Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Наръчник на пасажера-мореплавател

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Наръчник на пасажера-мореплавател

А ако духат 6 вьзла по задника и ти движиш с толкова по вятьра няма да ти казвам как бьлвам аз,все едно сьм се накозил като Казак,такива отравяния си вьртя,че чак брата се стряска.Още помня как му се обадих по радиото преди 5-6 години,той на една лодка,а аз на друга,врьщаме от изложение.
    - Спирам да поврьщам,ако искаш чакай........
    Той си мисли,че майтап си правя ма врьтна едно крьгче,а аз бьлвам ли бьлвам.Кьде да намеря чист вьздух като от ЛА до тук са едни 200 километра или около 18 часа на метьр от ауспуха?Като направим 3-4 такива на седмица и не ме тьрси после,ходя като патенце

Това за плитчините не го помня,помня,че ни надрусаха едни 5-6 галона бензин в дизеловата лодка ма то едно ли е да го помни човек.
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

Коментар

Благодаря.
      Аз май морска болест нямам, обаче имам "земна". Не съм сигурен кое е по-лошото-цялото легло се клати нощем, като вляза в баня/тоалетна-и те се клатят равномерно.
      Какво правите, ако сте с клиенти и половината се натръшкат, а имате седмица плаване?

Коментар

Нищо,гледаме ги жално.

Вчера запитване - колко ще струва от точка А до точка Б,но бил леко болен собственика и искал да дойде с нас.
        Отговор - нищо не струва ако решиш да дойдеш с нас,не знаем заобиколно как да ти го кажем Не идвай та директното е НЕ ИДВАЙ С НАС,решиш ли да дойдеш не ти взимаме на миля ми на ден,ти пьшкай колко искаш то моето си ми вьрви.
        И не идва,поне тоя не го играе смел.

Няма какво да ги правиш ако решат,че тая работа е като оная работа,пред мачтата не се живее,че матраците там подскачат от леглото,зад мачтата има място за двама да спят и там са двама от моите,собственика това му се обясни и вече негова си работа дали идва или не.Ако идва го цакаш на ден - 2 дни да му омекнат капачките срещу вятьра,2 дни обратно да го разтоваря и още 2 дни пак до там дето сме трьгнали,правиш двойно на парите и това е.Аз що не се натискам на някой планинар да нося раницата кьм Хималаите............???
        TOYOTA SEQUOIA ‘11
        W140 S420 '99

Коментар

Клиенти, седмица без спирка... Това трябва да е поне 1500 мили преход. Или си на интересно място /Гватемала, Хондурас, Салвадор.../ или си тръгнал да пресичаш синичкото на картата. И в двата случая караш и не спираш- или няма къде, или не е безопастно. Хващали са ми щурвала с идея да подкарват лодката по техен си курс. Еле на грозно време, само първия път обяснявам културно да не пипат повече. После си организирам кръгова отбрана на щурвала. Закона е винаги зад капитана. Ама това са много крайни случаи. През останалото време, има един от клиентите, който решава какво да се прави. Аз само му играя по свирката, естествено, ако не е незаконно или опасно. В повечето пъти, те си решават сами какво да правят. Така е най-добре, никога не си виновен за провалената ваканция.

Случка преди няколко месеца. Правим преход от Екстапа, Мексико до Марина Папагайо, Коста Рика. Маршрута е през едно място, залива на Техуантепек, там е една дива фуния и редовно треснат по 50 възла вятър.
          На лодката сме 3ма- аз, собственика и жена му. Спираме преди Техуантепек в една марина. Хуатулко и е името. Идват от съседните лодки да ни питат какъв ни в плана. Собственика само вика "имам капитан, него питайте". Изсипаха се трима да ме питат кога тръгвам. Аз тръгвам утре, само оправям митница и паля моторите.
          Собственичката ги пита какво правят те в марината. "Чакаме време". И взеха да и разправят едни страхотии. Уплашиха ми клиентката.
          Завират се те в кабината си а аз си връзвам разни там каяци, хладилни чанти и друг инвентар, да не ги издуха виелицата утре.
          Идва собственика "Николай, искам да ти кажа нещо" и един такъв умърлушен. Жена му я е шубе и не ще да тръгва...
          Айдеее, и тук ще се прочувам. Сипвам едно голямо с лед на собственичката и за ръка я водя при ония чакащите. "Колко от вас са минавали Техуантепек?" Никой. Ама ми плашат клиентелата. Обясних им с какво си вадя пържолите. За 5 минути, всичките викат "ти тръгнеш ли, идваме и ние" Собственичката обаче, не отцепва /даже и уискито не помага!/ Сядаме и се разбираме- в момента в, който кажеш "Край!", въртя обратно и се връщаме.
          На другия ден, половината марина под конвой оправяме митнически документи за напускане на Мексико. И кавалкадата тръгва. След 10 мин собственичката без никаква причина вика "Край". Въртя обратно и смачквам ръчките. Като видя, че не се базикам и ще я върна, седна, успокои се и подкара вчерашната бутилка. Аз залепих тиксо на уреда за сила на вятъра. И минахме.
          Някой път е по-зор да се занимаваш с навалицата отколкото със време и лодка.

Техуантепек се минава на 100 метра от брега. Само закрепваш всичко подвижно, защото редовно е веялка.
          И после готина професия било...
          https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Първоначално публикуван от viplamen Преглед на мнение
            Малко да вдигна темата с един въпрос от изключителна важност за мореплавателя-пасажер:морската болест. Ще се радвам на всякакви полезни съвети и решения, различни от хапчета.
            Ние като плавахме едното семейство беше намерило някакви гръцки хапчета. Мъжо всяка сутрин пиеше такова хапче с една бира и после нищо не можеше да му развали настроението - гледаше ухилен дори и капитана, който беше ръб на ръбовете.

А иначе и на двамата им става лошо...
            "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
            Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Аз съм горе-долу съм проверен и ако в силно време не се застоявам долу съм пушка, питането ми е по принцип, да почерпя от опита на братята.

Хаповете не са много решение, защото става като в онзи виц: Един пасажер-мореплавател се подготвил за дълго плаване и отишъл в аптеката за презервативи и хапчета против повръщане. Аптекарката го изгледала и го попитала учудено:"Щом не ви понася защо се мъчите?"

И един друг виц по темата:

Кое е най-стабилното плавателно средство?
              Обърнатият катамаран.

Коментар

Eвала за хубавата тема. И аз, такова, като Тефчо... пишете, бе хора, не са много хората тук с тая професия... Ако и нищо да не разбирам от морските термини.
                п.с. И снимки, ако има!

Коментар

Първоначално публикуван от Андрей Боянов Преглед на мнение
                  Ние като плавахме едното семейство беше намерило някакви гръцки хапчета. Мъжо всяка сутрин пиеше такова хапче с една бира и после нищо не можеше да му развали настроението - гледаше ухилен дори и капитана, който беше ръб на ръбовете.

А иначе и на двамата им става лошо...

Я кажи рецептата или именцето му и дали го лови тест за наркотици?
                  TOYOTA SEQUOIA ‘11
                  W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                    Я кажи рецептата или именцето му и дали го лови тест за наркотици?
                    Trimen се казва хапчето (не съм сигурен, че така се пише). Но е пробвано само в комбинация с бира Алфа. За друга бира не гарантирам. Освен това, както прозорливо отбеляза Катя, май е необходим и много позитивен поглед на живота, за да действат хапчетата. Поне двамата, които ги пиха, бяха големи позитивисти и ние повече на това отдаваме доброто действие.

Тоя път не сме се проверявали за наркотици, та не мога да кажа дали хапчето минава....
                    "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                    Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X