Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пътуване до Крим и Кавказ 2010 - подготовката

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Експедиция "Българи зад граница IV - Крим"

И така днес (всъщност вече е вчера) се събра по-голяма част от хората които ще ходят на експедицията и се взеха следните решения: 1. Тръгване от София на 21 август 8.00 часа(място на срещата в София ще се до оточнява). 2. Първата спирка ще е в Болград или Измаил и ще се спи на палатка. 3. На следващия ден се потегля не по-късно от 8.00 часа към Одеса. Там ще се прекара деня и нощувката ще е в Одеса в хотел, който ще е на цена 55 евро за ДВОЙНА стая. 4. На сутринта отново не по-късно от 8.00 се тръгва към Херсол и там някъде ще се нощува на палатки! 5. На следващия ден се потегля към Меритопол където и ще се нощува на хотел или на палатки, като под хотел Румбата каза да разбираме някаква станция която може и да ни излезне безплатно! До четвъртия ден е планирано почти всичко от там нататък ще се планират повечето неща на момента! Като пари ще са нужни около 1500 лева на човек, НО това са примерни пари! ВСЕКИ трябва да си направи сметка дали ще е със собствена кола и ще е пазажер, колко пари ще му трябват за ядене като цените в тамушните магазини са като нашите, та дори на места е и по-евтино! На кръчми ако някой иска да ходи ще му излезне много СОЛЕНО! Може и е препорачително да си вземете консерви като резервен план, ако останете без храна, което се надявам няма да се случва, но все пак да има резервен план! Трябва да се вземете и прибори за хранене(вилица, лъжица, чашка, пъничка, чинийка и т.н.)! Може да си вземете нож, на който острието не трябва да е по-дълго от 7-8 см. и да е фабричен!Много е важно да се вземат лопатки и пропорцията хора/лопатки трябва да е следната: бр.хора/2 = бр. лопатки (но това също ще се до оточнява). Който ще е със собствена кола трябва да си извади зелена карта, ако колата с която ще идва не е на негово име трябва да се извади генерално пълномощно и да е преведено и на руски! Също така е препорачително да си направите фотокопия на всички документи! Като валута в Украйна е гривна, но може и с долари и с евро, но в по-малките селца друго освен гривните не вървят! Пътя е както знаете 5500 км. - това е за да си сметнете бензин, газ или там на каквото движи вашето возило! Цената на бензина, нафтата и газта е под левче за литър, но си сложете едни 10 % отгоре върху сметките за всеки случай! Ще се обменат и някакви пари преди да се тръгне за Одеса, защото по план график трябва да сме там в събота, което не е работен ден за банките и няма да има как да се обменят парите! Това са за сега нещата, ако някой има някакви въпроси, моля да пише тук в темата! :-) Ако нещо съм пропуснала, моля допълнете! И се извинявам за късния час в който публикувам това! :-)
    Honda HR-V 1.6 - Харви
    Искам България чиста!
    Владей страстите, иначе те ще те завладеят.

Коментар

Първоначално публикуван от калпазанка Преглед на мнение
      И така днес (всъщност вече е вчера) се събра по-голяма част от хората които ще ходят на експедицията и се взеха следните решения: 1. Тръгване от София на 21 август 8.00 часа
      [...]
      И се извинявам за късния час в който публикувам това! :-)
      Аз пък се извинявам за ранния час, в който го чета

Съжалявам, че не можах да дойда на срещата и аз, но се върнах късно в София и нямаше кога да се организирам. Аз, както се очертава, до последно няма да знам дали ще дойда или не. Ако не дойда, ще ме е яд, разбира се.

Колко дни смятате, че ще продължи цялото пътешествие горе-долу?
      "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
      Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Първоначално публикуван от Андрей Боянов Преглед на мнение
        Аз пък се извинявам за ранния час, в който го чета

Съжалявам, че не можах да дойда на срещата и аз, но се върнах късно в София и нямаше кога да се организирам. Аз, както се очертава, до последно няма да знам дали ще дойда или не. Ако не дойда, ще ме е яд, разбира се.

Колко дни смятате, че ще продължи цялото пътешествие горе-долу?
        Извинен си!;-) Ами около 20 дена плюс минус 2-3. Все пак се тръгва на път не може да се каже с точност, но това е приблизително! :-)
        Последно редактирано от калпазанка; 05-06-10, 09:50. Причина: изяждане на букви (още не съм закусила)
        Honda HR-V 1.6 - Харви
        Искам България чиста!
        Владей страстите, иначе те ще те завладеят.

Коментар

Както ви споменах на срещата, на 3-ти и 4-ти Юли ще направим една мини-експедиция.

Добър повод за тестване на каране в група, минаване на граници, разпъване и прибиране на бивак и т.н.
          Действия, които до Кавказ и обратно ще правим всеки ден /без границите/.

Който има желание и възможност - Добре дошъл!

Коментар

Абе сега се сетих - ние не обсъдихме тениски там и друга екипировка?!!
            А и още на разговора ми щукна щурата идея да продължа през Грузия и Турция и да обиколя Черно море! Растоянието е същото, но горивото е по-скъпо в Турция!
            Доскоро нямаше сухопътен начин да минеш от Русия в Грузия, но се оказа, че от пролетта е отворена границата на "военная грузинская дорога", пропусквателен пункт Верхний Ларс!Прави се малко кръг, но е поносимо! Та го обмислям много упорито!
            יעבור
            «И това ще мине»

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
              Абе сега се сетих - ние не обсъдихме тениски там и друга екипировка?!!
              А и още на разговора ми щукна щурата идея да продължа през Грузия и Турция и да обиколя Черно море! Растоянието е същото, но горивото е по-скъпо в Турция!
              Доскоро нямаше сухопътен начин да минеш от Русия в Грузия, но се оказа, че от пролетта е отворена границата на "военная грузинская дорога", пропусквателен пункт Верхний Ларс!Прави се малко кръг, но е поносимо! Та го обмислям много упорито!

Наистина е отворен този пункт,
              даже един известен Форумист се гласи да минава оттам с мотора след месец и нещо.
              Горивото по този маршрут може да е най-малката грижа, особено когато е с примамливо хубав джип.
              Но всичко е въпрос на нагласа и късмет.
              Ще е супер интересно приключение.

За екипировката и подготовката всъщност си говорихме, но и за куп други неща,
              та ще се опитам да опиша всичко заедно, да е удобно за четене и всеки да си прави разчети.

Коментар

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
                даже един известен Форумист се гласи да минава оттам с мотора след месец и нещо.
                Горивото по този маршрут може да е най-малката грижа, особено когато е с примамливо хубав джип.
                .
                О, супер! Значи ще имаме някаква информация!
                А проблемния участък е само в Русия - от Туапсе до Верхний Ларс! Вече проучвам подробно въпроса! Минава се за един ден, но най-големия проблем колкото и да е странно са милиционерите и граничарите! Все пак е Северен Кавказ!И самата граница - не се знае колко време ще се чака и как ще се мине! Пък и през нощта не работи!
                От границата с Грузия нататък вече няма проблеми!
                יעבור
                «И това ще мине»

Коментар

Грузия,Турция...??!!!
                  .....аз съм ЗАААА!!!
                  По-добре от връщане по същия път!
                  Аз съм толерантен!

Коментар

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
                    Но всичко е въпрос на нагласа и късмет.
                    Ще е супер интересно приключение.
                    Аз му изпратих на него инфото, ето го и тук:

Пътеписче от преди няколко седмици за посочения път. Показва трудностите, както и начините за преминаване. С оглед на времето, през което ще пътувате смятам, че няма да имате големи проблеми. Още повече, във въпросния пътепис участниците са с мотоциклети Harley-Davidson, чопъри, така че и МПС-тата не бива да ви притесняват.
                    Успех!!!

http://ruriders.com/statya.php?id=15668

Коментар

Първоначално публикуван от бат Димо Преглед на мнение
                      Аз му изпратих на него инфото, ето го и тук:

Пътеписче от преди няколко седмици за посочения път. Показва трудностите, както и начините за преминаване. С оглед на времето, през което ще пътувате смятам, че няма да имате големи проблеми. Още повече, във въпросния пътепис участниците са с мотоциклети Harley-Davidson, чопъри, така че и МПС-тата не бива да ви притесняват.
                      Успех!!!

http://ruriders.com/statya.php?id=15668
                      Бат Димо, сигурен ли си че пътеписа е от тази година ?
                      Нещо не можах да се ориентирам в датите.
                      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

От тази година е. Сега отвориха прохода, а и след пътуването са ходили да честват 65-годишнината от Втората световна война.

Коментар

Аз препочитам да наблегнем на Кавказ и Крим и да си направим вече начертания маршрут. Маршрута се повтаря от Николев, а не целия.
                          Пък и минавайки през Турция, общите разходи за гориво ще станат двойни, както е отбелязано вече...
                          Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                          Drag Grand Canyon Daily
                          Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                          LZ1JYM

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
                            Аз препочитам да наблегнем на Кавказ и Крим и да си направим вече начертания маршрут. Маршрута се повтаря от Николев, а не целия.
                            Пък и минавайки през Турция, общите разходи за гориво ще станат двойни, както е отбелязано вече...
                            Обратния маршрут през Крим е чудесен, но в Крим мога да попадна всяка година, а в Грузия и източна Турция едва ли скоро! Пък и в Турция се очертава един резервоар зареждане, не е толкова фатално! Но и аз засега не съм го решил твърдо - проучвам въпроса!
                            יעבור
                            «И това ще мине»

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
                              Това и ще направим!
                              Все пак целта на експедицията е да установим контакт с още наши сънародници по тези земи.

Което не пречи, който реши, да мине откъдето иска, но това вече ще е друга експедиция.
                              Може би за отделна тема.

В Сакартвело съм бил, невероятна страна. Бих се върнал там, но най-малко за месец.
                              Има много какво да се види, Кавказ е невероятен, има много и древна история.
                              Отварянето на КПП с Русия е много добър знак.
                              Грузия става още по-достъпна и все по-посещавана по суша и по вода.

бат Димо, благодаря за линка!
                              Чопаристите сте много смели хора, шапка свалям!

Коментар

Румба,организирах изработката на носиите.Дай да видим за матРеали

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X