Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ПОДГОТОВКА за прехода ОХ-ОТАВА-ХАЛИФАКС

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ПОДГОТОВКА за прехода ОХ-ОТАВА-ХАЛИФАКС

И така, в неделя стартира прехода ОХ - Оттава-Халифакс, първи етап на планирания от мене за догодина преход от океан до океан. тазгодишния преход ще е с дължина над 4000 км, ше мине през 4 провинции(вярно, от малките) маршрута все още е в процес на уточняване - разбирай безкрайни спорове с моя навигатор/по съвместителство съпруга. така или иначе, отправната и крайната точка са ясни. между тях обаче има толкова интересни неща, че 10-те дена,с които разполагамe въобще няма да стигнат. има няколко национални парка, един от които - почти колкото бг, с доста приемливи за оффроуд условия; както и едно място с най голямата разлика м/у прилива и отлива - 11 м.планирам все пак по голямата част да мина по пътища, но ще имам не по малко от 400 км off. ще бадеме сами -v смисъл една кола. на доста от местата няма никакво покритие на моб. мрежа, няма много бели хора, а индианците се прехранват с лов. в тази връзка сам predvidil road- асистанc, т.е. регистрираш се на т.А, и ако те няма на т. Б до деня X, стартират издирване.
    но за да не се стига до там все пак, чакам професионалните ви(и жизнено важни) съвети относно оборудване и подготовка на колата. срам ,не срам, ама до тук сам приготвил само кредитна, дебитна карти(то за кво ли са ми в дивотията, май за там ще ми трябват туби с бензин), едно гооолямо руло всезалепваща лепенка и ЧУК!!!утре слагам нови гуми, ще сменя и маслата. и сам до там. моля за съвети относнo оборудване, и дали да взема ГПС, който не знам дали ще ми върши работа, както и за всичко, което по ваша преценка може да ми потрябва.моля, все пак да не забравяте, че бащината ми фамилия не е гейtc.
    благодаря на всички предварително,и ако след 15.09 не пиша, помнете ме с добро...
    Stop fawkin email me! I'm trying to drink....
    http://www.danasoft.com/sig/mitak.jpg
    http://www.youtube.com/watch?v=A53Mx...eature=related

поне ГПС според мен задължително трябва да вземеш

Коментар

Гориво, всички видове масла, накладки, съединител, амортисьори. Кофа гайки и болтове, всички видове инструменти. Скоби, тел, филтрите. Хай джек или там вашия Жакал, макар че за него нямам мнение. Въжета. Репеленти, голяма аптечка, превръзки против изгаряне, достъпния аналог на промедола. Обеззаразяващи таблетки за вода, кофа. Консерви, чайник, захар. Спирт, тежи по-малко от водката. Противозмийски серуми ако ги има по това време на годината, противошокови антиалергени. Брадва, лопати, кирка, трион. Кибрити, запалки, огледалца. Радиостанция на поне къси вълни ако това е с поносима цена. В тайгата УКВ-то не става(( Пушка и много патрони, това поне трябва да е евтино ако не без пари. Фалшфойери, такива малки ракети за аварийна сигнализация и обозначаване на мястото. Вериги за четирите колела, палатка. Не знам колко на север ще ходиш, много на север ГПСа не работи. И компаса много не работи, ама вземи два, и карти, колкото по-подробни, толкова по-добре. Време за астронавигация явно няма, ако имаш - хващай Николай Андреев да те научи.
      Да, антифони и поне два чифта белезници, за като и писне на жена ти и побеснее))
      Мамка му! И аз искам да видя 11 метра прилив. Ех ...
      Много здраве на тамошните медуни и на индианците. С мечките в резерватите внимавай, казват че били бетер от наште цигани, и веднага налитали на всякакво ядене, крадат.

Коментар

ще се утрепете от каране... 4000км за 10 дни... /това отиване и връщане ли е или в едната посока 4000?/ Няма да остане време за "офроуд"
        помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Помисли и за гумите .. поне 2 резервни ... може и да са старите
          Не знам дали вярваш на добавките за маслото в двигателя ... на аз съм бил свидетел как една Корса (караше я една кака) беше изминала около 70 км. без какпка масло ... за да стигне до мен. После я кара около година и съм сменил маслото още два пъти след което я продаде.
          Другото са ремъци за колата, топли дрехи, спални чували .... другото Стефан го е написал
          Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Поне по два чифта обувки, висооки, за препоръчване водоустойчиви. Дъждобрани. Лекарства: против главоболие, болки в корема, гърлото, ставно-мускулни, простудни заболявания, диария, превързочни
            материали. И не забравяй подходящият нож на колана.

Коментар

Като стана дума за глупости - противоспазматични таблетки. На студено от бързото ходене идва усещане за топлина, а след няколко часа мускулите тръгват да се схващат все едно кви витамини ядеш.
              Фенерчета и много батерии. Всичкото имане в херметични чували или в буренца от маслини, те поне са без пари.
              Противозадирните добавки не са панацея. Ако картера е пробит, имало е натоварване и двигателя е угасен, к...р на вилица после ще го завъртиш. По-добре да върти докато може. Номера със спирането и пускането и така много пъти без масло работи ако вече е работил десетки часове с диамантени присадки. Обаче това не се продава никъде, понеже не се произвежда.
              Ако си добър по заваряването, има едно чудо термитни свещи. Стават и за рязане и за заваряване. Техниката е нещо между електрода и газовата заварка. Една свещ стига за няколко сантиметра шев. Има и подводни. Скъпи - евтини, спасяват.

Коментар

Re: ПОДГОТОВКА

Абе братя, вие в Африка го пратихте човека)))
                Първо малко късно се е сетил да се подготвя, и не мисля че чак толкова апаратура ще му трябва... ГПСа е задължителен, както и някоя и друга туба бензин, и някой други неща може би, но не са чак толкова необходими в неговият случай... ако закъснее за някоя среща/контрола, ще пуснат хеликоптерите и ще го нямерят доста бързо, все пак знаят горе долу къде може да е.
                БЕЗДРУМ-Но тълкувайки българския език, безпътието по-скоро е унило състояние на духа, когато просто се чудши какво да направиш в кофти
                (това е българска дума) ситуация (която пък не е българска дума).

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан
                  Около полярния кръг ГПСа работи вече само на ужким ...
                  Тогава да не го взима, що само на ужким работел...
                  БЕЗДРУМ-Но тълкувайки българския език, безпътието по-скоро е унило състояние на духа, когато просто се чудши какво да направиш в кофти

Коментар

Човека каза че баща му не се казва ни Бил ни Гейтс, как да му препоръчаш инерциална ситема?)) Па и не каза да тръгва с Икарус, и да приватизираме отнякъде, къде да я тури

Коментар

Кредитната карта си е истината (и идея как ще покриеш кредита след това), а иначе (повторението е майка на знанието, но е и баща на затъпяването) :
                      ГПС-задължително с ДОБРА карта на района - не би трябвало да е проблем в Канада,
                      Лебедка!
                      Гуми (ти си взел),
                      багажа по усмотрение.
                      Аааа и за краткият списък на Стефан си вземете два или може би ТРИ ТИР-а (да ви носят най-необходимото)
                      Найстина 400км на ден е много дори за път, пък за извън него????
                      На Ком-Емине >100kм на ден си беше интересно и при това по ясен и минаван трак, ама вие си знаете. Успех.

Коментар

Човека каза че баща му не се казва ни Бил ни Гейтс, как да му препоръчаш инерциална ситема?)) Па и не каза да тръгва с Икарус, и да приватизираме отнякъде, къде да я тури
                        В такъв случай освем по мъха не виждам как иначе ще се ориентира... само да не забрави лопатката че сняг ще трябва да се рови докато стигне до него)))

ПП Ама той за северният полюс ли е тръгнал... а в Умимог дали няма да се събере тая твойта система))) Или някоя виетнамка с къща отзад, от тия дето ги обичаш)))

Коментар

Ммм ... Сухопътна ... Не знам за новите, който може да ги прави си ги крие, ама едва ли ... Освен ако не спят на покрива.
                          По същество това е голям трикоординатен жироскоп с много висока стабилност. Математиката е досадата от 6-ти клас: S=v.t. Там пътя, скоростта и времето. Първата производна на пътя по времето е скоростта, втората - ускорението. Това е вече чак от гимназията, макар че Нютон го е сдъвкал за обща употреба преди три века. Което и да успееш да премериш, най-много от интегралите знаеш всичко останало. Въпроса е да премериш кво да е НАИСТИНА точно. И се почва((( Много ток, много желязо, много жици, и някъв хилав новобранец с тънко вратле и очила, който и да знае кво значат думите от инструкцията. Фатмака няма време за глупости, той има зеле и трябва да го претака!

Коментар

Ммм ... Сухопътна ... Не знам за новите, който може да ги прави си ги крие, ама едва ли ... Освен ако не спят на покрива.
                            По същество това е голям трикоординатен жироскоп с много висока стабилност. Математиката е досадата от 6-ти клас: S=v.t. Там пътя, скоростта и времето. Първата производна на пътя по времето е скоростта, втората - ускорението. Това е вече чак от гимназията, макар че Нютон го е сдъвкал за обща употреба преди три века. Което и да успееш да премериш, най-много от интегралите знаеш всичко останало. Въпроса е да премериш кво да е НАИСТИНА точно. И се почва((( Много ток, много желязо, много жици, и някъв хилав новобранец с тънко вратле и очила, който и да знае кво значат думите от инструкцията. Фатмака няма време за глупости, той има зеле и трябва да го претака!

Коментар

благодаря на всички, които ми отговориха, както и на тези, които прочетоха темата ми. няколко пояснения, които вчера пропуснах: LJ, целия път е около 4000 км., като на отиване до Халифакс ще минем около 2500, а на връщане се прибираме директно в Оттава - 1500км, взимат се за 18-20 часа, с почивките.за офроуд сам предвидил ~400 км и 3-4 дена, т.е. 100км/ден. off маршрута е минавaн от мои приятели, които се кълнат че е напълно възможно.останалото време/път е чист туризъм,природни забележителности, приливи-отливи и т.н. не съм строго ограничен в рамките на 10 дена, макар че тук повече от навсякъде другаде vreme=pari.
                              kар тест, благодаря за съвета за гумите. две от старите са доста добри -50% и ще ги взема. в добавки за масла не вярвам много много, макар че докато работех в бг имах и аз няколко подобни на описания случаи. за спукани картери сам си взел течен метал, един който вече сам пробвал успешно, както и всички видове масла и др. течности.също така маркучи , скоби, спирачна тръба и фитинги.
                              стефане, стефане!! ама погледни картата бе човек, до полярния кръг имам 5000 км. по права линия на север. ква тайга, ква тундра? тука са гори, реки, езера и блата. температурата в момента е 28/С, и ако не се влоши драстично времето, сняг ще видя чак след като се прибера. иначе ти благодаря от сърце за всичко, което ми препоръчваш. голяма част от нещата(основните) ги бях предвидил, но имаш и няколко брилянтни попадения - това с маслините си го бива, както и за фойерверките.компас, фенери, батерии. гпс= дали ще покрива района - не знам. мернах вчера някъде един мажелан, мисля да го взема, ако не ми върши работа, после ще им го варна. въпроса е да се сетя къде го видях, а и да ми остане време да отида до там. карти имам всякакви, която нямам, ще набавям на място, хората са любезни, дават. за мечовците си взех някаква глупост за $15, уж ги била гонела, ама много вяра му нямам, ще разбереме на място. а е вярно че са много любопитни и нахални. изобщо тука животните не се страхуват от хората, все още са си господари, по често хората бягат.
                              алекс марков, за покриването на кредитната карта нямам проблем- ползвам дебитната.въпроса е че там където отивам има предимно индианци, а те предпочитат кеш. пък и не са много дружелюбно настроени към разни бели диванета с големи огнени коне, дето им развалят кефа и им гонят дивеча.
                              това е в общи линии. ако ви е интересно(надявам се) и ако форума позволява, ще пробвам да кача карта на маршрута, както и снимки, като се върна.
                              и в заключение: както каза един приятел, минал сам по другата част от моя бъдещ маршрут - Оттава-Ванкувер(4500 км. в едната посока, от тях ~1000 off): "нема се плашиш, не ти требе ни карта, ни гпс. ако ти стане много студено, значи си се отклонил много на север и требе да се върнеш"
                              Stop fawkin email me! I'm trying to drink....
                              http://www.danasoft.com/sig/mitak.jpg
                              http://www.youtube.com/watch?v=A53Mx...eature=related

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X