да, колкото и да не ви се вярва няма пари под масата).
                            Най ме развеселява пък факта на чели-недочели и чули недочули, говорещи пак по дифолт, че искат европейски норми. За инфо, в България се използват руски (по-скоро съветски) норми останали от едно време, които за диапазона 900 MHz са 45 пъти по-строги, а за диапазона 1800 MHz - 90 пъти по-строги от европейските. Така, че ако минем към европейски норми, ще се толерира 45 пъти по-високи нива на облъчване.

                            Но най съм съгласен с мнението на колегата Veni1, че темата отдавна се е изчерпала.
                            По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

                            Коментар


                            • #59
                              От: Съвет за радиовълни

                              Този тип станции не бяха ли с насочени антени (диаграми) и не работят ли в импулсен режим? За мобилните им варианти (по спомен) са в порядъка на 10KW. Дай още малко инфо.
                              Ето за късовълновите предаватели - антените са около 40м, а антено-фидерната система (с въздушен диелектрик) е с дължина над 100м.
                              За нормите в БГ наситина са доста по-завишени (по-ниски нива) от европейските. Ако може се спазват, ама в бизнеса много не става. Както се оказва на практика с "членството" в европа, се уеднаквяват нормите с европейските за съжаление. Контрола в БГ върху ЕМ излъчване към днешен момент е насочен предимно към собствените ни места на излъчване (радиостанции, мобилни оператори и др.), ако са превишили с малко да ги глобят. И понеже контрола в БГ е завишен, това не пречи в централна българия да се лови сръбско, румънско или турско радио. Въпреки европейския план за разпределение на радиопредавателите с техните честоти, диаграми на антени и мощности. И какво правят наш'те контролните органи? Нищо.
                              За влиянието на ЕМП лабораториите измерват плътност на мощността във ват (миливат) на квадратен метър (W/m2), а за степента на вредност поглъщането на енергията във ват на килограм (W/kg). В зависимост от изискванията за дадено място и апаратура нормите са различни.
                              А темата за мен е повод да общуваме.

                              Коментар


                              • #60
                                От: Съвет за радиовълни

                                Посипвам си главата с пепел и обещавам да чета повече.

                                "Късите вълни са в метровия λ - 100-10 m."
                                "При работа на радио-предавателна станция на инструктажа обясняваха за въздействието и на къси вълни върху организма и по-конкретно - мозъчната и сърдечна дейности, мускулна система, бъбреци, бял дроб, намалява се усвояването на кислорода, предизвиква се разпадане на белтъчната структура и най-вече влианието им върху биоелектрическите процеси. Защо точно тези - чувствителни са на дължината на вълната."

                                Колега Сенси, не съм чувал за Човешки органи с големина съпоставима с дължината на вълната
                                на Късите вълни т.е. както сам сте написал 100-10 метра.Налице е голямо объркване на нещата от постингите
                                Ви.Наистина мощността при мен е 100Вата ,което може би е довело все пак до някакви последици в главата ми.
                                Може би затова не мога да си обясня, как във метално въже, което е закрепено към неработеща заземена антена с 200 Киловатов предавател наоколо,може да се
                                индуцира такова напрежение,което да доведе до разтапяне на почвата.
                                Повече не искам да коментирам темата, тя наистина се изчерпа.
                                Поздрави.
                                Последно редактирано от LZ3YY; 27-03-11, 23:01. Причина: добавяне
                                На старта на КВ състезание се чувствам като комар на нудистки плаж - знам какво да правя,ама не знам от къде да започна.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X