Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Коментари по някои въпроси и проблеми относно експедициите "Българи зад граница"

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Коментари по някои въпроси и проблеми относно експедициите "Българи зад граница"

Темата произлиза оттук:
    Пътуване до Крим и Кавказ 2010 - подготовката

Аз също имам намерение да се повозя съвместно с експедицията в известна част от маршрута, но не пиша в темата и не се броя за участник, защото от предишния си опит в експедиции, знам следните няколко правила необходими за успеха.
    1. Експедицията тръгва с предварително набелязан маршрут и предварително установени цели.
    2. Графика е съгласуван и приет от всички преди потеглянето и се спазва стриктно, а не се променя / с вишегласие например /. Дори един от членовете да не е съгласен това би го поставило в дискомфорт.
    3. Изключения се правят само при медицински или сервизни необходимости / пази Боже /.
    4. Групата тръгва в пакет движи се в пакет и се прибира в пакет.
    5. Изявите на групата са протоколни, тоест има официално лице, което представя мнението на всички, при срещи и при отношения с държавната администрация. - пример, ако се подкупват митничари, което на дадени граници е задължително - само един комуникира, останалите мълчат. Защото ако някой се заяде, понеже е принципен или сприхав по характер, всички патят. Няма да напомням общополитически изказвания от рода на " Абе вие сте много прости за разлика от нас Европейците..." и проее глупости, които в крайна сметка ангажират всички участници.
    За емоционални индивидуалности от рода на махмурлук, любовни забежки, творчески изблици и прочее... в никакъв случай не бива да влияят на предварителните планове.
    6. Експедицията е като защитата, силата и е колкото на най слабото звено. Богата е колкото човека с най малко ресурси, технически изправна е , колкото най слабият джип, и може да прави преходи колкото издържа най кекавият участник. Това дава право и на членовете на експедицията да приемат или отказват участие с оглед изпълнение на поставените цели.

Всички тези, а и още доста ограничения, задължителни за успеха, ме карат да се определя, като съпътствуваш експедицията в определена част от маршрута и, но не и като участник.
    Ако се засечем ще се видим, ако мога да карам след експедицията ще карам, но никой да не се съобразява с мен - моля.
    Аз не съм участник, а евентуален съпътствуващ.
    Последно редактирано от Yaro; 16-06-10, 08:39.
    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

От: Експедиция "Българи зад граница IV - Крим"

Ник, напълно си прав и подкрепям твоето мнение!
    От опита си също мога да кажа, че само хора с еднаква подготовка и ниво на екипировка могат да направят успешна експедиция.
    Смесването на джипки, леки автомобили, мотори и хора, които не се познават и не са тренирали заедно не води до успех. Може да се нарече групова разходка, но не експедиция.
    Експедиция не се обявява свободно във форума, а се канят от организаторите само добре подготвени хора.
    Show must go on!
    LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
      Ник, напълно си прав и подкрепям твоето мнение!
      От опита си също мога да кажа, че само хора с еднаква подготовка и ниво на екипировка могат да направят успешна експедиция.
      Смесването на джипки, леки автомобили, мотори и хора, които не се познават и не са тренирали заедно не води до успех. Може да се нарече групова разходка, но не експедиция.
      Експедиция не се обявява свободно във форума, а се канят от организаторите само добре подготвени хора.
      Дойдохме си на думата!При мен подготовката започна преди около месец....и то сериозно!И аз съм "ЗА" да не се променя маршрута

Коментар

Никога не се цепя от колектива,защото....
        Но ако някой измисли приемлив варянт с Грузия,много бих се радвал!
        Едва ли друг път ще имам мотивация да отида до там
        Какво правим с тениските и т.н.
        Аз съм толерантен!

Коментар

И аз като Ник.... За съжаление по характер не мога да се вместя в групови мероприятия... В частта с Украйна, Крим и българите съм там, даже мисля да поостана в Крим....

Коментар

Мммм, ами добре!
            Щом въпроса е така, то и аз съм съпътващ! Ако ме примете!
            Не искам да ангажирам никого, ще участвам с каквото мога и с голямо желание във всичко, ще поемам общите разходи, но си запазвам правото да се отделя когато и където поискам! Съжалявам ако съм объркал нещо в плановете на експедицията! Не съм имал такова желание!
            יעבור
            «И това ще мине»

Коментар

Хм!на битак ми заприличва......

Коментар

Първоначално публикуван от goshko-loshko Преглед на мнение
                Хм!на битак ми заприличва......
                Това което казва Ник, а и подкрепям и аз - е от натрупан от предишните експедиции опит..... Всъщност - така замислена се получава многопластова, многоцелева експедиция и е нормално да искат да я подкрепят в различна форма, различен тип хора.... И подкрепящи каузата за българите зад граница, и хора чисто експедиционно настроени. Трябва да се радваме на всеки един човек и от двата типа, а не да мърморим "по принцип"...

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Иванов (gorbi) Преглед на мнение
                  Това което казва Ник, а и подкрепям и аз - е от натрупан от предишните експедиции опит..... Всъщност - така замислена се получава многопластова, многоцелева експедиция и е нормално да искат да я подкрепят в различна форма, различен тип хора.... И подкрепящи каузата за българите зад граница, и хора чисто експедиционно настроени. Трябва да се радваме на всеки един човек и от двата типа, а не да мърморим "по принцип"...
                  Пост 120 т.4....или първоначалния замисъл.два етапа

Коментар

Опита от предишни експедиции показва, че добре си си избрал ролята на "съпътстващ" за тази.
                    След глупостите, които натвори от последната експедиция та досега,
                    молбата ми е да ни "съпътстваш" поне от 300-400км.разстояние или поне ден преход.
                    Върши си твоята "дейност", по твоя си начин и нямай ангажименти с нас!

----------------

Всичко за експедицията е написано още в първите постове, няма кой знае какво да дъвчем.
                    Пост #1

Пост #26

Пост #37 - като маршрута за ден-7 става: Майкоп- Гуамка – Черниговскую – Новый Режет – Тубы – Одалённый - Грачевский перевал – Марыно- Алексеевское- Лазаревское

Пoст #68

Ник Николов също много добре е синтезирал важните неща.
                    С изключение на точката за "съпътстващ".
                    Няма такова понятие при организация на експедиции!
                    Или си вътре, или това е друго пътуване, нямащо отношение към събитието.

Дори и заради:
                    Какво правим когато "съпътстваш" има някакъв проблем, след като се е отделил от основната група?
                    Отговор: Отиваме и му решаваме проблема. И край с плановете и предварителния маршрут.

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
                    .........
                    Все пак целта на експедицията е да установим контакт с още наши сънародници по тези земи.

Което не пречи, който реши, да мине откъдето иска, но това вече ще е друга експедиция.
                    Може би за отделна тема.

.........
                    Такааа...

До началото на експедицията остават 66 дни!
                    Нещата, които трябва да се свършат са:

1.Да съберем пари и да изработим носиите за "Лудо младо".
                    2.Да събираме книги и учебници и другите неща по списъка.
                    3.Да си изберем и направим екип за експедицията /шапка, тениска, елече и т.н./
                    4.Всички да си набавят /който няма/ задграничен паспорт.
                    За който има - да си провери докога е валиден. При по-малко от 6 месеца - нов!
                    5.Месец преди тръгването ще подадем документите за руски визи, за да не е в последния момент. Визата е 69лв.+90лв.поканата=159лв. на човек.
                    6.Подготовка на автомобили и хора за пътуване и бивакуване. /техническа изправност и екипировка/

Коментар

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
                      1.Да съберем пари и да изработим носиите за "Лудо младо".
                      Румба, има ли сметка или отделна тема за събиране на средства? Какво стана с шивачки? Извинявам се ако съм го пропуснала някъде, но нямам време и чета само тази тема от форума, затова ако има нещо ново моля слагайте лиинкове към другите теми, които имат общо с тази. Благодаря!

Поздрави.

Коментар

Опита от предишни експедиции показва, че добре си си избрал ролята на "съпътстващ" за тази.
                        След глупостите, които натвори от последната експедиция та досега,
                        молбата ми е да ни "съпътстваш" поне от 300-400км.разстояние или поне ден преход.
                        Върши си твоята "дейност", по твоя си начин и нямай ангажименти с нас!
                        А разгеле изплю камъчето - да разбера най-после за какво е това цупондрене най-сетне..... Интересно - разкажи на форума точно какви глупости съм натворил предишната експедиция, за които е това отношение. А, и нека не забравяме - експедицияте не е твоя, нищо че си вдигнал темата - това нищо не значи, че да ми казваш на колко километра и къде да карам. Нито е моя, макар идеите залегнали в основата на експедициите, от първоначалната, та до българите в Крим са мои. Експедицията е на българите които искат да видят какво става с нашите братя - другите българи. Ако искаш да си правиш някакви експедиции за кеф да си мерите палатките и кой каква скара има и на кой джипката е по-вдигната - ОК, кръсти си я - туризъм и отдих покрай Черно море и иди на здорове.... Позволяваш си да пускаш тема за експедиция, която е моя затея от началото, през името и целите и идеята, на което нищо не казвам, позволяваш си основната цел да е залегнала "междудругото" , като някакъв етап.... и накрая си позволяваш да ми кажеш, че аз нямам място в този проект, защото не съм издържал миналия път да се влачим с 40 км./час и идеите на диво бивакуване в къра не са ми толкова близки...... Да, сгреших миналия път, че отидохме всички да търсим роднините ми, които не сме виждали никога и беше много важно да ги намеря, след като минавахме на близо. Но сигурно помниш, че моето предложение е експедицията да си върви по пътя и да си следва целите, а аз да отсъствам един ден.... Майната му.... това са дребни неща, да признавам си че сгреших тогава и се извиних за което..... Но след това последва такова цупене и такова държане, че не знам...... Както и да е.... Поне разбрах за какво е това цупене толкова време, както и нескритите нападки за екскурзията на младежите..... Която мина с много малки изключения точно по този маршрут, който им измислих и след който маршрут, те още не могат да дойдат на себе си. Признавам, че ти даде много за тази екскурзия и направи тя да премине по най-добрия начин за тях. Но личните дрязги бяха малко излишни....
                        Добре е да се определи в крайна сметка - това експедиция за наточено оборудване, което ще се пробва до Русия ли ще е или експедиция "Българи зад граница IV - Крим", защото това с етапите е смешно..... Отиваме да се разходим до Русия, обаче по пътя ще хвърлим едни учебници на едни българи.... обаче експедицията е с гръмкото име.....

Коментар

А разгеле изплю камъчето - да разбера най-после за какво е това цупондрене най-сетне..... Интересно - разкажи на форума точно какви глупости съм натворил предишната експедиция, за които е това отношение. А, и нека не забравяме - експедицияте не е твоя, нищо че си вдигнал темата - това нищо не значи, че да ми казваш на колко километра и къде да карам. Нито е моя, макар идеите залегнали в основата на експедициите, от първоначалната, та до българите в Крим са мои. Експедицията е на българите които искат да видят какво става с нашите братя - другите българи. Ако искаш да си правиш някакви експедиции за кеф да си мерите палатките и кой каква скара има и на кой джипката е по-вдигната - ОК, кръсти си я - туризъм и отдих покрай Черно море и иди на здорове.... Позволяваш си да пускаш тема за експедиция, която е моя затея от началото, през името и целите и идеята, на което нищо не казвам, позволяваш си основната цел да е залегнала "междудругото" , като някакъв етап.... и накрая си позволяваш да ми кажеш, че аз нямам място в този проект, защото не съм издържал миналия път да се влачим с 40 км./час и идеите на диво бивакуване в къра не са ми толкова близки...... Да, сгреших миналия път, че отидохме всички да търсим роднините ми, които не сме виждали никога и беше много важно да ги намеря, след като минавахме на близо. Но сигурно помниш, че моето предложение е експедицията да си върви по пътя и да си следва целите, а аз да отсъствам един ден.... Майната му.... това са дребни неща, да признавам си че сгреших тогава и се извиних за което..... Но след това последва такова цупене и такова държане, че не знам...... Както и да е.... Поне разбрах за какво е това цупене толкова време, както и нескритите нападки за екскурзията на младежите..... Която мина с много малки изключения точно по този маршрут, който им измислих и след който маршрут, те още не могат да дойдат на себе си. Признавам, че ти даде много за тази екскурзия и направи тя да премине по най-добрия начин за тях. Но личните дрязги бяха малко излишни....
                          Добре е да се определи в крайна сметка - това експедиция за наточено оборудване, което ще се пробва до Русия ли ще е или експедиция "Българи зад граница IV - Крим", защото това с етапите е смешно..... Отиваме да се разходим до Русия, обаче по пътя ще хвърлим едни учебници на едни българи.... обаче експедицията е с гръмкото име.....
                          Какво камъче съм изплюл, бре Горби?
                          Това, което съм ти написал по-горе, е точно това което ти направи на миналата експедиция!
                          Не му е тук мястото, понеже четат и нашите приятели от Украйна и е срамота,
                          но първо се опитай да си спомниш лъжите, които ни наговори в Украйна,
                          после как се отцепи и си пътуваше сам и още куп други неща.
                          Или за теб късата памет е лекарство за гузната съвест?

Никой никъде не е казал, че това е "нечия" експедиция.
                          Просто ти се на#ра на предишната и след нея достатъчно, че да не искаме да пътуваме с теб!
                          Пък ти прави каквото си искаш!
                          Най-малко аз ще ти казвам къде, с какво и с кого да ходиш!

п.п. За екскурзията на младежите и други хора направиха много. Няма как да знаеш.
                          Попитай се ТИ какво направи!
                          Лични дрязги с теб нямам. Имам се делата ти!
                          Последно редактирано от rumbata; 15-06-10, 13:21.

Коментар

аха.... отцепил съм се..... Защото след битовия скандал, защо толкова сте се отклонили заради мен, предпочитах да пътувам напред сам, за да избегна последващите скандали и напрежението... Не е най-хубавото преживяване да ти шушукат зад гърба, предпочетох да си го спестя..... Въпреки всичко ви изчаках в Одеса, свършихме си и работата в селата, което беше целта. За лъжите - не знам за какво говориш, не ми се изпада в дребнавости сега, не смятам да обяснявам че нямам сестра. За мен ситуацията бе такава - отидохме да свършим работата, свършихме я, по пътя заради отклонението което направихме (пак повтарям, исках сам да го направя, без да ангажирам никой) ти се нацупи и от тогава се държиш неадекватно и говориш неприятни неща зад гърба ми. Най-малкото мъжка постъпка в този случай е да ми звъннеш по телефона или да се срещнем и да ми обясниш какво имаш против мен и че въпреки загриженпостта ти за съдбата на българите в чужбина, все пак предпочиташ да си пътуваш само с хора, които са ти безкрайно приятнио. Аз нямам какво да крия от младежите от Актив, можеш да пишеш каквото си искаш, стига да не са измислици пак някакви.
                            Не исках да изкарваме кирливи ризи във форума, но с проявеното тенденциозно отношение ме предизвика и аз да пиша неща, които не одобрявам по принцип. Това че си събрал групичка и "ние не те искаме" не ми дреме особено, защото аз няма да ви идвам на гости. Нито пък нисля да се натрапвам на хора тръгнали приятелски да се разходят по чужбина. Аз говоря за експедицията, за нейния смисъл и цели, за това защо е наречена така - българи зад граница и да не си я експоприираш за приятелските разходки......

пс.
                            аха... сега започваме да си ги мерим - ти какво направи....
                            Добре, ще се отчета - примерно - маршрута, организацията преди самата екскурзия, спонсорите за Варна и Пловдив, публикувах и тук основната информация за да се включите. Нямаше и да се разбере за екскурзията иначе. Щеще да си се проведе и без форума. Естествено нямаше да има толкова много спонсори и твоята и на Станко подръжка по пътя. Затова и се обърнах към вас.
                            Но - ти си с най-много заслуги, то е ясно.... не се и опитвам да го омаловажа...
                            Последно редактирано от Георги Иванов (gorbi); 15-06-10, 13:33.

Коментар

Колеги имам голяма молба, разбирам че двамата имате много недоизказани неща.Моля ви намерете начин да го направите дискретно без да ставаме свидетели на подобни писания в темата.Знаете колко много хора четат форума и да си призная не ми е приятно да се стига до такива изказвания, предполагам не само на мен.Нормално е всеки да има своя гледна точка за нещата, поговорете, изяснете се и се надявам да постигнете някакъв вид примирие.Желая ви приятна вечер.
                              DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X