За да не се потарям и тук и на сураттефтеря ето линк, с описание на плаването Поморие -Палермо и снимки https://www.facebook.com/media/set/?...5288524&type=1
Като гледам прогнозата, струва ми се че утре сутрин ще се пуснем на запад
Привет!
От години ви чета, но тъй като нямам с какво да се похваля и си трая....
Поне да ударя едно рамо с жицата...
п.с. снимките не са подредени хронологично, но това беше най-доброто което можах ( за пръв път ми е ) така, че извинете за което. Коментарите под тях са на автора.
1 етап от плаването : Поморие-Палермо
Обновен преди 18 часа
Някъде между Поморие и Царево
Някъде в Тиренско море-кеч под кливер
Месина
Ботуша
След залез в Йонийско море
Матапан-този път бе благосклонен към нас
Преди Матапан
Пелопонез
Егейско море
Доктора около остров Лесбос
Чанаккале
Дарданели
Чанаккале
Някъде в Дарданелите
Готвим: заек по дарданелски с червено вино и пилешка супа по елински. Вече в Егейско море
Не, не сме претърпяли пиратско нападение, нито сме клали прасе на борда. Това е ефекта от почерпка с червено вино при 30 възела вятър след като преминахме Кабо Доро
От Екипажа:
! етап на плаването Поморие-Палермо
Малко над хиляда мили за осем денонощия.Добро време . Не гоним рекорди, просто случихме на хубав вятър. От Царево до Босфора имаше доста голяма странична вълна и не беше особено конфортно, цяла нощ ни люля зверски. Целия Босфор и половината от Мраморно море валя като из ведро, затова и нямаме снимки от там От Дарданелите до Матапан, където през цялото време духаше добър североизточен попътен вятър, със сила 20-25 възела . Случваше се даже да караме с по един квадратен метър генуа около Кабо Доро, както му казват гърците - протока между Евиа и Андрос. След навлизането ни в Йонийско море имахме 2 дена бунаца и карахме на двигател. Получихме прогноза от брега и решихме да не плаваме към о.Малта заради силните ветрове там, и затова поехме на северозапад към Месина. Беше трудно понеже вятъра бе югозападен и на доста остър курс. Все пак успяхме въпреки , че вятъра малко ни снесе на север и около 3-4 часа духаше зверски. Тогава се скъса и фала на грота, не мигнахме цяла нощ. Пролива Месина го минахме бързо благодарение на попътния вятър и течението, което работеше за нас.След пролива поехме курс н запад и след това за около 2 часа вятъра бе много силен около 9 бала, но после утихна и през нощта даже на няколко пъти включвахме двигател. Така тихо и кротко накрая достигнахме Палермо. Тук ще оправим някои дребни повреди и най –вероятно утре сутрин –събота ще поемем на запад
Ето и малко снимки
Досада. 2 дни - 20 мили, а вятъра съвсем ще падне.
Чак неделя може би ще раздуха и пак право насреща.
Дано поне риболова да върви
А виж варианта остьр ляв до Ибиза както казах преди 4 дни и Петьк вечерта остьр десен покрай Испания ма с тая техната скорост вече са го изтьрвали тоя вариант,трябваше да му скочат преди около 12-24 часа.
Не им знам идеята и средната скорост,колко може да катери това и колко вьрви та си ги пиша е така базирано на времето само,може вьобще лодката да не го покрива това като идея - аз си мисля за едни 160-180 мили на ден и около 45-50 кьм вятьра,но това е много бой и как ще се спи там не знам.
То аз не знам колко човека са и колко ще останат след Гибралтар...........стискам палци,поне си почиват физически,психически да сьм почнал да псувам аз.
Привет от една много приятна марина в близост до Малага Белмдина. Беше лошо,, много лошо. двигателя ни се развали край Алжир, муфата нещо трака, тук ще я оправяме. Грешка от наша страна че не включихме сателитния телефон за да получим прогнозата на време и доста се блъскахме посока север-юг от алжир до Майорка с надежда че ще дойде някакъв друг вятър освен запад . Не можахме да качим , вълната бе голяма и ни зае няколко дена да стигнем до Майорка-малко пристанище Портопетро . , там оправихме някои неща, включително смениме топенанта, беше се скъсал (познайте кой се качва на топа на мачтата) и поехме към Гибралтар с попътен добър вятър за 3 денонощия стигнахме. скоро снимки и малко видео :-)Беше тежко, но от друга страна проверихме лодката и нейните недостатъци
От екипажа:
Здравейте приятели,
както някои от вас вече разбраха от няколко дена сме в Испания , но чак сега узпяхм да се доберем до интернет
за да публикувамке снимки впечатления от досегашното ни плаване.
След като тръгнахме от Палермо със северозападен вятър бе невъзможно да отидем нагоре към Сардиния и поехме към Тунис и Алжир.
Стигай до алжир времто се влоши значително:задуха силен западен вятър близо седмица ,
имахм проблем с двигателя и бе невъзможно да продължим по предварително начертания ни маршрут.
Затова няколко дена бяхме във бурята правейки опити да продължим на запад, да качим срещу вятъра ,
но вълните бяха доста големи и не ни позволявах да го направим. Така след няколко дена по неволя се осозовахме в Майорка,
където постегнахме лодкатаи след това за три денонощия преминахме разстоянието от Майорка до марина Белмадина в близост до Малага,
на около 60 мили от Гибралтар..Тук разчитаме че ще оправим двигателя за да можем да продължим към целта си .
Засега изгледите са такива че този ремонт може да трае и една седмица . Ще ви държим в течение.
Тук останахм доста приятно изненадани от топлото посрещане на българската диаспора. Но това заслужава отделна тема .
Поздрави от нас и успешен ден.
Някъде около Сицилия
Неочакван гост, който пътуваше с нас около денонощие.
Заради такива залези си заслужава да се плава.
Скъсан топенант на топа на мачтата се качва разбира се най-малкият от групата
Marina Belmadena много удобно и евтино само 24 евро за денонощие. Има и апартаменти за продажба -2000 евро квадратния метър.
Под терасата си спираш яхтатата.
Кога ще ги стигнем...
От няколко дена сме във Фуенхирола, на 10 мили южно от Беналмадина.
Вчера ни свалиха скоростната кутия, за съжаление не може да се оправи и чакаме нова от Мадрид.
До понеделник, може би вторник сме тук.
Коментар